Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Архітектурна Харківщина

Перш ніж що-небудь будувати - слухайте місто, перш ніж що-небудь зносити - слухайте серце.

Норман Фостер

 

До 1996 року весь світ 1 липня святкував Всесвітній день архітектури, але потім він був приурочений до Всесвітнього дня житла. Таке рішення було прийнято Міжнародним союзом архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН в Барселоні. Але в 1995 році президент України указом № 456/95 встановив «День архітектури України, який відзначати щорічно 1 липня - у Всесвітній день архітектури». Так цей день і залишився в Україні Днем архітектури, хоча весь світ його святкує в перший понеділок жовтня.

1 липня свято архітектури. А ось Всесвітній день архітектури був заснований Міжнародним союзом архітекторів. Цей союз був заснований в 1946 році, після Другої світової війни. У той час багато міст перетворилися на суцільні руїни і тільки деяким вдалося вистояти. Для цього і був створений союз архітекторів, щоб піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам'ятники архітектури.

Що стосується України, то її архітектура досить різноманітна. Багато будівель, а особливо храми, історія будівництва яких, як кажуть «озвучена дзвонами». Адже у багатьох духовних спорудах відображені злети і падіння, війни і періоди духовного зростання, починаючи від Київської Русі до наших років. Старовинні храми несуть в собі риси впливу багатьох народів і стилів: візантійського та романського, готики, бароко та ренесансу. Але навіть крізь це розмаїття епох і стилів, проглядається і власне обличчя українського зодчества і воно унікальне.

Зараз можна побачити старовинні будівлі, що стоять поруч із шедеврами сучасної архітектури. Це добре помітно в першій столиці України - неповторному Харкові.

 

Харьков вчера, сегодня, завтра / Ю. М. Шкодовский, И. Н. Лаврентьев, А. Ю. Лейбфрейд, Ю. Ю. Полякова. - 2-е изд., испр. и доп. - Х. : Фолио, 2002. - 207 с. : ил.

Ця книга знайомить читача з історією містобудування Харкова та його виникнення до наших днів, вперше на основі документальних відомостей розповідає про розробку та реалізацію всіх Генеральних планів розвитку Харкова протягом всієї його історії.
Жителям і гостям міста буде цікаво зазирнути у творчу лабораторію архітекторів, дізнатися наскільки складним є процес планування і забудови такого великого мегаполісу, як Харків, познайомитися з людьми, які створювали і стверджували його неповторний архітектурний вигляд. Багато сторінок присвячено сміливим замислам зодчих, вони дозволяють уявити собі, яким побачать Харків наші нащадки.
Архітектурно-історичний альбом міста, його вулиць, скверів і площ, пам'ятників та парків містить більше 300 унікальних фотографій, велика кількість кольорових ілюстрацій. Наведено перелік і вказані адреси найважливіших пам'яток архітектури. Вперше опубліковано список архітекторів Харкова за всю його історію, що внесли свій вклад у створення  його своєрідного архітектурного стилю.
Книга розрахована на мешканців міста, численних туристів, які вивчають рідний край, всіх тих, хто цікавиться історією та архітектурою Харкова.

Новгородов В. Е. Золотой венец старого Харькова : Успенский собор - памятник архитектуры XVIII в. / В. Е. Новгородов. - Х. : Прапор, 1990. - 48 с. : ил.

Нарис присвячений історії зведення та сьогоднішнього дня Успенського собору. Зараз тут знаходиться зал камерної та органної музики, виступають читці, музиканти, відомі не тільки у нас в країні, але й за кордоном. Успенський собор розташований в самому центрі Харкова, його часто відвідують туристи, жителі міста. Видання допоможе їм ближче познайомитися з цим чудовим пам'ятником архітектури.

Архiтектурнi пам'ятки Харкiвщини. - Х. : Прапор, 1967. - 44 с. : iлюстр.

На території Харківщини налічуються десятки пам’ятників архітектури, що являють велику історичну і художню цінність. Серед них є справді перлини української архітектури. Якщо ви цікавитесь архітектурою „старого” та „нового” Харкова це видання саме для вас.

Харьков: Архитектура, памятники, новостройки: путеводитель / [Б. Г. Клейн и др., сост.: О. Ю. Лейбфрейд и др.]. - 2-е изд., испр. и доп. - Х. : Прапор, 1987. - 151 с. : ил.

Путівник знайомить з історією та перспективами забудови Харкова. Читачам пропонується дев'ять маршрутів по архітектурнім пам'ятках, пам'ятників міста.
Видання розраховано на широке коло читачів, які цікавляться архітектурою, а також на багаточисленних гостей міста і туристів.

Кеворкян К. Э. Первая столица : Рассказы о городе. Публицистика. Очерки / К. Э. Кеворкян. - 3-е изд. - Х. : Фолио, 2002. - 282 с.

Книга відомого журналіста, керівника, автора і ведучого відеоканалу ПЕРША СТОЛИЦЯ Костянтина Кеворкяна присвячена історії та культурі Харкова - від його заснування до наших днів.

Лейбфрейд А. Ю. Харьков от крепости до столицы : Заметки о старом городе / А. Ю. Лейбфрейд, Ю. Ю. Полякова. - Х. : Фолио, 1998. - 335 с.

Харків - друге за величиною місто в Україні, транспортний, науковий і культурний центр. Перші згадки про нього відносять до 1552, саме старовинна будівля в місті - Покровський собор, виконаний у стилі бароко - датується 1689 роком. Крім нього, колишня столиця, безсумнівно, сповнена пам'яток: монастирі, дзвіниця, інші собори, церкви, майдан Свободи, яка входить у трійку найбільших в Європі. Книга «Харків. Від фортеці до столиці ... »пропонує вам докладно ознайомитися з архітектурою старого міста, його культурними традиціями і звичаями, відчути в Харкові дух історії...

Можейко И. Харьков: пульс прошлого : истор. очерки / И. Можейко ; под ред. М. Красикова. - Х. : САГА, 2012. - 368 с. : 32 ил.

Як хочеться іноді зловити епоху, зупинити натуру, але не всім дано це зробити. Там, де одна людина пройде, не замислюючись, інша людина цікава і небайдужа зупиниться, побачить, осмислить і запам'ятає. А якщо вона до того ж ще володіє пером, то до прекрасного долучиться не одне наступне покоління. В цій книзі зібрані живі, яскраві, іноді жартівливі, часом сумні, часом злободенні розповіді про Харків, його околицях і людей, які створювали йому славу. Кожна історія - справжній подарунок і корінним харків'янам, і тим, хто тільки знайомиться з містом. Старий і сучасний Харків, такий знайомий і в той же час невідомий, як ніби запрошують поглянути на них іншими очима. Залишається тільки прийняти це запрошення, порівняти враження автора зі своїми і запам'ятати. Тепер уже назавжди.

Харкiв - моя мала Батькiвщина : навч. посiб. / ХДПУ ; за заг. ред. I. Ф. Прокопенка. - 2-ге вид., випр. i доп. - Х. : ОВС, 2003. - 544 с.

Посібник присвячений історії та сучасності міста Харкова. У книзі характеризуються особливості природного середовища, історія, населення, економіка, культура, освіта, наука; висвітлюється роль Харкова і Слобожанщини в національному відродженні України, подаються відомості про видатних діячів Харківщини.

Харкiвщина : фотоальбом / редкол.: В. А. Iвашко, А. С. Драч, А. М. Кумака та iн. - К. : Мистецтво, 1981. - 208 с. - (Обл. Рад. України).

Більше трьохсот кольорових і чорно-білих ілюстрацій розповідають про славну історію краю, бурхливий промисловий і культурний розвиток Харківщини. Багато ілюстрацій присвячені відображенню мальовничих куточків області, унікальним архітектурним пам'яткам історії та культури. Альбом розрахований на масового читача.

 

 

Tuesday, 30.06.2015 08:50 Вік: 9 Років