Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Я в серці маю те, що не вмирає!

До дня народження Лесі Українки (25.02.1871-19.07.1913)

Ні, я жива!
Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає!
Леся Українка

«Коли б треба було окреслити творчість Лесі Українки одним словом, - писав  Максим Рильський, - то найвідповідніше слово було б – боротьба.» З’явившись на рубежі двох століть і двох епох, її творчість стала однією з вершин української літератури.
Лесі було всього 10 років, коли лікарі поставили страшний для того часу діагноз: туберкульоз кісток. Велику частину часу дівчинка лежала в ліжку. Проте мужня Леся не бажала миритися зі своїм становищем: вона стала читати книжки, вивчати мови (Леся Українка знала дев'ять мов!).
Прогулянки, зустрічі з друзями, читання і літературна праця - все це вимагало від неї величезних фізичних зусиль. Але Леся це так прекрасно приховувала, що незнайомі люди навряд чи здогадувалися про найсильнішу недугу, яка  завдавала юній поетесі страшного фізичного болю і душевних страждань. Можливо, за це доля нагородила її почуттям, яке надихнуло поетесу на створення чудових ліричних шедеврів, що до сьогодні відомі не тільки  в  українській  літературі…
Леся Українка і Сергій Мержинський… Трагічна , безмежно сумна, але й водночас духовно висока історія кохання, далека від повної взаємності… Вони познайомилися в Ялті в 1897 році. Двоє самотніх людей, зломлених однаковою важкою хворобою. З часом Мержинському ставало все гірше. Він більше не міг піклуватися про себе самостійно і згасав з кожним днем.
Дізнавшись про це, відчайдушна поетеса була готова на все. Знесилена від операції, кульгаючи, слабка, всупереч волі матері Леся вирушила до Білорусі, де оселилася у тіток Сергія і не відходила від коханого чоловіка ні на хвилину.
Велика частина Лесиних прекрасних, ліричних віршів того часу була звернена до Сергія Мержинського. Він уже не підводиться з ліжка. Говорить мало і лише пошепки. Втрачає останні сили. Вона, знаючи, що Сергій дотепер  кохає іншу жінку , біля ліжка хворого пише від його імені листи до «суперниці».
У ніч на 18 січня 1901 Леся Українка створила один з найпрекрасніших ліричних шедеврів про самовідданість, жертовність і любов. «Одержима» до сих  пір змушує читача переживати те, що відчувала ці два страшні місяці поруч з коханим Леся.
Переживши зиму, Сергій Мержинський помер 3 березня 1901 року на руках у ніжної подруги.
Леся до кінця свого життя зберегла любов до Мержинського. І навіть потім, коли вийшла заміж за іншого, відданого їй чоловіка, вона не переставала згадувати про колишнього коханого, що покинув цей світ раніше її самої.
Феноменальна жінка. Вона не тільки не зламалася, вона переплавила своє безмежне горе у вогні творчої фантазії, яка допомагала їй створити шедеври в майбутньому. Геніальна велич духу дала право їй написати: «Я в серці маю те, що не вмирає…».

 

Твори Лесі Українки

Украинка Леся. Избранное / Леся Украинка. - М. : Правда, 1984. - 432 с. : ил.

Коріння Лесиної творчості в народі. Це істина, що не вимагає доказів. Народ, його історія, його неповторна, всім світом уподобана й визнана художня творчість, його співуча мова –ось джерела, що постійно живили, скроплювали цілющою водою щедрий талант поетеси. Ось головна тема збірки.

Українка Л. Бояриня: драм. поема / Л. Українка. Гетьман Iван Виговський: роман / I. Нечуй-Левицький. - К. : Наук. думка, 1997. - 336 с. - (Бібліотека школяра). - ISBN 966-00-0108-8.

Драматична поема «Бояриня» геніальної української поетеси Лесі Українки написана у квітні 1910 року, вона так і не побачила світу за життя автора. Через цензурні заборони твір не включався до зібрань спадщини письменниці, не згадувався дослідниками. Тільки в останні роки ми дістали змогу ознайомитися з цією драматичною поемою. Тема «Боярині» основана на подіях минулого, коли Україну в другій половині ХVII ст. роздирали гострі суспільно-політичні суперечності, пов’ язані, зокрема, з посиленням колоніального закабалення приєднаних до Московії лівобережних земель.

Українка Леся. Твори в чотирьох томах. Т. 1. Поетичнi твори / Леся Українка. - К. : Днiпро, 1981. - 541 с.

У творах розглянута винятковість життєвого шляху письменниці, трагічність, що важкою печаттю з дитинства лягла на її особистість, а найперше-геніальність писань, що їх вона щедро подарувала у спадок людству, глибоко хвилюють.

Українка Л. Вибранi твори: Поезiї. Поеми. Драматичні твори / Л. Українка. - К. : Днiпро, 1974. - 630 с. : iлюстр.

Всупереч творам занепадницьким, де панувала зневіра й апатія, Леся прагне пісні нової і сама творить її, ту пісню. Вона захоплена, її муза в гармонії з громадським настроєм, її поезію «обмарив суворий багрянець червоних корогв і гомін бурхливої юрби».

Леся Українка // Акорди: Антологiя укр. лiрики вiд смертi Шевченка / упоряд. I. Франко. - Репринт. вид. з дод. - К. : Веселка, 2005. – С. 224-233 : iлюстр. - ISBN 966-01-0369-7.

До збірника увійшли вірші  «Contra spem spero!» та вірші з циклу «Мелодії». Хрестоматійна поезія «Contra spem spero!» наснажена пристрасним пафосом заперечення тужливих настроїв. Леся Українка утверджувала незламність духу людини – й оптимістичним мотивом, і всіма художньо-виражальними засобами. Вірші циклу «Мелодії» передають найсокровенніші переживання Лесі Українки. Метафоризація розкриття почуттів людини, їх емоційна гіперболізація – характерні особливості твору.

Леся Українка // Свiтанок Вiтчизни. Українська лiтература кiнця ХIХ - початку ХХ ст. : навч. посiб. / упоряд. А. А. Чiчановський. - К. : Грамота, 2001. - С. 131-490. - (Шкільна бібліотека). - ISBN 966-95893-5-5.

До збірки включено цикл віршів «Сім струн» та драматичні твори «Лісова пісня», «Одержима», «Оргія». Вірші циклу «Сім струн» наснажені романтичним пафосом подолання особистістю життєвих труднощів, впевненістю у перемозі сил добра. «Лісова пісня» – це гімн єднання людини й природи, щира лірично-трагедійна драма-пісня про велич духовного. Лірико-драматична поема «Одержима», написана на основі євангельського мотиву-вчення Ісуса Христа про любов до ближнього. В поемі «Оргія» Леся  Українка правдиво відбила стосунки між імперською Росією й колоніально пригнобленою Україною.

Література про Лесю Українку

Семашко И. И. Леся Украинка / И. И. Семашко // Сто великих женщин / И. И. Семашко. - М. : Вече, 2000. - С. 31. – (Сто великих). - ISBN 5-7838-0442-8.

Дана книга – це історія життя  відомих жінок, які залишили яскравий слід в літературі, музиці, історії, науці. Серед цих імен є ім’я Лесі Українки – видатної української письменниці. Пристрасна патріотка, вона мріяла бачити рідну землю вільною і щасливою.

Костенко Анатоль. Леся Українка / Анатоль Костенко. - К. : А.С.К., 2006. - 511 с. - (Життя видатних людей). - ISBN 966-319-137-6.

Книга розповідає про долю Лесі Українки – людини надзвичайно талановитої. Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов’язаними із життям і творчістю великої поетеси.

Monday, 10.02.2014 09:28 Вік: 11 Років