Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Джек Лондон

Є письменники, що йдуть поруч нас ціле життя. І на кожному етапі свого життєвого шляху ми знаходимо щось нове, незнане в їхніх творах, у їхніх героях, що їх ми ще з дитинства звикли вважати за своїх сучасників і постійних супутників. До таких от письменників належить і великий митець Америки Джек Лондон. Ще на шкільній лаві ми вперше розгортаємо книжку північних оповідань, і небачені досі обрії, неокраї снігові простори розступаються перед нами. Пробиваючись крізь бурю й сніг, скоряючи пустелю Білої Тиші, гордо простує людина до обраної мети. Йде інколи самотня, але частіше – дбайливо підтримаючи знесиленого товариша. І ось уже закони дружби, товариської вірності набувають для нас високого поетичного сенсу.

Джек Лондон прожив нелегке, наповнене важкої праці, та все таки, якщо абстрагуватися від його трагічної смерті, і щасливе життя: він звільнився з жебрацтва і невідомості, щоб досягнути великої слави і багатства, про які можна лише мріяти. Але 22 листопада 1916 року Лондон, прийнявши смертельну дозу снотворного, пішов із життя.

Причина трагедії Джека Лондона – його безмежна самотність і розчарування в житті. Згадаймо хоча б вихід його з соціалістичної партії, зумовлений ідейною кризою, його відхід від принципів реалізму у сферу романтики, патріархальної ідилії та у світ незвичайних пригод. Але його книжки, розсовуючи рамки епохи, повчальні й сьогодні для прогресивної американської літератури, що стверджує проголошену ще Лондоном естетичну програму соціальної та художньої правди.

 

 

Лондон Д. Морской волк : роман / Д. Лондон ; пер. с англ. Д. М. Горфинкеля, Л. В. Хвостенко. - Одесса : Маяк, 1983. - 247 с. - (Мор. б-ка. Кн. 30).

У грудях Вовка Ларсена б`ється могутнє серце дужої, цільної людини, не здатної ні на які компроміси. Ось чому він прагне на борту свого корабля установити «природні в своїй первостайності» закони, підпорядковані лиш велінням відвічної біологічної боротьби. Справді сильна особистість, він зазнає ганебної поразки лишень тому, що, прагнучи обгрунтувати своє «право» на панування над іншими, занедбав сховані в своїй душі людські чесноти.

Лондон Джек. Белый клык. Рассказы : пер. с англ. / Джек Лондон. - М. : Худож. лит., 1981. - 304 с.

Головним героєм повісті «Біле ікло» є тварина. В літературі такі твори називають анімалістськими. Природа нагородила Біле ікло силою, сміливістю. Це дає йому змогу не тільки з честю виходити з найважчих обставин, але й диктувати свою волю іншим собакам. Ставши вірним другом людей, часточкою їхнього життя, він переймає від них найкращі риси людської натури: він вміє любити, радіти, сумувати.

Лондон Джек. Путешествие на "Снарке". Рассказы / Джек Лондон. - М. : Правда, 1988. - 484 с.

До книги входять південноморські твори (нариси «Подорож на «Снаркові», повісті «Джеррі – острів`янин» та «Майкл, брат Джеррі»). Усі вони гострокритичні стосовно фальшивої буржуазної моралі, що під її знаменем конкістадори ХХ сторіччя несли поневолення і занепад уярмленим народам.

Лондон Джек. Северная Одиссея. Рассказы : пер. с англ. / Джек Лондон. - М. : Худож. лит., 1988. - 208 с.

Герої оповідань Лондона живуть у суворих умовах Півночі. Постійна загроза смерті змушує людей згуртуватись, з повагою ставитись до кожної людини. Герой оповідання «Північна Одіссея» - вождь одного з індіанських племен Наас. Він стає жертвою білого пришельця, який силоміць забирає його наречену. Але кохання до дівчини, бажання помститись білому і повернути наречену ведуть Нааса в погоню за ним.Оповідання названо «Північна Одіссея», бо автор порівнює свого героя з гомерівським Одісеєм. Наас проходить через багато випробувань, чудом залишається живим, але за цей час загартовується фізично і духовно.

Лондон Джек. Мартин Иден. Рассказы : пер. с англ. / Джек Лондон. - М. : Правда, 1985. - 592 с.

Цей роман Джека Лондона значною мірою автобіографічний. Письменник творив його на шхуні «Снарк», згадуючи власне життя, мовби підсумовуючи його. Роман змальовує гірку долю, трагедію талановитого письменника, що вийшов з робітничого середовища і не втратив народної моралі й розуміння життя. Мартін став знаменитим письменником, багатою людиною. Але вичерпалися його внутрішні сили в виснажливій боротьбі за успіх, за визнання, згасла його віра в добро та людей, ним оволоділа душевна спустошеність, байдужість до всього. Після приходу слави Мартін стає нездатним до творчості й накладає на себе руки.

Лондон Джек. Сочинения : в 2-х т. Т. 1. Морской волк. Зов предков. Белый клык / Джек Лондон. - К. : Днiпро, 1987. - 543 с.

Головними героями творів «Поклик предків» та «Біле ікло» є тварини. Ці дві повісті близькі за темою, змістом та ідеями. В повісті «Поклик предків» розповідається про долю собаки Бека, якого життєві обставини занесли з теплої Каліфорнії на Північ. Один за одним змінює Бек хазяїв, пізнає, що таке людська злоба і людська доброта. Завдяки силі та витривалості він стає вожаком, який підкоряє собі «волю» інших собак. Але природні інстинкти стають для Бека сильнішими від людської доброти: він покидає доброго хазяїна і йде за покликом предків – приєднується до зграї вовків. Біле Ікло –герой однойменної повісті. Його життя схоже на життя Бека, тільки доля його складається інакше: він народжується у вовчому лігві і потрапляє до людини, стає її найвірнішим другом. Природа нагородила Біле Ікло силою, витривалістю, сміливістю.

Балтроп Роберт. Джек Лондон, человек, писатель, бунтарь : пер. с англ. / Роберт Балтрон. - М. : Прогресс, 1981. - 208 с.

Книга Роберта Балтропа – літературна біографія всесвітньо відомого американського письменника Джека Лондона. В праці над книгою використано архивні матеріали з Бібліотеки Бенкрофта, Бібліотеки Каліфорнійського університету.

 

 

Monday, 01.02.2016 13:01 Вік: 9 Років