Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Душі материнської світло

До Дня матері


У мене міг піднятися настрій тільки тому, що мама просто увійшла в кімнату. Очі її іскрилися і міняли колір залежно від освітлення. Посмішка зігрівала, як теплий плед в холодну ніч. У маминому довгому каштановому волоссі з'явилося кілька сивих пасм, але я ніколи не вважав її старою. Коли мама дивилася на мене, здавалося, що вона бачить в мені одне тільки хороше.

Рік Ріордан. "Персі Джексон і викрадач блискавок"


Мама - це перша і найголовніша людина в житті кожної дитини. А любов матері - перша і найбільш істотна сторона батьківської любові. Дитина потребує її як фізіологічно, так і психічно, особливо, коли вона ще злита зі світом через матір.

З відчуттям тепла і затишку на руках матері до дитини приходить внутрішнє відчуття того, що «світ радий її народженню», «вона бажана», «світ прийняв її». Мати - емоційне, чуттєве, живильне і смислове середовище, в якому бере «старт» все подальша психічне життя і діяльність дитини. Любов до матері в ідеалі безумовна. Материнський принцип любові звучить: «Я люблю тебе за те, що ти є». Мати любить дитину, тому що це її дитя, йому «не потрібно домагатися і заслуговувати» любов матері, «якщо вона є, то дорівнює блаженству». Коли її немає - «все прекрасне йде з життя». Так писав про сутність материнства Е. Фромм, відомий психолог і соціолог.

Материнська любов - безмежна, ніжна, самовіддана. Це найбільший дар кожному з нас. Дар, яким природа наділила кожну жінку - любити свою дитину. Не дивно, що образ матері займає особливу нішу в світовій літературі. У День матері ми пропонуємо вам згадати деяких пам'ятних матерів з відомих творів, чия любов до дітей нерідко штовхала їх на справжні подвиги.

Стейнбек Д.  Гроздья гнева : пер. с англ. / Д. Стейнбек. - М. : Госиздхудлит, 1957. - 533 с.
Нерідко в момент катастрофи і відчаю саме жінка здатна стоїчно приймати удари долі, більш того - утримувати на плаву своїх близьких, самовіддано зберігаючи видимість благополуччя. Про подібний приклад жіночої сили духу йдеться і в романі Джона Стейнбека «Грона гніву», дія якого розгортається в період Великої депресії.
Тоді великі землевласники і банки, намагаючись зберегти свої капітали, буквально знищували невеликі фермерські господарства, позбавляючи звичайних людей шансу на мало-мальськи забезпечене життя. Під «репресії» потрапила і сім'я Тома Джоуда. Єдиною, кому вдалося не впасти у зневіру, виявилася мати головного героя.
Незважаючи на біди, жінка до останнього залишається стрижнем усієї родини. Вона щоразу знаходить слова підтримки в непростих ситуаціях, господарює, стежить за дітьми, а головне, не дає чоловікам опустити руки. Мати звалює на себе непосильну ношу і стійко витримує позбавлення і біди. Більш того, часто тільки вона одна і здатна вселити в представників протилежної статі впевненість в завтрашньому дні.
Айтматов Чингиз. Материнское поле // Повести / Чингиз Айтматов. - М. : Худож. лит., 1989. - 432 с. : ил.. - (Тебе, юность). - ISBN 5-280-00604-1.
Повість «Материнське поле» присвячена нелегкому життю жінок і дітей, які втратили чоловіків і батьків. Війна забрала життя всіх чоловіків киргизького села, крім юних хлопців. Всім сім`ям довелося дуже тяжко працювати, допомогати фронту і виконувати план. Та жінки подолали труднощі і перемогли заради майбутнього.
Малишко Андрiй. Поетичнi твори. Лiтературно - критичнi статтi / Андрiй Малишко. - Київ : Наук. думка, 1988. - 736 c. - (Бiблiотека української лiтератури. Радянська українська лiтература). - ISBN 5-12-000463-6.
  Відомий вірш Андрія Малишка «Пісня про рушник» присвячено матері і рідній землі. Любов до матері дала поетові ніжність і благородство. Він добре розумів, що писати про матір – значить писати про саму суть буття людини і народу. Образ матері – його улюблений і, можливо,  найкращий образ, над яким  Андрій Малишко трудився все життя.
 Тесленко Архип. Твори / Архип Тесленко. - Київ : Худож. лiт., 1956. - 542 с.
  Глибоким співчуттям і любов`ю зігрітий образ матері, змальований в оповіданні «Немає матусі». В її житті багато благородства, людяності, глибокої самопожертви і величі. Тяжкою працею заробляє вона на хліб малим дітям, душею боліє за них. Неграмотна, змучена поденною працею, вона душею відчуває справедливість ідеалів сина і стає його найближчим другом. Турбота про долю сина не лишає її до останніх днів життя.
Головко Андрiй. Мати : роман / Андрiй Головко. - К. : Молодь, 1980. - 288 с. : з iл. - (Шкiльна бiблiотека).
  У романі «Мати»  відомого українського письменника А. Головка відтворено життя і боротьбу українського селянства проти поміщиків та самодержавства в період революції. У центрі твору образ жінки – трудівниці Катрі Гармаш, яка поступово усвідомлює своє місце в боротьбі за соціальне визволення і стає до революційних лав.
Шевченко Т. Кобзар / Т. Шевченко. - К. : Наук. думка, 1997. - 368 с. - ISBN 966-00-0116-9.
  Тема жінки–матері – провідна у творчості Т. Г. Шевченка. Великий поет і художник багато уваги приділяв жіночій темі і створив прекрасні образи жінок-матерів. В поемі «Наймичка» Шевченко показав, на які жертви здатна матір заради щастя своєї дитини. Наймичка – натура безмірно глибока, любов до дитини така могуча, що перемагає все інше, заслонює перед нею весь світ, заставляє забувати про себе саму, віддати все своє життя не для хвилевої покути, але для довгої жертви на користь своєї дитини.
Толстой Л. Н. Война и мир : в 4-х т. Т. 1 / Л. Н. Толстой. - М. : Просвещение, 1987. - 287 с.
  Образ графіні Ростової – це зразок головної жінки в родині , здатної повністю присвятити себе рідним і близьким. Вона відповідає всім вимогам ідеальної матері. Крім того, що графіня може знайти вірний підхід до кожного зі своїх дітей, подарувати ласку і ніжність, їй вдається зберігати ідеальні стосунки з чоловіком.
Женские истории Татьяны Пушкиной. Кн. 1 / [сост. И. Кемарская]. - М. : Алкигамма, 2003. - 204 с. : ил. - ISBN 5-17-009224-5.
  В книзі Тетяни Пушкіної читачі зустрінуться з відомими представницями прекрасної статі. Одні відзначені непересічним талантом керівника, інші досягненнями в мистецтві, спорті, але всі вони прекрасні дружини і дбайливі матері. Всіх їх об`єднує краса, внутрішня шляхетність і відданість своїм сім`ям і обраному шляху.

 


Thursday, 07.05.2020 12:50 Вік: 4 Років