Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

День Захисника Вітчизни

Сьогодні ми сюди зійшлись
Чоловіків усіх вітати.
День Армії в нас був колись,
А це — аналогічне свято.
Та не важлива назва свят,
Важлива суть, що є у ньому —
Щоб на землі був мир і лад,
Та всі щасливі в основному.
Щоб виростали в нас сини
І донечки під ясним небом.
Щоб не було ніде війни
Лиш добрий мир і все, як треба.

 

23 лютого Україна відзначає День захисника Вітчизни. Це свято єднає всі покоління захисників рідної землі, символізує шанобливе ставлення нашого народу до тих, хто не шкодуючи власного життя зі зброєю в руках вставав на захист Батьківщини.
У всі часи захищати рідну землю було справою честі та гідності мужніх людей, дійсних патріотів своєї країни, святим обов’язком кожного громадянина. Тож День захисника Вітчизни — це особливе свято. Воно є символом непорушного зв’язку багатьох поколінь захисників Батьківщини та проявом поваги народу до них. У нього славні традиції, за ним стоїть сама історія, сповнена героїки подвигів, яскравих вчинків.
День захисника Вітчизни уособлює такі прекрасні людські якості, як доблесть і мужність. Фактично воно є святом усіх, чиє головне покликання – обороняти рідну землю. Це свято символізує любов і повагу українців до своїх захисників і визволителів, до тих, хто сьогодні стоїть на варті незалежності держави.
У цей день ми з вдячністю згадуємо і вітаємо тих, хто захищав національні інтереси та безпеку нашої держави. У цей день традиційно вшановуємо усі покоління, які показали приклади вірності і героїзму, захищаючи Вітчизну, від часів Київської Русі до наших днів.
Мужність і героїзм, доблесть і слава, відвага і честь — саме ті чесноти, на яких базується вся багатовікова історія нашої України. На долю воїнів-захисників усіх поколінь випало багато випробувань, однак вони завжди долали їх з гідністю. Захищати Батьківщину, свою землю, свою домівку – це святий обов`язок кожної людини. І це ми повинні пам’ятати завжди.

 

Лето 1941. Украина: Документы и материалы. Хроника событий / [кол. авт.-сост. : Замлинский В. А. и др.]. - К. : Изд-во «Україна», 1991. - 512 с. : ил. - ISBN 5-319-00673-X.

У збірці зібрані невідомі та маловідомі документи Центрального архіву МО СРСР, дипломатичні документи передвоєнного часу, що розкривають підготовку фашистської Німеччини до нападу на СРСР. Директиви та накази Ставки ВГК, політдонесення командування армій, частин, військових рад, політорганів періоду військових дій заповнюють «білі плями» історії, проливають світло на стратегічні прорахунки радянського керівництва і військового командування, свідчать про небачену самовідданість і стійкість у боях із загарбниками на території України. Кожний розділ викладений у науково-популярному нарисі.

Великая Отечественная война 1941-1945: в фотографиях и кинодокументах. Т. 2. 1942 / [редкол. П. А. Курочкин и др. ; сост. Н. М. Афанасьев]. - М. : Планета, 1986. - 399 с. : ил.

Другий том видання «Велика Вітчизняна війна в фотографіях і документах» присвячений головним подіям 1942 року на фронтах і тилу, боротьбі підпільників і партизан на тимчасово окупованих фашистами територіях. Він відкривається розповіддю про загальний наступ Радянської Армії у січні - квітні 1942 року.
Мовою фото- і кінодокументів книга оповідає про великий героїзм воїнів, їх мужність і самовідданості в боротьбі з фашистськими загарбниками.

Летописцы победы / [ сост. : Б. С. Бурков, В. А. Мякушков]. - М. : Политиздат, 1984. - 239 с.

«Літописці перемоги» - книга про те, як друкарі часів Великої Вітчизняної війни допомогали Радянській Армії здобувати історичні перемоги в жорстокій війні з фашизмом. Спогади, нариси про полеглих товаришів-журналістах, фотодокументи донесуть до читача велич духу тих героїчних років, епізоди фронтових буднів, натхненне, самовіддане служіння великого загону працівників радянського друку великій справі досягнення перемоги.
Ця книга рідкісна за своєю суттю. Вона розоповідає про тих, хто зазвичай залишається за межами оповідання з тієї простої причини, що пишуть вони самі. Вже так повелося з давніх пір: журналіст, знайомлячи багатомільйонну аудиторію читачів з подіями, свідками яких він є, розповідая про видатних діячів, з якими йому пощастило зустрітися, сам залишається десь на другому плані.
Книга розрахована на масового читача.

Дроздов Г. Парад победы: фотоальбом / Г. Дроздов, Е. Рябко. - М. : Планета, 1985. - 239 с. : ил.

Цей альбом, створений в своїй основі на кадрах документального кіно, з усією можливою точністю відтворює парад на Червоній площі в Москві, який відбувся 24 червня 1945 року, в ознаменування Перемоги над гітлерівською Німеччиною - Парад Перемоги.
Крім звичних для того часу чорно-білих документальних кінокадрів в альбомі вперше широко показані кольорові кінокадри Параду Перемоги.
У тексти альбому включені цитати з творів відомих поетів і письменників, присвячених Параду Перемоги і опублікованих в центральній пресі 25 червня 1945 року.
На жаль, в даний час неможливо точно встановити всіх учасників параду, що увійшли до альбому на кінокадрах. Тому в репортажній частині альбому видавництво визнало можливим не давати підписів під ілюстраціями.

Из кинолетописи Великой Отечественной 1941-1945 / [авт.-сост. А. А. Лебедев]. - [изд. 2-е, доп.]. - М. : Искусство, 1985. - 333 с. : ил.

В альбомі відтворенні кадри з кінолітопису, з кіножурналів і фільмів, що зберігаються в Центральному державному архіві кінофотодокументів СРСР, а також фотографії з особистих архівів фронтових кінооператорів і фотокореспондентів. У підписах до ілюстрацій використано дикторські тексти з документальних кінострічок, створених у період Великої Вітчизняної війни.

Борисов М. Дорога к звездам: стихотворения и поэма / М. Борисов. - М. : Воениздат, 1974. - 92 с.

У книгу Михайла Борисова "Дорога до зірок" включені вірші і поема, що дала назву збірці. У цих рядках - голос серця, розмова про найдорожче: про Батьківщину, про військове братство, про кохання. Поет належить до того покоління, яке, пройшовши через важкі випробування Великої Вітчизняної війни, пильно вдивляється в прийдешній день.
У віршах М. Борисова нове осмислюється через пережите і вимірюється досвідом власних ратних справ автора, увінчаних Зіркою Героя.

Бейлін П. Рік щастя. Живи солдате! Завжди в дорозі: Повісті. Нариси / П. Бейлін. - К. : Дніпро, 1978. - 406 с.

До книжки Павла Бейліна ввійшло три повісті: "Рік щастя" - про життя і невтомну працю наших лікарів і науковців, що борються за прогрес у медицині, "Живи солдате!" - про подвиги лікарів під час Великої Вітчизняної війни, повість "Завжди в дорозі" - про відомого вченого-мікробіолога Д. К. Заболотного, одного з перших президентів Академії Наук УРСР, та нариси про вчителів і колег письменника на медичній ниві.
В творах П. Бейліна, при всій діловитості, з якою тут висвітлено професійні аспекти праці фронтових медиків, при всій правдивості, з якою відтворено суворі фронтові обставини, багато ліричної людської ніжності до товариша, друга, співучасника боротьби, - і в цьому, можна сказати, головний її емоційний "тон".

Дикань А. П. Герои Харьковщины / А. П. Дикань. - Х., 1998. - 351 с.

Книга "Герої Харківщини" розповідає про героїв Радянського Союзу, які народилися на Харківщині та отримали це високе звання при захисті держави напередодні і в роки Великої Вітчизняної війни.
Факти бойових епізодів героїв, викладені в книзі, взяті з архівних документів і насамперед з нагородних листів. У ній дана характеристика демографічними даними воїнів усіх рангів.
Це видання - данина всенародної пам'яті про тих, хто своїми ратними подвигами відстояв Батьківщину від віроломного ворога, прославив її на століття.

Манагаров И. М. В сражении за Харьков / И. М. Манагаров - [3-е изд]. - Х. : Прапор, 1983. - 263 с. : ил.

Книга "В битві за Харків" своєрідна. Це не мемуари в звичайному значенні цього слова, а скоріше документальне оповідання про людей, які билися у частинах і з'єднаннях армії, якою командував генерал Манагаров. Не випадково учасники боїв висловлювали радість з приводу того, що "відтепер, завдяки праці командарма, і п'ятьдесят третя армія має свою бойову біографію, про що весь час мріяли ветерани армії". Точніше було б назвати цю книгу сторінками бойової біографії армії. Як підкреслював сам автор, його праця - не історичне дослідження, а розповідь про ратні подвиги солдат, про героїзм воїнів, частин, з'єднань.
Чимало хвилюючих сторінок присвячено  героїчній ратній праці воїнів, які громили ворога на території Румунії, Угорщини, Чехословаччини. Увага читача, безсумнівно привернуть і сторінки, де автор говорить про свої зустрічі з видатними полководцями Г. К. Жуковим, І. С. Конєвим, Р. Я. Малиновським.

Книга пам'ятi Дробицького яру / уклад. : В. П. Лебедєва, П. П. Сокольський. - Х. : Прапор, 2004. - 208 с. : iлюстр.

"Особливим" районом Харкова називали фашисти територію навколо робітничого містечка тракторного заводу. І мало хто тоді здогадувався, що приховувалося за цією таємничістю, аж поки у грудні 1941-го у бараках Верстатобуду і 8-го тресту, а потім у Дробицькому яру зондер-вбивці не почали вершити свої криваві злочини. Всього за три тижні вони розстріляли там понад десять тисяч наших співгромадян, чия "провина" полягала лише в тому, що вони були євреями...
Про це й розповідає книжка, котру склали архівні документи, нариси, свідчення очевидців трагедії, які дивом урятувалися, спогади рідних та знайомих жертв, фотокартки. До збірника увійшли і списки загиблих людей, чиї імена вдалося встановити.

Україна в полум'ї вiйни: 1941-1945 / [редкол. : Панченко П. П. (голова) та iн.]. - К. : Україна, 2005. - 558 с. : iлюстр. - ISBN 966-524-220-2.

На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядають найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.
У книзі розкриваються діяльність руху Опору, тактика козачих та кавалерійських формувань, що визволяли українську землю від ненависного ворога, особливості політико-виховної роботи серед військовослужбовців у фронтових умовах, масовий героїзм, мужність, самовідданність бійців і командирів, які вистояли і перемогли у жорстокому двобої з фашизмом.
Книга розрахована на усіх тих, хто виявляє інтерес до історії Великої Вітчизняної війни.

 

 

Tuesday, 18.02.2014 12:15 Вік: 11 Років