Ви тут: Бібліоафіша / Книжкова десятка
Українська
Русский
Saturday, 27.07.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про книжкову десятку докладніше

10 зимових книг

Коли за вікном починаються морози і мете сніг, від зимової холоднечі можна сховатися в чарівний світ літератури. Новорічні свята - чудова нагода для того, щоб, загорнувшись в теплий плед, присвятити кілька затишних вечорів улюбленому читанню.

 

 

Моэм У. Сомерсет. Рождественские каникулы / У. Сомерсет Моэм ; пер. с англ. Р. Облонская. - М. : Книга и бизнес, 1992. - 187 с.

Короткий зв'язок багатого англійського спадкоємця і російської емігрантки, вимушеної працювати "нічним метеликом". Це здається банальним, але тільки на перший погляд. Тому що молодий англієць безмірно далекий від спраги розважитися, а його випадкова приятелька - від бажання очистити його кишені. По суті, обидва вони хочуть лише одного - розуміння. Так починається один з найбільш незвичайних романів Моема - історія пристрасної, трагічної, всепрощаючої любові, загадкового злочину, краху ілюзій і нескінченної людської самотності...

Диккенс Ч. Собрание сочинений : в 30-ти т. Т. 12. Рождественские повести / Ч. Диккенс. - М. : Худож. лит., 1959. - 506 с.

«Різдвяні повісті» були написані Діккенсом в 40-х роках XIX століття і виходили окремими книгами до Різдва, тобто до кінця грудня, чому і отримали назву «Різдвяних книг» (англ. «The Christmas Books»).
У «Різдвяних повістях» Чарлза Діккенса головні персонажі: феї, ельфи, привиди, духи померлих і серед них - звичайні англійці, казка переплітається з реальністю, а жахи потойбічного світу не поступаються жорстокості дійсності. Чарівне, страшне і в міру морально виховне читання.

Гоголь М. В. Ночь перед Рождеством / М. В. Гоголь // Вечори на хуторi бiля Диканьки ; Миргород / М. В. Гоголь. - К. : Либiдь, 2008. - С. 105-143 : iлюстр. - ISBN 978-966-06-0532-9.

Яких тільки чудес не трапляється в святвечір! Пора колядок - весела і разом з тим таємнича. Чудова повість Гоголя "Ніч перед Різдвом" розповість нам про те, як в маленькому селі Диканька в ніч перед святом відбуваються смішні і містичні події. Поряд зі звичайними людьми - «козаком Чубом», ковалем Вакулою і красунею Оксаною - в них беруть участь такі персонажі, як чорт і відьма. Відьма на мітлі вилітає з труби одного будинку і починає збирати в рукав зірки з неба. Поруч з нею в небі показується чорт, який хапає гарячий місяць і ховає його до себе в кишеню. Це тільки початок всіх подій.
Безсмертний твір Гоголя "Ніч перед Різдвом" дає відчути атмосферу чарівного вечора, коли всі чекають чудес, і змушує людей посміхатися вже мало не два століття.

Лондон Джек. Белый клык. Рассказы : пер. с англ. / Джек Лондон. - М. : Худож. лит., 1981. - 304 с.

Один з найвідоміших пригодницьких романів Джека Лондона. Його головний герой - вовк по кличці Біле Ікло, приручений людьми на Алясці за часів золотої лихоманки. Це повна драматизму розповідь від імені вовка про людей. Про різних людей. Про жорстоких і злих, про боягузів і зрадників, добрих і жалісливих, благородних і вдячних. Про всих, з ким довелося зіткнутися Білому Іклу на своєму нелегкому життєвому шляху.
Ця книга навчить поглянути іншими очима як на братів наших менших, так і на самих себе. Вона несе в собі заряд немислимою очисної сили, змушує плакати, то від безсилля, то від радості. Вона навчить любити і ненавидіти, страждати і радіти, залишатися справжніми людьми навіть в нелюдських умовах.

Генри О. Дары волхвов / О. Генри // Короли и капуста. Новеллы / О. Генри ; пер. с англ. - Л. : Лениздат, 1986. - С. 176-182.

«Дари волхвів» - зворушлива передноворічна історія про справжню. Розповідь була написана в одній з нью-йоркських таверн в 1905 році і через рік опубліковано в збірнику «Чотири мільйони». Як і багато інших мініатюр О. Генрі, які також відрізняються легкістю стилю, дотепністю і лаконічністю, ця розповідь завоювала серця багатьох читачів.

Куприн А. И. Чудесный доктор / А. И. Куприн // Избранные сочинения / А. И. Куприн. - М. : Худож. лит., 1985. – С. 52-59 : ил. - (Библиотека классики. Русская литература).

"С этих пор точно благодетельный ангел снизошел в нашу семью. Все переменилось. В начале января отец отыскал место, Машутка встала на ноги, меня с братом удалось пристроить в гимназию на казенный счет. Просто чудо совершил этот святой человек".
Історія про дивовижного лікаря, який напередодні нового року став рятівником цілого сімейства, - не вигадка Купріна. Все описане автором дійсно відбулося у Києві в 60-ті роки 19 сторіччя, а прообразом головного героя оповідання став видатний хірург, вчений і педагог Микола Іванович Пирогов.

Пушкин А. С. Метель / А. С. Пушкин // Драматические произведения ; Проза / А. С. Пушкин. - М. : Худож. лит., 1982. - С. 215-224. - (Классики и современники. Русс. классич. лит-ра).

«Заметіль» - останній твір з циклу «Повісті покійного Івана Петровича Бєлкіна» Олександра Пушкіна. Розвиваючи мотив долі і приречення в житті людини, автор у повісті «Заметіль» створює образи пересічних людей і показує, як вигадливо може скластися життя, якщо втрутиться незрозумілий рок. Герої повісті - сентиментальна панянка Маша і бідний прапорщик Володимир - закохані одне в одного. Батьки дівчини перешкоджають шлюбу, і молоді люди вирішують бігти і таємно вінчатися. Все сплановано і розраховано: вірні слуги готові допомогти, друзі нареченого погоджуються стати свідками, батюшка готовий вінчати. Але доля розсудила по-своєму. Піднялася заметіль, закрутила в поле нареченого, і він запізнився на власне весілля. І ця ж заметіль привела до сільської церкви проїжджого офіцера Бурмина, який з нудьги і опинився під вінцем з незнайомою панянкою.

Чехов А. П. Сапожник и нечистая сила / А. П. Чехов // Собрание сочинений : в 12-ти т. Т. 6. Повести и рассказы / А. П. Чехов. - М. : Худож. лит., 1955. - С. 238-245.

Напередодні Різдва розсерджений замовник зажадав від шевця Федора Нілова закінчити давно обіцяні чоботи до утрені, а отримувати готові чоботи до Федору прийшов особливий клієнт...

Конан Дойл Артур. Голубой карбункул / Артур Конан Дойл // Записки о Шерлоке Холмсе / Артур Конан Дойл. - М. : Правда, 1986. – C. 136-157.

"Не забудьте, Ватсоне, що на одному кінці нашого ланцюга всього лише простий гусак, зате до іншого його кінця прикута людина, якій загрожує не менше семи років каторги, якщо ми не доведемо її невинність".
Навіть різдвяний гусак здатний стати ключем до розгадки злочину і порятунку невинного. Звичайно, якщо він потрапляє до рук такої людини як Шерлок Холмс. Серед безлічі чудових оповідань про пригоди знаменитого слідчого "Блакитний карбункул" примітний тим, що ця історія могла відбутися тільки під Різдво.

Гофман Ернст Теодор Амадей. Лускунчик i Мишачий король. Чужа дитина : казки / Ернст Теодор Амадей Гофман ; пер. з нiм. Євгена Поповича; малюнки Оксани Iгнащенко та Валентини Iгнащенко. - К. : Веселка, 1991. - 199 с. : iлюстр. - ISBN 5-301-00852-8.

«Лускунчик і Мишачий король» - одна із знаменитих чарівних історій, написаних Гофманом.
Сюжет казки народився у нього в спілкуванні з дітьми його друга Хітціга. Він завжди був бажаним гостем в цій родині, а діти чекали його чудових подарунків, казок, іграшок, які він робив своїми руками. Подібно умільцю-хрещеному Дроссельмейеру, Гофман змайстрував для своїх маленьких друзів майстерний макет замку. Імена дітей він зобразив в «Лускунчику». Марі Штальбаум - ніжна дівчинка з відважним і люблячим серцем, зуміла повернути Лускунчику його справжній вигляд, - тезка дочки Хітціга, котра прожила недовго. Зате її брат Фріц, доблесний командир іграшкових солдатиків в казці, виріс, став архітектором, а потім навіть зайняв пост президента Берлінської академії мистецтв...
Але це лише одне з перетворень і чудес, на які так багате життя і які бачив і відчував у всьому великий романтик Ернст Теодор Амадей Гофман.

 

 

 

Monday, 17.12.2018 11:14 Вік: 6 Років