Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

175 років від дня народження французького письменника Еміля Золя

Весь сенс життя полягає

в нескінченному завоюванні невідомого,

у вічному зусиллі пізнати більше.

Еміль Золя

 

Еміль Золя є одним з найбільших письменників XIX століття, автором більше двадцяти романів, творцем нового напряму в літературі - натуралізму. Крім того Золя був відомий своїми різкими виступами проти антинародних соціальних реформ і переслідувань людини. І, тим не менш, цей перелік заслуг письменника не може повною мірою відобразити його багату подіями життя.

"Найбільший лірик нашого часу", - сказав про Еміля Золя Анатоль Франс. Творчість Еміля Золя вражає нас своєю граціозністю і цілеспрямованістю. Золя - художник великих, неозорих полотен. Йому тісні були масштаби однієї книги, одного роману, і тому він об'єднував свої твори у величезні цикли і серії. "Ругон-Маккари", "Три міста", "Чотири євангелія", п'ять романів, написаних у молодості, збірки оповідань, нарисів і статей - все це легко перерахувати кількома словами, але за всім цим роки наполегливої праці, десятки грубезних томів.

Письменник виключного працьовитості, Золя вірив у своє покликання, вірив у правильність обраного шляху. Йому було 28 років, коли він приступив до роботи над "Ругон-Маккари", 53 роки, коли він її завершив. Тисячі перешкод вставали на його шляху, безліч труднощів доводилося долати, але письменник наполегливо йшов до мети. Життя Золя сповнене величезної творчої напруги і боротьби. Він гаряче ненавидів і палко любив і ще в молодості проголосив святість ненависті до всього, що пригнічує, ламає, калічить життя.

Літературна спадщина Золя не втратила свого значення і в наші дні, тому що, як висловився один з великих прогресивних письменників XX століття, Генріх Манн, Золя «не тільки писав твори, а й стверджував істини. Істина стала душею його творчості».

Золя Э. Западня : рассказы : пер. с фр. / Э. Золя ; сост. М. Трескунова. - М. : Правда, 1990. - 512 с. : ил.

«Западня» – сьомий роман Е. Золя, який увійшов у великий літературний цикл «Ругон – Маккари». Головна героїня твору – празька прачка Жереза Маккар – її їобраз став тою основою, яка дозволила письменнику відобразити практично увесь робочий клас французької держави і дати реалістичний аналіз його життя.

Золя Э. Тереза Ракен. Жерминаль / Э. Золя. - М. : Правда, 1981. - 720 с.

В видання видатного французького письменника Е. Золя ввійшли два його найбільш популярні твори – «Тереза Ракен» та «Жерміналь». «Тереза Ракен» – це перший крок великого письменника на шляху літературного новаторства, який представляє собою такий фізіологічний експеримент на прикладі літературного слова. «Жерміналь» – вершина творчості письменника, загальнопризнаний його шедевр, в якому з величезною художньою силою відображено зіткнення праці і капітала, як двох ворожуючих між собою суспільних класїв.

Золя Э. Лурд : роман / Э. Золя. - М. : Худож. лит., 1953. - 462 с.

Незважаючи на деякі недоліки, роман «Лурд» і сьогодні має велике значення. Реакційне католитичне духовенство з кожним роком все агресивніше виступає проти всяких передових думок, проти любих проявів демократичного руху. Думка про те, що людей, обманутих вірою в потусторонні сили, легко експлуатувати та обирати – одна з центральних думок романа.

Золя Эмиль. Собрание сочинений : в 26-ти т. Т. 16. Доктор Паскаль / Эмиль Золя. - М. : Худож. лит., 1965. - 387 с.

«Доктор Паскаль» – втілення ідеалу Золя, його віри в майбутнє людства. Він, з його пристрастним служінням науці, з його правдивістю, добросердечністю, самопожертвою, умінням виражати тільки возвеличені почуття та вчиняти тільки благородні поступки, протиставився письменником всьому тому хмурому світу своєкористі, духовної деградації.

Золя Эмиль. Карьера Ругонов / Эмиль Золя ; пер. с франц. Е. Александровой. - М. : Мир, 1985. - 272 с.

Роман видатного французького письменника Еміля Золя «Кар’єра Ругонів» – перша книга двадцятитомної епопеї «Ругон – Маккари», в якій автор на прикладі історії однієї сім’ї описав широку картину суспільного життя Франції періоду Другої імперії. За три роки були зібрані матеріали для цієї великої праці.

Золя Эмиль. Нана : роман / Эмиль Золя. - К. : Феникс, 1991. - 352 с.

У романі "Нана", публікація якого розколола Францію на прихильників і запеклих противників Золя, дочка спившоїся прачки і робітника стає куртизанкою, яка підкорила Париж. Образ чарівно-привабливої дами з камеліями, до ніг якої схилялися світські леви, бульварні журналісти, банкіри і сентиментальні молодики, символізує блиск і розпусту Другої імперії. Нана, за словами письменника, "подібно древнім чудовиськам... ступала по трупах і викликала катастрофи".

Пузиков А. Портреты французских писателей. Жизнь Золя / А. Пузиков. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Худож. лит., 1981. - 575 с.

Ця книга видатного радянського літературознавця, є завершенням його багаторічних досліджень в області французької літератури. Монографія «Життя Золя» написана в вільній формі, в жанрі, наближеному до роману – біографії. Книга написана цікаво, популярно, призначена для широких кругів читачів.

 

 

Tuesday, 24.03.2015 11:21 Вік: 10 Років