Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

«…И с миром утвердилась связь»

О, я хочу безумно жить:
Все сущее – увековечить,
Безличное – вочеловечить,
Несбывшееся – воплотить!

Олександр Блок

 

Олександр Блок – російський поет, автор ліричних драм і публіцистичних статей, один з найвидатніших митців « Срібної доби». Його лірика, що увиразнила духовні шукання інтелігенції початку XX ст., належить до вершинних явищ російського символізму.

Для багатьох своїх сучасників – майстрів слова, критиків, величезної аудиторії читачів –Блок був культовою постаттю. У ньому бачили обраного долею спадкоємця російської лірики XIX ст. і відкривача шляхів поезії століття XX, лицаря Прекрасної Дами і митця, уособлення поезії та медіума, який відтворював у своїх художніх картинах «нетутешній» світ. Деякі твердження у цьому хвалебному хорі, здавалося, заперечували одне одному. Скажімо, якщо талановитий критик Ю. Тинянов висував тезу : «Блок – найбільша тема Блока», по суті зводячи творчість митця до літопису його власного внутрішнього життя, то поетеса А. Ахматова називала автора «Віршів про Прекрасну Даму» «трагічним тенором епохи», наголошуючи на тому, що мистецтво Блока насамперед увиразнювало «дух часу».

Втім, жодного протиріччя тут немає. Принаймні сам Блок був переконаний, що повнота творчості досягається лише тоді, коли «особистісний» і «епохальний» її зміст збігаються : «…розквіт поезії : поет знайшов себе і разом з тим влучив у свою епоху. Відтак моменти його особистого життя перебігають синхронно з моментами його століття, які, у свою чергу, є одночасними з моментами творчості. Тут така легкість і плавність, наче в ідеальній системі зубчатих колес». Саме таким поетом був О. Блок.

 

Блок А. Лирика. Театр / А. Блок ; сост. В. Г. Фридлянд. - М. : Правда, 1982. - 542 с.

Дана книга підготовлена до 100–річчя з дня народження видатного російського поета Олександра Блока та включає його поетичні збірки, драматичну трилогію та п`єсу «Троянда та хрест». Книга відкривається фрагментами із славнозвісної промови «Про призначення поета». В книзі відтворені обкладинки, титульні листи та фронтиспіс до прижиттєвих видань творів О. Блока.

Блок Александр. Собрание сочинений : в 6-ти т. Т. 2. Стихотворения и поэмы 1907-1921 / Александр Блок. - Л. : Худож. лит., 1980. - 472 с.

В другий том увійшли головні цикли молодого Блока («Ante Lucem», «Вірші про Прекрасну Даму», «Місто»), поеми («Її прибуття» та «Нічна Фіалка»), а також інші вірші, написані у ті ж роки, і переклади з Горація, Байрона, Верхарна, Лєконта.

Блок Александр. И с миром утвердилась связь: Лирика. Поэмы / Александр Блок. - М. : Воениздат, 1978. - 271 с. - (Библиотечная серия).

В книгу увійшли найбільш значні твори поета «На полі Куликовім», «Скіфи», «Дванадцять» та інші, - в яких відображено історичні долі Росії.

Блок Александр. И невозможное возможно: Стихотворения, поэмы, театр, проза / Александр Блок. - М. : Мол. гвардия, 1980. - 430 с. - (Б-ка юношества).

Збірник було видано до 100–річчя з дня народження поета. До книги увійшли вірші, п`єса «Троянда та хрест», статті, поеми «Дванадцять», «Відплата», «Солов`їний сад». Життя та творчість О. Блока, атмосфера літературного життя епохи, яка подарувала Росії видатного поета розкриваються в супровідному тексті, в котрому використано маловідомі спогади про Блока, епістолярна спадщина поета. Книга супроводжується фотографіями та ілюстраціями.

Блок Александр. Стихотворения и поэмы / Александр Блок. - М. : Худож. лит., 1983. - 206 с. - (Классики и современники. Поэтическая библиотека).

Видатний російський поет Олександр Блок поданий у книзі поемами «Дванадцять», «Солов`їний сад» та іншими поетичними творами. Значну частину збірника складають ліричні вірші, які принесли Блоку славу одного з найкращих поетів Росії.

Турков А. М. Александр Блок: Жизнь и творчество / А. М. Турков. – М. : Рус. яз. , 1986. – 230 с. :  ил.

Ця книга присвячена російському поету Олександру Блоку (1880–1921), його життю і творчості. На початку книги ви побачите фотографії поета та його близьких, ілюстрації до його творів. На титульному листі – дім в Шахматові (Підмосков`я), на контртитулі – околиця Шахматова.

Поцепня Д. М. Проза А. Блока / Д. М. Поцепня. – Л., 1976 . – 134  с.

Книга є однією з найперших праць, присвячених мові творів О. Блока. Досліджуються центральні для блоковської філософсько – поетичної концепції світу ідеї – символи («музика», «культура»). В праці обгрунтовується необхідність створення ідеологічного словника О. Блока. Книга розрахована на широке коло читачів.

Долгополов Л. К. Александр Блок: Личность и творчество / Л. К. Долгополов. – Л. : Наука, 1978 . – 175 с. – (Из ист. мировой  культуры).

Ця книга являє собою спробу намітити основні етапи формування видатного російського поета О. Блока, як своєрідної поетичної особистості. Автор широко використовує біографічні відомості, важливі факти особистого життя поета, які, однак, цікавлять його не самі по собі, а через відображення їх в поетичній творчості і зокрема в п`єсах.

 

 

Thursday, 19.11.2015 11:43 Вік: 9 Років