Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

200-ліття з дня народження М. Ю. Лермонтова

Нет, я не Байрон, я другой,
еще неведомый избранник.
Как он, гонимый миром странник,
Но только с русскою душой.

 

2014  рік – рік 200-ліття з дня народження  М. Ю. Лермонтова, життя та творчість якого  приховують в собі  безліч таємниць та загадок. З нього починається традиція  перетворення життя в книгу, справжне здійснення романтичного принципа: "Живи, як пишеш, і пиши, як живеш!".
 
М. Ю. Лермонтов був вражаючою людиною. Він прожив коротке життя, неповних 27 років, його літературна слава була приголомшливою, а характер витканий з протиріч. Як склалася доля цього поета?

Чим старанніше вчитуємось ми в рядки спогадів, що дійшли до нас, тим більше переконуємося, що Лермонтов дійсно був різним і несхожим - серед нещадного до нього світу і в колі задушевних друзів, на людях і на самоті, в битвах і петербурзькій вітальні, в момент поетичного натхнення і на гусарській гулянці.

Втім, є книги, які містять самий достовірний лермонтовський портрет, найглибшу і найвірнішу лермонтовську характеристику. Це його твори, в яких він відбився весь, яким він дійсно був і яким хотів бути...

Як кожен справжній, а тим більше великий поет, Лермонтов сповідався у своїй поезії, і, перечитуючи томи його творів, ми можемо дізнатися історію його душі і зрозуміти його як поета і людину.

 

Лермонтов М. Ю. Поэмы / М. Ю. Лермонтов. - К. : Веселка, 1978. - 207 с.

Збірка містить поеми М. Ю. Лермонтова: "Ізмаїл-Бей", "Пісня про купця Калашникова", "Мцирі", "Демон". Герої поем горді, мужні, сильні духом люди, що носять реальні риси передових сучасників поета. Вони пристрасно жадають свободи, різко критикують самодержавний деспотизм.

Лермонтов М. Ю. Стихотворения. Поэмы. Маскарад. Герой нашего времени / М. Ю. Лермонтов. - М. : Худож. лит., 1984. - 478 с. - (Классики и современники. Русская классическая литература).

До видання увійшли вибрані вірші та поеми М. Ю. Лермонтова, а також драма "Маскарад", роман "Герой нашого часу". Читаючи ліричні вірші і бурхливі романтичні поеми, трагічний маскарад і одну з найдивовижніших книг у всій світовій літературі-"Героя нашого часу", ми розуміємо, що це сповідь. Лермонтов сповідався у своїй поезії, і, гортаючи сторінки його творів, ми можемо прочитати історію його душі та зрозуміти його як поета і людину.

Лермонтов М. Ю. Избранное / М. Ю. Лермонтов. - Л. : Худож. лит., 1979. - 536 с.

В книгу входять твори найбільшого російського поета-класика Михайла Юрійовича Лермонтова: його вірші, здебільшого за життя відібрані для друку самим поетом, а також краще з його юнацької лірики. Крім того до збірки включені поеми «Мцирі», «Демон», роман «Герой нашого часу».

Лермонтов М. Ю.  Полное собрание стихотворений : в 2-х т. Т. 1. Стихотворения и драмы / М. Ю. Лермонтов. - Л. : Сов. писатель, 1989. - 688 с. : ил. - ISBN 5-265-01040-8.

За своєю повнотою це видання віршованих творів М. Ю Лермонтова перевершує всі попередні. У першому томі представлені всі жанри ранньої поетичної творчості Лермонтова, за винятком поем. Том будується з наступних розділів: "Вірші", "Драми", "Додатки", "Інші редакції та варіанти". Другий розділ тома становлять драми у віршах: "Іспанці", "Маскарад", "Арбенин".

Лермонтов М. Ю. Избранные сочинения / М. Ю. Лермонтов. - М. : Худож. лит., 1983. - 831 с. - (Библиотека классики. Русская литература).

До книги увійшли вибрані вірші та поеми, драми "Дивна людина", "Княгиня Лиговская", "Маскарад". Твір "Дивна людина", свого роду фокус автобіографічних мотивів лермонтовської лірики 1830-1831 років. Її герой Володимир Арбенин - людина "дивна" для суспільства, тобто живе не за законами і виключно життям духу. Він існує ніби поза побутом. Він відділений від суспільства і воно йому протиставлено. Роман "Княгиня Лиговская" несе в собі риси перехідності. Тут вперше Лермонтов відмовляється від виключного героя. Цьому роману належало перерости в "Героя нашого часу".

Чекалин С. В.   Лермонтов : Знакомясь с биографией поэта... / С. В. Чекалин. - М. : Знание, 1991. - 256 с. - ISBN 5-07-000662-2.

Ця книга про життя і творчість М. Ю. Лермонтова. Вона написана у формі оповідань, об'єднаних пошуковим сюжетом. Автор знайомить читача з деякими сторінками біографіі поета, розшифровує лермонтовські малюнки, що зберігаються за кордоном. Наводить нові відомості про друзів Лермонтова. Окремий розділ присвячений розслідуванню обставин дуелі та загибелі великого поета.

М. Ю. Лермонтов в воспоминаниях современников / [сост. М. И. Гиллельсон, О. В. Миллер]. - М. : Худож. лит., 1989. - 672 с. - (Литературные мемуары). - ISBN 5-280-00501-0.

Цей збірник - найбільш повний звід спогадів про Лермонтова його сучасників: друзів, товаришів по службі, родичів, письменників та ін. Серед них спогади Е. А. Сушкова, А. П. Шан-Гірея, І. С. Тургенєва, А. І. Герцена. Спогади сучасників про Лермонтова повністю розкривають думку Герцена про те, що від свого першого відкритого політичного виступу - вірша "Смерть поета" - і до кінця життя Лермонтов висловлював свою ворожнечу до деспотизма і кріпосництва, свою прихильність ідеалам гуманізму.

Обручев С. В.  Над тетрадями Лермонтова / С. В. Обручев. - М. : Наука, 1965. - 112 с. - (Научно-популярная серия).

До уваги читачів невеличке видання, яке містить результати вивчення юнацьких зошитів Лермонтова. Книга занурює в коло тих ідей, які турбували геніального юнака в 1829-1833 рр., і пояснює деякі недостатньо дослідженні питання його творчості. Особливу увагу приділено кавказькій тематиці, відношенню поета до Кавказу, до сучасній йому кавказької війни.

 

 

Wednesday, 15.10.2014 11:06 Вік: 10 Років