Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Monday, 16.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

31 травня - всесвітній день білявок

Світловолосі красуні здавна були героїнями різних жартів і анекдотів, що не завадило їм залишатися, на думку чоловіків, привабливими і прекрасними. Їх обговорюють у пресі, влаштовують їм фотосесії та милуються ними на віддалі. Білявок вважають зразком краси у кіно, у моді, на естраді. А ще вони становляться героїнями художніх творів. І у кожної з них своя історія, особиста драма, злети і падіння.

 

 

Голон Анн и Серж. Анжелика / Анн и Серж Голон. - К. : Полиграфкнига, 1993. - 593 с. : ил. - ISBN 5-7707-4145-7.

Анжеліка - головна героїня всіх частин роману Анн і Серж Голлон. Красиве ім'я Анжеліка належало не менше красивій жінці, яка жила в XVII столітті у Франції. Ім'я цієї жінки має ангельське значення і автори роману надали головній героїні ангельську зовнішність -золотисте волосся і зелені очі.

Голсуорси Джон. Сага о Форсайтах : пер. с англ. / Джон Голсуорси. - М. : Худож. лит., 1973. - 766 с. - (Библиотека всемирной литературы).

У листопаді 1932 року Джон Голсуорсі став лауреатом Нобелівської премії з літератури за високе мистецтво оповідання, вершиною якого є "Сага про Форсайтів". Пристрасть, зрада, любов, ненависть, щастя, відчай... і білявка Ірен Форсайт. Боги дали Ірен темно-карі очі і золоте волосся - своєрідне поєднання відтінків, яке залучає погляди чоловіків і, як кажуть, свідчить про слабкість характеру. А рівна, м'яка білизна шиї і плечей, обрамлених золотистою сукнею, надавала їй якусь надзвичайну красу. Золотоволоса, кареока Ірен схожа на язичницьку богиню, вона відрізняється чарівністю, вишуканістю смаку і манер.

Пастернак Б. Доктор Живаго : Роман / Б. Пастернак. - Сухуми : Алашара, 1990. - 437 с.

Лара - головна героїня роману; дочка інженера-бельгійця і зросійщеної француженки. Їй було трохи більше шістнадцяти, але вона була цілком сформованою дівчиною. Їй давали вісімнадцять років і більше. У неї був ясний розум і легкий характер. Вона була дуже гарна, рухалася безшумно і плавно, і все в ній - непомітна швидкість рухів, зріст, голос, сірі очі і білявий колір волосся - було до пари одне одному.

Маринина А. Б. Смерть и немного любви : роман / А. Б. Маринина. - М. : ЭКСМО-Пресс, 2001. - 352 с. - (Рус. бестселлер). - ISBN 5-04-000379-Х.

Настя Каменська, висока худорлява білявка, майор МУРу, кращий аналітик Петрівки, геніальний оперативник, в манері міс Марпл і Еркюля Пуаро розслідує тяжкі злочини.

Лондон Джек. Мартин Иден : пер. с англ. / Джек Лондон. - М. : Просвещение, 1986. - 303 с. : ил.

Мартін Іден - робочий хлопець, моряк, з соціальних низів, приблизно 21 року, випадково знайомиться з Рут Морз - дівчиною із заможної буржуазної родини. Закохавшись в неї з першого погляду і потрапивши під враження від вищого суспільства, Мартін, бажаючи стати гідним Рут, активно береться за самоосвіту. Рут, бачить в Мартіні "дикуна" та бере над ним опіку.
Рут Морз: "Перед ним було бліда, повітряна істота з великими одухотвореними блакитними очима, з масою золотого волосся. Він не знав, як вона одягнена, - знав лише, що наряд на ній такий же чудовий, як і вона сама. Він подумки порівняв її з блідо-золотою квіткою на тонкому стеблі. Ні, скоріше вона дух, божество, богиня, - така піднесена краса не може бути земною".

Чехов А. П. Дама с собачкой / А. П. Чехов // О любви : рассказы / А. П. Чехов. - М. : Худож. лит., 1985. – С. 122-128.

Один з найліричніших творів Чехова, в якому незвичайна душевна подія малюється буденними фарбами, а банальний адюльтер обертається великим коханням.
„Сидячи в павільйоні у Верне, він бачив, як по набережній пройшла молода жінка, невисокого зросту білявка, в береті; за нею біг білий шпіц”.

Золя Эмиль. Дамское счастье : роман / Эмиль Золя. - М. : ЭКСМО, 2006. - 783 с. - (Зарубежная классика). - ISBN 5-699-10369-4.

"Дамське щастя" - це, з одного боку, блискуче дослідження механізму ділового успіху, з іншого - класичний роман про Попелюшку. Вивчивши досвід таких магазинів, як "Бон Марше", "Лувр", "Прентам", Золя захоплююче, яскраво і точно описує історію підприємця Октава Муре, який створив в центрі Парижа процвітаючий універмаг. Продумана організація, нові торгові технології і психологічний розрахунок дозволяють йому залучити натовп покупців і, таким чином, отримати перемогу над жінками. Але чому цьому пестуну жінок не дає спокою маленька, погано одягнена провінціалка Деніза - непомітна продавщиця, яка відчайдушно намагається вибитися зі злиднів і прогодувати двох своїх братів? У цьому романі є принц, є Попелюшка і безліч інших прекрасно виписаних персонажів. Але, на жаль, жодної феї! Тому читачеві залишається лише гадати, яким буде результат любовної історії...
"Найкрасивішим у Денізи було світле волосся попелястого відтінку, яке доходило до п'ят; їй коштувало великих зусиль як слід зачесатися, і тому вона обмежувалася тим, що скручувала його в пучок і скріплювала роговим гребенем".

Стендаль. Красное и черное / Стендаль. - М. : Правда, 1989. - 560 с. : ил.

Дійшовши висновку, що "в наше століття гроші - все", юний Жюльєн Сорель приступає до своєрідного соціального сходження і, по суті, порівняно легко домагається поставлених цілей. Серед безлічі припущень про значення роману "Червоне і чорне" можна знайти версію, згідно якій Стендаль замаскував під таємними кольорами два почуття, що вирують в душі честолюбного юнака: пристрасть як душевний порив, як несвідомий потяг і честолюбство, поєднане зі спрагою слави, визнання за будь-яку ціну. Взаємопроникнення і боротьба цих почуттів складають внутрішню інтригу роману Стендаля. Але чи достатньо цього, щоб бути щасливим?
Білявка в цьому романі - Матильда де Ла-Моль. „Він (Жюльєн Сорель) зауважив молоду особу, дуже світлу блондинку, незвичайно струнку. Вона підійшла до столу і сіла навпроти нього. Вона йому зовсім не сподобалася, а проте, подивившись уважніше, він подумав, що ніколи ще не бачив таких гарних очей; але тільки вони викривали незвичайно холодну душу. Потім Жюльєн вловив в них вираз нудьги, яка допитливо придивляється, але невпинно пам’ятає про те, що їй належить бути величною”.

Пушкин А. С. Капитанская дочка. Проза / А. С. Пушкин. - М. : Худож. лит., 1984. - 287 с. : ил. – (Классики и современники. Русская классическая литература).

У повісті "Капітанська дочка" О. С. Пушкіна історичні реалії вміло переплетені з художнім вимислом. Події розгортаються під час Селянської війни 1773-1775 років. Від імені молодого дворянина Петра Гриньова автор описує жорстоке і нещадне повстання селян під проводом Омеляна Пугачова. Цей твір про честь, про любов і благородство, про те, що навіть в найважчі часи потрібно залишатися людиною.
Петро Гриньов, за наполяганням суворого батька, відправлений служити під початок генерала Р., в фортецю Білогірську. Там він зустрічає Олексія Швабрина, який стане його смертельним ворогом, і Машу Миронову, яка буде любити його все життя. Вона дочка небагатих людей, добрих і чесних. "Дівчина років вісімнадцяти, круглолиця, рум'яна, з світло-русявим волоссям, гладко зачесаним за вуха".

Карамзин Н. М. Бедная Лиза / Н. М. Карамзин // Избранное / Н. М. Карамзин. - М. : Правда, 1984. - С. 7-22.

В основі твору лежить історія кохання бідної дівчини Лізи до молодого дворянина Ераста. Про зовнішність Лізи відомо, що у неї блакитні очі і світле волосся. Це красива працьовита дівчина, яка була змушена піти працювати, тому що помер її батько. На руках у Лізи залишилася хвора мати. Любляча дочка не могла дозволити їй працювати. Тому Ліза ходить в місто продавати квіти. Саме там вона знайомиться з Ерастом.

 

 

 

Wednesday, 29.05.2019 11:18 Вік: 5 Років