Ви тут: Бібліоафіша / Книжкова десятка
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про книжкову десятку докладніше

10 книг з жіночими іменами

Життя жінки – це широкий континент, поперек якого лежить тінь від меча. Один кінець цього меча – умовності, традиції і порядок, де все йде своєю чергою. Але є й інший кінець, і якщо вам вистачить нерозсудливості перейти межу і вибрати життя, яке не піддається умовностям – все змішається, все піде непередбачувано.

Е. Гілберт

 

Дивовижні, талановиті, загадкові і прекрасні. До них прислухаються політики і монархи, вони стають відомими і вершать історію. А видатні автори називають на честь них свої книги, з якими ми і пропонуємо вам ознайомитися.

 

 

Санд Жорж. Консуэло :  роман в 2-х т. / Жорж Санд. - К. : Музична Україна, 1981. - 439 с.

Роман «Консуело» - захоплююча історія життя молодої співачки (прототипом її послужила знаменита Поліна Віардо), якій доводиться долати нелегкі випробування, даруючи людям своє мистецтво. Це книга про долю справжнього художника, про важкий тягар таланту, дарованого долею, про складний, а часом навіть трагічний вибір між славою і особистим щастям.

Цвейг С. Мария Стюарт : романизир. биогр. : пер. с нем. / С. Цвейг. - К. : Глобус, 1992. - 348 с. - ISBN 5-86248-037-4.

Відомий твір Стефана Цвейга, присвячений трагічній долі Марії Стюарт, королеви Шотландської. Автор спробував описати мотиви її вчинків з точки зору жіночої психології.

Драйзер Теодор. Дженни Герхардт : роман / Теодор Драйзер. - Сухуми : Алашара, 1988. - 348 с.

«Дженні Герхардт» - одна з найпрекрасніших історій про кохання. Критики називали її «кращим американським романом, який коли небудь читали». Сумна любов романтичної Дженні і багатія Ластера Кейна потрясла сучасників і зачіпає серця читачів в усі часи.

Моруа А. Жорж Санд / А. Моруа. - К. : Мистецтво, 1988. - 457 с. - ISBN 5-7715-0035-6.

Книга про життя і творчість відомої французької письменниці минулого століття Жорж Санд. Автор в захоплюючій формі простежує цікаву біографію майбутньої романістки, звертаючи нашу увагу на соціально-політичні корені формування її непересічного таланту, поволі і досить тактовно вводить в коло рідних, друзів, знайомих і шанувальників, так чи інакше мали вплив на особисту долю і літературні смаки цієї видатної жінки свого часу.

Самчук У. Марiя : роман / У. Самчук. - К. : Укр. письменник, 1999. - 189 с. - ISBN 966-579-041-2.

Роман «Марія» (1933) – це перший в українській літературі художній твір про примусову колективізацію та про голодомор тридцять третього року. Написаний він у стилі хроніки життя жінки-селянки. Помираючи голодною смертю, Марія пропускає через свою просвітлілу свідомість все своє страдницьке життя. Це надає образу Марії вищого, над побутового сенсу, споріднює її з Біблійними героїнями, підносить його до рівня символу України.

Дюморье Д. Ребекка : Роман / Д. Дюморье. - Ижевск : Квест, 1992. - 400 с. - (История любви. Т.2). - ISBN 5-87394-086-Х.

Юна компаньйонка примхливої ​​літної американки стає дружиною імпозантного англійського аристократа Максиміліана де Уінтера, охопленого таємничим сумом, і прибуває разом з ним в його родовий маєток Мендерлі. У величезному похмурому особняку і люди, і стіни, і, здається, саме повітря нагадують новій господині про її загиблу попередницю - прекрасну і витончену Ребекку де Уінтер. Дивна поведінка Максиміліана, настороженість, а часом і ворожість прислуги, загальні недомовки, явно покликані приховати таємницю смерті колишньої власниці Мендерлі, занурюють героїню в трепет. Після декількох місяців болісних переживань їй доведеться дізнатися страшну правду про минуле мешканців Мендерлі.

Келли К. Жаклин / К. Келли. - Смоленск : Русич, 1997. - 441 с.

Біографія Жаклін Був'є Кеннеді Онассіс - колись першої леді Америки, дружини президента США Дж. Ф. Кеннеді, потім вдови мультимільйонера Аристотеля Онассіса - була сповнена драматичних подій. Ця красива і чарівна жінка постійно перебувала в центрі уваги світової громадськості і засобів масової інформації. Автор жваво і привабливо оповідає про свою героїню, подробиці життя якої незмінно викликають загальний інтерес.

Загребельний Павло. Роксолана : роман / Павло Загребельний. - К. : Днiпро, 1983. - 583 с.

У романі «Роксолана» відомий український письменник Павло Загребельний відтворює події XVI століття, розповідає про дивовижну долю української дівчини Насті Лісовської. Її з іншими селянами захопив у полон татарський військовий загін. А далі невільничий ринок, і юна красуня опиняється в гаремі турецького султана Сулеймана. Але вона не стала приниженою рабинею. Своїм незвичним розумом, волею і вродою горда слов’янка виборює собі іншу долю. Запаливши серце могутнього султана вогнем любові, вона незабаром стає його законною дружиною, влодаркою Сходу, відомою світу на ім’я Роксолана.

Бронте Шарлотта. Шерли : роман / Шарлотта Бронте. - Х. : Фолио, 1998. - 526 с. : ил.-(Рандеву). - ISBN 966-03-0425-0.

Роман тонко поєднує в собі класичні «готичні» мотиви з мотивами, умовно кажучи, класично «детективними». Однак під геніальним пером Бронте захоплюючий сюжет стає лише блискучим обрамленням для найтоншої, психологічно ідеально вивіреної історії непростих стосунків чоловіка і двох жінок - відносин, що далеко виходять за рамки традиційного «любовного трикутника»...

Толстой Л. Н. Анна Каренина : Роман в 8-ми ч. / Л. Н. Толстой. - М. : Правда., 1986. - 496 с.

«Анна Кареніна» - кращий роман про жінку, написаний в XIX столітті. За словами Ф. М. Достоєвського, «Анна Кареніна» вразила сучасників «не тільки повсякденним змістом, а й величезної психологічної розробкою душі людської, страшною глибиною і силою». Вже до початку 1900-х років роман був перекладений багатьма мовами світу, а в даний час входить в золотий фонд світової літератури.

 

 

 

Friday, 07.04.2017 10:53 Вік: 7 Років