Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Конституція України - гарант прав і свобод людини

Благо народу - вищий закон.

Цицерон

 

День Конституції України відзначається щорічно 28 червня і є офіційним державним святом. Прийняттям даного документа в 1996 році ознаменувався початок становлення і розвитку нової демократичної і незалежної країни.

Як відомо, хороший меч кують не за один день, елітне вино витримують багато років, процес створення Конституції України також був довгим і тернистим. Починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка, щоправда, так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27-го на 28-е червня 1996-го року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий, — таким був нелегкий шлях цього документа.

Свято Дня Конституції урочисто відзначається у всьому світі: починаючи з Японії та Норвегії, у яких в цей день влаштовуються масові народні гуляння, супроводжувані парадами і відкриттям дверей парламенту для всіх бажаючих, і закінчуючи Гібралтаром і невеликим островом Ніуе, які поки що не можуть похвалитися незалежністю . Місце, яке День Конституції займає у суспільному житті держави, дозволяє судити про роль Основного Закону в ньому.

 

Конституцiя Ураїни : станом на 1 сiчня 2006 р. / М-во юстицiї України. - К., 2006. - 123 с. - ISBN 966-7630-14-5.

Конституція України — Основний Закон держави України ухвалений і введений в дію на 5-й сесії Верховоної Ради України 2-го скликання 28 червня 1996 року. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято – День Конституції України.
Конституція складається з преамбули та 15 розділів. У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію — Основний Закон України від імені українського народу — громадян України всіх національностей.
У Конституції України передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу ВР України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена (ст. 157).
З прийняттям Конституції України 1996 року втратили чинність Конституція 1978 р. і Конституційний договір між ВР України та Президентом України від 8 червня 1995 р.

Конституцiя України - основа реформування суспiльства / Академiя правових наук України. - Х. : Право, 1996. - 96 с. - ISBN 966-7146-00-6.

В цьому виданні вміщено текст Конституції України, короткий нарис з історії її творення, розкривається історичне значення і зміст її 15 розділів. Автори сподіваються, що їхня розповідь допоможе зорієнтуватися в багатому за змістом і досить складному для необізнаних з конституційним правом громадян документі, буде сприяти виробленню та укріпленню поваги до нього.
Колектив авторів звертає увагу на втілення в Конституції загальнолюдських демократичних принципів і її спрямованість на реформування українського суспільства.
Видання розраховане на широке коло читачів.

Терлюк I. Я. Історiя держави i права України : навч. посiб.-практикум / I. Я. Терлюк ; Львiв. iн-т внутр. справ при Нац. Акад. внутр. справ України. - К. : Атiка, 1999. - 189 с. - ISBN 966-95627-8-3.

Пропонований посібник містить методичні поради щодо опрацювання найважливіших тем з курсу історії держави і права України починаючи від найдавніших часів і до сьогодення. А також – списки рекомендованої літератури та витяги з текстів історико-правових джерел. Посібник такого типу в Україні видається вперше.
Розрахований на студентів, курсантів і слухачів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Основи конституцiйного права України : пiдручник / за ред. В. В. Копейчикова. - К. : Юрiнком, 1997. - 207 с. - ISBN 966-7059-13-8.

Підручник з основ конституційного права має особливості порівняно з підручниками, призначеними для підготовки фахівців-юристів, оскільки розрахований на значно ширшу аудиторію. Він пропонується для користування студентам переважно неюридичних вузів, а також на допомогу широкому загалу в ознайомленні з Конституцією України1996 р. та засвоєнні її положень. Адже знання Конституції є одним із основних обов’язків кожного громадянина вільної України, зумовлює активізацію його участі у політичному житті суспільства, сприяє засвоєнню його конституційних прав та обов’язків, ефективнішому захисту прав у повсякденному житті.
У підручнику дається системне висвітлення конституційних положень, визначаються правові поняття і терміни. Структурно підручник побудований за змістом Конституції України.
Розрахований на викладачів та студентів вищих учбових закладів неюридичного фаху, а також на широке коло осіб, що цікавляться правовими знаннями.
Враховуючи призначення книги, видавництво „Юрінком” додає текст Конституції України.

Основи конституцiйного права України : конспект лекцiй / О. Г. Остапенко, Я. Г. Гриньова, С. В. Селезень, Л. В. Леонтьєва ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2010. - 139 с.

Конституційне право України є провідною галуззю в системі національного права, становлення  і формування якої почалося з процесом набуття Україною незалежності у 1991 році. Становлення Української держави вимагало кардинально демократичних перетворень. Становлення України як правової, соціальної, демократичної держави потребувало і потребує оптимізацію та прискорення процесів державотворення та правотворення.
У конспекті лекцій викладено основоположні теми конституційного права як навчальної дисципліни, присвячені характеристиці галузі конституційного права, теорії конституції, засадам конституційного ладу, конституційно-правовому статусу людини і громадянина, основним формам безпосередньої демократії, системі органів державної влади та місцевого самоврядування.
Усі матеріали відповідають чинному законодавству України.

Грабовський С.  Нариси з iсторiї українського державотворення : навч. посiб. / В. Грабовський, С. Ставроянi, Л. Шкляр. - К. : Генеза, 1995. - 608 с. - ISBN 5-7707-5186-Х.

В книзі висвітлюються основні етапи історії Української державності від найдавніших часів до сучасності. Це одна з перших спроб аналізу політичної історії та політичних ідей, на які спиралось українство в боротьбі за створення власної держави.

Шляхтун, П. П. Конституцiйне право Украiни : слов. термiнiв / П. П. Шляхтун. - К. : Либiдь, 2005. - 568 с. - ISBN 966-06-0381-9.

Словник містить визначення та опис близько 2000 понять конституційного права як науки і галузі права. Відповідно до предмета конституційного права визначаються поняття і терміни, що характеризують конституційні засади організації економічного, соціального, політичного і духовного життя суспільства, організацію і функціонування державної влади, основи взаємовідносин держави та особи. Наводиться фактичний матеріал з практики зарубіжних країн та України.

Селіванов А. Конституційна реформа в Україні: потреба наукової концепції / А. Селіванов // Право України. - 2011. - № 5. - С. 153-158.

У статті розглянуто конституційні перспективи України, які закономірно привертають неабияку увагу суспільства, стають у центрі гострих політичних дискусій, визначають головну сферу застосування наукових знань і теоретичних досліджень. Конституція як правова основа держави і суспільства завжди концентрувала в собі правову політику, виконуючи завдання ідеологічного документа розвитку країни. Шлях до конституційної модернізації — це можливо прийнятий для суспільства шлях боротьби за конституційні принципи та цінності, їх збереження як право. У ньому поєднуються власне суспільні, державні та індівідуальні інтереси і за такої умови Основний Закон стає реально діючою основою державного і суспільного життя.

Задорожня Г. Щодо конституційно-правової відповідальності / Г. Задорожня // Право України. - 2007. - № 9. - С. 107-109.

Складність та багатоаспектність проблеми конституційно-правової відповідальності як у площині юридичної науки конституційного права, так і у контексті практичного застосування є очевидними. Аналіз спеціальної літератури свідчить, що у сучасній науці конституційного права проблема конституційно-правової відповідальності розглядається переважно у двох основних спрямуваннях: у позитивному та негативному. Актуальність дослідження конституційно-правової відповідальності зумовлена необхідністю поглиблення наукового пошуку, обгрунтування виділення й стійкого утвердження загальновизнаних підстав виникнення такої відповідальності, вироблення нормативно-процесуального супроводу, тощо.

 

 

 

Monday, 26.06.2017 11:08 Вік: 7 Років