Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

День українського козацтва

У нас над усе честь і слава, військовая справа, -
Щоб і себе на сміх не дати, і ворогів під ноги топтати.

 

14 жовтня — День українського козацтва. Це свято данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців в боротьбі проти численних ворогів, які в 15-17 століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі.

Фундаментом всього українського козацтва була Запорізька Січ. Це був політичний центр республіки. Гетьмани Запорізької Січі мали великі урядові повноваження. Вони захищали землі і народ від зовнішнього ворога, вели міжнародні переговори від імені народу, вирішували глобальні питання, що стосувалися загального розвитку держави.

У 1775 році Запорізька Січ була ліквідована рішенням імператриці Катерини II. Але, незважаючи на це, День українського козацтва сьогодні можуть святкувати справжні козаки, оскільки відродження козацтва стало невід'ємною частиною розвитку незалежної України.

Антонович В. Про козацькi часи на Українi / В. Антонович ; iз попереднiм слов. про життя та дiяльн. В. Антоновича, iз портр. авт., образами гетьманiв та увагами М. Кордуби. - К. : Днiпро, 1991. - 238 с. : iлюстр. - ISBN 5-308-01400-0.

Ця книга – захоплююча, яскрава розповідь про славетну історію Запорозької Січі – од витоків і до злочинного зруйнування її російським царатом. Надзвичайна історія створення книги. Професор Київського університету В. Б. Антонович (1834-1908) потай від властей викладав студентам протягом 1895/96 навчального року історію козаччини. Зачаровані слухачі детально законспектували блискучі лекції історика, і згодом рукопис, відредагований О. Кониським, вийшов друком подалі від злого ока російської цензури – у Чернівцях (1897) та Коломиї (1912). Це видання є третім. У книзі вміщено портрети гетьманів України роботи художника В. С. Василенка.

Апанович О. М.  Гетьмани України i кошовi атамани Запорiзької Сiчi / О. М. Апанович. - К. : Либiдь, 1993. - 288 с. : iлюстр. - ISBN 5-325-00062-4.

Ця книжка розповідає про видатних діячів України XVII – XVIII ст.: полководця, державного діяча, дипломата Петра Сагайдачного, трагічну постать української історії – гетьмана Правобережної України Петра Дорошенка, останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського та ін. Дотримуючись історичної істини, авторка висвітлює їхні життя та діяльність, конструктивний внесок в історичний процес не тільки України, а й Європи в цілому.
Для істориків, краєзнавців, усіх, хто цікавиться вітчизняною історією.

Антонович В. Б.  Коротка iсторiя Козаччини / В. Б. Антонович. - К. : Україна, 2004. - 304 с. : ілюстр. - ISBN 966-524-165-6.

Спираючись на значний фактичний матеріал, автор доводить, що український народ завжди був демократичною, свободолюбною спільнотою, що героїчне минуле козацтва – це і є справжня історія нашого краю. До видання увійшли дві праці визначного вітчизняного вченого В.Б. Антоновича (1834 - 1908): популярний лекційний курс „Коротка історія Козаччини” та маловідоме наукове дослідження „Останні часи Козаччини на Правобережжі”.
Книга ілюстрована, розрахована на широке коло читачів.

Українське козацтво : мала енцикл. / редкол. : Ф. Г. Турченко та iн. - К. : Генеза, 2002. - 567 с. - ISBN 966-504-244-6.

Видання вперше комплексно представляє читачеві один із найяскривіших феноменів вітчизняної істрії – українське козацтво. У 1376 статтях малої енциклопедії відображено обставини виникнення і становлення козацтва та його роль в історії, військове мистецтво, громадський устрій, судочинство, господарську діяльність, побут, звичаї та духовність, міжнародні контакти. Серія біографічних статей розповідає про найвидатніші постаті козацької історії та про вітчизняних і зарубіжних державних діячів, дипломатів, учених, письменників і митців, об’єктом уваги яких було козацтво. Висвітлюються питання розвитку козацьких традицій у XIX – XX століттях.
Подано 283 ілюстрації та 79 карт.
Книга розрахована на широке коло читачів.

Iсторiя українського козацтва : Нариси : у 2-х т. Т. 1 / НАН України ; редкол.: В. А. Смолiй (вiдп. ред.). - К. : Києво-Могил. акад., 2006. - 799 с. : iлюстр. - ISBN 966-518-348-6.

Через сто років після появи грунтових праць з історії української козаччини Михайла Грушевського та Дмитра Яворницького сучасні укаїнські історики на основи новознайдених документів і матеріалів та досягнень новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва. До першого тому увійшли нариси, які охоплюють генезу та еволюцію козацтва, його цивілізаційну типологію, систему ціннісних орієнтацій та становлення політичної культури. Окрім того, розглянуто питання соціальної, військової, політичної та державотворчої діяльності українського козацтва від найдавніших часів до кінця XVIII століття.
Розраховано на науковців, студентів і викладачів вузів, широкий читацький загал.

Наливайко Д. Козацька християнська республіка : Запорізька Січ у західноєвропейських літературних пам'ятках / Д. Наливайко. - К. : Дніпро,1992. - 495 с.

Дана книга є першим монографічним дослідженням на тему: Запорізька Січ в західноєвропейських історико-літературних пам'ятках. В існуючій науковій літературі висвітлення цієї теми все ще має фрагментарний характер, йому бракує не тільки повноти, а й системності. Як правило, висвітлювалися певні її явища і аспекти у визначених часових і локальних рамках, нерідко поза їхнім історико-культурним і літературним контекстом, іноді — певні періоди відображення та інтерпретації запорізького козацтва в тій чи іншій західній літературі, але знову ж таки з перенесенням центру уваги на окремі пам'ятки, на їхні переважно джерелознавчий опис і витлумачення. Словом, не процес, а окремі його явища чи фрагменти опинялися в центрі уваги авторів цих праць.

Яворницький Д. I. Iсторiя запорозьких козакiв : у 3-х т. Т. 1. / Д. I. Яворницький. - К. : Наук. думка, 1990. - 581 с. - (Пам'ятки iсторичної думки України).

Тритомна «Iсторiя запорозьких козакiв» видатного українського історика, етнографа і фольклориста, археолога, письменника, лексикографа, академіка АН УРСР Д. І. Яворницького (1855-1940), надрукована в 1892-1897 рр., є однією з найцінніших пам'яток вітчизняної дореволюційної історіографії, важливим джерелом для вивчення історії українського козацтва.
В першому томі висвітлюються питання соціально-економічної історії, суспільного устрою, життя та побуту запорозького козацтва, описані територія та кордони, природні умови ґзапорізької Січі.
Для істориків, етнографів, викладачів та студентів, широкого кола читачів.

Збiрник козацьких лiтописiв : Густинський. Самiйла Величка. Грабянки / [упоряд.: В. Крекотень, В. Шевчук, Р. Iванченко]. - К. : Днiпро, 2006. - 974 c. : iлюстр. - ISBN 966-578-147-2.

Цей збірник — унікальний корпус козацької історіографії. До нього входять: Густинський Літопис — видатна пам'ятка української історичної прози першої половини XVII ст., що охоплює основні події всесвітньої історії, літописну історію Київської Русі, південно-руських князівств XII—XIV ст., Литовської Русі аж до історичних витоків козацтва; літопис Самійла Величка — наймонументальніший твір української історико-мемуарної прози XVII—XVIII ст. у двох томах. Перший том охоплює події 1648—1659 рр. на Україні. Другий продовжує опис подій і закінчується 1700 р. ; закінчує збірник Літопис Грабянки — розповідь про походи та битви козацькі XVI—XVIII ст. Перебіг з писань різних літописців та з щоденника, писаного на війні, що точилася з поляками, зібраний зусиллями полковника Григорія Грабянки та підтверджений самобутніми свідченнями старих жителів м. Гадяча 1710 р.
Це документальні першоджерела, де значуще кожне слово.
Видання універсальне. Воно придатне як для наукової роботи, так і для шанувальників рідної історії та культури.

Яворницький Д. І. Іван Дмитрович Сірко, славний кошовий отаман війська запорозьких низових козаків / Д. І. Яворницький. - Дніпропетровськ : Промінь, 1990. - 190 с. : ілюстр.

Праця Д. І. Яворницького присвячена дослідженню життя і подвигів легендарного кошового отамана Запорізької Січі Івана Дмитровича Сірка, яка сягала далеко за межі України. Великий воїн і його хоробрі запорожці завдавали ударів і поразок ворожим силам султанської Туреччини і Кримського ханства, зупиняли агресивні вторгнення їх орд в межі Росії, України, Польщі, Австрії, Угорщини та інших країн Європи. Славетне ім'я Івана Сірка увійшло в безсмертя як символ нескореності й мужності українського народу. Сподіваємося, що сучасних читачів зацікавлять подвиги народного героя України в сиву давнину і вони належно оцінять цю новітню публікацію праці Д. І. Яворницького.
Розраховано на масового читача.

Iсторiя України та її державностi : навч. посiб. для студ. вузiв / I. Є. Дещинський, I. О. Гаврилiв, Р. Д. Зiнкевич та iн. - 3-тє вид., перероб. та доп. - Львiв : Бескид Бiт, 2005. - 368 с.

Автори пропонованого навчального посібника сподіваються на те, що він сприятиме насамперед, виробленню у студентів навичок систематичної самостійної роботи над опрацюванням джерел, документів, наукової літератури, періодичних видань на принципах науковості, історизму, об'єктивності, гуманізму та загальнолюдських цінностей; формування у майбутніх бакалаврів, спеціалістів, магістрів почуття патріотизму, національної гідності, правдивості в оцінці подій і фактів історії України та її державності; умінню логічно викладати фактичний матеріал, правильно оцінювати внесок нашого багатостраждального народу у розвитку світової цивілізації.

 

 

Monday, 13.10.2014 09:53 Вік: 10 Років