Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Автомобільний транспорт в роки Другої світової війни

Друга світова війна стала найбільшим світовим конфліктом за всю історію людства. В ній брало участь майже 80% населення планети. Це 62 держави з 73, що існували на той момент. Війна, що тривала  6 років та 1 день, зажадала героїчних зусиль народів світу для розгрому від нападу фашистської Німеччини. Великий внесок у справу боротьби з ворогом внесли вітчизняні  автотранспортники. У важких умовах воєнного часу авторемонтні заводи, автомобільні господарства, шиноремонтні підприємства, заводи гаражного обладнання Наркомату автотранспорту робили все, щоб надати найбільшу допомогу фронту, сприяли зміцненню боєздатності армії.

Бойові дії вимагали підвезення колосальних обсягів техніки, боєприпасів, спорядження, продовольства і своєчасної евакуації поранених. Маневрений характер війни і переміщення фронтів, за якими не встигало відновлення залізниць, обумовлювали необхідність перевезення всієї маси вантажів до фронту від станції постачання на залізницях, іноді розташованих на великих відстанях від лінії фронту, автомобілями. Перевезення ускладнювалися тим, що на значній території країни були відсутні дороги з твердим покриттям. Всі перевезення доводилося виконувати по грунтових дорогах, що було можливо лише при безперервному ремонті  та посиленому утриманні доріг, регулювання руху і контроль за його дисципліною. Необхідно було швидко будувати мости через форсовані річки і відновлювати ті з них, які були зруйновані авіацією ворога  або підірвані при відступі. Виконання цих завдань вимагало створення по суті нових родів військ - автомобільних і дорожніх.

Мобільність автомобільного транспорту дозволяла здійснити швидку доставку і перевезення військ, боєприпасів, озброєння, продовольства і обмундирування, евакуацію поранених і пошкоджену військову техніку. Дуже важливе застосування автотехніки було під час блокади Ленінграда, забезпечуючи по знаменитій «Дорозі життя»  зв'язок обложеного міста з зовнішнім світом. Величезна перевізна робота була виконана під час Московської, Сталінградської, Курської битв, битви за Дніпро, Білоруської стратегічної операції 1944 року.


Автомобілі під час війни використовувалися і як бойові машини. На їх шасі монтувалися зенітні установки, знамениті гвардійські міномети «катюша» БМ-8, БМ-13, БМ- ​​31-12, визнані  найбільш нищівною наземною  зброєю Другої світової війни.

Сьогодні автомобілі тієї війни стоять в музеях, на п'єдесталах, нагадуючи про подвиг тих, хто дійшов до самої Перемоги. Вічна їм пам'ять!

 

 

Шугуров  Л. М. Все для фронта! Все для победы! / Л. М. Шугуров //  Автомобили России и СССР / Л. М. Шугуров. - М. : Илби, 1993. – T. 1, гл. 4. - С. 171-174.

В розділі видання розповідається про роботу автомобілебудування в 1941-1945 рр., найважливішу роль автомобільного транспорту в перевезеннях військової промисловості. Евакуація підприємств, зроблена в дуже короткі терміни, перебудова галузі для роботи на оборону увійшла незабутньою сторінкою в історію автомобілебудування.

Гоголєв Л. Д.  Автомобілі – солдати /  Л. Д. Гоголєв //  Еволюцiя автомобiля / Л. Д. Гоголєв. - К. : Технiка, 1983. – Розд. 3.5. – С. 58-63.

У популярній і короткій формі в розділі розповідається про етапи розвитку автомобілебудування, як вітчизняного, так і зарубіжного, в роки військових дій, а також рро переобладнання цивільного автомобільного парку під спеціальні автомобілі для військових перевезень.

Рубец  А. Д. Автомобиль в армии / А. Д. Рубец // История автомобильного транспорта России: учеб. пособие для студентов вузов / А. Д. Рубец. - 2-е изд., стер. - М. : Академия, 2004. –  Гл. 4.5 - С. 207-218.

Розділ посібника оповідає про початок практичного застосування автомобілів в армії. Але особливе застосування автомобільного парку було розвинене під час військових дій в 1941 - 1945 рр. Про важкі будні автомобілістів в роки війни, виявлений героїзм, відвагу і мужність розповідається  в цій главі.

Шугуров Л. М. Испытание войной / Л. М. Шугуров, В. П. Ширшов // Автомобили Страны Советов / Л. М. Шугуров, В. П. Ширшов. - М. : Изд-во ДОСААФ, 1980. – Гл. IV. - С. 50-54.

У період бойових дій в 1941 р. народне господарство країни все сили підкорило переведенню промисловості на потреби оборони, в тому числі і автомобільний транспорт.
 Глава посібника розповідає про розвиток автомобільної промисловості країни під час війни, про застосування автомобілів в військових цілях, участі автомобілів в бойових операціях.

Савченко-Бельский К. А. Автомобильный транспорт. Этапы развития автомобильного транспорта / К. А. Савченко-Бельский // Транспорт Страны Советов: Итоги за 70 лет и перспективы развития / И. В. Белов, В. А. Персианов, Б. А. Волков и др. ; под ред. И. В. Белова. - М. : Транспорт, 1987. – Гл. 5.2. – С. 242-258.

Розвиток автомобільної промисловості  збудував  матеріальну основу для формування автомобільного транспорту як важливої галузі народного господарства. Особливо це виявилось в роки війни, коли автомобільний транспорт був практично єдиним способом перевезення військових вантажів. Про досвід роботи автомобільного транспорту, обслуговування та відновлення одиниць техніки розповідається в главі цієї книги.

Канунников С. Машина жизни / С. Канунников // За рулем. – 2009. – № 5. – С. 234-239.

Полуторка - машина, на якій в роки війни перевозили боєприпаси, вивозили поранених, евакуйованих. Від витривалості простеньких, незграбних вантажівок часом залежали життя багатьох і багатьох. Залишилися одиниці цієї легендарної машини. Можливо, почуття подяки до цих старих, але таких необхідних на той час вантажівок, змушує ентузіастів відновлювати подібні раритети.
У цій статті розповідається про фронтові будні реконструйованої старої полуторки, яка побувала майже на всіх фронтах минулої війни.

Лопаткин Е. В. Армейские подвижные мастерские по техническому обслуживанию и ремонту АТС / Е. В. Лопаткин, В. Г. Силаев // Автомоб. пром-сть. - 2000. - № 1. - С. 33-36.

Створення засобів технічного обслуговування і ремонту автомобільної техніки в польових,  а особливо в бойових умовах - важлива частина вітчизняного автомобілебудування. Опублікована  стаття розповідає про перші пересувні ремонтні автомобілі, т.зв. летючки, та похідні майстерні,  їх обладнання і застосування.

Куршев А. Н. Непрерывно улучшать работу автомобильного транспорта / А. Н. Куршев // Автомоб. трансп. – 2008. – № 5. – С. 2-3.

Вперше стаття була опублікована влітку 1945 року в журналі «Автомобіль» (з 1953 р. перейменовано на «Автомобільний транспорт»), в перші повоєнні дні. Редакція дала можливість ознайомитися з цією публікацією. Про роль автомобілістів в роки війни і їх завдання з відновлення зруйнованого народного господарства, йдеться в першому повоєнному виступі наркома автотранспорту тих часів.

Паньков Н. Автомобильный транспорт в годы Великой отечественной / Н. Паньков // Автомоб. трансп. - 2015. - № 5. - С. 4-6.

Досвід війни свідчить про про те, що успіх транспортного забезпечення операцій визначався комплексним використанням різних видів транспорту. В ході війни процес створення і виробництва нових видів техніки і озброєння не припинявся ні на хвилину. Багато нових рішень, які не втратили свого значення і в сучасних умовах, з’явились і в галузі використання автомобільного транспорту. Про роль автотранспорту в роки війни, героїзм і мужність водіїв як на фронті, так і в тилу,  розповідається в цій статті.

Куприн Е. Автомобильный транспорт в годы Великой Отечественной войны 1941-1945 гг. / Е. Куприн // Автомоб. трансп. - 2010. - № 4. - С. 2-9; № 5.- С. 4-6.

З перших днів війни стало ясно, що автомобільний транспорт є виключно єдиним видом військових перевезень. На автомобільну промисловість було покладено виготовлення бронеавтомобілів, гусеничних тягачів і ін. військової техніки. Про випуск автомобілів різних модифікацій в роки військових дій, про масове використання автомобільного транспорту в наступальних і оборонних операціях про зростання і збільшення парку автомобілів, про героїчні будні водіїв розповідається в цій статті. Не було жодного бою, який проходив би без участі військових водіїв. І яку б роботу водії не виконували -  вони не шкодували свого життя заради перемоги.

 

 

 

Wednesday, 02.05.2018 11:56 Вік: 6 Років