Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Диво, створене людиною

До Міжнародного дня дитячої книги

 

Казки вчать нас, що мрії збуваються.
І обов'язково потрібно відстоювати те,
у що ти віриш.

Історія Попелюшки

 

45 років поспіль — починаючи з 1967 р., за рішенням Міжнародної ради дитячої книги, в день народження видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена — 2 квітня світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Зазвичай до цього дня в Україні, а також у багатьох інших країнах, приурочене проведення Тижня дитячого читання.

Свято дитячої книги збирає в бібліотеках справжніх шанувальників літератури. Презентації окремих книжок та книжкових серій, зустрічі з авторами, майстер-класи по художньому ілюструванню дитячих видань, літературно-пізнавальні мандрівки, голосні читання — усі ці заходи спрямовані на популяризацію книги, прищеплення до неї любові і шани, зацікавленості і небайдужого ставлення.

Святкування Міжнародного дня дитячої книги є наглядним показником того, що книга, яка створена саме для дитини, має великий вплив на формування її характеру та становлення як людини. Дитячі книги вбирають у себе дивовижний, невичерпний, чарівний світ, який дитина відкриває для себе саме завдяки книжці. Просто треба взяти в руки книгу і ... опинитись в цьому світі...

 

Фельдек Л. Синяя книга сказок / Л. Фельдек. - Братислава : Младе лета, 1974. - 125 с. - ISBN 80-06-00383-1.

У Синю книгу казок увійшли сучасні словацькі літературні казки про дітей, про тварин, які роблять благородні вчинки. Казки сучасного словацького письменника з чудовими чорно-білими ілюстраціями.

Гофман Ернст Теодор Амадей. Лускунчик i мишачий король. Чужа дитина : казки / Ернст Теодор Амадей Гофман ; пер. з нiм. Євгена Поповича ; малюнки Оксани Iгнащенко та Валентини Iгнащенко. - К. : Веселка, 1991. - 199 с. : iлюстр. - ISBN 5-301-00852-8.

Казки класика німецької літератури, цікаві за формою і незвичайні за композицією. Перша розповідає про чарівника Дросельмаєра, що змайстрував Лускунчика, про війну іграшок з мишами. Друга – про велику силу уяви, що може переінакшити світ.

Гримм В. Сказки / В. Гримм, Я. Гримм. - Х. : Изд-во "Харкiв", 1994. - 287 с.

Збірник казок братів Грімм міцно увійшов в літературне читання народів світу. Він пройнятий любовною увагою до казки як явища народної культури. Брати Грімм наполягали на точності запису текстів казок, прагнучи зберегти своєрідність народної фантазії і мови усного оповідання.

Перро Шарль. Сказки  матушки Гусыни, или Истории и сказки былых времен с поучениями : пер. с фр. / Шарль Перро. - М. : Худож. лит., 1991. - 142 с. : с ил. - ISBN 5-280-01884-8.

Шарль Перро (1628 - 1703), французький поет і критик, увійшов в літературу як автор всесвітньо відомих казок, які вплинули на розвиток жанру літературної казки (брати В. і Я. Грімм, Л. Тік, Х. - К. Андерсен) і ввійшли до золотого фонду дитячої літератури.

Толстой Алексей. Золотой ключик или, Приключения Буратино : повесть-сказка / Алексей Толстой. - К. : Веселка, 1983. - 127 с. : ил. - (Библ. серия).

Казка, яку хочеться перечитувати знову і знову в будь-якому віці!
Повість "Золотий ключик, або Пригоди Буратіно" написана в далекому 1936 році.
Про бешкетного і впертого дерев'яного хлопчика який не любить вчити уроки і дуже далекий від правил етикету. Зате Буратіно вміє бути вірним другом і сміливо кидається назустріч пригодам: рятує товаришів від скупого лиходія Карабаса Барабаса і розкриває велику таємницю золотого ключика!

Сказочные повести скандинавских стран : пер. с норв. и швед. - М. : Правда, 1987. - 590 с.

До видання включені казкові повісті Синкен Хопп «Чарівна крейда» про дивовижні пригоди двох друзів Юна і Софуса; Яна Екхольма «Тутта Карлсон Перша ...» про лисеня Людвіга Чотирнадцятого; весела історія про жителів міста Кардамону і трьох невдалих розбійників, написана Турбьерном Енгером, і три повісті фінської письменниці і художниці Туве Янссон «Мумі - троль і комета», «Капелюх чарівника» і «Чарівна зима».

Даррелл Джеральд. Говорящий сверток : сказочная повесть / Джеральд Даррелл ; пер. с англ. Н. Рахмановой. - Л. : Дет. лит., 1990. - 189 с. : ил. - (Библиотечная серия). - ISBN 5-08-000236-0.

Казкова повість відомого англійського вченого-зоолога і письменника, в якій герої звільняють казкову країну Міфландію від влади злих і грубих василісків.

Українськi народнi казки : для дошкiл. та молод. шкiл. вiку / худ. Микола Стороженко. - К.  : Веселка, 1988. - 171 с. :  iлюстр.

До книги увійшли найпопулярніші українські народні казки про тварин, чарівні та соціально-побутові. Вони прославляють розум, кмітливість, доброту, працелюбність, мужність, вчать боротися за торжество справедливості.

 

 

 

Saturday, 01.04.2017 09:50 Вік: 7 Років