Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

День родини

Сім’я, родина, рід –
Які слова святі.
Вони потрібні кожному в житті.
Якщо зміцніє хоч одна родина-
Міцніша стане наша Україна.

8 липня – український День родини. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят» був підписаний 30 грудня 2011 року. А свято  відзначається з 2012 року.

В міжнародному співтоваристві День сім'ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році і відзначається 15 травня.

В цей день за православним календарем випадає день пам'яті святих благовірних князя Петра і княгині Февронії, які зберегли подружню любов і вірність, незважаючи на безліч випробувань. Шанобливе ставлення один до одного, турботливе ставлення до рідних дуже важливі для збереження міцної сім'ї.

Духовне відродження в українській родині неможливо  уявити без впливу книги, бо саме книга є одним з активних чинників виховання: культури спілкування, моралі, духовних цінностей, національної свідомості, любові до рідного краю та мови. Адже, як говорить народна мудрість "Дім без книги – день без сонця".

Здавна в українських родинах була чудова звичка – читати вголос. Таке сімейне читання об’єднувало родину. Батьки починали знайомити своїх дітей з книгою вже з перших років життя, вчили їх спочатку слухати книгу, запам’ятовувати, переживати за улюбленими героями, роздумувати над змістом прочитаного, розрізняти добро і зло, формувати власну думку.

Сімейне читання – це розмова батьків з дітьми через сторінки книги, це один з важливих засобів передачі знань і досвіду поколінь. Непросте завдання, що постало перед батьками – підібрати правильну та зрозумілу книгу для своєї дитини.

Отже, співпраця сім’ї і бібліотеки стає все більш актуальною. Адже, дитяча книга – це особливий світ, який юний читач осягає і розумом, і серцем. Дуже важливо, щоб книга увійшла в його життя якомога раніше, тому що вона незамінна у ранньому розвитку дитини.

Ось чому важливо правильно організовувати дитяче читання, направити його так,щоб дитина не розгубилася у книжковому морі,щоб спілкування з книгами стало звичною, приємною та улюбленою справою, адже, за словами В. Сухомлинського «Читання – це віконце, через яке діти бачать світ і пізнають себе». А для реалізації цього завдання може сприяти спільна діяльність бібліотеки і сім’ї.

До Всеукраїнського дня родини для користувачів ми підготували книжкову виставку, де підібрали літературу для молодих сімей, а мамам, татам, бабусям і дідусям літературу, що допоможе пізнати секрети виховання дітей, їх раннього розвитку, та літературу, яка читається усією родиною.

 

 

Ауэрбах Ш. Генетика / Ш. Ауэрбах. - 2-е изд. - М. : Атомиздат, 1969. - 278 с. : ил.

Автор книги Шарлотта Ауербах є одним з родоначальників напрямки в генетиці, відкритого і розвиненого в нашій країні великим генетиком І.А. Рапопортом. Книга в нашій країні була видана на підйомі науки генетики, яка зараз займає чільне місце серед наук. Дана книга написана в доступній формі викладає основи класичної генетики. Книга корисна для біологів, генетиків, викладачів, школярів старших класів, для гуртківців-біологів просто необхідна.

Спок Б. Ребенок и уход за ним / Б. Спок. - М. : Русслит, 1991. - 493 с.

Книга Бенджаміна Спока "Дитина і догляд за нею" написана понад півстоліття тому і стосується вона основ здоров'я та поведінки дитини . Безумовно, пройшло вже багато часу і деякі замітки (особливо про харчування малюка) читати нецікаво і марно сучасним матусям, хоча їх то якраз і ростили по книгам американського педіатра Спока (його книжки були дуже популярні на початку 90-х років).
Деякі замітки здадуться жорстокими по відношенню до дитини (наприклад, вкладання -засинання без погойдувань і колискових) або по відношенню до мами і світу (Спок стверджує, що агресія це норма в поведінці дитини), але не варто забувати, що автор жив в інший за ментальністю країні, в інший час з відмінними від нас уявленнями і був популярний серед своїх сучасників і послідовників. І так само цілком допускаю, що сучасні підходи до догляду за дитиною через 50 років будуть виглядати так само "несучасно".
У книзі крім цього є дуже багато корисних порад та інформації про здоров'я дитини від народження до періоду пубертату. Інформацію з цієї книги потрібно просто "фільтрувати" як і будь-яку іншу за своїм життєвим укладу.Кнігу я рекомендую як якоїсь опори, відправної точки для недосвідчених мам і для досвідчених в якості альтернативної точки зору на одну проблему, іншого підходу в питаннях виховання, здоров'я і психології дитини.

Жуковский М. А. Пока организм формируется / М. А. Жуковский. - М. : Педагогика, 1985. - 93 с. - (Библиотека для родителей).

Автор книги - відомий лікар, професор - веде розмову з батьками про створення необхідних умов для сприятливого розвитку організму дітей. Велика увага приділяється профілактиці дитячих захворювань, а також правильному режиму праці, харчування і відпочинку дитини.

Титаренко В. Я. Семья и формирование личности / В. Я. Титаренко. - М. : Мысль, 1987. - 352 с.

Роль сім'ї у формуванні особистості, її світогляду, потреб, соціальних орієнтацій, стан і шляхи вдосконалення виховних можливостей, причини конфліктних ситуацій - ці питання детально розглядаються автором. Особлива увага приділяється внутрішньо-сімейних стосунків, показується значення морального прикладу дорослих, вплив чисельності і складу родини. Педагогічної культури батьків на виховання дітей і підлітків, наголошується на необхідності підвищення відповідальності старшого покоління за становлення нової людини.

Хоментаускас Г. Т. Семья глазами ребенка / Г. Т. Хоментаускас. - М. : Педагогика, 1989. - 157 с. : ил.

У книзі популярно розповідається про психологічні механізми життя сім'ї. Сімейні взаємини розглядаються через призму сприйняття навколишнього світу дитиною.
Автор показує, що поведінка дитини і його особистісні характеристики визначаються не тільки реальними умовами сімейного життя, але і їх сприйняттям, ступенем внутрішньої активності дитини.

Одаренные дети : пер. с англ. / общ. ред. Г. В. Бурменской, В. М. Слуцкого ; предисл. В. М. Слуцкого. - М. : Прогресс, 1991. - 348 с.

Мета пропонованої читачеві книги - допомогти нам, дорослим, мамам і татам, бабусям і дідусям, вихователям і вчителям, працівникам соціальних служб, розібратися в тому, як виявляти обдарованих дітей, як виховувати і навчати їх, як з ними спілкуватися. «Обдаровані діти» - це збірник, що складається з двох самостійних книг, адресованнихкак батькам обдарованих дітей, так і тим, хто професійно пов'язаний з ними.

Гармаш I. I. У годину дозвiлля / I. I. Гармаш. - К. : Урожай, 1992. - 256 с. - (Сучасне село: культура, естетика, побут).

В книзі дано практичні поради щодо організації вільного часу та відпочинку сім’ї. Описано, як проводять дозвілля народи світу, як виготовити і вести сімейний альбом, збирати колекції, зробити виріб для домашнього затишку, мікромініатюру, як визначити за допомогою тестів свій характер і здібності. Наведено правила різних настільних ігор, а також розваги на свіжому повітрі й багато іншого.

Бiлецький А. Мiфи Далекого Сходу / А. Бiлецький ; пер. з рос. Ю. Каверiна. - К. : Основи, 2004. - 217 с. : iлюстр.

Якби люди не мали віри в існування надприродного, що виходить за межі реальних спостережень, сприйнять, відчуттів, то в них не було б міфів, повязаних зі світом надприродного. Однак у своїй вірі люди не могли вийти за межі того, що безпосередньо спостерігається, сприймається, відчувається. Світ уявного надприродного в їхньому баченні був віддзеркаленням, точною копією реального світу. Це яскраво засвідчує книжка видатного мовознавця, перекладача, доктора філологічних наук, професора Андрія Білецького (1911-1985).

Все обо всем : популяр. энцикл. для детей. - М. : Слово, 1999. - 445 с.

"Все про все" - це не підручник і не канцелярський довідник, схвалений у високому міністерському кабінеті. Це просто відповіді на нескінченні, найрізноманітніші питання, які ми починаємо задавати з раннього дитинства: що і чому? коли і навіщо? звідки взялося і куди поділося? Це загальні думки людства про самого себе, про живу природу і неживих предметах, які нас оточують, про явища і події ... Це саме життя, в усьому її різноманітті.
Дитяча ця енциклопедія? Важко сказати однозначно. Швидше за все, вона буде цікава і дітям і дорослим. Адже з віком кількість питань у нас аж ніяк не зменшується. Навпаки, кожен відповідь породжує нові загадки. А потім ... До наших власних питань додаються питання наших дітей, завжди вимагають негайного і вичерпної відповіді. Саме в цей відчайдушний для батьків момент вам знадобиться ця ультра-енциклопедія ...
Словом, ви знайдете тут чимало корисних, так і просто цікавих фактів і зіставлень. З усіх сфер життя і на всі випадки життя.

Шустова И. Б. Теперь я знаю / И. Б. Шустова. - М., 1994. - 220 с.

Книга енциклопедичного характеру, що містить безліч пізнавальних відомостей, цікавих і необхідних знань для дітей старшого і молодшого шкільного віку.

 

Wednesday, 06.07.2016 09:08 Вік: 8 Років