Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Атака на швидкість

Науково-технічна революція другої половини ХІХ ст. подарувала людству не тільки електроенергію, телефон і т.д., а  й дала поштовх для розвитку такого виду транспорту як автомобіль. Цей технічний засіб почали використовувати не лише для перевозок вантажів і пасажирів, а й для перегонів. У західних країнах з’явилися змагання на швидкість. Таким чином було покладено початок нового виду спорту – автомобільним перегонам. Встановлюються перші рекорди швидкості.

Створення перших спортивних і гоночних автомобілів в Харкові і проведення рекордних заїздів відноситься до кінця 40-х і початку 50-х рр. Розвиток автомобільного транспорту, створення гоночних автомобілів привертає все більшу кількість молоді. У 1953 р. в ХАДІ створюється лабораторія швидкісних автомобілів і при ній студентське проектно-конструкторське бюро (СПКБ). Лабораторія швидкісних автомобілів під керівництвом відомого гонщика СРСР В. К. Нікітіна на довгі роки стає одним з провідних центрів науково-технічної творчості студентства. За час роботи ЛСА і СПКБ було створено і побудовано безліч рекордно-гоночних автомобілів під маркою «ХАДІ», а також і інші унікальні автомобілі.

Марка "ЛСА ХАДІ" відома всьому світу як унікальна школа підготовки молодих фахівців в галузі транспортного машинобудування і створення спеціальних автомобілів для автомобільного спорту. Майже за 60-ти річну історію були спроектовані і виготовлені понад 30 гоночних автомобілів, які брали участь в змаганнях по встановленню рекордів швидкості, а також в автомобільних кільцевих перегонах. Встановлено 42 всесоюзних рекорду швидкості, з яких 16 перевищують світові досягнення.

 

 

Старинные автомобили : 1885-1940 : пер. с словац. / текст Ю. Поразика ; ил. Я. Оравеца. - Минск : Лильт, 1996. - 224 с. : ил. - (Малая энцикл.). - ISBN 985-6301-02-5.

Книга дозволяє читачеві зорієнтуватися в історії виробництва і розвитку легкових автомобілів, починаючи від перших безкінних карет, до моделей 30-х рр., пристрої котрих  лягли в основу концепцій сучасного автомобілебудування. В одному з розділів книги згадується про автомобілі, котрі  брали участь в перших перегонах  «Гран-Прі».

Формула–1. Полная иллюстрированная энциклопедия автогонок Гран-При : пер. с англ. - М., «Росмэн-Издат», 2001. - 256 с. : ил.

Формула-1 найшвидший вид спорту в світі. Навколо неї завжди вирують пристрасті. Це захоплююче видовище, яке нікого не залишає байдужим. У виданні розповідається про 200 кращих гонщиків Формули-1, про знамениті траси і перегони, про перші  перегони  на автомобілях з 1894 р.

Захаров В. М. Эти быстрые автомобили / В. М. Захаров. - М. : Изд-во ДОСААФ, 1986. - 135 с.

У книзі розповідається про найважливіші етапи, пов'язані зі створенням радянських рекордних автомобілів, встановленням на них видатних результатах, про відомих гонщиків і конструкторів. Кілька глав присвячено історії створення перших гоночних автомобілів в Харкові (у т. ч. В ХНАДУ (ХАДІ), про конструктора і гонщика В. К. Нікітіна, про роботу СПКБ ЛСА при ХНАДУ.

Захаров В. Всего один километр...: О советских автогонщиках и создателях автомобилей / В. Захаров. - К. : Молодь, 1984. - 144 с.

У книзі розповідається про радянських автогонщиків, простежується хронологія їх змагань. Великий розділ присвячений розвитку автоспорту в м.Харкові, будівництву та удосконаленню рекордно-гоночних автомобілів «ХАДІ», створених в СПКБ ЛСА ХАДІ (ХНАДУ) під керівництвом В. К. Нікітіна.

Захаров В. М. Скорость : докум. повесть / В. М. Захаров. - Х. : Прапор, 1980. - 158 с.

Присвячено харківським автоконструкторам і гонщикам, котрі  встановили десятки всесоюзних і світових рекордів швидкості. Автор розповідає про їх будні, радощі і турботи, про нелегкі шляхи до спортивних вершин. Кілька глав присвячено історії створення рекордно-швидкісних автомобілів «ХАДІ», про конструктора і гонщика В. К. Нікітіна, що присвятив своє життя створенню та будівництву гоночних автомобілів.

Звоницкий Э. Страницы жизни автомобиля / Э. Звоницкий. - Х. : Везелица, 2002. - 152 с. : ил. - ISBN 5-7707-6658-82.

У цікавій формі автор розповідає про історію створення автомобілів, видатних конструкторів автомобілів різних марок. Знайомить читачів з моделями гоночних автомобілів, створених в Харкові. Розділ книги присвячений маркам рекордно-гоночних автомобілів «ХАДІ» і конструктору та гонщику В. К. Нікітіну.

Звоницкий Эдуард. Поединки со скоростью / Эдуард Звоницкий, Андрей Лазарев. - Х. : Наш городок, 2005. - 84 с. : ил. - ISBN 5-17-007223-6.

Книга про талановитих людей, що все своє життя присвятили автомобілям і автомобільного спорту, розповіді про швидкісних машинах, на яких вони брали участь в гонках. Розділ книги присвячений історії створення швидкісних автомобілів в СКБ ХАДІ (нині ХНАДУ) і талановитому конструктору, В. К. Нікітіну, що  присвятив життя проектуванню та будівництву рекордно-гоночних автомобілів «ХАДІ» та їх удосконаленню.

Туренко А. Н. История инженерной деятельности : развитие автомобилестроения: учеб. пособие для вузов / А. Н. Туренко, В. А. Богомолов, В. И. Клименко ; М-во образования Украины, ХГАДТУ. - Х., 1999. - 252 с. - ISBN 966-7427-43-9.

Викладено основні періоди розвитку інженерної діяльності щодо автомобілебудування. Розглянуто історичний аспект розвитку механізмів і машин попередників сучасних автомобілів. Показані етапи становлення автомобільного спорту і вклад ХНАДУ(ХАДІ) в створенні рекордно-гоночних автомобілів «ХАДІ».

Туренко А. Н. Рекордно-гоночные автомобили ХНАДУ (ЛСА ХАДИ): науч.-попул. справ. скоростных автомобилей / А. Н. Туренко, В. И. Клименко, И. В. Лукашев. - Х., ХНАДУ, 2015. - 92 с. : ил.

Автомобілі марки «ХАДІ» відомі в усьому світі. До створення машини залучалися як професіонали-конструктори, так і студенти-ентузіасти. У ЛСА ХАДІ (ХНАДУ) в різний час було створено і зібрано такі автомобілі, як спортивно-туристичні, електромобілі, рекордно-гоночні, кріомобіль і екоавтомобіль. На цих автомобілях встановлено не один рекорд. Завдяки машинам марки «ХАДІ» Україна є гідним конкурентом на міжнародних змаганнях. У книзі зібрані відомості про всі автомобілі «ХАДІ», створених в ЛСА ХНАДУ (ХАДІ), викладено основні характеристики автомобілів, та  коротка історія їх створення.

В. Ковальов. Одержимий швидкістю: розповідь про конструктора і швидкісника В. К. Нікітіна та його учнів і послідовників / В. Ковальов, О. Чернишов. - Х., ХНАДУ, 2015. – 88 с. : іл.

В книзі розповідається про життєвий шлях, діяльність та досягнення видатного конструктора В. К. Нікітіна, що все   своє життя присвятив проектуванню та випробуванню швидкісних автомобілів під маркою «ХАДІ», також про його учнів та послідовників.

Розробка пристрою глобального позицiонування для вiдтворення траєкторiї руху гоночного автомобiля / А. М. Туренко, А. В. Ужва, I. В. Лукашов, Є. Л. Савченко, М. С. Щербак // Автомобильный транспорт : сб. науч. тр. / М-во образования и науки Украины ; ХНАДУ ; [редкол. : А. Н. Туренко [гл. ред.] и др.]. - Х., 2013. - Вып. 32. - С. 7-11.

Представлено пристрій глобального позиціонування для відтворення траєкторії руху гоночного автомобіля. Наведено концепцію моделювання траєкторії руху одиночного гоночного автомобіля.

Постановка задачi визначення оптимальної траєкторiї руху та закону керування одиночним гоночним автомобiлем / А. М. Туренко. А. В. Ужва, I. В. Лукашов, О. О. Чернишов, Є. Л. Савченко  // Автомобильный транспорт : сб. науч. тр. / М-во образования и науки Украины ; ХНАДУ ; [редкол. : А. Н. Туренко [гл. ред.] и др.]. - Х., 2010. - Вып. 27. - С. 13-16.

Представлено постановку задачі пошуку оптимальної траєкторії руху гоночного автомобіля в системі «водій - автомобіль - дорожня середовище» (ВАД), наведено концепцію моделювання траєкторії руху одиночного гоночного автомобіля.

Ужва А. В. Подход к расчету несущей системы гоночного автомобиля формулы 1600 / А. В. Ужва // Автомобильный транспорт : сб. науч. тр. / М-во образования и науки Украины ; ХНАДУ ; [редкол. : А. Н. Туренко [гл. ред.] и др.]. - Х., 2002. - Вып. 9. - С. 37-39.

Запропоновано розрахункову модель просторової рами гоночного автомобіля формули 1600 для розрахунку методів кінцевих елементів. Розглянуто комбінації навантажень, що діють на несучу систему (НС) автомобіля. Наведено аналіз напруженого стану елементів рами.

Алексеев В. О. Измерительный комплекс для оценки динамических свойств гоночного автомобиля формулы 1600 / В. О. Алексеев, А. В. Ужва // Автомобильный транспорт : сб. науч. тр. / М-во образования и науки Украины ; ХНАДУ ; [редкол. : А. Н. Туренко [гл. ред.] и др.]. - Вып. 7-8. - С. 212-213.

Розглядається вимірювальний комплекс і програмне забезпечення до нього, які дають можливість визначити навантаження, що діють на автомобіль при різних режимах руху в процесі змагань.

 

 

Monday, 29.02.2016 11:29 Вік: 9 Років