Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Конституція України - гарант прав і свобод людини

Я не думаю, що в республіці можна знайти що-небудь   більш негідне, ніж коли   закон приймають і потім не дотримуються, і тим більше, коли закону не дотримується сам його законодавець.

Нікколо Макіавеллі

День Конституції України відзначається щорічно 28 червня і є офіційним державним святом. Прийняттям даного документа в 1996 році ознаменувався початок становлення і розвитку нової демократичної і незалежної країни.


Як відомо, хороший меч кують не за один день, елітне вино витримують багато років, процес створення Конституції України також був довгим і тернистим. Починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка, щоправда, так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27-го на 28-е червня 1996-го року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий, — таким був нелегкий шлях цього документа.


Свято Дня Конституції урочисто відзначається у всьому світі: починаючи з Японії та Норвегії, у яких в цей день влаштовуються масові народні гуляння, супроводжувані парадами і відкриттям дверей парламенту для всіх бажаючих, і закінчуючи Гібралтаром і невеликим островом Ніуе, які поки що не можуть похвалитися незалежністю . Місце, яке День Конституції займає у суспільному житті держави, дозволяє судити про роль Основного Закону в ньому.

 

Конституцiя України : станом на 1 сiчня 2006 р. / М-во юстицiї України. - К., 2006. - 123 с. - ISBN 966-7630-14-5.

Конституція України — Основний Закон держави України ухвалений і введений в дію на 5-й сесії Верховоної Ради України 2-го скликання 28 червня 1996 року. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято – День Конституції України.
Конституція складається з преамбули та 15 розділів. У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію — Основний Закон України від імені українського народу — громадян України всіх національностей.
У Конституції України передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу ВР України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена (ст. 157).
З прийняттям Конституції України 1996 року втратили чинність Конституція 1978 р. і Конституційний договір між ВР України та Президентом України від 8 червня 1995 р.

Конституцiя України - основа реформування суспiльства / Академiя правових наук України. - Х. : Право, 1996. - 96 с. - ISBN 966-7146-00-6.

В цьому виданні вміщено текст діючої Конституції України, короткий нарис з історії її творення, розкривається історичне значення і зміст її 15 розділів. Автори сподіваються, що їхня розповідь допоможе зорієнтуватися в багатому за змістом і досить складному для необізнаних з конституційним правом громадян документі, буде сприяти виробленню та укріпленню поваги до нього.
Колектив авторів звертає увагу на втілення в Конституції загальнолюдських демократичних принципів і її спрямованість на реформування українського суспільства.
Видання розраховане на широке коло читачів.

Терлюк I. Я. Історiя держави i права України : навч. посiб.-практикум / I. Я. Терлюк ; Львiв. iн-т внутр. справ при Нац. Акад. внутр. справ України. - К. : Атiка, 1999. - 189 с. - ISBN 966-95627-8-3.

Пропонований посібник містить методичні поради щодо опрацювання найважливіших тем з курсу історії держави і права України починаючи від найдавніших часів і до сьогодення. А також – списки рекомендованої літератури та витяги з текстів історико-правових джерел. Посібник такого типу в Україні видається вперше.
Розрахований на студентів, курсантів і слухачів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Основи конституцiйного права України : пiдручник / за ред. В. В. Копейчикова. - К. : Юрiнком, 1997. - 207 с. - ISBN 966-7059-13-8.

Підручник з основ конституційного права має особливості порівняно з підручниками, призначеними для підготовки фахівців-юристів, оскільки розрахований на значно ширшу аудиторію. Він пропонується для користування студентам переважно неюридичних вузів, а також на допомогу широкому загалу в ознайомленні з Конституцією України1996 р. та засвоєнні її положень. Адже знання Конституції є одним із основних обов’язків кожного громадянина вільної України, зумовлює активізацію його участі у політичному житті суспільства, сприяє засвоєнню його конституційних прав та обов’язків, ефективнішому захисту прав у повсякденному житті.
У підручнику дається системне висвітлення конституційних положень, визначаються правові поняття і терміни. Структурно підручник побудований за змістом Конституції України.
Розрахований на викладачів та студентів вищих учбових закладів неюридичного фаху, а також на широке коло осіб, що цікавляться правовими знаннями.
Враховуючи призначення книги, видавництво „Юрінком” додає текст Конституції України.

Конституцiйне право України : пiдручник / М-во освiти i науки України ; за ред. Ю. М. Тодики, В. С. Журавського. - К. : Iн Юре, 2002. - 542 с. - ISBN 966-8088-38-7.

Автори підручника значну увагу приділили таким інститутам громадянського суспільства, як політичні партії, засоби масової інформації, релігійні організації, а також проблемам тлумачення Конституції та законів  України, виконання конституційних норм.
З прийняттям 28 червня 1996 р. Основного Закону конституційний процес у незалежній Україні не завершився, а став більш динамічним, спрямованим на розв’язання найактуальніших проблем державотворення, становлення дієздатних структур громадянського суспільства, забезпечення прав людини і громадянина.
У підручнику системно, з урахуванням сучасного стану конституційно-правового регулювання суспільних відносин в Україні, практики реалізації конституційного законодавства аналізуються питання теорії Конституції, основ конституційного ладу, прав і свобод людини і громадянина, організації і проведення виборів, всеукраїнського та місцевих референдумів, розкривається конституційно-правовий статус Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів, розглядається специфіка правового статусу Автономної Республіки Крим.
Законодавчі та інші нормативно-правові акти в підручнику подані за станом на 1 вересня 2002 року.
Для студентів, аспірантів і викладачів юридичних вузів і факультетів та інших навчальних закладів.

Основи конституцiйного права України : конспект лекцiй / О. Г. Остапенко, Я. Г. Гриньова, С. В. Селезень, Л. В. Леонтьєва ; М-во освiти i науки України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2010. - 139 с.

Конституційне право України є провідною галуззю в системі національного права, становлення  і формування якої почалося з процесом набуття Україною незалежності у 1991 році. Становлення Української держави вимагало кардинально демократичних перетворень. Становлення України як правової, соціальної, демократичної держави потребувало і потребує оптимізацію та прискорення процесів державотворення та правотворення.
У конспекті лекцій викладено основоположні теми конституційного права як навчальної дисципліни, присвячені характеристиці галузі конституційного права, теорії конституції, засадам конституційного ладу, конституційно-правовому статусу людини і громадянина, основним формам безпосередньої демократії, системі органів державної влади та місцевого самоврядування.
Усі матеріали відповідають чинному законодавству України.
Розраховано на студентів, магістрів вищих навчальних закладів. Конспект лекцій буде корисним усім, хто цікавиться питанням конституційного права України.

Конституцiйне право України : навч. посiб. для студ. вузiв : хрестоматiя / Нац. юридична акад. України iм. Я. Мудрого ; упоряд. : В. С. Журавський, Ю. М. Тодика. - К. : Iн Юре, 2004. - 882 с. - ISBN 966-313-052-0.

Хрестоматія починається з Декларації про державний суверенітет України і Акта проголошення незалежності України. Такий підхід є цілком виправданим, оскільки без цих основоположних політико-правових документів не було б і Конституції України, і сучасного конституційного законодавства. Крім того, саме ці акти концептуально лягли в основу Конституції, інших актів і визначили демократичний вектор розвитку українського суспільства і держави на сучасному етапі державотворення.
Акти розташовані згідно з темами навчального курсу, що викладається у вищих навчальних юридичних закладах України. Особлива увага приділяється актам щодо забезпечення громадських і політичних основних прав і свобод людини і громадянина, конституційно-правовому статусу особи, організації і діяльності органів державної влади України.
Хрестоматія з конституційного права розрахована на студентів і викладачів юридичних та інших вищих навчальних закладів, технікумів, депутатів, працівників державного апарату.

Грабовський С.  Нариси з iсторiї українського державотворення : навч. посiб. / В. Грабовський, С. Ставроянi, Л. Шкляр. - К. : Генеза, 1995. - 608 с. - ISBN 5-7707-5186-Х.

В книзі висвітлюються основні етапи історії Української державності від найдавніших часів до сучасності. Це одна з перших спроб аналізу політичної історії та політичних ідей, на які спиралось українство в боротьбі за створення власної держави.
Видання рекомендовано Міністерством освіти України як навчальний посібник для студентів вузів та учнів старших класів.

Селіванов А. Конституційна реформа в Україні: потреба наукової концепції / А. Селіванов // Право України — 2011. - № 5. - С. 153-158.

У статті розглянуто конституційні перспективи України, які закономірно привертають неабияку увагу суспільства, стають у центрі гострих політичних дискусій, визначають головну сферу застосування наукових знань і теоретичних досліджень. Конституція як правова основа держави і суспільства завжди концентрувала в собі правову політику, виконуючи завдання ідеологічного документа розвитку країни. Шлях до конституційної модернізації — це можливо прийнятий для суспільства шлях боротьби за конституційні принципи та цінності, їх збереження як право. У ньому поєднуються власне суспільні, державні та індівідуальні інтереси і за такої умови Основний Закон стає реально діючою основою державного і суспільного життя.

Тодика Ю. Конституція як соціальна цінність / А. Тодика // Право України. - 2000. - № 12. - С. 9-12.

Йдеться про новелізацію тексту Конституції України, особливо розділу, присвяченого парламенту України. В зв'язку з цим актуалізується проблема реального розуміння, що являє собою Конституція як нормативно-правовий акт, як забезпечити, з одного боку, зміни до неї і разом з цим, з іншого, - стабільність конституційного ладу і правової системи держави в цілому.
Цінність Конституції полягає насамперед у тому, що вона є результатом консенсусу різних політичних сил, волі громадянського суспільства. Її завдання полягає в тому, щоб стояти на сторожі інтересів особи і суспільства, забезпечувати свободу індивіда в різних сферах життя. Розкриття потенціалу чинної Конституції України — це і є шлях до розуміння її соціальної цінності як для держави, так і суспільства, людини і громадянина.

Задорожня Г. Щодо конституційно-правової відповідальності / Г. Задорожня // Право України. - 2007. - № 9. - С. 107-109.

Складність та багатоаспектність проблеми конституційно-правової відповідальності як у площині юридичної науки конституційного права, так і у контексті практичного застосування є очевидними. Аналіз спеціальної літератури свідчить, що у сучасній науці конституційного права проблема конституційно-правової відповідальності розглядається переважно у двох основних спрямуваннях: у позитивному та негативному. Актуальність дослідження конституційно-правової відповідальності зумовлена необхідністю поглиблення наукового пошуку, обгрунтування виділення й стійкого утвердження загальновизнаних підстав виникнення такої відповідальності, вироблення нормативно-процесуального супроводу, тощо.

 

 

Monday, 23.06.2014 11:32 Вік: 10 Років