Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

45 років кафедрі філософії та політології

Ювілейна дата - хороший привід для того, щоб занурити поглядом у пройдений шлях. Вам є чим пишатися. Цей ювілей об'єднує безліч самих різних людей, тих, кому дорога кафедра, її історія, справи випускників, досягнення студентів, традиції та перспективи. Змінилося життя, виросли професійні вимоги до випускників-фахівців, до організації та якості навчального процесу. У цих непростих умовах ваша кафедра динамічно розвивається і розширює сфери діяльності. Від усієї душі бажаємо колективу  вічної молодості, творчого горіння, нових чудових успіхів і досягнень і всього самого найкращого.

Кафедра (марксизму-ленінізму) була створена в 1930 р. - з дня заснування Харківського автомобільно-дорожнього інституту (ХАДІ). У різні роки її очолювали Л. В. Шемес (1930-1932 р.), Ю. Ф. Савченко (1933-1941 р.), А. А. Євдокимов (1945-1955 р.), Є. І. Мошняги (1956-1959 р.), С. А. Канавенко (1959-1971р.).  Як самостійний   підрозділ кафедра існує з 1971 року, з 1989 року має назву кафедри «Філософії та політології». На завідування  кафедри  з Харківського державного   університету був запрошений учасник Великої Вітчизняної війни, кавалер ордена «Червоної Зірки», кандидат філософських наук, доцент Володимир Петрович Шерстнюк, який завідував кафедрою до 1983 року. Написаний ним підручник із філософії у 1961 році на Всесоюзному конкурсі посів призове місце. Працював В. П. Шерстнюк на кафедрі до 1991 року, помер у 1999 році на 81-му році життя. З 1986 року і до сьогодення кафедру очолює доктор філософських наук, професор Олександр Костянтинович Чаплигін, кандидатську дисертацію захистив у 1979, докторську-у лютому 2002 року з 2003 року – профессор. Має близько 300 наукових та методичних публікацій, з них 5 монографій та 3 навчальних посібника. Під його керівництвом підготували і захистили дисертації 5 кандидатів і 1 доктор наук.

У 1991 р. при кафедрі було відкрито аспірантуру з філософії, соціальної філософії, культурології.  

Склад кафедри у різні роки змінювали кількісно і якісно. Сьогодні на кафедрі працюють – 1 професор (завідувач кафедри), 2 кандидати філософських наук, доценти (Чхеайло І. І., Дорошкевич А. С.), 4 кандидати соціологічних наук доценти (Ярмак Т. В., Прохоренко Т. Г., Маркозова О. О., Віцько А. В.), 1 кандидат історичних наук (Філіпенко Л. В.), старший викладач (Сук О. Є.), асистент (Маріна О. Є.).

Викладачі кафедри для студентів усіх спеціальностей і форм навчання викладають курси з філософії, політології, соціології, конфліктології, релігієзнавства, етики, естетики та логіки. Для аспірантів і магістрів читаються спецкурси з філософії пізнання, науки та техніки, філософії екології. Кафедрою опублікований ряд конспектів лекцій, методичних посібників з основних дисциплін та зі спецкурсів, інші методичні матеріали. Ведеться роботу з методичного забезпечення дистанційного навчання студентів. Усі матеріали також представлені в електронному варіанті.

Щорічно викладачі кафедри публікують наукові статті, беруть участь у міжнародних і регіональних конференціях.  Основними напрямами наукової роботи кафедри є проблеми соціальної філософії, філософської антропології, культурології, розвитку духовного життя в Україні, актуальні проблеми української державності. На базі кафедри в останні 10 років було проведено ряд міжнародних наукових та науково-методичних конференцій.

 

 

Людина і соціум у глобалізованому світі: монографія / О. К. Чаплигін, Н. С. Корабльова, А. С. Дорошкевич, П. Зборовська, О. О. Маркозова, Т. Г. Прохоренко, А. П. Смелянцев, Т. О. Чистіліна, І. І. Чхеайло, Т. В. Ярмак, О. Є. Сук, О. А. Бажинова, О. Є. Шевченко, А. А. Чхеайло; М-во освіти і науки України, ХНАДУ. – Х. : ХНАДУ, 2012. – 339 с.

У монографії розглядаються теоретичні питання, пов’язані з розповсюдженням у світі процесів глобалізації на тлі формування основ постіндустріального і after – постмодерного суспільства. Зокрема, приділено увагу розкриттю загальнопланетарних процесів, змінам у соціальній структурі, у типології особистості.
Критичному аналізу піддані різноманітні теорії, що пропонують зміцнення безпеки людини та повернення на шлях сталого розвитку в сучасних умовах. Окремо розглянуто моральні аспекти і ціннісні трансформації у глобалізованому світі, ті зміни, що відбуваються у морально - етичній, політичній сферах та повсякденному бутті людей.
Отримані положення і висновки екстраполюються на процеси, що відбуваються в сучасній Україні. Визначено основні напрямки подолання кризових ситуацій у різних аспектах суспільного і індивідуального життя.

Сучасність філософії І. Канта: pro et contra : матеріали ХХІІ Харк. міжнар. Сковородинівських читань, присвяч. 290-річчю з дня народж. І. Канта, 26-27 верес. 2014 р. / М-во культури України, Ін-т філос. ім. Г. С. Сковороди НАН України, Нац. літ.-мемор. музей Г. С. Сковороди. – Сковородинівка ; Х. : Майдан, 2015. – 214 с.

Збірник присвячений питанням актуальності критичної філософії та спадщині І. Канта у сучасному світі, зокрема етико-політичним принципам І. Канта у контексті суспільно-політичних трансформацій глобального світу, естетиці І. Канта і сучасній культурі.
Цікавими для наукової спільноти будуть також розмисли на тему сучасних проблем і перспектив науки, освіти та університету, зокрема діалогу та суперечкам факультетів, розвитку філософії у сучасній системі освіти, а також питання рецепції творчості Г. Сковороди та І. Канта в стратегіях епохи Просвітництва і на сучасному етапі розвитку наукових знань.

Мовчан С. П. Основи філософії техніки та технології: навч. посіб. для студ., магістрантів та асп. вищих техн. навч. закладів / С. П. Мовчан, О. К. Чаплигін ; М-во освіти і науки України, ХНАДУ. – Х. : Форт, 2013. – 316 с.

Пропонований посібник є логічним продовженням навчальних посібників “техніка”, “технологія”, “соціальна технологія”, розглянута взаємодія науки, техніки, технології в історичній ретроспективі, а також у сучасному культурно-цивілізаційному просторі. Приділено увагу людино мірному та моральному аспектам техніко-технологічного розвитку. Окремо виділені питання методології філософії техніки, технології та методики технічної творчості. Досить детально розглядаються проблеми філософії глобалістики та сучасного науково-техніко-технологічного прогресу в контексті синергетичного підходу.
Посібник призначений для студентів вищих технічних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації на рівнях підготовки бакалаврів, магістрів, аспірантів та для всіх, хто цікавиться питаннями осмислення філософії техніки та технології, особливостями сучасного науково-техніко-технологічного прогресу.

Мовчан С. П. Основи фiлософiї науки : навч. посiб. / С. П. Мовчан, О. К. Чаплигiн ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2010. - 337 с.

Ця книга с логічним розширеним продовженням посібника “Методологічні принципи та проблеми сучасного природознавства” (2008). Видання доповнені аналізом виникнення та становлення науки, описом основних концепцій сучасної філософії науки, характеристик існуючих тенденцій посткласичної науки та особливостей їх філософсько-методологічного осмислення. Детально розглянута сутність та взаємозв’язок сукупності методологічних принципів, як принципів відтору сфер існуючих підходів, так і принципів генезису нових теоретичних концепцій, тобто їх регулятивно-конструктивна роль у вирішенні не лише фундаментальних проблем сучасного природознавства, але й онтологічної та гносеологічної проблематики постнекласичної науки в цілому. Структура посібника згідно вимогам сучасної кредитно-модульної технології навчального процесу передбачає наявність планів кожної теми та низки запитань до самоперевірки і тестових завдань до кожного із залікових модулей.

Чаплыгин А. К. Моя Сковородиана : монография / А. К. Чаплыгин. - Х. : Лидер, 2015. - 288 с.

У книзі в монографічному вигляді представлені перероблені матеріали I-XXIII Харківських Міжнародних читань (1992-2015 г.)у яких автор приймав активну участь. Змістовно робота відкривається розділом, представляючим філософські ідеї Г. С. Сковороди, вчення про людину і завданнях її саморозвитку, а також специфіку і характер моральної філософії українського мислителя. Освітлення отримали також питання, пов’язаніз розкриттямкреативних рис ментальності і духовності українського народу. Філософські знання представлено як практичне любомудріє. Розкриті проблеми волі. Окремо розглядаються філософські ідеї, представлені в романах Т. Манна, Ф. Достоєвського, А. Платонова, а також у “Сповіді” Аврелія Августина і давньокитайської “Книзі змін”. Розглянуто деякі соціальні, політичні та духовні трансформації сучасного українського соціума у глобалізуючому світі.
Книга може бути цікавою, як для викладачів соціально-гуманітарних дисциплін, так і для студентів, магістрантів та аспірантів, а також для всіх, хто цікавиться сучасною українською філософією.

Наша Сковородиана : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України; ХНАДУ; під ред. І. І. Чхеайло.- Х. : ХНАДУ, 2015. - 230 с.

Збірка праць науковців кафедри філософії і політології ХНАДУ, представників різних поколінь, ветеранів кафедри, нині успішно працюючих викладачів, що досліджували життя і творчість Г. С. Сковороди. А також роботи молодих авторів-початківців (аспірантів, магістрів, студентів) у кого приклад слобожанського генія розбудив прагнення до філософських роздумів.
Призначено не тільки для фахівців, що шукають нові форми наукового спілкування в царині любові до мудрості, а йдля широкого кола читачів, поціновувачів творчості Г. С. Сковороди.

Чаплыгин А. К. Человек и творчество : работы разных лет / А. К. Чаплыгин. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 604 с.

Узагальнені ідеї, присвячені комплексному дослідженню творчого потенціалу людини з позицій соціальної філософії і педагогіки, філософської антропології, соціології. Особливу увагу приділено процесу формування, розгортання і реалізації творчого потенціалу в умовах сучасних цивілізаційних змін у світі в цілому і процесів, що відбуваються в Україні. В окремий розділ виділені матеріали, присвячені питанням державного управління, сучасним тенденціям у політичній системі суспільства. У книзі для обгрунтування авторських позицій та ідей залучається широке коло історико-філософського матеріалу, а також відомості з різних галузей життя сучасного суспільства.
Призначена не тільки для спеціалістів, студентів та аспірантів, але й для широкого кола читачів, які цікавляться проблемами буття людини у сучасному складному і суперечливому світі, розвитку і саморозвитку внутрішніх творчих ресурсів людини.

Філософія, філософування і філософська освіта: сучасні виклики та перспективи : матеріали ХХІІІ Харк. міжнар. сковородинівських читань, 25-26 верес. 2015 р. / М-во культури України, Ін-т філос. ім. Г. С. Сковороди НАН України, Нац. літ.-мемор. музей Г. С. Сковороди. – Сковородинівка ; Х. : Майдан, 2016. – 238 с.

Збірник присвячений питанням, що притаманні сучасній філософії та історичним формам, проблемам і перспективам сучасної філософської освіти та філософській стратегії освіти взагалі. Зокрема, розглядається питання про “філософію в освіті чи освіту без філософії”, онтологічні та аксіологічні проблеми викладання філософії для студентів різних спеціальностей.
Цікавими для наукової спільноти будуть також розмисли на тему актуальності філософії Григорія Сковороди та його способу філософування, про софійний образ філософії, а також цікаве дослідження на тему шокуючого досвіду філософського розбещення.

Філософські проблеми природничих, техніко-технологічних і соціально-гуманітарних дисциплін : зб. наук. ст. молодих вчених / М-во освіти і науки України, ХНАДУ; за заг. ред. О. К. Чаплигіна, І. І. Чхеайло. – Х. : Лідер, 2014. – 324 с.

У збірнику розглянуто актуальні методологічні і теоретичні проблеми науки, техніки та екології з погляду філософської теорії.
Критичному аналізу піддані авторами статей проблеми автомобільної та дорожньо-будівельної теорії. Широко представлені прикладні проблеми будівництва й експлуатації автотранспорту та дорожньої інфраструктури.
Рекомендовано для ознайомлення і вивчення студентам, магістрам, аспірантам з метою реалізації власного науково-творчого потенціалу та здобуття досвіду підготовки, написання і оформлення науково-теоретичного тексту.

Філософія і сучасність : наук.-теорет. і практ. журн. / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, ХДАДМ; за ред. С. М. Пазиніча. – Х. : ХДАДМ, 2012. – Вип. 7. – 140 с.

До журналу увійшли матеріали міжвузівського науково-теоретичного, методологічного семінару на базі кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Розглянуто найбільш поширені філософські концепції, ідеї та всні авторські міркування, у яких відображається зміст світової інтелектуальної культури. Розкрито характерні особливості філософського знання і філософської культури коректного мислення.

 

 

Friday, 23.09.2016 10:42 Вік: 8 Років