Ви тут: Бібліоафіша / Книжкова десятка
Українська
Русский
Saturday, 27.07.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про книжкову десятку докладніше

10 літніх книг

Візьми літо в руку, налий літо в келих - в самий крихітний, звичайно, з якого тільки і зробиш єдиний терпкий ковток; поднеси його до губ - і по жилах твоїх замість лютої зими побіжить спекотне літо...

Рей Бредберi. "Кульбабове вино"

 

Коли справи усі закінчені, а валізи зібрані і можна спокійно висуватися на моря, ось тоді і починається саме довгоочікуване та улюблене - ЛІТО. Безсонні, теплі ночі, курортні романи, фрукти на сніданок, обід і вечерю. І коли як не в тихі літні вечори, лежачи на гамаку, потягувати соломинку і займатися улюбленою справою - читати. Влітку легко читається про все, але найбільше про любов і смуток, про пригоди і про море.


Щоб як можна довше зберегти літнє тепло в наших серцях, пропонуємо вашій увазі підбірку книг, від яких віє теплом літніх вечорів, коли повітря наповнене ароматом квітучих садів і так тихо навкруги, а десь вдалині ще видніється заграва сонця, що заходить.

 

 

Тургенев И. С. Бежин луг / И. С. Тургенев // Записки охотника / И. С. Тургенев ; худож. А. Белюкин. - Москва : Сов. Россия, 1988. – С. 37–52.

Цикл оповідань "Записки мисливця" - один з кращих творів Тургенєва. І сама, мабуть, цікава розповідь цього всім відомого цикла - "Бежин луг", захоплюючий вже з перших рядків. Селянські хлоп'ята, зібравшись біля багаття, заводять розмови про всяку нечисть. Вони розповідають історії про домових і лісовиків, про русалок і водяних. Тургенев, як ніхто, зумів передати неповторну красу і чарівність літньої природи. Її описів в розповіді можна знайти множину. Так красиво автором описано, як наближається ніч і поступово над землею згущуються сутінки, настає таємнича тиша, і такі прекрасні нічний ліс, річка і сам Бежин луг.

Вишня Остап. Літнього погожого дня / Остап Вишня // Твори : в 7-ми т. / Остап Вишня. - Київ : Днiпро, 1965. - Т. 7 : Фейлетони. Гуморески. Усмiшки. – С. 228–230.

У своему щоденнику Остап Вишня зізнається: «Умираючи, кажу вам усім: ніколи не сміявся без любові до вас усіх, до сонця, до вітру, до зеленого листу!». Кожне його оповідання, кожен рядок випромінює любов до рідного краю, любов до людей та любов до життя. Не виняток оповідання «Літнього погожого дня», яке наскрізь пройняте любов’ю до славетного міста Київа. Бажаєте знати яким бачив Вишня Київ влітку, то почитайте не пожалкуєте.

Тэффи. Ностальгия : рассказы ; Воспоминания / Тэффи ; сост. Б. Аверина. - Ленинград : Худож. лит., 1989. - 448 c. - ISBN 5-280-00930-Х.

Теффі володіла рідкісним даром підмічати смішні моменти в повсякденному житті людей і талановито обігравати їх в своїх оповіданнях-мініатюрах. Персонажі так впізнавані, що здається, ніби ви з Надією Олександрівною удвох, за чашкою чаю розмовляєте про сусідів. І іноді розмова стосується не дуже смішних тем. Делікатно і ніжно Теффі відкриває перед вами душевні тайнички своїх героїв. За руку з автором ви входите в долю іншої людини і можете обійняти, якщо хочете, втішити, заспокоїти, поплакати. І разом з ним, втішеним, посміятися від душі.

Чехов А. П. Дачники / А. П. Чехов // Избранные сочинения : в 2-х т. / А. П. Чехов. - Москва : Худож. лит., 1979. - Т. 1. – С. 94–96. – (Библиотека классики. Русская литература).

Один з найвидатніших письменників і драматургів світової літератури, найтонший психолог, іронічний гуморист А. П. Чехов описує всього один епізод з життя молодят. Коротенька замальовка розповідає про гостинність, ввічливость, лицемірство та закоханість.

Цвейг Стефан. Летняя новелла / Стефан Цвейг // Новеллы. Легенды / Стефан Цвейг ; [ил. С. Бродского ; пер. с нем.]. – Москва : Правда, 1988. – С. 82–89.

Маленьке, але дуже ємне за змістом романтичне оповідання про спробу грати почуттями іншої людини і результатом такої спроби. Майже до самого кінця сюжету створюється враження такого собі безневинного жарту, чи милого розіграшу від нудьги без серйозних наслідків. Автор дуже вміло залучає в хитросплетіння цього жарту, змушуючи забути на час початок оповідання і деякі застереження щодо ходу просування сюжету. Тільки в кінці, в заключних акордах знову все згадується і бачиться в зовсім іншому світлі, більш чесно і більш реально, не так як хотілось оповідачу.

Шекспир Вильям. Сон в летнюю ночь / Вильям Шекспир // Комедии, хроники, трагедии : пер. с англ. / Вильям Шекспир. - Москва : Худож. лит., 1988. – Т. 1. – С. 141–217. – (Библиотека литературы Возрождения). – ISBN 5-280-00332-8.

«Сон в літню ніч» класична комедія положень, в якій герої всупереч своїй волі, опиняються в ситуації, яка повністю змінює їхнє життя. У п'єсі Шекспір з'єднує давньогрецькі легенди та європейські казки про фей і ельфів. З одного боку, зазначено, що дія відбувається в Стародавній Греції, але ми сприймаємо цю країну казкової чарівної країною любові, в якій можливі будь-які чудеса! І чудес дійсно буде дуже багато. Комедія ефірна і якась затишна, високе і романтичне в ній є сусідами зі звичним та наївним. А найдивніше, що гумор того часу легко зрозуміти сучасному читачеві, він не втратив більшу частину своєї актуальності навіть сьогодні.

Бунин И. А. В августе / И. А. Бунин // Рассказы / И. А. Бунин. – Москва : Правда, 1983. – С. 209–211.

Світ, в який нас запрошує Бунін, майже завжди мінорний, ліричний, а часом навіть і трагічний. При читанні майже завжди нас супроводжує легкий смуток та відчуття жалю про щось втрачене. Дар слова письменника вражає дивовижної поетичністю та міццю. Про що б він не писав - про перші враження життя, красу природи, подорожах або життєвих перипетіях, - рядки з-під його пера виходили нестерпно хвилюючі і образні. Не виняток оповідання «В серпні», в якому автор занурює читача в світ свого героя, змушує з ним любити і страждати, милуватись красою місцевості, відчувати та згадувати щось своє наболіле та нездісненне.

Вампилов Александр. Прощание в июне : пьесы / Александр Вампилов. – Москва : Сов. писатель, 1984. – 320 с.

Збірник знайомить з творами одного надзвичайно талановитого драматурга російської літератури 70-х років двадцятого століття. Олександр Валентинович Вампілов називав свої п'єси, як і Чехов, комедіями, але комічного в них настільки мало, що правильніше було б назвати їх трагікомедії. Глибоке і тонке розуміння людської психології, сильні і переконливі характери, напружений сюжет, майстерність діалогів - все це в рівній мірі може бути віднесено до кожного з творів автора. П'єси Вампілова залишають після себе багато питань. Майже в кожному творі завжди відкритий фінал, що надає змогу читачам уявити власний на свій смак і розсуд.

Ли Харпер. Убить пересмешника… : роман / пер. с англ. Н. Галь, Р. Облонской. – Ленинград : Лениздат, 1987. – 287 с.

Цю книгу повинен прочитати кожен. Літня, легка, іронічна, вона розповідає про життя мешканців одного маленького американського міста. Їх життя всі такі різні, і такі однакові. Роман нагадує нам, що в кожному є вогник, який потрібно берегти і ніколи не забувати, хто ми є насправді.

Брэдбери Р. Д. О скитаниях вечных и о Земле : пер. с англ. / Р. Д. Брэдбери. – Мосвка : Правда, 1987. – 656 с. : ил.

Коли у Бредбері запитали що означає для нього любов, то він відповів так: «Вона існує в безлічі форм. По-перше, може бути любов до ідеї! До ідеї настільки великої, що ви прагните розповісти її іншим людям. Я знайомлю їх з вітром, з запахом зорі, зі звуком листя ... І коли люди літньої ночі бігають босоніж по траві, вони згадують про мене кажучи: «Ех, як би все це сподобалося Бредбері!» Я передав їм свою любов до життя. Я навчив їх бути свідомими - ось що означає любов. Ви починаєте з малого, а пробуджуєте в людях найбільш піднесені почуття».
Якщо занудьгували, засумували чи голова йде обертом від безлічі справ, відпочиньте. Відкладіть всі справи візьміть в руки книгу і дивовижний чарівник Рей Дуглас Бредбері навчить вас радіти кожній дрібниці цього літа. Життя сприймається ним як фантастичний дар. «До біса смерть і темряву! - проголошує він в кожному романі, в кожному оповіданні цієї збірки. - Оберемо ж життя!».

 

 

Friday, 14.06.2019 11:06 Вік: 5 Років