Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Monday, 16.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

17 лютого - День спонтанного прояву доброти

У 1998 році кілька благодійних організацій, зібравшись на конференції в Токіо, вирішили створити нове свято - «День спонтанного прояву доброти» ( «Random Acts of Kindness Day») і відзначати його щорічно 17 лютого.

«Ми ставимо за мету Всесвітнього дня доброти вихід людини за межі себе, своєї країни, культури, раси і релігії, - йдеться в заключному документі конференції, - ми хочемо, щоб всі люди зрозуміли, що вони є громадянами світу. Що у них є спільні цілі та спільні духовні цінності. І що якщо всі люди зосередяться на розумінні і дотриманні цих цілей і цінностей, наше світове співтовариство прийде до мирного співіснування людей і держав».

В цей день організатори свята рекомендують проявляти до своїх ближніх не просто доброту, а доброту безкорисливу, не чекаючи від цього прояву похвали, а тим паче якихось матеріальних благ. В загалі, по-іншому і бути не може. Адже доброта з користі - вже не доброта...

Не дарма великий китайський мудрець Конфуцій говорив: «Спробуйте бути хоча б трохи добрішими - і ви побачите, що будете не в змозі зробити поганий вчинок. А добро, зроблене вами, повернеться до вас же, ще більшим благом».

До Дня спонтанного прояву доброти ми склали список добрих і світлих книг. Переконайтеся, що добро в цьому світі ще існує!

 

Куприн А. И. Белый пудель / А. И. Куприн // Повести и рассказы / А. И. Куприн. - Москва : Худож. лит., 1986. - С. 186-216. - (Классики и современники : Русская классическая литература).

Друзі не продаються - головна думка оповідання Купріна «Білий пудель». Йому навіть не знадобилося придумувати сюжет. На дачу Купріна в Криму часто заходили мандрівні артисти, в тому числі старий-шарманщик, хлопчик на ім'я Сергій і білий пудель. Хлопчик і розповів письменнику історію про те, як одна багата пані просила продати їй собаку, так як та сподобалася її примхливому синку. Але старий з хлопчиком відмовилися це зробити, чим накликали на себе гнів багатої пані.
Для багатих панів собачка - іграшка, яку можна купити, а потім, коли набридне, кинути. І, звичайно ж, їм в голову не приходить в чомусь урізати синка або відмовити йому. «Дітей треба балувати - тоді з них виростають справжні розбійники», - говорила отаманша розбійницької шайки в казці «Снігова королева», і дворяни на багатій дачі в точності слідують її рецепту. Для старого ж з хлопчиком їх собака - друг, який не має ціни. «Якщо б у тебе був брат або, скажімо, друг... за скільки б ти його приблизно продав?»
Коли пуделя Арто крадуть, осиротілі друзі не звертаються до суду, по-перше, з тієї причини, що старий шарманщик живе за чужим «пачпортом», а по-друге, сумний життєвий досвід підказує їм, що суд в таких випадках найчастіше стає на бік багатих ...
«Білий пудель» - розповідь Купріна для дітей, тому в ній все закінчується добре. У житті могло бути інакше. Але в будь-якому випадку «мораль цієї байки» незмінна: не все продається, що купується.

Руруа И. П. Добрый дом : рассказы / И. П. Руруа ; пер. с груз. Г. В. Семенова. - Тбилиси : Мерани, 1973. - 224 с.

Добрий будинок, як назвав свою другу збірку оповідань в перекладі на російську мову прозаїк І. Руруа, - це батьківщина письменника, гаряче їм улюблена грузинська земля. На цій землі живуть у письменника чесні, добрі, працьовиті люди. Але люди ці не просто добрі - вони непримеренні до зла, до брехні, до двоєдушності, до всілякої ницості. Руруа в своїх розповідях стверджує добре людське начало.

Конь с розовой гривой : повести и рассказы советских писателей / сост. Г. П. Турчина. - Москва : Правда, 1988. - 480 с. : ил.

Класика дитячої (і не тільки дитячої!) літератури. У збірнику представлені повісті й оповідання відомих письменників - В. Вересаєва, В. Шишкова, П. Бажова, М. Цвєтаєвої, В. Астаф'єва, М. Зощенко і інших про дитинство. І, мабуть, це найяскравіші і добрі «повчальні» розповіді: саме їх згадуєш в якісь хвилини життя, коли ведеш себе неналежним чином.

Твен М. Приключения Тома Сойера. Приключения Гекльберри Финна / М. Твен. – М. : Правда, 1987. - 527 с.

Коли в дорослому віці перечитуєш історії Марка Твена про дружбу і веселих витівки двох американських хлопчаків, дивишся на них зовсім іншими очима. Нехай ці відчайдушні шибеники брудні зовні, але які світлі у них душі! Як вони вміють дружити і допомагати близьким. За удаваною колючестью ховаються добрі і люблячі серця.

Ли Харпер. Убить пересмешника: Роман / Харпер Ли. – М. : Детская литература, 1986. - 270 с. - (Библиотечная серия).

Книга, яку повинен прочитати кожен. Книга, яка залишає після себе присмак і дає поживу для роздумів. Книга, яка пролітає в одну мить і так шкода перевертати останню сторінку. Книга багато про що. Про доброту, людяність, людські забобони, про расизм. Оповідання ведеться від імені дівчинки, про її сім'ю, брата і батька-адвоката. Він єдиний, хто береться захищати темношкірого хлопця, звинуваченого в насильстві над білою дівчиною.

Грин Александр. Алые паруса: Повести / Александр Грин. – К. : Вэсэлка, 1989. – 366 с. : ил. – ISBN 5-301-003-30-5.

"Червоні вітрила" - один з найвідоміших творів великого російського письменника-романтика, чудового пейзажиста, мрійника і тонкого психолога Олександра Гріна. Це зворушлива і романтична казка, написана чудовою і багатою мовою, поема, яка стверджує силу любові й людського духу, повість-феєрія про диво, яке людина здатна творити своїми руками в пориві до щастя.

Сент-Экзюпери Антуан де. Планета людей. Маленький принц : Роман. Сказка / Антуан де Сент-Экзюпери. - 2-е изд. - Фрунзе : Кыргызстан, 1982. - 208 с. -(Школьная библиотека).

«Маленький принц» - найбільш відомий (переведений більш ніж на 180 мов) твір Екзюпері, написаний незадовго до смерті автора і їм же проілюстрований. Ця сумна, мудра, людяна казка призначена, скоріше, дорослим, ніж дітям. У ній розказано про найважливіше: про дружбу і кохання, про борг і вірність... Читаючи цю чудову історію, і посміхнешся, і неодмінно задумаєшся, над тим, що не завжди можна зрозуміти розумом... Як казав Маленький принц - «побачиш серцем». До видання також включено збірник есе «Планета людей».

Даррелл Джеральд. Гончие Бафута / Джеральд Даррелл ; пер. с англ. - К., 1992. - 269 с. : ил. - ISBN 5-85-025-046-8.

Книга про тварин, про взаємини людей з тваринами і просто про життя, легко читається і залишає приємний післясмак після прочитання. Удвічі цікавіше читати, коли знаєш, що всі описані події відбувалися насправді. А ще в книзі, як завжди у Дарелла, присутній хороший, добрий гумор, той, що спонукає дійсно щиро посміхнутися.

Метерлинк Морис. Синяя птица. Обручение : пьесы / Морис Метерлинк ; пер. с фр. Н. М. Любимова. - Киев : Молодь, 1988. - 256 с. : ил. - ISBN 5-7720-0114-0.

У ніч під Різдво хлопчика і дівчинку Тільтіль і Мітіль відвідує Фея Берілюна. Внучка Феї хвора, і врятувати її може тільки Синій птах. Завдяки чарівному подарунку Феї діти отримують можливість бачити душі речей. Неживі предмети (Годинник, Вогонь, Вода, Хліб, Молоко і ін.) перетворюються в живих істот зі своїм характером. Всі разом вони відправляються в небезпечну подорож за казковим Синім птахом.
Прозаїк, поет і публіцист Дмитро Биков так відгукнувся про цю п'єсу: «Це дуже хороша п'єса. Може бути, краща в XX столітті. Не тільки тому, що вона вчить вірити в мрію і шукати Справжні Блаженства - це як раз досить просто, і не дарма Станіславський лаяв в листах до друзів "Метерлінковскіе банальності". А тому, що вона - як і все символістське мистецтво - вчить правильному світогляду».

Успенський Е. 25 професiй Машi Фiлiпенко / Е. Успенський ; пер. з рос. В. В. Хопти. - К. : Веселка, 1991. - 350 с. - ISBN 5-301-00896-Х.

Історія про Машу Філіпенко така ж добра, світла, тепла і смішна як і всі книги цього автора.
"25 професій Маші Філіпенко" стоїть окремо серед книг Успенського, тому що головний герой, а точніше, героїня, - все-таки реальна людина. Це дівчинка-школярка, у якої особлива професія - вона покращувачка. Маша Філіпенко хоробро береться за будь-яке доручене завдання і з честю з ним справляється. У чому полягає її робота? Вона "впроваджується" у середу працючих, з'ясовує, чому ж у них проблеми, і пропонує "оптимізацію бізнес-процесу", як би це сказали зараз. Загалом, дівчинка-консультант, переводячи на сучасне бізнес-середовище. Але це якщо писати сухо і по-діловому. Але так про книги Успенського, напевно, писати не можна. Адже вони, як завжди, - сама доброта і коробочка гумору.

 

 

 

Monday, 11.02.2019 11:11 Вік: 6 Років