Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Гіркі плоди солодкого життя

Кращі з книг – ті, які дають найбільше їжі для роздумів

А. Франс

 

Шкідливі звички  перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично. Серед цих звичок виділяють декілька найбільш шкідливих — це наркоманія, алкоголізм, токсикоманія та тютюнопаління. Кожна з цих звичок викликає залежність людини від тієї чи іншої речовини, яку вона вживає.

Через вживання нікотину, у людини-курця може виникнути захворювання на рак легенів. Велике навантаження отримує і серце. Вчені підрахували,що курець у 10 разів більше хворіє на рак та на інфаркт міокарда, ніж люди, які не курять. Поступово помирають клітини організму!

Через вживання наркотичних речовин, особливо ін'єкційне введення, людина має ризик захворіти на ВІЛ/СНІД. Це поняття має три складові:
• медична складова включає руйнівний вплив наркотичної речовини на організм людини;
• соціальна складова включає наслідки поведінки наркозалежної людини, небезпечної для її оточення;
• юридична складова — це кримінальна відповідальність за використання, вироблення, зберігання та збут наркотичних речовин, а також залучення до їх вживання.

Алкогольні напої шкідливо впливають на мозок і печінку людини. Також від алкоголю страждають ожирінням, захворюваннями серця. Медики в Україні відзначають, що алкоголізм подвоївся в Україні за останні роки і офіційна статистика визначає кількість хворих алкоголізмом — 700 тисяч. Неофіційно від алкоголізму страждає у двічі з половиною більше людей.

27 серпня в прямому ефірі відбулася дискусія про те, чи можна вважати алкоголізм в Україні епідемією, яка загрожує здоров'ю нації. За результатами досліджень 22% школярів і студентів середніх та вищих навчальних закладів вживають алкогольні напої практично щодня, або щонайменше кілька разів на тиждень, і в першу чергу це стосується пива та слабоалкогольних напоїв.

Звичайно, останніми роками поширення пивного алкоголізму в нас різко збільшилось. Молоді люди звикають до пива, в якому є певний відсоток алкоголю і рано чи пізно від нього виникає залежність. Спочатку хочеться стати дорослим, а потім виникає бажання випити. І тому це шкодить молодому поколінню.

Мета виставки — публічне Інтернет-надання документів, сколихнути суспільство в протистоянні шкідливим звичкам, які стали страшною соціальною хворобою. Представлені видання з фондів нашої бібліотеки  присвячені профілактиці згубних звичок у молодіжному середовищі.

 

 

Теленгатор А. Я. Курение и здоровье / А. Я. Теленгатор. - К. : Здоров'я, 1988. - 56 с. - (За здоровый образ жизни).

Автор брошури - кандидат медичних наук - на основі аналізу даних літератури та власних спостережень розповідає про вплив куріння на організм людини, зокрема на його нервову систему. Наводить відомості про причини і механізми звикання до паління, про поширення табакокурення в ряді країн світу, характер різних захворювань у курців. Дає практичні поради, що допомагають позбутися цієї шкідливої звички.

Коростелев Н. Б. От А до Я / Н. Б. Коростелев. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Медицина, 1987. - 288 с. : ил.

Чи можна уникнути застуди, зробити свій організм міцним і стійким до різного роду навантажень, перемогти погані звички, розсунути «рамки» робочого і вільного часу, примирити віяння моди і вимоги лікарів? Чим керуватися у виборі професії, яка стала б головною справою життя? Як правильно будувати відносини з оточуючими людьми? Про ці та багато інших питань, що турбують юний допитливий розум, розповідається в другому виданні цієї книги, переробленому автором з урахуванням численних читацьких відгуків, опублікованих у пресі рецензій.

Габиани А. А.  На краю пропасти: Наркомания и наркоманы / А. А. Габиани. - М. : Мысль, 1990. - 220 с.

У книзі характеризується сучасний стан та розвиток наркотизму як соціального явища. Соціальний склад наркоманів, тяжкі соціальні наслідки застосування наркотиків, злочинна діяльність тих, хто бере участь в їх розповсюдженні, - ось неповний перелік питань, що розглядаються в книзі. Цікавим є опис позитивного досвіду роботи щодо попередження наркоманії.

Синицкий В. Н. Пьянство и алкоголизм : Медико-биологические аспекты / В. Н. Синицкий. - К. : Наук. думка, 1988. - 128 с.

У книзі аналізується соціальна небезпека пияцтва і алкоголізму, описуються особливості впливу алкоголю на мозок і внутрішні органи людини, розповідається про причини, біологічних механізмах і стадіях розвитку алкогольної хвороби, розглядаються питання профілактики та лікування алкоголізму. Особлива увага приділяється руйнівній дії алкоголю на психіку людини, її розумові здібності, що приводить до деградації особистості.

Соколов Д. К. Каким быть подростку / Д. К. Соколов. - М. : Сов. Росия, 1988. - 160 с.

У центрі книги - сучасний підліток. Автор розповідає про особливості розвитку молодої людини, про труднощі і проблеми, що виникають у повсякденному житті підлітків, вказує шляхи зміцнення здоров'я, гармонійного розвитку та формування особистості, застерігає від впливу на організм шкідливих звичок і про можливості їх попередження.

Фролов А. Ф. СПИД - рана человечества / А. Ф. Фролов. - К. : Знание, 1989. - 48 с. - (Наука и жизнь. 17 ; Вып. 8).

У брошурі в популярній формі викладаються наукові дані про причини, що викликають СНІД. Висвітлюються методи лікування та попередження цієї найнебезпечнішої інфекції.

Шевелев А. С. СПИД - загадка века / А. С. Шевелев. - 2-е изд., испр. и доп. - М. : Сов. Россия, 1991. - 192 с.

СНІД - захворювання, яке виникло в кінці ХХ століття, блискавично поширилося по земній кулі й нині становить загрозу для всього людства.
Автор, доктор медичних наук, імунолог і епідеміолог, розповідає про сучасний стан проблеми в цілому, про шляхи зараження СНІДом, ознаках захворювання, методи боротьби з ним.

Кардашенко Б. Я. Знать, чтобы не оступиться... (беседы врача-венеролога) / Б. Я. Кардашенко. - 2-е изд. стер. - М. : Медицина, 1989. - 160 с.

Книга містить виклад основних, в тому числі початкових, ознак сифілісу, гонореї та інших захворювань, що передаються статевим шляхом, основні принципи лікування та профілактики цих хвороб. Підкреслено тісний зв'язок венеричних хвороб з пияцтвом, статевою розпустою, аморальною поведінкою. Показана величезна  шкода самолікування і пізнього звернення за медичною допомогою в спеціалізовані шкірно-венерологічні установи.

Мороз О. Группа риска / О. Мороз. - М. : Просвещение, 1990. - 96 с. : ил.

У нарисах, що складають цю книгу, розповідається про так званих групах ризику - людей, найбільш схильних до небезпеки захворіти на СНІД.

Покровский В. СПИД: можно ли остановить эпидемию? / В. Покровский, Р. Т. Поль. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Тип. Секретариата СЭВ, 1990. - 46 с. : ил.

Світ охоплений епідемією заразної хвороби, званої синдромом набутого імунодефіциту - СНІД. СНІД наздоганяє в середньому одного жителя планети в хвилину. Уряди і народи всіх держав об'єднують зусилля для боротьби з новою хворобою, цим «кошмаром ХХ століття» . Актівно підключилися до боротьби і країни - члени РЕВ, що накопичили за роки багатосторонньої взаємодії багатющий досвід співпраці з найрізноманітніших проблемам. Чи є порятунок від СНІДу? Чи можна зупинити епідемію? Що роблять країни - члени РЕВ по профілактиці і боротьбі з хворобою? Які у них існують конкретні програми співробітництва? На ці та інші питання можна знайти відповіді на сторінках книги.

Основы валеологии : в 3-х кн. Кн. 1 / З. С. Алябьева, В. А. Ананьев, Ю. А. Андреев и др. ; под общ. ред. В. П. Петленко. - К. : Олимп. лит., 1999. - 446 с. - ISBN 966-7133-21-4.

У навчальному посібнику, що складається з трьох книг, на основі сучасних наукових даних розкрито суть валеології – науки про індивідуальне здоровя людини.
З книги 1 можна дізнатися, що є здоровя та які фактори впливають на нього найбільше. У посібнику докладно висвітлено роль конституції та спадковості як фактора здоровя, розглянуто такі серйозні проблеми, як спосіб життя людини і задоволення її потреб, родини та здоровя, екологія та здоровя, дано рекомендації з питань правильного харчування.
Для викладачів, стукдентів, учнів вищих та середніх навчальних закладів з фізичного фиховання і спорту.

 

 

Monday, 22.02.2016 10:26 Вік: 9 Років