Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Хрещення Київської Русі — перша сходинка до духовності

До Дня Хрещення Київської Русі та пам’яті Князя Володимира

 

Молитви шлем за Україну,

З часів коли святили Русь,

У час цвітіння й час руїни,

А я й по нині ще молюсь…

 

Віталій Назарук

 

День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича відзначається 28 липня. Він був онуком святої княгині Ольги, день пам’яті якої відзначають 24 липня. Князь Володимир не тільки сам звернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. У зв’язку з цим 28 липня в Україні державне свято — День Хрещення Київської Русі.

 

Народився майбутній князь 954 року в Києві. Період його князювання в Києві тривалий — 35 років — від 980 до 1015 року.

 

Існує багато версій щодо часу і місця хрещення князя. Літопис говорить про 988 рік. А ось щодо місця, то найбільша суперечка існує чи в Херсонесі, чи в Києві. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах, як згадує літопис, княжі воєводи хрестили мечем і вогнем. За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві.

 

Проте християнство на українських землях появилося задовго до Володимирового хрещення. Поширення християнства на українських землях датують І ст., пов’язуючи з легендарним перебуванням на Київських пагорбах апостола Андрія Первозваного; його ж перебування з місією в Криму історики загалом не ставлять під сумнів. Більш чіткі історичні дані є про перших християн-мучеників в Криму, зокрема тут загинув мученицькою смертю один з перших Римських архиєреїв Папа Климентій І. Його голову пізніше відшукали св. Кирило та Мефодій.

 

Різноманітні джерела говорять про хрещення Київського князя Аскольда у 860 р. під час походу на Константинополь. Є припущення, що тоді ж князь намагався хрестити і киян, навіть привіз єпископів для створення церковної структури. Проте 882 р. його вбили, а релігійна реформа провалилася через сильний спротив язичників. 

 

Проте християнські спільноти в Києві залишилися, про що свідчить договір Русі з Константинополем, укладений при князі Ігорі в 941 р. Х ст. І вже нове піднесення християнства на Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною. Натомість на західноукраїнських землях християнство поширилося у ІХ-Х ст. з Моравії, де Церкву заснували рівноапостольні св. Мефодій і Кирило. Тому хрещення Русі князем Володимиром було продовженням тривалого процесу християнізації Київської Русі.

 

 

Как была крещена Русь. - М. : Политиздат, 1988. - 381 с.

Читачеві пропонується яскрава, захоплююча розповідь про важкий і багато в чому ще загадковий період, коли християнство стало офіційною релігією Русі. На широкому тлі епохи окреслені видатні діячі Київської Русі: князі Святослав, Ольга, Володимир, воєводи Добриня, Свенельд та ін.
Читач може також звернутися безпосередньо до першоджерела - "Повісті временних літ", фрагмент якої включений у збірку.

Аркас М. М. Iсторiя України-Русi / М. М. Аркас. - К. : Вища шк., 1993. - 414 с. : iлюстр.

«Історія України-Руси» Миколи Аркаса — це книга для тих, кому не достатньо шкільного і університетського курсів історії. М. Аркас почав збирати різні матеріали (тексти та ілюстрації) для патріотичного виховання свого онука. А потім подумав: а чому тільки для онука? Для будь-кого грамотного чи не дуже.
Цікаво читати книжку, яку забороняли або хоча б ігнорували, правда? «Історія України-Руси» також належить до них. За радянського періоду її видавали тільки мігранти. Нині ж із забуття, з полону навмисного замовчування повертаються до нас на землю України багатства її слави і духовності.

Енциклопедiя українознавства для школярiв i студентiв / авт.-уклад. В. В. Олiфiренко, С. М. Олiфiренко, Т. В. Олiфiренко та iн. - Донецьк : Сталкер, 1999. - 496 с. : iлюстр. -(Золота криниця знань).

У цій енциклопедії ви знайдете різноманітні відомості з історії, культури і народознавства України, інформацію про видатних людей, героїчні і трагічні події в житті наших предків і сучасників, про здобутки і втрати українців в галузі науки і культури нашої Батьківщини і за її межами, про долю нації в боротьбі за ідеали гуманізму, прогресу і справедливості, про старовинні і сучасні звичаї і традиції українського народу.
Енциклопедія українознавства допоможе в оволодінні навчальними програмами з різних галузей знань.

Грушевський М. С.  Нарис iсторiї Київської землi вiд смертi Ярослава до кiнця ХIV сторiччя / М. С. Грушевський. - К. : Наук. думка, 1991. - 541 с. - (Пам'ятки iст. думки України).

Перша праця видатного українського вченого, написана ще на студентській лаві. У ній на широкому джерельному матеріалі висвітлюється політична історія Київської землі, її економіка, культура та релігія.
Для істориків, археологів, етнографів, всіх, хто цікавиться історичним минулим нашої країни.

Iсторiя України в особах IX-XVIII ст. / [В. Замлинський (кер. авт. кол.) та iн.]. - К. : Україна, 1993. - 396 с.

Олег, Ольга, Володимир Святославович, Володимир Мономах – такий далеко не повний перелік осіб, про яких йдеться в науково-популярній книзі, - першому виданні в  сучасній літературі, що висвітлює значення особи в процесі історичного розвитку України з часів її зародження й до XVIII ст.

Петрушевский А. Ф. История Руси : рассказы про старое время / А. Ф. Петрушевский. - М. : АСТ, 1997. - 432 с.

Книга охоплює величезний період історії Русі - від язичницької давнини до XVIII століття. Книга викликала настільки великий інтерес читачів, що протягом півстоліття витримала 20 перевидань. Як це не дивно, але і через століття після виходу першого видання книга не втратила читацьких симпатій.

Малик Я. Iсторiя української державностi / Я. Малик, Б. Вол, В. Чуприна. - Львiв : Свiт, 1995. - 248 с.

Античні міста-держави Північного Причорномор'я, державні утворення кочових народів на території України, формування давньоруської держави — Київської Русі, суспільно-політичний лад Київської Русі- такі теми розкриває книга що лежить перед вами.

Iсторiя України : пiдруч. для студ. вузiв / [кер. авт. кол. Ю. Зайцев ; вiдп. ред. Ю. Сливка]. - 3-тє вид., перероб. i доп. - Львiв : Свiт, 2002. - 519 с. : iлюстр.

Серед видань, присвячених історії України, пропонований читачеві навчальний посібник вирізняється як одна з перших спроб глибокого осмислення історичного минулого України з позицій досягнень гуманітарних наук кінця XX ст. Піддаючи належне давній історії, автори все ж основну увагу зосереджують на висвітленні подій і явищ XX ст., зокрема його другої половини (виклад подій у книзі завершено президентськими виборами 1994 р.). Видання позбавлене як стереотипів застійних часів, так і новітніх "патріотичних міфів", послідовно і всебічно висвітлює історію української державності, героїчної і трагічної боротьби за її утвердження, історію формування українського народу, його перетворення у сучасну націю.

Толочко П. П.  Iсторичнi портрети : iз iсторiї давньорус. та європ. полiтики Х-ХII ст. / П. П. Толочко. - К. : Наук. думка, 1990. - 272 с.

У книзі розповідається про важливі, сповнені подій великого історичного значення періоди давньоруської дійсності через життєписи визначних політичних діячів, що визначали політичне життя або стали його жертвами - Володимира Святославича, Мстислава Володимировича, Ізяслава Мстиславича, Ярослава Осмомисла, князів-ізгоїв Бориса Коломановича та Івана Берладника.

Толочко П. П. Вiд Русi до України : вибр. наук.-попул., критич. та публiцист. працi / П. П. Толочко. - К. : Абрис, 1997. - 397 с.

Відомий історик і археолог досвідченим оком оглядає тисячолітні шари нашої минувшини та їхній неоднозначний, дивовижний відсвіт в оновленій Україні, вболіваючи на її добре прийдешнє з небайдужістю вченого й громадянина.

Friday, 24.07.2015 09:10 Вік: 9 Років