Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

День хіміка

Хімія - це галузь чудес, в ній приховано щастя людства, найбільші завоювання розуму будуть зроблені саме в цій галузі.

Максим Горький

 

День хіміка представники цієї цікавої професії відзначають в останню неділю травня. Традиції цього свята передають вже декілька поколінь хіміків, які незмінно відзначають його з моменту присвоєння першому елементу періодичної системи Менделєєва номера 1. Цим елементом був водень. Дана епохальна подія здійснила величезний вплив на подальший розвиток багатьох наук, сфер діяльності людини, тому непряме відношення до цього дня має кожна людина.

У сучасному житті, особливо у виробничій діяльності людини, хімія відіграє винятково важливу роль. Немає жодної галузі виробництва, не пов'язаної із застосуванням хімії. Природа дає нам лише вихідну сировину - дерево, руду, нафту та ін. Піддаючи природні матеріали хімічній переробці, отримують різноманітні речовини, необхідні для сільського господарства, для виготовлення промислових виробів і для домашнього вжитку - добрива, метали, пластичні маси, фарби, лікарські речовини, мило, соду і т. д. Для хімічної переробки природної сировини необхідно знати загальні закони перетворення речовин, а ці знання дає хімія.

Колись люди користувалися тим, що їм давала пророда. Тепер, знаючи явища природи, люди, підкорили її, створили нові речовини. Хімія пояснює будову речовин, допомагає застосувати знання для добування речовин із заданими властивостями. Знання хімії наближають нас до розуміння Всесвіту та його різноманітних явищ.

 

 

Кириченко В. I. Загальна хiмiя : навч. посiб. для студ. вузiв / В. I. Кириченко. - К. : Вища шк., 2005. - 639 с. : iлюстр. - ISBN 966-642-182-8.

Висвітлено основи методики і технології навчання загальної хімії за модульно побудованою програмою, яка відображує фундаментальні вчення хімії: про будову речовини і тіла (на атомарному, молекулярному і надмолекулярному рівнях); періодичність у системі хімії елементів та їхніх сполук; енергетику і кінетику хімічних реакцій, систематику неорганічних (зокрема, комплексних) сполук; властивості розчинів і закономірності йонообмінних і окисно-відновних взаємодій. Розглянуто основи електрохімічних процесів, хімії елементів та їхніх сполук, органічної хімії і полімерів. Навчальний матеріал викладено варіативно, методами узагальнення, унаочнення та моделювання.

Корчинський Г. А. Хiмiя : пiдручник / Г. А. Корчинський. - Вiнниця : Подiлля, 2002. - 525 с. - ISBN 966-96073-0-2.

У підручнику на сучасному науково-теоретичному рівні викладено матеріал, освоєння якого конче необхідне для підготовки бакалаврів, а відтак інженерів чи магістрів. Важливе місце у підручнику відведено квантово-механічним даним про будову речовини. Розглядаються будова, властивості та застосування рідинних кристалів.У даному підручнику викладено новітні процеси та явища, які мають теоретичні, практичні значення для сучасного виробництва, наприклад:процеси електрохімії, утворення епітаксиальних плівок, закони діючих мас, хімічних реакцій і напівпровідників. Вдало поєднується весь фактичнийматеріал за допомогою хімічного потенціалу. Хімія елементів розглядається у плані конструктивних матеріалів. Цьому присвячено розділ метали, напівпровідники. Властивості органічних сполук, полімерів пояснюється на основі теорії хімічного зв’язку. Виклад основного матеріалу супроводжується математичним обгрунтуванням.

Загальна та неорганiчна хiмiя : практикум : навч. посiб. для студ. вузiв / М. С. Слободяник, Н. В. Улько, К. М. Бойко та iн. - К. : Либiдь, 2004. - 333 с. - ISBN 966-06-0314-2.

Посібник містить опис лабораторних робіт практикуму із загальної та неорганічної хімії. Досліди з хімії елементів та їх найважливіших сполук наведено в порядку зростання складності. Особливу увагу приділено опису синтезів сполук, які не потребують складного апаратурного оформлення.
Кожна тема завершується переліком контрольних запитань та завдань, які дають змогу визначити рівень засвоєння матеріалу. До практикуму з неорганічної хімії вперше внесено низку інструментальних робіт (визначення окремого порядку та константи швидкості реакцій, коефіцієнта розподілу, спектрофотометричне визначення складу комплексів та ін.).

Хоботова Е. Б. Тестовi завдання з дисциплiни "Хiмiя" : навчально-метод. посiб. / Е. Б. Хоботова ; М-во освiти i науки України; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2008. - 222 с.

На підставі технології створення структури та змісту тестів контролю рівня підготовки студентів спеціальностей „Екологія та охорона навколишнього середовища”, „Автомобільні дороги і ареродроми”, „Мости та транспортні тунелі” з дисципліни „Хімія” за блоками модулів: „Хімічна кінетика”, „Окислювальні і відновні властивості атомів і іонів”, „Електрохімічні властивості металів. Хімічні джерела струму”, „Корозія металів. Методи захисту металів від корозії”, „Електроліз” наведено „банк” тестових завдань щодо підготовки до модульних контролів. Наведені завдання забезпечують необхідну диференціацію рівня підготовки студентів за переліченими модулями дисципліни „Хімія”, що підлягають контролю.

Пискарева С. К. Аналитическая химия : учеб. для сред. спец. учеб. заведений / С. К. Пискарева, К. М. Барашков, К. М. Ольшанова. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Высш. шк., 1994. - 384 с. : ил. - ISBN 5-06-002179-3.

У підручнику на сучасному рівні викладено теоретичні основи якісного та кількісного аналізу, а також найбільш розповсюдженні фізико-хімічні методи. Наведені схеми хода аналізу аналітичних груп іонів та їх сумішей. Надані приклади розрахунків. У другому виданні відображені досягнення аналітичної хімії, використовані позначення величин надані в СІ, а назви з’єднань – за сучасною номенклатурою.

Химия нашими глазами / [отв. ред. Я. И. Герасимов]. - М. : Наука, 1981. - 528 с.

В узагальнюючій формі розглядаються різноманітні області хімічної науки: будування речовини, фізична, неорганічна, аналітична, органічна, біоорганічна хімія, ензімологія, прикладні досліджування. На високому професійному рівні і разом з тим доступно для хіміків будь-якого профілю описані сучасні стани цих областей, досягнення останніх років і перспективи розвитку. Підкреслені найбільш гострі проблеми, що постали перед цими галузями знання.

Справочник по элементарной химии / А. Т. Пилипенко, В. Я. Починок, И. П. Середа, Ф. Д. Шевченко. - К. : Наукова думка, 1985. - 559 с.

Викладені основи загальної, органічної і неорганічної хімії. Наведені приклади розв’язання типових задач, задачі для самостійного розв’язання, а також задачі, що були запропоновані на конкурсних іспитах у Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка.

Юдин А. М. Химия в нашем доме / А. М. Юдин. - 2-изд., стер. - М. : Химия, 1990. - 272 с. : ил.

Описані різноманітні хімічні засоби, застосовані у побуті для прання, вибілювання білизни, прибирання квартири, боротьба з моллю та іншими комахами, по догляду за рослинами і автомобілем, ремонту та ін. Коротко розповідається про історію розвитку побутової хімії, проводиться класифікація вітчизняних препаратів, даються поради по їх використовуванню.

 

Thursday, 28.05.2015 09:32 Вік: 9 Років