Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

145 років від дня народження Вільяма Сомерсета Моема

Вільям Сомерсет Моем — англійський письменник. Виступав як драматург, романіст, новеліст і критик. Йому притаманна майстерність оповідача, правдивість, відточеність літературної форми, заснованої на принципі простоти, дохідливості та милозвучності.

Моем народився у сім'ї юриста британського посольства у Парижі. Говорити французькою почав раніше, ніж опанував англійську. У вісім років він осиротів: від туберкульозу померла мати. З її втратою пов'язані найсильніші переживання у житті Моема. Саме в цей час він почав затинатися. Через два роки раптово помер батько. Це трапилося саме в той час, коли в передмісті Парижа був добудований дім, у якому мала замешкувати вся родина. Але родини більше не було. Старші брати навчалися в Кембриджі, готуючись стати юристами, а Віллі відіслали в Англію під опіку дядька — священика Генрі Моема.

У понурому та холодному пасторському домі проминули його шкільні роки. Він зростав самотньо та замкнуто. У школі відчував себе аутсайдером, відрізняючись від хлопчаків, котрі виросли в Англії. Вони сміялися із заїки, з того, як він говорив англійською. Близьких друзів не виявилося.

Книги і пристрасть до читання допомогли Моему сховатися від навкілля. Віллі жив у світі книг, серед яких улюбленими стали казки «Тисячі й однієї ночі», «Аліса в країні чудес» Л. Керролла  і пригодницькі романи капітана Маррієта. Моем добре малював, любив музику, належав до кращих учнів.

У п'ятнадцять років Моем зрозумів, що дитинство закінчилося. Біль і рани зосталися на все життя, але зміцнилася сила опірності, внутрішньої незалежності, що й допомогло домогтися згоди дядька відіслати його до Німеччини вивчати німецьку мову. Моем поїхав у Гейдельберг, де вперше відчув себе вільним, займався тим, до чого лежало серце. Його захопила філософія, студіював праці Б. Спінози, відкрив для себе Г. Ібсена , пройнявся особливою атмосферою життя театру, а читання гетевого «Фауста» відкрило для нього новий світ.

Моем повернувся в Англію, коли йому було вісімнадцять. Життя в Гейдельберзі сприяло його інтелектуальному пробудженню. Тепер треба було обрати фах. Дядько хотів бачити його священиком  і схиляв до вивчення богослов'я, але Моем зробив свій вибір самостійно: він поїхав у Лондон  і 1892 р. став студентом медичної школи при лікарні св. Томаса. Роки, проведені в лікарні та бідних кварталах одного із районів Лондона — Ламбеті, де він лікував своїх пацієнтів, були плідними.Усі ці роки він напружено працював. Лікарська практика чимало дала Моему як письменникові. Він побачив життя в неприкрашеному вигляді, навчився розуміти людей.

Жорсткий режим — з дев'ятої до шостої лікарня — залишав вільними лише вечори. Він проводив їх, поглинаючи книги, і вчився писати. Переклав «Привиди» Г. Ібсена, прагнучи вивчити техніку драматурга, сам писав п'єси й оповідання. Рукописи двох оповідань Моема надіслав видавцеві Фішеру Анвіну. Одне з них отримало прихильний відгук Е. Гарнета — відомого авторитета в літературних колах. Гарнет порадив невідомому авторові продовжувати писати, а видавець відповів Моему «Потрібні не оповідання, а роман». Прочитавши відповідь Анвіна, Моем зараз же взявся за створення «Лізи з Ламбета». У вересні 1897 р. цей роман був опублікований. З цього часу Моем став професійним письменником.

Моем писав у різних жанрах: виступав як драматург — «Леді Фредерік» , «Невідомість» , «За бойові заслуги»; романіст — «Тягар людських пристрастей» , «Місяць і шеляг» , «Театр» , «На лезі бритви» ; новеліст — збірки «Трепет листка» , «Від першої особи» . Моем є автором багатьох статей про письменницьке ремесло, про мистецтво оповідача, про романістів (Г. Філдінг, Дж. Остен, Діккенс, Ґ. Флобер, Ф. Достоєвський).

Сенсаційний успіх мали п'єси Моема, вони ж забезпечили йому матеріальний достаток. День прем'єри «Леді Фредерік» — 26 жовтня 1907 р. — став знаменним у житті Моема: він був визнаний як драматург.

Коли почалася Перша світова війна, Моем завербувався в автосанітарну частину і потрапив у Францію. Потім працював у розвідці, перебуваючи рік у Швейцарії, а з 1917 р. був направлений із секретною місією в Петроград з метою перешкодити приходу більшовиків до влади. У кінці війни Моем лікувався у туберкульозному санаторії у Шотландії. Вийшовши звідти, цілком віддався літературній діяльності та подорожам. Його вабили далекі країни, екзотичні куточки світу. Подорожі давали йому відчуття свободи, знайомили з героями майбутніх книг, місцем дії яких ставали країни Європи, Азії, Африки, острови Тихого океану, портові міста і загублені де-небудь в глушині поселення.

Глибина драматичних конфліктів визначає структуру романів Моема, що становлять значну частину його літературної спадщини. Життя героїв складається нелегко, воно сповнене стражданнями, втратою ілюзій. Вони самотні, їх не розуміють близькі, вони болісно шукають свій шлях і своє місце в житті.

З особливою силою талант Моема виявився в жанрі оповідання. Особливість оповідань Моема полягає у поєднанні гостросюжетності з психологізмом. «Вивчення характеру — мій фах», — говорив Моем. Моем — дотепний та іронічний, чуйний і терплячий, незмінно працелюбний і твердий, що самостійно та рішуче прокладав собі шлях у літературі. Моем — автор творів, розрахованих на вибагливого читача, на смаки якого він і орієнтується, творець романів та оповідань, що справедливо посіли помітне місце в літературі найновішого часу.

 

 

Моэм Уильям Сомерсет. Собрание сочинений : в 5-ти т.   Т. 1. Бремя страстей человеческих / Уильям Сомерсет Моэм ; пер. с англ. - Москва : Худож. лит., 1991. - 671 с. - ISBN 5-280-01704-3.

До першого тому Зібрання творів відомого англійського письменника Вільяма Сомерсета Моема увійшов автобіографічний роман «Тягар пристрастей людських», написаний в 1915 році, і автобіографічні есе останніх років. Моєм народився в Парижі у родині юрисконсульта. Рано осиротів, він був відправлений на виховання в Англію до дядька з боку батька, священика в містечку Уітстебл. З дядькового будинку його віддали в «Кінг Скул». Про цей період його життя можно отримати уявлення по роману «Тягар пристрастей людських», який залишається одним з найкращих романів про «виховання почуттів». На сторінках роману відтворені переживання покаліченого хлопчика, самотнього серед грубуватих здорових однолітків і в будинку родичів – пуритан.

Моэм Сомерсет. Избранные произведения : в 2-х т.   Т. 2. Роман и рассказы / Сомерсет Моэм ; пер. с англ. - Москва : Радуга, 1985. - 736 с.

Вільям Сомерсет Моем – видатний англійський прозаїк нашого часу, класик ХХ століття.  В двотомник увійшли його найкращі романи, присвячені проблемам естетики і моралі: «Місяць і мідяний шеляг», «Візерунковий покрив», «На жалі бритви», а також публіцистична книга про письменницьку творчість «Підбиваючи підсумки» і розповіді різних років.

Моем Сомерсет. На жалi бритви : роман / Сомерсет Моем ; пер. з англ. А. Муляр. - Київ : Днiпро, 1970. - 310 с.

Роман описує епоху між двома світовими війнами, даючи яскраву характеристику різним верствам європейського і північно-американського суспільства.
Не просто роман, але - справжня "школа моралі" англійської богеми початку XX століття, книга уїдлива до нещадності, але в той же час - повна тонкого психологізму. Сомерсет Моем не ставить діагнозів і не виносить вироків - він описує свою власну "хроніку втраченого часу", пізнати який належить читачеві!

Моэм У. Сомерсет. Рождественские каникулы / У. Сомерсет Моэм ; пер. с англ. Р. Облонская. - М. : Книга и бизнес, 1992. - 189 с. - ISBN 5-212-00701-1.

До недавнього часу цю книгу блискучого англійського романіста нам не дозволялося читати. Занадто незвичні герої і повороти сюжету. Російська «княжна» в публічному будинку в Парижі, яка виявилася дочкою професора, втративша батьківщину після революції. І молодий англієць з пристойної родини, який шукає на канікулах в Парижі екзотики. Моем постає в двох своїх видах: і як майстер інтриги і як віртуоз психологічного письма. Пошуки вкраденого, викриття вбивці захоплять найширші кола читачів. А непередбачувані зміни настроїв, химерні повороти долі героїні, прогулянки по Лувру будуть цікаві самому вимогливому читачеві.

Моэм С. Луна и грош. Театр. Рассказы / С. Моэм ; [пер. с англ. Н. Ман и Г. Островский]. - М. : Правда, 1983. - 576 с.

В книгу відомого англійського письменника Вільяма Сомерсета Моема включені два його популярних твори «Місяць і мідяний шеляг», «Театр» і розповіді, в яких дається реалістична панорама життя англійського суспільства першої половини двадцятого століття. В романі «Місяць і мідяний шеляг» - автору було важливо, відштовхуючись від фактів особистої і творчої біографії Поля Гогена – французького майстра пензля, створити самобутній художній твір і поставити в  ньому проблеми творчості, моральності і соціального оточення творця.

Моем Сомерсет. Лицедiї : роман / Сомерсет Моэм ; пер. с англ. М. Пiнчевський. - Київ : Днiпро, 1967. - 223 с.

Роман "Лицедії" - це історія життя талановитої лондонської акторки, яка непомітно для самої себе мало не стала на слизький шлях зради улюбленого мистецтва. Моем в цьому романі виступає як майстер філігранного психологічного аналізу, як знавець життя англійських аристократичних та артистичних кіл, до яких належав сам і які з витонченим сарказмом викриває в кращих своїх творах.

Моэм Уильям Сомерсет. Малый уголок. Театр : романы / Уильям Сомерсет Моэм ; пер. с англ. Г.  Островской. - Минск : Мастацкая лiтаратура, 1979. - 368 с.

В книгу включені два романи. В романі «Малий куточок», який за фабулою можна віднести до пригодницької літератури(мова йде про трагічні події, які розігралися на одному з островців Тихого океану), як ні в жодному іншому з творів Моема розкривається його життєва філософія. В романі «Театр» позначилося тривале знайомство Моема зі світом сцени. Основна мета автора – показати творчий шлях великої актриси. Він виступає проти буржуазного театру, стверджує високі ідеали служіння мистецтву.

Уильям Сомерсет Моэм. Литература Англии и Ирландии // История зарубежной литературы ХХ века, 1917-1945 : учеб. для студентов пед. ин-тов / под. ред. В.Н.Богословского. - М. : Просвещение, 1990. - C. 175-176. - ISBN 5-09-000920-1.

В підручнику дана історія розвитку літератур Європи, США, Латинської Америки, Китая, Індії в 1917-1945 роках. Висвітлюючи творчість найбільших представників національних літератур цього періоду, автори підручника ставлять ряд загальних проблем теоретичного і історико – літературного характеру : періодизація літературного процесу, боротьба літературних напрямків, специфіка творчого методу, взаємодія реалізму і модернізму. На сторінках 175–176 даної книги представлена стаття про творчість В. С. Моема.

 

 

 

Tuesday, 22.01.2019 10:20 Вік: 6 Років