Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Ернест Хемінгуей – письменник і боєць

Ернест Хемінгуей – американський письменник і журналіст, лауреат Нобелівської премії, один з найталановитіших представників літератури «втраченого покоління». Його творчість, просякнута пафосом ствердження моральних засад життя, справила величезний вплив на розвиток прози ХХ століття.

Ернест Міллер Хемінгуей народився 21 липня 1899 р. у містечку Оук-Парк і був другим із шести дітей подружжя Хемінгуеїв. Закінчивши школу 1917 р., юнак поквапився покинути батьківську домівку і переїхав до Канзас – Сіті, де йому запропонували місце репортера у газеті «Стар». З ентузіазмом взявшись до журналістської справи, Хемінгуей пізнавав життя великого міста, а разом з тим вчився «писати просто про прості речі». Однак юний Ернест мріяв тоді не про журналістику, а про те, щоб піти добровольцем на фронт Першої світової війни.1918 р. записавшись водієм американського загону Червоного Хреста, Хемінгуей вирушив на італо-австрійський фронт. Завіса фронтової романтики впала з очей юнака 8 липня 1918 р., коли його було важко поранено у ноги. 1919 р. Хемінгуей повернувся до США. Відзначений срібною медаллю «За доблесть» і Воєнним хрестом, 20-річний ветеран війни був сприйнятий на батьківщині як справжній національний герой. Однак під маскою бравого солдата, для якого війна була чимось на кшталт «великого спорту», ховалося обличчя людини, глибоко травмованої війною.

Саме тоді Е. Хемінгуей прийняв рішення присвятити себе літературі. Влітку 1919 р. він написав перші оповідання і вірші, з яких, власне, розпочався учнівський період його художньої творчості.На початку 20-х років, діставши пропозицію поїхати кореспондентом канадської газети до Парижа, він з радістю скористався цією можливістю для того, щоб увійти до європейського літературного світу. Він не помилився. Наступне десятиліття (1925-1935) стало періодом його стрімкого творчого злету. Упродовж цього періоду Хемінгуей написав романи: «Фієста», «Прощавай, зброє!», збірки оповідань «Чоловіки без жінок», «Переможець не отримує нічого».

Громадянська війна в Іспанії змусила Хемінгуея повернутися до журналістики. 1937 р. він як представник американської телеграфної агенції прибув до охопленої війною країни. Іспанські враження були покладені в основу знаменитого роману «По кому подзвін». Новий етап біографії Хемінгуея починається у Другу світову війну. Упродовж 1942–1943 рр. письменник, здійснюючи рейси на своєму катері «Пілар», збирав таємну інформацію про німецькі підводні човни. Найзначнішими його досягненнями першого повоєнного десятиліття стали роман «Через річку і до тих дерев» та повість «Старий та море». 1952 р. Хемінгуея було нагороджено головною літературною премією США – Пулітцерівською премією, а 1954 р. він став нобелівським лауреатом. В останні роки фізичний та психичний стан письменника різко погіршився і 2 липня 1961 р. Е. Хемінгуей пішов з життя.

В очах своїх сучасників він був не лише першорядним письменником, а й однією з найяскравіших постатей доби, справжньою людиною-легендою. Головною його мистецькою заповіддю була така: «…дивитися, слухати, вчитися й розуміти, і писати про те, що вивчив як слід, не раніше цього, але й не надто пізно потому».

 

 

Хемингуэй Эрнест. Старый газетчик пишет... : худож. публицистика / Э. Хемингуэй ; пер. с англ.. - М. : Прогресс, 1983. - 344 с.

Вибрана публіцистика Ернеста Хемінгуея покликана заповнити знання читача про Хемінгуея – публіциста, газетаря, який чуйно і оперативно відгукувався на найважливіші події свого часу.
В однотомник включені репортажі, статті, нариси, кореспонденції письменника, які ввійшли в його збірники «Від власного кореспондента Ернеста Хемінгуея», «Буремні роки» та інші.

Хемингуэй Эрнест. Старик и море. Опасное лето. Острова в океане / Эрнест Хемингуэй ; пер. с англ.. - М. : Правда, 1989. - 576 с.

Збірник Е. Хемінгуея – одного з найбільш значних сучасних письменників США – представлений його останніми творами «Старий і море», «Небезпечне літо», «Острова в океані», написаними письменником в завершальний період його творчості. Головна тема книги – людина і природа.

Хемингуэй Эрнест. Праздник, который всегда с тобой / Эрнест Хемингуэй ; пер. с англ. - М. : Политиздат, 1990. - 158 с. - ISBN 5-250-01437-2.

Це напевно, найбільш зворушлива книга Ернеста Хемінгуея, письменника мужнього до жорсткості і взагалі не схильного до сантиментів. Причина, очевидно, в тому, що «Свято…» - це своєрідні мемуари, а вірніше, творчий заповіт автора, який багатьох знав, багато бачив, багато пережив. Який згадує свою літературну молодість без удаваної романтики, але з природною сумною ніжністю.

Хемингуэй Э. Прощай оружие / Э. Хемингуэй ; пер с англ. - Йошкар-Ола : Марийское книж. изд-во, 1983. - 400 с.

Воєнні враження стали джерелом наскрізних у прозі Хіменгуея мотивів внутрішнього неблагополуччя особистості, її розчарування у суспільних ідеалах, хворобливо – загостреної насолоди миттю життя, морального двобою самотньої людини з ворожими силами. Комплекс названих мотивів був яскраво представлений у романі «Прощавай, зброє!», що належить до найсильніших антивоєнних творів літератури ХХ ст.

Хемингуэй Эрнест. Иметь и не иметь / Эрнест Хемингуэй ; пер. с англ. - Симферополь : Таврия, 1987. - 240 с. : ил.. - (Морская библиотека).

Книга включає роман «Мати або не мати», повість «Старий і море» і розповідь «Потрібна собака – поводир», в яких показано мужність і стійкість людини в боротьбі зі стихією і силами зла.

Хемингуэй Эрнест. Старик и море : повесть / Эрнест Хемингуэй. - М. : Дет.лит., 1974. - 94 с. : ил. - (Школьная библиотека).

Твором, який приніс Хемінгуеєві найбільше визнання та найвищу нагороду (Нобелівська премія 1954 р.), є повість «Старий і море». Старий рибалка Сантьяго стає втіленням людської долі серед стихій. Він є символом злиття людини і світу.

Хемiнгуей Е. Фiєста. По кому подзвiн : Романи / Е. Хемiнгуей. - К. : Вища шк., 1984. - 517 с.

В романі «Фієста» видатного американського письменника Е. Хемінгуея мова йде про людей «втраченного покоління» в період після першої світової війни. Тема роману «По кому подзвін» - боротьба іспанського народу проти  фашизму. У цьому романі письменник намагався усвідомити внутрішні та зовнішні причини краху республіки. 

Грибанов Б.  Эрнест Хемингуэй: герой и время / Б. Грибанов. - М. : Худож. лит., 1980. - 255 с.

Книга Б. Грибанова – літературознавча праця широкого плану, яка охоплює творчість видатного американського письменника в його розвитку. Стрижнем книги є дослідження творчості Е. Хемінгуея в плані духовного і соціального становлення його героя.

Кашкин Иван. Эрнест Хемингуэй : критико-биографический очерк / Иван Кашкин. - М. : Худож. лит., 1966. - 296 с. : ил.

Ця книга, скромна за обсягом, по суті, підводить підсумок багатьом рокам роботи І. О. Кашкіна над творчістю чудового американського письменника. В ній він сказав багато з того, що хотів, і з проблем, які вважав головними в творчості Хемінгуея. В книзі друкуються також два листи Хемінгуея до автора книги, які представляють безперечний інтерес.

 

 

 

Thursday, 19.07.2018 11:00 Вік: 6 Років