Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

До ювілею Хоботової Еліни Борисівни

Еліна Борисівна народилася 11 грудня 1957 р. у м. Потсдам, Німеччина.

У 1980 р. закінчила хімічний факультет Харківського державного університету ім. О. М. Горького (нині ХНУ ім. Каразіна).

У 1985 р. захистила кандидатську, а у 2003 р. – докторську дисертацію на тему «Фізико-хімічні закономірності хімічного та електрохімічного розчинення міді та її сплавів у хлоридних розчинах» за спеціальністю 02.00.04 – фізична хімія.

Із 1995 р. працює в ХНАДУ – спочатку доцентом, потім – професором кафедри екології та хімії, а з 2007 по 2016 рр. – завідувачем кафедри хімії.

Наукові інтереси Е. Б. Хоботової: іонізація металів і сплавів з урахуванням процесів поверхневого фазоутворення; ресурсна і радіаційно-гігієнічна оцінка промислових відходів. Основні наукові праці: «Хімічне розчинення міді і її сплавів у розчинах різного складу і оптимізація технологічних процесів травлення металів: монографія» (2008); «Електрохімічне розчинення міді і її сплавів у розчинах різного складу і створення технологічних процесів регенерації відпрацьованих травильних розчинів: монографія» (2009); «Радіаційно-хімічне обгрунтування використання твердих промислових відходів в якості технічних матеріалів: монографія» (2011); «Забезпечення екологічної безпеки при використанні металургійних шлаків в якості сорбентів в технологіях очищення вод: монографія» (2013).

Під керівництвом Е. Б. Хоботової захищено 3 кандидатських, опубліковано більше 500 печатних робіт, із них 12 монографій, 10 навчальних посібників, створено 18 винаходів, 20 публікацій включено до наукометричної бази даних Scopus.


Еліна Борисівна – член-кореспондент Транспортної академії України, нагороджена почесними грамотами різних міністерств і відомств.


Вітаємо Еліну Борисівну із радісним життєвим святом! Зичимо Вам щастя і здоров’я, успіхів у роботі, тепла і злагоди, родинного затишку і любові Ваших рідних, близьких та друзів. Нехай здійсняться Ваші творчі задуми і плани, а всі починання нехай супроводжують надія та успіх. Хай доля збагачує Вас життєвою мудрістю, енергією, натхненням і радістю.

 

 

Основи хiмiї : навч. посiб. / [Е. Б. Хоботова, Л. М. Єгорова, Т. О. Ненастiна, В. В. Даценко]. - Х. : ХНАДУ, 2014. - 247 с. - ISBN 978-966-303-565-9.

Наведено теоретичний матеріал, приклади розв’язань типових задач, завдання для самоконтролю і тестові завдання різного рівня складності для підготовки студентів з дисципліни «Хімія».

Хоботова Е. Б. Екологiя людини : конспект лекцiй / Е. Б. Хоботова ; М-во освiти i науки України; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2008. - 83 с.

Конспект лекцій призначено проблемам впливу грунтових факторів на здоров’я людини. У першому розділі розглянуті фактори ґрунтоутворення, хімічний склад грунтів, їх мікробіоценоз та вплив цих факторів на стан здоров’я людини. У другому розділі приведена характеристика добрив, особливості реакцій утворення нітрозамінів та профілактичні засоби проти забруднення грунту добривами. У третьому – розглянуті сучасні проблеми пестицидного забруднення грунтової та вплив отрутохімікатів на організм людини.
Курс лекцій складено відповідно до робочої програми з дисципліни «Екологія людини» для студентів спеціальності 7.070801 «Екологія та охорона навколишнього середовища».

Хоботова Е. Б. Пакети тестових завдань з дисциплiни "Радiоекологiя" : навч. посiб. / Е. Б. Хоботова, I. В. Грайворонська, М. I. Iгнатенко ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Харкiв : ХНАДУ, 2016. - 240 с. - ISBN 978-966-303-660-1.

Наведено тестові завдання різного рівня складності для підготовки студентів з дисципліни «Радіоекологія» за блоками модулів.
Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища».

Хоботова Е. Б. Основи екологiчної токсикологiї : навч. посiб. для студ. вузiв / Е. Б. Хоботова, М. I. Уханьова, О. М. Крайнюков ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 279 с. - ISBN 978-966-303-426-3.

Наведено загальні відомості про основні критерії токсичності промислових отрут, закономірності токсичних ефектів за умови впливу декількох шкідливих речовин. Розглянуто особливості надходження, перенесення, розподілу та виділення отрут із організму; сучасні концепції гігієнічної регламентації та стандартизації шкідливих речовин.

Хоботова Е. Б. Радiоекологiя : навч. посiб. для студ. вузiв / Е. Б. Хоботова, I. В. Грайворонська, М. I. Уханьова ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2013. - 187 с. - ISBN 978-966-303-510-9.

Наведено теоретичний матеріал, приклади розв’язання типових практичних задач, завдання для самоконтролю і тестові завдання різного рівня складності для підготовки студентів з дисципліни «Радіоекологія» за блоками модулів.

Основи бiогеохiмiї : навч. посiб. / В. В. Даценко, Е. Б. Хоботова, Л. Д. Маракiна, В. I. Нiкiтiн ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2010. - 116 с. - ISBN 978-966-303-283-2.

Розглянуто принципи єдності і взаємодії живої та неживої природи, міграція хімічних елементів і їх кругообіг. Особливу увагу привертають розділи, в яких наведені основні біогеохімічні властивості біогенних елементів та їх сполук.

Химическое растворение меди и ее сплавов в растворах различного состава и оптимизация технологических процессов травления металлов / [Э. Б. Хоботова, В. И. Ларин, Л. М. Егорова, В. В. Даценко, М. А. Добриян] ; М-во образования и науки Украины, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2008. - 223 с. - ISBN 978-966-303-192-7.

Роботу присвячено дослідженню розчинення міді та їх сплавів у хлоридомістких розчинах різного складу. Наведено основні закономірності розчинення міді у водних та водно-органічних розчинах, показано каталітичний механізм процесу.
Для деяких мідних сплавів визначено селективність, основні стадії процесу, причини їх лімітування і вплив співвідношення компонентів у сплавах на кінетику і механізм активного розчинення і пасивування поверхні. Сформульовано принципи інтенсифікації процесів травлення міді, на основі яких розроблено нові склади аміачних і солянокислих розчинів СuCl2.
Призначена для студентів як додатковий матеріал при вивченні розділу «Основи електрохімії» дисципліни «Хімія», при вивченні різних природоохоронних технологій, а також для спеціалістів, які займються технологіями травлення і розмірної обробки металів на різних виробництвах.

Високомолекулярнi сполуки та їх використання на транспортi i в будiвництвi : конспект лекцiй / [Е. Б. Хоботова, Л. М. Єгорова, А. I. Гнилицька, В. В. Даценко] ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 75 с.

Розглянуто полімерні матеріали, що наділені комплексом характеристик, що забезпечують ефективні експлуатаційні властивості виробів та рентабельність виробництва.

Гриценко А. В. Радиобиология : учеб. пособие для студентов вузов спец. "Экология" / А. В. Гриценко, Э. Б. Хоботова, О. Ф. Ещенко ; ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2001. - 175 с.

Розглянуто основні поняття і закономірності дії іонізуючого випромінювання здійснюватиме на людський організм на етапах радіаційних синдромів, променевої хвороби, генетичного, соматичного дії і віддалених наслідків опромінення. Особливу увагу приділено первинним фізичним і радіаційно-хімічних процесів на молекулярному рівні і реакцій клітин на опромінення.
Обговорено вплив малих доз редакції на живі організми і залежність життєвих процесів від дози опромінення. Призначено для студентів, які навчаються за спеціальності «Екологія».

 

 

 

Tuesday, 05.12.2017 12:06 Вік: 7 Років