Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Грушевський Михайло Сергійович (1866-1934) — політичний діяч, науковець, публіцист

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський (1866-1934) — визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної Республіки. Саме з його творчою спадщиною пов'язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості й національної гідності народу.

Походив він із бідної родини Грушів, що мешкала у старовинному місті Холм на Чигиринщині. Були це переважно дяки й паламарі. Батько вчителював в місцевій гімназії. Мати походила з родини служителів культу. Коли хлопцю виповнилось 4 роки, родина переїхала на Кавказ. Здобувши домашню початкову освіту, Михайло був зарахований відразу до третього класу Тифліської гімназії, і вже тоді виявив інтерес до історії, літератури, народознавства. Саме до грузинського періоду належать перші літературні спроби майбутнього історика, тут народився інтерес до історичних знань, а саме — до історії України. Кілька своїх перших оповідань юний початківець надіслав І. Нечуй-Левицькому, який його підтримав.

Бажання стати з часом українським істориком та літератором повернули юнака в Україну, де він вступив на історико-філологічний факультет Київського Університету Святого Володимира. В студентські роки молодий дослідник детально вивчив середньовічну історію України, а як кандидатську дисертацію захистив новаторську роботу «Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця ХІV століття» і одержав за це золоту медаль. Далі молодий історик захистив магістерську дисертацію «Барское староство. Исторические очерки» і дістав ступінь магістра та посаду професора у відомому в Європі Львівському університеті. Відтоді й протягом 19 років діяльність Грушевського була пов'язана з цим Університетом, науковим і суспільно-політичним життям Галичини. Тут виявились його здібності як громадського діяча. Саме тут почалась активна співпраця з науковим товариством ім. Т. Г. Шевченка, яке він потім очолив і сприяв виданню понад 100 томів «Записок наукового товариства». Йому вдалося згуртувати навколо себе талановитих молодих дослідників, кожен з яких став помітним явищем в українській науці й культури кінця XIX-початку ХХ століть. Саме у Львові створився могутній тандем Михайло Грушевський-Іван Франко, який дав надзвичайно плідні результати: було видано цілий ряд літературних та публіцистичних часописів Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Івана Нечуя-Левицького, Ольги Кобилянської, інших майстрів української літератури. І все це в той час, коли українознавчі дослідження на території царської імперії далеко не заохочувалися. А видавнича й викладацька діяльність українською мовою взагалі була під забороною.

Науково-організаційну, редакторську, викладацьку, дослідницьку роботу М. Грушевський успішно поєднував із політичною діяльністю. Був одним із засновників Української національно-демократичної партії у Галичині. У Петербурзі був одним із засновників часопису «Український вісник» — органу Української парламентської громади І Державної Думи. Високий науковий авторитет і надпартійна позиція забезпечували його незаперечне лідерство в національно-визвольному русі. І тому після Лютневої революції 1917 р. створена із представників українських соціалістичних партій Центральна Рада заочно обрала його головою. А в квітні 1918 р. Михайла Грушевського обрали Президентом України.

Але політична ситуація в країні була досить складною, і він вимушений був виїхати за кордон, де цілком зосередився на науковій роботі. На батьківщину політичний діяч повернувся всесвітньо визнаним лідером в історичній науці, якого обрали академіком Всеукраїнської академії наук. Продовжувалась різнопланова науково-дослідна робота, але політичні репресії 30-х років торкнулись й Михайла Грушевського. У ньому вбачали одну з центральних постатей українського націоналізму і тому, хоча ненадовго, але заарештували. Після звільнення, незважаючи на вік та поганий стан здоров'я, вчений багато працював, намагаючись знайти віддушину у науковій праці. Наприкінці 1934 року його не стало. Видатний українець похований на Байковому Цвинтарі у Києві.

Михайло Грушевський належить до тих громадських діячів, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї усього життя — самоствердженню свого народу. Пам'ять про нього — вічна, а його наукові праці — невичерпне джерело мудрості.

 

 

Грушевський Михайло. Iлюстрована iсторiя України : з дод. та допов. / Михайло Грушевський. - Донецьк : Бао, 2008. - 734 с. : iлюстр.

У цьому виданні перша російська публікація книги (С.-Петербург, 1913) видатного українського історика доповнена: новим текстом з останнього авторського видання (Відень, 1921. — Звірено з ним); нарисом відомого сучасного історика Владислава Верстюка, який продовжує оповідь Грушевського до наших днів; старовинними географічними картами, побутовими й батальними гравюрами, а також хрестоматією найважливіших документальних матеріалів з вітчизняної історії. Видання в цілому зображує становлення й розвиток народу, економіки, культури та державності України, яка ніколи не вдавалась до експансії й постійно вела визвольні війни, захищаючи сусідні країни від татаро-турецької навали. Багато місця відведено тут українсько-російським та українсько-польським зв’язкам, козацтву та козацькій республіці, демократичні підвалини якої стали основоположним принци-пом першої в Європі української Конституції 1710 р., створеної гетьманом П. Орликом. Книга приваблює яскравим художнім стилем і читається, як захоплюючий літературний твір. Рекомендується як підручник для учнів загальноосвітніх шкіл та студентів вузів, а також для всіх тих, хто цікавиться багатою історією України.

Грушевський М. С. Нарис iсторiї Київської землi вiд смертi Ярослава до кiнця ХIV сторiччя / М. С. Грушевський. - К. : Наук. думка, 1991. - 541 с. - (Пам'ятки iст. думки України).

Книга – перша синтетична праця видатного українського іченого, написана ще на студентській лаві. У ній на широкому джерельному матеріалі висвітлюється політична історія Київської землі, її економіка, культура та релігія.

Грушевський М. С. Новий перiод iсторiї України : за роки вiд 1914 до 1919 / М. С. Грушевський. - К. : Либiдь, 1992. - 44 с.

Книга є своєрідним продовженням «Історія України, приладженої до програми вищих початкових шкіл і нижчих класів шкіл середніх». Твір складається із семи розділів, де в хронологічному порядку йдеться про перебіг подій в Україні в період світової війни, Лютневої і Жовтневої революцій, проголошення і перших кроків Української Народної Республіки, боротьби за її незалежність.

Грушевський Михайло. На порозi Нової України / Михайло Грушевський. - К. : Наук. думка, 1991. - 121 с.

На  порозі  нової  України  –  книга  М. С. Грушевського,  збірка  його  статей  створених  в період  з  весни  1917-го  до  весни  1918-го  років. Назва  першого  видання  (квітня  1918  року)  була супроводжена  авторським  коментарем  «Гадки  та мрії».  Обґрунтованим  є  також  написання  «На порозі  Нової  України»  вживане  в  чернетках автора  та  в  еміграційному  виданні  до  125-річчя великого історика.

Грушевский М. С. Очерк истории украинского народа / М. С. Грушевский. - К. : Лыбидь, 1990. - 398 с. - (Памятники исторической мысли Украины).

У своїй праці Михайло Грушевський розглядає політичну, етнічну та культурну історію українського народу від початків середньовіччя до поч. ХХ ст.

Грушевський М. Хто такi українцi i чого вони хочуть / М. Грушевський. - К. : Знання, 1991. - 240 с.

Ми знаємо Грушевського-історика (досить назвати його багатотонну «Історію України-Pycі»), не забуваємо й про Грушевського-етнографа, літературознавця. Менш відомо вам про його політичну діяльність на посаді голови Центральної ради і майже нічого ми не знаємо про те, що Грушевський є автором декількох збірників статей, актуальність і злободенність яких можна повною мірою збагнути тільки зараз, коли нинішня ситуація майже повторює ту, що склалася в Росії на початку XX століття.
У цих збірниках — «Вільна Україна», «Якої ми хочемо автономії й федерації», «Хто такі українці і чого вони хочуть». «Україна і Росі»», «Переяславська умова України а Москвою 1654 року. Статті й тексти» (всі 1917 р.). «На порозі Нової України» (1918 р.) та Інших — знайдемо майже всі найболючіші питання нашого сьогодення.

Грушевський Михайло. Як жив український народ. Коротка iсторiя України / Михайло Грушевськийї. - репринт. вiдтвор. вид. 1915 р. - К. : Укрвузполiграф, 1991. - 112 с. : iлюстр.

Останнім часом серед читацького загалу України помітно зріс інтерес до її історії, зокрема до творів М.С. Грушевського, - видатного вченого зі світовим ім'ям, позначеного ідеологами тоталітарного режиму тавром українського буржуазного націоналіста. У колишньому СРСР твори академіка М.С. Грушевського були заборонені. У час гласності його "Історія України-Руси", "Ілюстрована історія України" виходять великими тиражами, проте далеко не задовольняють попиту.
Дещо зарадить у цьому репринтне відтворення маловідомої праці М. С. Грушевського "Як жив український народ. Коротка історія України", написаної на початку ХХ століття.
Книга читається легко, з великим інтересом і, сподіваємося, прислужиться як широкому колу читачів, так і фахівцям з історії України, української мови і літератури.

Шаповал Юрiй. Михайло Грушевський / Юрiй Шаповал, Iгор Верба. - К. : Альтернатива, 2005. - 352 с. : iлюстр. - (Особистiсть i доба).

Це перша в Україні спроба створити узагальнюючий біографічний нарис українського політичного і державного діяча, визначного вченого Михайла Грушевського. На підставі праць попередників, маловідомих або недоступних раніше документів і матеріалів відтворено його складний життєвий шлях, наукову та науково-організаційну діяльність. Життєпис М. Грушевського подається у контексті суспільно-політичних подій, сучасником яких він був.

 

 

Thursday, 22.09.2016 09:25 Вік: 8 Років