Ви тут: Бібліоафіша / Книжкова десятка
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про книжкову десятку докладніше

10 книг про те саме кохання, яке змінює світ

Кохання надихає на великі справи, і воно ж заважає їх здійснювати.

Олександр Дюма

 

Спеціально до Дня Святого Валентина ми представляємо вам добірку видатних книг про кохання. Відверто кажучи, будь-яка хороша книга - про любов. Про любов різну, тому що стандартної, зразковою любові не буває. І це підтверджують письменники, які створювали літературні шедеври, описуючи неймовірні історії кохання.

 

 

Булгаков М. А. Мастер и Маргарита : роман / М. А. Булгаков. - Х. : ЧП "ДИВ", 2006. - 415 с.

Цитата: "За мной, читатель! Кто сказал тебе, что нет на свете настоящей, верной, вечной любви? Да отрежут лгуну его гнусный язык! За мной, мой читатель, и только за мной, и я покажу тебе такую любовь!"

«Майстер і Маргарита» - блискучий шедевр, створений Михайлом Булгаковим, зачаровуюча містична д’яволіада, що оголює вічні теми любові, боротьби добра зі злом, смерті і безсмертя. Ця книга - на віки, вона не втрачає своєї привабливості; прочитавши першу фразу: «О першій годині жаркого весняного заходу на Патріарших ставках з'явилися двоє громадян...», ми добровільно, неминуче і безповоротно занурюємося в світ Майстра, Маргарити, Пілата, Воланда, Азазелло з Коров'євим та інших героїв роману...

Гюго В. Собор Парижской богоматери / В. Гюго ; пер. с фр. Н. Коган. - М. : Правда, 1984. - 560 с. : ил.

Цитата: "Любовь — это когда двое едины. Когда мужчина и женщина превращаются в ангела. Это — небо!"

Знаменитий роман В. Гюго, в якому автор звертається до історії Франції XV століття. Яскраві образи вуличної танцівниці циганки Есмеральди, закоханого в неї горбаня Квазімодо, дзвонаря собору Нотр Дам, священика Фролло і капітана Феба де Шатопера зображуються на тлі химерного і строкатого середньовічного Парижа.

Митчелл М. Унесенные ветром : роман. / М. Митчелл ; [пер. с англ. Т. Озерской]. – Курск : Изд-во МНПП «Сеймъ», 1992. - 496 с.

Цитата: "И взмах её ресниц решил его судьбу".

«Віднесені вітром» - єдиний роман Маргарет Мітчелл. Її життя рано обірвалося через трагічну випадковість, але образам Скарлетт О'Хара і Ретта Батлера, народженим уявою "маленької сміливої жінки" - як називали письменницю американські критики, - судилося жити вічно.  Це книга про любов і про війну, про зраду і вірність, про жорстокість і про красу самого життя. Це одна з тих книг, до яких повертаєшся знову і знову через роки і відчуваєш радість від зустрічі.

Маккалоу К. Поющие в терновнике : роман / К. Маккалоу ; пер. с англ. Н. Галь. - М. : АСТ, 2003. - 607 с. - ISBN 5-17-001650-6.

Цитата: "Птица с шипом терновника в груди повинуется непреложному закону природы; она сама не ведает, что за сила заставляет её кинуться на остриё и умереть с песней. В тот миг, когда шип пронзает её сердце, она не думает о близкой смерти, она просто поёт, поёт до тех пор, пока не иссякнет голос и не оборвётся дыхание. Но мы, когда бросаемся грудью на тернии, — мы знаем. Мы понимаем. И всё равно грудью на тернии. Так будет всегда".

Роман написаний у жанрі сімейної саги, події якої охоплюють піввіковий період. Молодий парафіяльний священик Ральф де Брікассар знайомиться з сім'єю, що володіє великим австралійським ранчо і стає для її членів духовником. У центрі роману багаторічна історія любові Ральфа і Меггі Клірі, племінниці господині ранчо. Історія нелегкого і трагічного вибору між почуттями, покликанням і церковної кар'єрою.

Стендаль. Красное и черное / Стендаль. - М. : Правда, 1989. - 560 с. : ил.

Цитата: "Если влюбленные вдалеке друг от друга и если они вдвоем смотрят на небо, то значит, что они вместе".

Герой роману Фредеріка Стендаля "Червоне і чорне", 18-річний честолюбний гувернер Жюльєн Сорель, виявляється у владі двох спокус. З одного боку, його обожнює мати його вихованців, пані де Реналь, ще молода і пристрасна дама. З іншого - Сорель виявляється у владі не менше бурхливих почуттів молодої аристократки Матильди де Ла-Моль. Ревнощі штовхають пані де Реналь на необдуманий вчинок, що ставить під загрозу щастя Жюльєна і Матильди, і в пориві помсти Жюльєн прилюдно стріляє в свою кривдницю.
За замах на вбивство Сореля чекає саме безжальне покарання - плаха, і тільки на порозі смерті він розуміє, навіщо жив, і кого він любить насправді...

Дюморье Д. Ребекка : роман / Д. Дюморье. - Ижевск : Квест, 1992. - 400 с. - (История любви. Т. 2). - ISBN 5-87394-086-Х.

Цитата: "Ах, если бы кто-нибудь придумал, как сохранить воспоминания, запереть их во флакон, как духи. Чтобы они никогда не выдохлись. Никогда не потускнели. А когда тебе захочется, вынешь пробку — и заново переживешь тот миг..."

Це історія любові в жанрі тонкого психологічного детективу. Сюжет сповнений загадок і непередбачуваних поворотів. Герої роману люблять, страждають, обманюють, помиляються і жорстоко розплачуються за свої помилки.

Драйзер Т. Сестра Керри : Роман / Т. Драйзер ; пер. с англ. М. Волосова. - М. : Худож. лит., 1987. - 380 с.

Цитата: "Люди привыкли придавать словам слишком большое значение, им кажется, что слова могут сделать многое. На самом же деле слова обычно обладают весьма слабой убедительностью. Они лишь смутно передают те глубокие, бурные чувства и желания, которые за ними скрыты. И сердце прислушивается только тогда, когда ему перестает мешать язык".

Теодор Драйзер написав роман "Сестра Керрі" (1900) - про дівчину, що стала коханкою одруженого чоловіка, а потім відомою актрисою. Без забобонів і звичайного в той час пуританства Драйзер дав реалістичний образ дівчини, яка виступає проти загальноприйнятих моральних поглядів. Охоронці моралі засудили роман, і видавці припинили його продаж. Драйзер впав у депресію, довгий час пропрацював на залізниці. Тільки в 1911 році Драйзер опублікував свій другий роман - "Дженні Герхардт", в якому розвиває мотиви "Сестри Керрі". Американська преса обійшла вихід роману мовчанням.

Пушкин А. С. Евгений Онегин : роман в стихах / А. С. Пушкин. - Днепропетровск : Промінь, 1986. - 189 с.

Цитата: "Кого ж любить? Кому же верить?
Кто не изменит нам один?"

Роман у віршах, заснований на любовній історії, переданій в манері довірчої бесіди автора з читачем. Суперечливість, багатовимірність, які складають саму суть пушкінського роману, залучають нові покоління читачів, дозволяють відкривати в ньому нові смисли.

Тургенев И. С. Первая любовь : повести / И. С. Тургенев. – М. : Сов. Россия, 1989. – 336 с.

Цитата: "Она смотрит и думает: вы все, господа, благородны, умны, богаты, вы окружили меня, вы дорожите каждым моим словом, вы все готовы умереть у моих ног, я владею вами... А там, возле фонтана, возле этой плещущей воды, стоит и ждет меня тот, кого я люблю, кто мною владеет. На нем нет ни богатого платья, ни драгоценных камней, никто его не знает, но он ждет меня и уверен, что я приду, — и я приду, и нет такой власти, которая бы остановила меня, когда я захочу пойти к нему, и остаться с ним, и потеряться с ним там, в темноте сада, под шорох деревьев, под плеск фонтана..."

До книги увійшли твори І. С. Тургенєва, об'єднання темою любові і пов'язаної з нею духовної драмою «зайвої людини». Письменник поетизує могутню, підчас трагічну силу кохання.

Цветаева М.  Мне нравится, что вы больны не мной / сост. А. Саакянц. - М. : Эксмо-Пресс, 2000. - 652 с. - (Русская классика ХХ века).

Цитата: "К вам всем — что мне, ни в чем не знавшей меры,
Чужие и свои?! —
Я обращаюсь с требованьем веры
И с просьбой о любви".

"Моим стихам, как драгоценным винам, настанет свой черед..."  Ці слова зовсім ще юної Марини Цвєтаєвої виявилися пророчими. Її творчість стала найбільшим і самобутнім явищем російської літератури ХХ століття, велич і трагедію якого вона так талановито висловила у своїх творах.
Щирість, високий романтизм, глибокий трагізм лірики відрізняють ці вірші, поеми та прозу М. І. Цвєтаєвої, що увійшли до цієї книги.

 

Tuesday, 14.02.2017 10:01 Вік: 8 Років