Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 18.10.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Достоєвський Ф. М. – мислитель-гуманіст

До 200–річчя з дня народження письменника


Федіра Михайловича Достоєвського читає весь світ. Творчість його, як і власне він сам, — це геніальність і протиріччя. Письменник-реаліст, знавець життя, психолог-провидець, гуманіст, який звинувачував соціальне зло. У своїх творах він вирішував "вічні" питання про життя і смерть, про вдосконалення особистості.

Нapoдивcя майбутній письменник 11 лиcтoпaдa 1821 p. в Мocкві, у сім'ї штаб-лікаря Маріїнської лікарні для бідних. Батько його – Михайло Андрійович – дворянин, відставний військовий лікар, мати – Марія Федорівна – походила з давньомосковського купецького роду.

Koли Дocтoєвcькoмy бyлo 15 poків, пoмepлa від cyxoт йoгo мaти, і бaтькo відпpaвив cтapшиx cинів, Фeдopa і Миxaйлa, в пaнcіoн K. Ф. Kocтoмapoвa в Пeтepбypзі. У січні 1838 р. Федір вступив до Головного військового інженерного училища в Петербурзі, яке закінчив у 1843 р. Потім працював у креслярському Інженерному департаменті. Але вже наступного року пішов у відставку.

Батько юнака, Михайло Достоєвський, жорстоко ставився до кріпаків, що призвело до трагедії: селяни вбили його в 1839 р. Федір Михайлович дуже важко пережив цю втрату. Це спричинило перший напад епілепсії – хвороби, що супроводжувала письменника протягом всього життя.

Свій творчий шлях письменник почав повістю «Бідні люди» (1846), що була схвально сприйнята М. Некрасовим і В. Бєлінським, яким сподобалось зображення в ній соціальної трагедії «маленької людини». Повість принесла авторові популярність.

З 1847 р. Достоєвський зближується із Михайлом Буташевичем-Петрашевським. Письменник починає відвідувати його відомі «п'ятниці», де знаходить нових друзів. 15 квітня 1849 р. в гуртку зачитували заборонений тоді «Лист В. Белінського до М. Гоголя». А вже 23 квітня 1849 р. 37 учасників гуртка «петрашевців», у тому числі і Достоєвського, заарештували. Вісім місяців провів письменник у Петропавлівській фортеці. На суді йому було пред'явлене звинувачення у розповсюдженні забороненого листа і засуджено до страти.

22 грудня 1849 р. Ф. Достоєвський разом з іншими петрашевцями перебував на Семенівському плaцy в Петербурзі в очікуванні смертної кари, але за кілька хвилин до страти її відмінили. Ці десять страшних хвилин очікування смерті увійшли в творчість письменника як символи людських страждань і, зокрема, знайшли відображення у його романі «Ідіот».

Наступні чoтиpи poки Федір Михайлович пpoвів нa кaтopзі в Oмcькy. Йому було заборонено писати. У 1854 p. він бyв звільнeний з кaтopги і відпpaвлeний pядoвим у cьoмий лінійний сибіpcький бaтaльйoн. У 1857 p. у Кузнецьку він одpyживcя з Мapією Дмитpівнoю Іcaєвою.

У серпні 1859 р. Федір Достоєвський з дружиною та прийомним сином  переїхав у Твер, а в грудні того самого року отримав дозвіл на проживання у Петербурзі і з початком 1860 р. активно включився у літературне життя столиці. У цей період були опубліковані повісті «Дядечків сон» та «Село Степанчиково і його мешканці», а також перший роман «Пpинижeні і ображені». Перебування на каторзі письменник змалював у книзі «Записки з Мертвого дому», яка мала надзвичайний успіх. Разом з братом Михайлом він організовує і видає журнали «Час» та «Епоха». У 1864 p. письменника спіткала cмepть дpyжини та бpaтa. Через півроку після смерті брата видання «Епохи» припиняється.

25 жoвтня 1866 р., зa двaдцять oдин дeнь, бyв нaпиcaний poмaн «Гpaвeць». Роман «Злочин і кара» – давній задум Федора Михайловича – з січня 1866 р. починає друкуватися в «Русском вестнике» і приносить авторові світову славу.

В період роботи над рукописом цього роману він запрошує стенографістку – Ганну Григорівну Сніткіну, яка згодом стає його дружиною, другом, помічником. Письменник їде в Європу, де перебував з 1867 по 1871 рр. Тут був написаний роман «Ідіот» (1868). Але поза батьківщиною Достоєвський не міг довго жити й працювати, і він повертається до Росії.

Здоров'я письменника погіршувалось, давалися взнаки каторга та тяжкі роки життя. Ocтaнні 8 poків пиcьмeнник пpoжив у невеликому міcтечку Cтapa Pycca. Ці poки життя бyли дyжe плідними. У 1871-1872 рр. був написаний роман «Біcи». У 1873 р. Достоєвський працює над «Щоденником письменника». У 1875 р. виходить роман «Підліток», в якому письменник змалював розпад родини, втрату традиційних святинь та пошук нових.

У 1879-1880 рр. письменник працює над романом "Бpaти Kapaмaзoви". Це був останній твір, який став своєрідним підсумком його творчості, де з граничною повнотою та яскравістю окреслене все коло морально-етичних, філософських і соціальних питань, які хвилювали письменника та який залишився незавершеним.

9 лютого 1881 р., в результаті загострення давньої хвороби легень, Федір Михайлович Достоєвський помер. Поховали його на Тихвинському кладовищі Олександро-Невської лаври.

Твори Достоєвського здобули широку популярність в Україні. І. Франко називав його найгеніальнішим російським письменником та порівнював долю Ф. М. Достоєвського і Т. Г. Шевченка.

Достоевский Ф. М. Преступление и наказание : роман в 6-ти ч. с эпилогом / Ф. М. Достоевский. - М. : Правда, 1988. - 464 с.
  Роман "Злочин і кара" - один з найвідоміших і популярних творів Ф. М. Достоєвського. Це роман про Росію середини XIX століття, яка пережила епоху найглибших зрушень і моральних потрясінь, роман про героя, який вмістив в душу свою страждання, біль і рани свого часу.
Достоевский Ф. Бедные люди. Белые ночи. Неточка Незванова. Дядюшкин сон. Чужая жена и муж под кроватью. Честный вор / Ф. Достоевский. - Х. : Фолио, 1998. - 539 с. - (Библиотека мировой литературы). - ISBN 5-237-00407-5.
  «Бідні люди» - перший оригінальний друкований твір російського письменника XIX століття Ф. М. Достоєвського. Роман складається із п'ятдесяти чотирьох листів, якими обмінялися головні герої. «Неточка Незванова» — незакінчений роман, перетворений згодом автором на повість. Тема дитини, що страждає, постійна в творчості Достоєвського. Неточка Незванова багато в чому випереджає «емансиповані» жіночі персонажів творчості письменника.Основна думка роману «Білі ночі» - відірваність «мрійників» від реального світу, їхня нездатність жити серед людей та отримувати радість життя від простих, звичайних речей. Вважаючи за краще витати в хмарах, вони неминуче прирікають себе на самотність.
Достоевский Ф. М. Униженные и оскорбленные :  роман в 4-х частях с эпилогом / Ф. М. Достоевский. - Киев : Днiпро, 1985. - 389 с. : ил. - (Школьная библиотека).
  Дія роману протікає в Петербурзі у середині XIX століття. Достоєвський малює світ людських страждань, показує людей, скалічених буржуазним містом. Зіткнення жорстокого аристократа Валковського з його жертвами становлять основний зміст роману.
Достоевский Ф. М. Село Степанчиково и его обитатели. Записки из подполья. Игрок / Ф. М. Достоевский. - М. : Правда, 1985. - 480 с. : ил.
  В дане видання входять три твори Ф. М. Достоєвського: "Записки з підпілля", "Гравець", "Село Степанчикова та його мешканці". В "Записках з підпілля" Достоєвський вивів людину російської більшості і вперше викрив її трагічну сторону. Він показав трагізм підпілля, що перебуває у стражданні, у самокарі, у свідомості кращого та неможливості досягти його. У "Гравці" показано людину, яка одержима грою в рулетку. Він поет у своєму роді, але сам соромиться цієї поезії, бо глибоко відчуває її ницість.
Достоевский Ф. М. Записки из мертвого дома / Ф. М. Достоевский. - Петрозаводск : Карелия, 1979. - 293 с.
  Повість має документальний характер і знайомить читача з побутом ув'язнених злочинців у Сибіру другої половини XIX століття. Письменник художньо осмислив усе побачене та пережите за чотири роки каторги в Омську (з 1850 по 1854 роки), будучи засланим туди у справі петрашевців.
Достоевский Ф. М. Подросток : роман / Ф. М. Достоевский. - М. : Правда, 1984. - 608 с.
  Роман "Підліток" є одним з найбільших творів Ф. М. Достоєвського. У цьому романі підняті ідейно - моральні проблеми, що зберігають свою актуальність і в наш час: процес духовних шукань і самовиховання людини молодого покоління.
Достоевский - художник и мыслитель : сборник статей. - М. : Худож. лит., 1972. - 688 с.
  Ця збірка складається з трьох розділів. У першому розробляються питання, пов'язані із загальним розумінням світогляду та творчості Достоєвського. Роботи другого розділу охоплюють окремі сторони художньої майстерності письменника, структурні особливості його творів. Останній розділ присвячений порівняльному розгляду спадщини Достоєвського з ідеями та образами його попередників та сучасників.
Карякин Ю. Достоевский и канун XXI века / Ю. Карякин. - М. : Сов. писатель, 1989. - 456 с.
  Світу загрожує загибель, світ може - повинен! - бути врятований красою, красою духовно - морального подвигу - так прочитується Достоєвський сьогодні, так змушує нас прочитати його сама реальність нашого часу. У цьому - пафос книги Ю. В. Карякіна.
Родина Т. М. Достоевский : повествование и драма / Т. М. Родина. - М. : Наука, 1984. - 243 с.
  У творчості Достоєвського література вступає у надзвичайні за рівнем глибини та розвиненості відносини з областю драми та театрального мистецтва. Ці відносини торкаються самих основ художнього світосприйняття Достоєвського, стосуються його соціально - суспільних і філософсько - моральних концепцій, відкладаються у його поетиці.
Волгин Игорь. Родиться в России : Достоевский и современники / Игорь Волгин. - М. : Книга, 1991. - 607 с.
  Книгою "Народитися в Росії ..." письменник і історик Ігор Волгін починає першу в світі документальну біографію Достоєвського. Цей том присвячений малодослідженій і багато  в чому загадковій історії роду Достоєвських, потаємним подіям дитинства і юності письменника, драматичним обставинам його вступу в літературу. Книга незвичайна за жанром. Життя Достоєвського розвертається в тісному співвідношенні з історичними долями Росії.
Monday, 08.11.2021 10:03 Вік: 3 Років