Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 18.10.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

День народження детективу

“Днем народження” детективного жанру дослідники вважають дату публікації оповідання Едгара По “Вбивство на вулиці Морг”. Сталося це 20 квітня 1841 року. Читач вперше знайомиться з детективом-любителем Огюстом Дюпеном – молодим французьким аристократом з потужними аналітичними здібностями. Його пригоди продовжилися і в інших оповіданнях автора – “Таємниця Марі Роже” (1843) й “Украдений лист” (1844). “По був першим, – зазначає О. Анциферова, – хто поєднав у своїй творчості таємниче і інтелектуальний аналіз”. Однак ніхто не поспішав підхоплювати прапор нового жанру. Об’єднавши розповіді одним героєм, По зробив дуже важливий крок. Пізніше цей прийом стануть використовувати досить широко. Улюблений герой продовжує здійснювати свої все нові й нові подвиги. І читач прагне поринути з головою в його нові та захоплливі пригоди.

Сищик відіграє важливу роль у детективі, сюжетотворчу. Недарма “детективом” називають і жанр, і головного героя. Олександр Геніс відкриває завісу таємничості, що вкриває секрет детектива. Він – не в гостроті сюжету. Захопливий сюжет – це лише потрібна, але не достатня умова. Істинний секрет захований в образі головного героя. Його позиції зміцнилися у творах французького письменника Еміля Габоріо. Творчість Габоріо багато в чому виявилася визначальною для європейської літератури. Створену Габоріо традицію продовжили романи Коллінза та Уоллеса, детективні новели Стівенсона, а всесвітньо відомий Конан Дойль фактично повністю “виріс” із “творчої майстерні” Габоріо. Шерлок Холмс же ввібрав усе те найкраще, яким наділив свій тип детектива Габоріо. Ну і, звичайно, пішов уперед. Холмс – практично ідеал детектива. непоганий боксер, має навички рукопашного бою, чудово володіє револьвером і холодною зброєю. Супердетективу протистоїть суперзлочинець. Хитрий, розумний, сильний. Саме такий суперник потрібен герою. Він відтіняє позитив детектива. Тим ціннішою і феєричнішою буде перемога над ним.

Серед складників успішного детективу можна назвати емоційну напруженість, що пронизує сюжет, витонченість авторського стилю, його гумористичність, цікаві яскраві характери, що закарбовуються в пам’ять. Та все ж на перший план виходить Його Величність Інтелектуальний Інтерес. І звичайно ж – рівень пропонованої читачеві Загадки… Те, що пропонує читачеві автор детективу, – не просто загадка. Це складне завдання, розв’язок якого має вразити читача.

Модними детективні твори стають на рубежі ХІХ-ХХ століть. Тридцяті ж роки можна визначати як період розквіту детективного жанру, досягнення ним не відомих до того висот.  Детективами захоплюються всі – від королев до сантехніків. Ними насолоджуються в хвилини бажаного дозвілля. Можемо стверджувати про відсутність серйозної детективної школи в українській літературі радянського періоду. Прикладом “радянського українського детективіста” може слугувати Володимир Кашин, перу якого належить цикл творів “Справедливість – моє ремесло”, головним героєм яких виступає Дмитро Коваль – учасник Другої світової війни, що працює в карному розшуку Києва, а потім – і в Міністерстві внутрішніх справ. Зараз відбувається становлення української “детективної школи” (А. Кокотюха, В. Тарасов, О. Волков, В. Васильченко, А. Сєрова, Н. Тисовська, В. Мельник та ін.). Здається, що цей процес тільки набирає обертів. Можливо, цьому сприятиме заснування видавництвом “Навчальна книга – Богдан” серії “Український детектив”, а також започаткування премії від Андрія Кокотюхи “Золотий пістоль”, що присуджується за кращий авантюрно-пригодницький детектив в рамках широковідомої “Коронації слова”.

По Э. Собрание сочинений : в 4-х т. Т. 3 / Э. По. - Х. : Фолио, 1995. - 351 с. - (Альбатрос). - ISBN 5-7150-0180-3.
У третій том зібрання творів Едгара По увійшли твори, що представляють собою цикл "Оповідань" (1845), такі, як "Таємниця Марі Роже", "Викрадений лист", і які стосуються останнього періоду творчості письменника. Збірник завершується романтичною прозою - "Повість про пригоди Артура Гордона Піма", фантастичною історією подорожей в Південні моря.
Конан Дойл Артур. Записки о Шерлоке Холмсе / Артур Конан Дойл. - М. : Правда, 1986. - 608 с.
  У книгу включені кращі розповіді про знаменитого детектива Шерлока Холмса, створені англійським письменником А. Конан Дойлом. Розгадка кожної заплутаної справи для Шерлока Холмса - питання життя і смерті. Немає таких найнебезпечніших подвигів, від яких він ухилився б, якщо вони можуть забезпечити йому перемогу добра над злом.
Кристи А. Загадка Эндхауза. Восточный экспресс. Десять негритят. Убийство Роджера Экройда : Романы / А. Кристи. - М. : Правда, 1991. - 699 с.
  Творчість Агати Крісті, "королеви детектива", автора десятків романів, повістей, п'єс і оповідань широко відомо в нашій країні. Збірник містить наступні популярні романи: "Загадка Ендхауза", "Східний експрес" "Десять негренят" і "Вбивство Роджера Екройда".
Золотой фонд детектива : в 20-ти т. Т. 15. - Днепропетровск : Днепркнига, 1993. - 518 с. - Содерж.: Окончательное решение : роман ; Право умереть : повесть ; Сочиняйте сами : повесть / Р. Стаут. Вашингтонское убийство : повесть / Э. Карр. Алло, Вы ошиблись номером : повесть / Л. Флетчер, А. Ульман. День, когда исчезли дети : повесть / Х. Пентекост.
  В 15-й том бібліотеки "Золотий фонд детектива" увійшли твори американських письменників: роман Рекса Стаута "Остаточне рішення" і повісті "Право померти", "Складайте самі", а також повісті "Вашінгтонське вбивство" Елберта Карра, "Алло, ви помилилися номером" Люсіль Флетчер і Аллана Ульмана, "День, коли зникли діти" Х'ю Пентекоста.
Чейз Д. Х. Уходя, не оглядывайся. Под чужим именем. Мертвые не кусаются / Д. Х. Чейз. - К. : Томирис, 1995. - 398 с. - ISBN 5-87498-088-1.
  У збірник відомого англійського письменника Джеймса Хедлі Чейза увійшли три детективних романи: «Йдучи не оглядайся», «Під чужим ім`ям», «Мертві не кусаються». Сюжети романів розв`язуються швидко, у гострій формі, примушуючи читача переживати всі подіїї разом з героями.
Спиллейн М. Фактор дельта : детектив. романы, повесть : пер. с англ. / М. Спиллейн. - М. : Центрполиграф, 1996. - 491 с.. - (Мастера остросюжет. детектива). - ISBN 5-218-00171-6.
  Страшенні злочинці і благородні гангстери, пограбування на темних вулицях Чикаго і порятунок державних секретів, нечесні на руку ділки, здатні захистити і себе і своїх коханих: контрасти і суперечності - секрет популярності романів Міккі Спіллейна. Часом інтереси національної безпеки США змушують співробітників спецслужб звертатися за допомогою до людей, що стоять поза законом.
Сименон Ж. Избранные произведения. Т. 2. Романы / Ж. Сименон. - М., 1991. - 594 с.  
  Жорж Сіменон - відомий французький письменник, представник детективного жанру в сучасній зарубіжній літературі. Його перу належить 212 романів, 80 з яких відносяться до серії про знаменитого Мегре, комісара кримінальної поліції Парижа, а решта присвячені психологічному дослідженню людських характерів. Багата творчість Ж. Сіменона відрізняється високим гуманізмом, умінням зрозуміти проблеми і турботи "маленької людини". В даний збірник увійшли 6 романів про комісара Мегре.
Вайнер А. Место встречи изменить нельзя : [роман] ; Потерпевшие притензий не имеют : [повесть] / А. Вайнер, Г. Вайнер. - М. : Сигма-пресс, 1997. - 571 с. : ил. - (Криминальный экспресс). - ISBN 5-85949-099-2.
  У романі "Місце зустрічі змінити не можна" автори розповідають про ліквідацію співробітниками МУРу на чолі з майором Жегловим злочинної банди "Чорна кішка", що діяла в Москві в післявоєнні роки. У повісті "Потерпілі претензій не мають" шофер Олександр Степанов виявився втягнутим в бійку. В результаті - двоє постраждалих, один з яких загинув. Розбираючись в суперечливих показаннях учасників пригоди, слідчий приймає рішення.
Акунин Б. "Левиафан" / Б. Акунин. - М. : Захаров, 2007. - 303 с. - ISBN 978-966-8959-77-6.
«Левіафан» -  це третя книга Бориса Акуніна про пригоди «Ераста Фандоріна». У Парижі скоєно жорстокий злочин. Вбито лорда Літтлбі і дев'ять його слуг, причому слуги були вбиті дуже дивним чином. Твір написаний у жанрі "герметичного детективу": коло підозрюваних чітко окреслено і відокремлено з самого початку.
Маринина А. Б. Призрак музыки : Роман / А. Б. Маринина. - М. : ЭКСМО-Пресс, 1999. - 352 с. - (Черная кошка). - ISBN 5-04-001846-0.
  Вбита процвітаюча власниця туристичної фірми. Міліції вдається знайти майже сліпого юнака Артема, який розмовляв з вбивцею. Артем не може описати зовнішність вбивці, але добре запам'ятав його голос і музику, яку той слухав. При розкритті цього замовного вбивства Насті Каменської доводиться вирішувати важке запитання: чи має вона право залучати до ризикованого пошуку вбивці юнака - інваліда?
Незнанский Ф. Криминальные прогулки / Ф. Незнанский. - М. : АСТ, 2002. - 347 с. - (Марш Турецкого). - ISBN 5-17-010485-5.
  Люди - зникають. Просто – зникають, ніби розчиняються в просторі. Олександр Турецький починає розслідування - починає, ще не підозрюючи, що зіткнувся з самою заплутаною справою за всю свою кар'єру. Всіх зниклих людей об'єднує спільне хобі - це і є головною зачіпкою у розслідуванні справи.
Friday, 16.04.2021 17:28 Вік: 4 Років