Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 18.10.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Чарльз Діккенс – майстер роману і правди життя

До 210 річниці з дня народження

Чарльз Діккенс народився у 1812 році в сім'ї чиновника морського відомства у місті Портстмут. У віці 10 років його батька за борги посадили у в'язницю, сім'я опинилася у злиднях, і з цього моменту маленькому Чарльзу довелося самостійно заробляти собі на життя. Юні роки письменника були сповнені поневірянь і принижень, від природи обдарованому і чутливому хлопчику надто рано довелося дізнатися весь виворітний бік життя. Діккенс був не з чуток знайомий з робітничими будинками, таємними кублами  злочинців і продажних жінок. Все пережите він згодом надзвичайно жваво та реалістично зобразить на сторінках своїх книг. Діккенс вважається одним із стовпів реалізму – однієї з найпопулярніших течій у європейській літературі XIX століття.

Свою творчу діяльність Діккенс розпочав із посади репортера. Завдяки своєму таланту та небайдужому ставленню до проблем сучасності він у найкоротші терміни був помічений публікою та став одним із найпопулярніших авторів. Але слави знаменитого репортера йому було мало - Діккенсу хотілося зайняти гідне місце в суспільстві. Зробити це можна було за допомогою літературної діяльності. І ось з-під його пера одна за одною з'являються перші книги: повчальні «Нариси Боза» та гумористичний роман «Посмертні записки Піквікського клубу». Другий твір приніс йому величезну популярність серед читаючої публіки, відразу перетворивши його на знаменитого письменника.

Через кілька років письменник виступив уже в новому амплуа серйозного автора, що викриває вади суспільства. Його твори «Пригоди Ніколаса Нікльбі» і особливо «Пригоди Олівера Твіста» яскраво та барвисто малювали непривабливий бік англійського суспільства. Цей роман набув широкого суспільного резонансу і згодом призвів до пом'якшення і навіть скасування багатьох жорстоких законів стосовно малозабезпечених і дітей-робітників. Всі наступні роки Діккенс не втомлювався тішити своїх читачів новими творами - «Домбі та син», автобіографічний роман «Девід Копперфілд», який приніс йому загальноєвропейську славу та багато інших творів.

До середнього віку Діккенс, здавалося б, досяг усього, чого хотів. Однак не письменницька слава, ні посада головного редактора газети Daily News, ні солідні гонорари, що дозволяли йому жити на широку ногу, не принесли йому спокою і щастя. Нервова, захоплююча натура не дозволила йому також насолодитися сімейним спокоєм. Зі своєю дружиною Кетрін Хогарт він прожив все життя, маючи вісім дітей, але через постійні суперечки та зв'язки з актрисою Еллен Тернан щасливий з нею не був.

Останні роки життя письменника також були затьмарені його сумнівом у власному таланті. Письменник хотів бачити поступове перетворення суспільства, в якому він жив, знищення соціальної несправедливості - все, що він викривав зі сторінок своїх книг. Але зміни набирали чинності надто повільно, автор страждав від власної нездатності якось впливати на ситуацію. У ці роки він написав книгу «Тяжкі часи», де виклав свої сумніви щодо майбутнього своєї країни. Виснажений внутрішніми протиріччями, великий письменник помер у 1970 році від інсульту.

Чарльз Діккенс не тільки залишив по собі багату літературну спадщину, але також показав своїм послідовникам гідний приклад письменника-борця та громадського діяча, що відстоює ідеали справедливого суспільства.


Диккенс Ч. Лавка древностей / Ч. Диккенс ; пер. с англ. Н. Волжиной. - М. : Правда, 1983. - 624 с. : ил.
  Один з найкрасивіших і вишуканих романів Чарлза Діккенса, покладений за основу багатьох екранізацій.
Пронизлива історія про Неллі Трент, яка бродяжить разом з дідом, невиправним картежником, і зустрічає на своєму шляху безліч людей — добрих і злих, співчутливих і байдужих, готових протягнути мандрівникам руку допомоги — або зневажливо принизити.
Змінюються епохи, а маленька Неллі та її дід, жебрак-мрійник, як і раніше, бредуть крізь вітер, дощ і туман нескінченних доріг вікторіанської Англії.
Диккенс Чарльз. Жизнь и приключения Николаса Никльби : роман в 2-х т. / Чарльз Диккенс. - М. : Правда, 1989. - 432 с. : ил.
  Опинившись на межі злиднів після смерті батька, юний і багато в чому наївний Ніколас Нікльбі під тиском свого цинічного і прагматичного дядечка влаштовується викладачем в одну з сумнозвісних закритих англійських шкіл... Всіх "принад" цих навчальних закладів Діккенс - людина свого часу - живописати не міг. Але й зараз навіть найпідготовленішого читача вражають картини безжальних тілесних покарань та приниження старших учнів – вчителями та молодших учнів – старшими. Закриті школи, у яких, на думку більшості письменників-вікторіанців, виковувався цвіт Британської імперії, для гуманіста Діккенса стали жахливою в'язницею, яка ламає дитячі долі та характери.
Диккенс Чарльз. Домби и сын : роман / Чарльз Диккенс ; пер. с англ. А. В. Кривцовой. - Киев : Днiпро, 1978. - 510 с. : ил. - (Школьная библиотека).
  Створений Ч. Діккенсом образ містера Домбі - один з найяскравіших реалістичних образів англійського капіталіста, холодного ділка, який знає одне мірило вчинків і почуттів - вигоду. Лише після того, як фірма Домбі зазнає краху, містер Домбі переоцінює свої погляди на життя, на свої стосунки з людьми.
Диккенс Чарльз. Приключения Оливера Твиста : роман / Чарльз Диккенс ; пер. с англ. А. Кривцовой. - М. : Худож. лит., 1986. - 335 с. - (Классики и современники. Зарубежная литература).
  "Пригоди Олівера Твіста" - другий роман письменника і перший в англійській літературі, головним героєм якого стала дитина. Це історія хлопчика-сироти, який виріс у похмурому сирітському притулку. Втікши від голоду, побоїв і знущань, Олівер опиняється в Лондоні і змушений поневірятися по його нетрях у пошуках кращої долі. Перипетії долі маленького героя настільки захоплюючі, що роман, як і раніше, викликає непідробний інтерес у читачів усіх поколінь. Адже він – про те, що добре відомо кожному: про добро і зло, про сімейні цінності та відданість ідеалам, про покарання пороків та торжество чесноти. Зворушливий і чистий душею хлопчик, переживши безліч негараздів і небезпек, таки буде винагороджений долею за свою стійкість та життєлюбність.
Диккенс Чарльз. Большие надежды : роман / Чарльз Диккенс. - М. : Московский рабочий, 1987. - 480 c. - (Библиотека "Московского рабочего").
  У романі "Великі надії" - одному з останніх творів Діккенса, перлині його творчості, розказана історія життя та краху надій молодого Філіпа Пірріпа, прозваного в дитинстві Піпом. Мрії Піпа про кар'єру, любов і добробут у "світі джентльменів" розбиваються в одну мить, щойно він дізнається про страшну таємницю свого невідомого покровителя, якого переслідує поліція. Гроші, пофарбовані кров'ю і відзначені печаткою злочину, як переконується Піп, неспроможні принести щастя. Але що може? І куди заведуть героя його мрії та великі надії?
Диккенс Чарльз. Рождественские повести / Чарльз Диккенс. - М. : Правда, 1988. - 512 с. : ил.
У "Різдвяних повістях" Діккенс звертається до казкової форми, щедро запозичуючи образи з народної творчості. Але казковий елемент переплітається з реальністю, а письменник сатирично зображує зло та несправедливість, які існували в буржуазному суспільстві, стверджує принципи моральної чистоти , характерної для звичайних людей.

Диккенс Чарльз. Крошка Доррит : роман / Чарльз Диккенс ; пер. с англ.. - М. : Дет. лит., 1986. - 734 с. : ил. - (Школьная библиотека).
"Крихітка Дорріт" - один з найлірічніших, психологічно переконливих і трагічних романів великого Діккенса. Одна із перлин його творчої спадщини. Історія дівчини, що звалила на свої тендітні плечі турботу про велике і галасливе сімейство. Історія, яка могла статися лише у вікторіанській Англії. Діккенс не зраджує собі і своєму стилю, - драматизм навіть у цьому творі переконливо і природно сусідить з м'яким гумором і злим сарказмом, сюжет захоплює і вражає, - а чарівність головної героїні змушує читача співпереживати і разом з нею чекати на щасливі зміни.
Чарльз Диккенс. Жизнь Дэвида Копперфилда, рассказанная им самим : роман / Чарльз Диккенс. - Харьков : Прапор, 1989. - 822 с. : ил. - ISBN 5-7766-0217-3.
  "Життя Девіда Копперфілда" — роман Діккенса, перекладений усіма мовами світу, що екранізувався десятки разів — і, який, як і раніше, заворожує читача своєю простотою та досконалістю. Це історія молодої людини, готової подолати будь-які перешкоди, зазнати будь-яких поневірянь і заради любові зробити найвідчайдушніші і сміливіші вчинки. Історія нескінченно привабливого Девіда, гротескно нікчемного Урії та милої чарівної Дори. Історія, що втілила в собі чарівність "старої доброї Англії", ностальгію за якою дивовижним чином відчувають сьогодні люди, що живуть у різних країнах на різних континентах.
Диккенс Ч. Рассказы / Ч. Диккенс ; пер. с англ. - Л. : Дет. лит., 1957. - 335 с.
До книги увійшли такі розповіді: "Оповідання адвоката", "Оповідання годинникара", "Цвіркун у вогнищі", "Оповідання школяра", "Італійський в'язень" та  інші. Діккенс розкрив перед усім світом рутину англійського законодавства, варварські методи виховання дітей, каторжну працю робітників на фабриках.
Ивашева В. В. Творчество Диккенса / В. В. Ивашева. - М. : Изд - во Московского ун-та, 1954. - 471 с.
Книга знайомить українських читачів з творчим шляхом видатного англійського письменника Чарльза Діккенса (1812 – 1870). У популярній формі автор наводить ряд маловідомих фактів з життя митця – реаліста, досліджує ідейні та художні особливості його  романів.
Михальская Н. П. Чарльз Диккенс / Н. П. Михальская. - М. : Просвещение, 1987. - 126 с.
Складний та довгий шлях Діккенса – людини та Діккенса – письменника простежується на тлі загального художнього процесу та найважливіших історичних подій в Англії. Автор показує формування суспільно – політичних поглядів письменника, його суспільно – літературну діяльність.


Monday, 07.02.2022 09:30 Вік: 3 Років