Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Чорнобиль – біль моя і туга

До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

 

Вже лелека не в’є там гніздечко,
Не лунає там пісня і сміх,
Наче сироти, стали містечка
Без людей нерозумних своїх…

Надія Косяк

 

Аварія, що сталася в квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це, по суті, була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС». Це визначено Указом Президентом України № 945/2006 року від 10 листопада 2006 року.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов'язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь.

 

 

Ймення зорі Чорнобиль : фотоальбом / ред.-уклад. М. Лябах. - Чорнобиль : Чорнобильiнтерiнформ, 1996. - 233 с. : iл. - ISBN 5-7707-9214-0.

Неначе збулись пророчі слова святого Івана Богослова, наведені у кінці Вічної Книги: «….велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. А ймення зорі тій Полин…»   
Чорнобильська трагедія – це жорстоке і, мабуть, останнє попередження людству.
У книзі багато фотографій. Вони говорять безмовно: то чорними болями людськими, то жевріючою надією, то засторогою. Але істина у  висвітленні головної її теми – здолання атомного лиха – незаперечна.

Бiль i тривоги Чорнобиля / [автор проекту Iгор Засєда; ред. Михайло Сорока; упоряд. Юлій Сафонов]. - К. : Київ. правда, 2006. - 287 с. : iлюстр. - ISBN 966-7270-52-1.

Це розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятки літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої 30-кілометрової зони і самої станції. Їхня розповідь доповнена фото сюжетами про подолання наслідків Чорнобильської трагедії.

Радиоактивное и химическое загрязнение Днепра и его водохранилищ после аварии на Чернобыльской АЭС / Ин-т гидробиологии ; отв. ред. Д. М. Гродзинский. - К. : Наука, 1992. - 193 с.

У монографії викладено результати досліджень динаміки вмісту штучних радіонуклідів і важких металів у компонентах екосистем Дніпра та його водосховищ після аварії на Чорнобильській АЕС. Показано значення гідрологічних та гідрохімічних процесів в міграції та розподілу радіонуклідів у водних екосистемах.

Коваленко Александр. Чернобыль - каким его увидел мир / Александр Коваленко, Юрий Рисованный. - К. : Молодь, 1989. - 176 с. - ISBN 5-7720-0450-6.

Як коментувалися події в Чорнобилі західними засобами масової інформації? Яким було сприйняття ядерної енергетики після аварії на ЧАЕС? Ці питання і проблеми необхідності ведення ретельно продуманої політики в галузі інформації стосовно ядерної енергетики висвітлюються в цій книзі. Книга ілюстрована унікальними фотографіями з місця подій.

Иллеш А. В. Репортаж из Чернобыля : зап. очевидцев, коммент., размышления / А. В. Иллеш, А. Е. Пральников. - 2-е изд., испр. и доп. - М. : Мысль, 1988. - 169 с. - ISBN 5-244-00351-8.

Чорнобильська аварія - подія, що схвилювала всю планету. Автори цієї книги протягом півроку після аварії працювали на ЧАЕС. Їх репортажі стали основою цієї книги. У книзі знайшли своє відображення висновки радянських і міжнародних експертів та організацій щодо того, що сталося, подальшого розвитку атомної енергетики, її безпеки для людства.

Медведев Г. У. Чернобыльская хроника / Г. У. Медведев. - М. : Современник, 1989.- 240 с. - ISBN 5-270-01078-X.

У даній книзі розповідається про трагічні події в перші години і дні ядерної катастрофи на 4 енергоблоці ЧАЕС, про фатальні помилки і героїзм людей у ту трагічну ніч 26 квітня 1986 року. Суворо і реалістично автор розгорнув картину страшної біди, проаналізувавши її витоки і справжні причини.

Медведев Г. У.  Ядерный загар: сб. повестей / Г. У.  Медведев. -  М. : Кн. палата, 1990. – 416 с. – (Популярная библиотека). – ISBN 5-7000 -0223-Х.

Г. Медведєв - за професією інженер-атомний енергетик, багато років пропрацював на АЕС. Автор відомий по ряду книг, присвячених працівникам атомних електростанцій. У книгу письменника увійшли три повісті: «Ядерний загар», «Енергоблок», «Чорнобильський зошит», де правдиво розповідається про події перших годин і днів катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Медведев  Г. У. Чернобыльская тетрадь : докум. повесть / Г. У. Медведев. - К. : Дніпро, 1990.- 165 с. – (Романи і  повісті ; Кн.2). – ISBN 5-308-00978-3.

Це повість про Чорнобильську трагедію. Конкретні факти: діти, що грають в пісочниці, не відаючи про одержання смертельної дози випромінювання, занедбані порожні будинки, рудий вмираючий ліс, провал четвертого енергоблоку АЕС, оповитий сріблястим смертоносним димком - сприймається як застереження світу, котрий зробив крок у грізний атомний вік.

Одинец М. С. Чернобыль: дни испытаний / М. С. Одинец. - М. : Юрид. лит., 1988. - 144 с. : ил.

В основу книги покладено нариси і репортажі кореспондента «Правди» з місця подій - Чорнобилської АЕС. У них розповідається про мужність і героїзм тих, хто прийняв на себе жар полум'я і смертоносний подих реактора. При цьому приділяється особлива увага пожежникам, працівникам органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів. Розповідається про енергійних і узгоджені дії представників різних органів по ліквідації наслідків аварії, про допомогу багатьох тисяч людей, які відгукнулися на біду.

Медведев Г. У. Энергоблок: повесть / Г. У. Медведев. М.: Советский писатель. – 1991. – 352 с.

До книги Григорія Медведєва увійшли чотири повісті: «Енергоблок», «Запас до кризи», «Синдром», «Гаряча камера», - присвячені проблемам атомної енергетики.
Книга написана гостро, жорстким пером фахівця-атомника, який не приховує недоліки і труднощі роботи атомних електростанцій.

Чернобыль: события и уроки : вопросы и ответы / [В. Я. Возняк, А. П. Коваленко, С. Н. Троцкий] ; [под общ. ред. Е. И. Игнатенко]. - М. : Политиздат, 1989. - 278 с. : ил. - ISBN 5-250-00497-0.

У довіднику подано інформацію з питань, пов'язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. В основу відповідей покладені висновки Урядової комісії, яка розслідувала причини аварії і організованої роботи по ліквідації її наслідків.

 

 

 

Wednesday, 13.12.2017 11:05 Вік: 7 Років