Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

225 років з дня народження романтика Генріха Гейне

Згадають людей найкращих — назвуть і моє ім’я...

Минуло 225 років від дня народження Г. Гейне, одного з тих видатних поетів, які належать не тільки своїй батьківщині, а й усьому людству. Його справедливо називають співцем кохання й природи. Він зворушливо оспівував те найкраще, що властиве людині: її здатність щиро кохати, любити землю та природу. У простих і глибоких рядках письменник передав силу почуттів і переживань людини. Не було, мабуть, жодного сучасного поетові суспільного чи мистецького явища, яке не дістало б осмислення й оцінки в його творах. Тому літературний доробок Гейне став правдивим і своєрідним літописом доби. Як зазначають дослідники творчого доробку митця, Гейне насамперед «узяв від романтичної школи все життєздатне: зв’язок з народною творчістю...

Він продовжив розпочате романтиками використання мотивів народної легенди й казки, розхитування канонів класичного віршування». А світової слави німецький поет зажив завдяки «Книзі пісень», виданої 1827 р. Г. Гейне проголосив велике значення романтизму для пробудження свідомості народів, закрема німецького, для утвердження ідеалів свободи й справедливості. Поет обґрунтував принципи нового напряму та його відмінність від літератури попередніх епох. Романтична література, за його словами, призначена не для відображення зовнішніх подій, а для вираження внутрішнього життя людини, її почуттів і настроїв.

 

Гейне, Генрих. Избранные произведения : в 2-х т. / Генрих Гейне. – Москва : Худож. лит., 1956. – 568 с. – Т. 2 : Проза.

Враження від подорожей континентом лягли в основу циклу нарисів «Дорожні картини»,які увійшли до другого тому вибраних творів. Автор достатньо гостро говорив про проблеми своєї батьківщини, причому роблячи це в рамках високохудожніх творів. Гейне постає як зацікавлений спостерігач, який відверто ділиться зі своєю публікою думкою про різні сторони життя Німеччини. До книги входять подорожні нотатки «Подорож у Грац», які принесли автору велику популярність. В даний том також увійшов найкращий твір Гейне – ліричний збірник «Книга пісень», де поєднується романтизм та політичний сарказм, сентименталізм та душевний холод. Це твір по праву завоювала любов читачів своєю багатою палітрою людських почуттів таромантичною схвильованістю.

    

Гейне, Генрих. Стихотворения. Поэмы / Генрих Гейне. – Москва : Правда, 1984. - 480 с.

До збірника увійшла поема «Атта Троль, сон у літню ніч», в якій автор намагаєтьтся відійти від політичних тем і повернутися до романтичної любовної лірики. Гейне славить земну любов в усій її реальній життєвій чарівності. В  книзі також представлена чудова поема «Німеччина. Зимова казка» - вершина творчості Гейне. «Зимова казка» - плід його глибоких роздумів про шляхи розвитку Німеччини: тут втілилися мрії  Гейне про майбутнє його батьківщини і прагнення побачити її єдиною демократичною державою.

Гейне, Генрих. Собрание сочинений : в 6-ти т. / Генрих Гейне. – Москва : Худож. лит., 1980. –518 с. – Т. 1 : Стихотворения. Из статей 20-х годов.

В перший том зібрання творів Генріха Гейне входить повністю його віршована спадщина 20 – 40-х років – збірники «Книга пісень», «Нові вірші» та «Доповнення» - вірши цих років, які не увійшли в збірники. До тому також включені статті про французьке мистецтво, літературу та політику під загальною назвою «Салон». До тому увійшов також знаменитий вірш «Ткачі», який було написано після повстання ткачів у Сілезії. Його герої тчуть могильний саван для монархічної Німеччини, Гейне стає по – справжньому поетом – політиком.

Гейне, Генрих. Стихотворения : пер. с нем. / Генрих Гейне. – Москва : Худож. лит., 1985. – 319 с. – (Классики и современники).

До книги увійшли вибрані вірші з збірників «Книга пісень», «Нові вірші», «Романцеро». В «Романцеро» читаються не властиві поетиці Гейне раніше гіркота, песимізм та скептицизм. Збірка складається із трьох книг. У першій автор повертається до жанру балади, у другій під назвою «Ламентації» він відгукується на революційні події у Європі, гірко шкодуючи про поразку революціонерів. У третій книзі поет звертається до теми єврейського фольклору. У «Нових віршах» поетично відтворена історія нещасливого кохання поета до кузини Амалії.

Шиллер, Ф. П. Генрих Гейне / Ф. П. Шиллер. – Москва : Худож. лит., 1962. – 367 с.

Ця книга – остання праця доктора філологічних наук, професора Франца Петровича Шиллера. Вона виходить у світ помертливо. Нею завершується його науково – літературна діяльність. Книга присвячена життю та творчості великого німецького лірика  Генріха Гейне. Зміст і форма його поезії різноманітні і багатогранні, як саме життя. Гейне належав до самих передових письменників свого часу. Ось чому, звертаючись до майбутніх поколінь, він мав повне право сказати : «Я – меч! Я – полум’я! Я світив вам у темряві, а коли почався бій, я бився попереду».

Гейне в воспоминаниях современников / пер. с нем. и фр. ; сост. А. Дмитриев. – Москва : Худож. лит., 1988. – 575 с. – (Литературные мемуары). – ISBN 5-280-00325-5.

У книзі зібрані свідоцтва сучасників великого німецького поета Генріха Гейне: родичів, друзів, видавців і журналістів, німецьких і французьких письменників, так як Гейне значну частину свого життя прожив в Парижі. Мемуарна література про Гейне різноманітна – це і листування, і окремі листи, і уривки творів різноманітних авторів про нього. Це і витяги з статей про Гейне, а також щоденники і спогади.

Тронская, М. Л. Творчество Гейне. – Ленинград : Госфиниздат, 1956. – 52 с.

Генріх Гейне – сміливий викривач реакції, передовий мислитель – стоїть біля витоків національної літератури критичного реалізму. Блискучий талант поета розкривався і в найніжніших ліричних віршах, піснях і баладах і в гострих сатиричних віршах «хороброго солдата у війні за звільнення людства». Його поезія витримала суворе випробування часом і зайняла міцне місце в ряду творів великих поетичних імен XIX століття.

Дмитриев, А. С. Генрих Гейне : (К столетию со дня смерти) / Генрих Гейне. – Москва : Знание, 1956. – 31 с.

Книга присвячена життю великого німецького поета Генріха Гейне, вся творча діяльність якого пов`язана з боротьбою за світле майбутнє Німеччини, за свободу і щастя німецького народу. Його творчість зберігає свою силу і свіжість і в наші дні. Його твори – поезія, художня проза, публіцистика, критика – відтворюють барвисту, хвилюючу картину життя минулого століття.

Friday, 09.12.2022 16:47 Вік: 2 Років