Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Конструкція «саморушний екіпаж»

Удосконалюючи диліжанс, можна створити досконалий диліжанс, але першокласний автомобіль - навряд чи.

Едвард де Боно

 

Історія створення саморушного екіпажу, прообразу сучасного автомобіля, йде далеко в минуле і являє переконливий приклад того, що великі винаходи створюються не випадково, а як завершення великого досвіду багатьох попередніх поколінь.

Історія розвитку автомобіля сповнена злетів і падінь, торжества і тріумфу, а також повного розчарування незліченної кількості талановитих, ініціативних, діяльних винахідників, інженерів, організаторів виробництва, фінансистів і просто авантюристів.

За період існування автомобіля визначилася його загальна структура, що складається з двигуна (силової установки), шасі і кузова.

Автомобільне шасі складається з трансмісії, ходової частини та систем управління. Традиційно до систем управління відносять рульове і гальмівне управління.

Незважаючи на постійне удосконалення конструкції і випуск нових моделей, структурно автомобіль практично не змінюється. Еволюційні перетворення відбуваються в основному за рахунок нових технологій і активного застосування електроніки.

Незважаючи на незаперечні позитивні якості автомобіля, як транспортного засобу, слід постійно пам'ятати і враховувати його негативні властивості в виробництві, експлуатації та утилізації.

Для протистояння виникаючих проблем, перш за все, необхідно знання принципів конструкції, а також роботи систем і механізмів автомобіля.

 

 

Автомобиль. Особенности конструкции : [учебник] / В. Н. Скляров, В. П. Волков, Н. В. Скляров и др. - Х. : ЧП Озеров, 2013. - 927 с. : ил.

У підручнику розглянуті типові конструкції механізмів, агрегатів і систем сучасних автомобілів. Представлений у книзі матеріал відображає узагальнені особливості конструкції вузлів автомобіля на період його розвитку до початку двадцять першого століття.

Основы конструкции автомобиля : учеб. для вузов / [А. М. Иванов, А. Н. Солнцев, В. В. Гаевский и др.]. - М. : За рулем, 2006. - 335 с. : ил. - ISBN 5-9698-0003-1(2).

Книга є навчальним посібником для студентів технічних спеціальностей автомобільних вузів при вивченні курсу «Основи конструкції автомобіля». Може бути корисна всім, хто цікавиться конструкцією сучасних автомобілів.

Родичев В. А. Устройство и техническое обслуживание грузовых автомобилей : учебник / В. А. Родичев. - 3-е изд., стер. - М. : Академия, 2006. - 249 с. : ил. - (Учебник водителя). - ISBN 5-7695-3063-4.

У підручнику розглянуті конструкція і робота механізмів, систем і агрегатів основних моделей вантажних автомобілів ЗІЛ-4333 і ГАЗ-3307, а також оригінальні механізми і системи автомобілів КАМАЗ, «Бичок». Наведено відомості по їх технічному обслуговуванню і рекомендації з регулювання і усунення можливих несправностей.

Автомобиль. Основы конструкции : учебник / Н. Н. Вишняков, В. К. Вахламов, А. Н. Нарбут и др. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Машиностроение, 1986. - 303 с. : ил.

У підручнику описані призначення, схеми, принципи дії, конструкції механізмів і систем автомобілів. Друге видання доповнене матеріалом по спеціалізованому рухомому складу, автоматизації процесів управління, підвищенню безпеки руху.

Кисликов В. Ф. Будова й експлуатацiя автомобiлiв : пiдручник / В. Ф. Кисликов, В. В. Лущик. - 2-ге вид. - К. : Либiдь, 2000. - 398 с. - ISBN 966-06-0174-3.

У підручнику розглянуто будову автомобіля, будову й принцип дії його основних вузлів, механізмів, агрегатів і систем (двигуна, трансмісії, ходової частини, механізмів керування, електрообладнання, кузова), викладено порядок організації й виконання їх технічного обслуговування та ремонту. Висвітлено питання організації експлуатації автомобілів, безпеки роботи автотранспорту й охорони навколишнього середовища.

Рендл С. Ваш автомобиль / С. Рендл ; пер. с англ. К. М. Кутузова. - М. : За рулем, 2000. - 159 с. - ISBN 5-85907-161-2.

У книзі просто і зрозуміло розповідається про пристрій і роботу основних агрегатів і систем сучасного автомобіля. Наведено рекомендації щодо виявлення та усунення несправностей, оцінці якості експлуатаційних матеріалів, поведінки в екстремальних ситуаціях та інші корисні поради.

Роговцев В. Л. Устройство и эксплуатация автотранспортных средств : учебник / В. Л. Роговцев, А. Г. Пузанков, В. Д. Олдфильд. - М. : Транспорт, 2002. - 430 с. : ил. - ISBN 5-277-02285-6.

У підручнику розглянуті пристрій і експлуатація двигунів внутрішнього згоряння, приладів і систем електрообладнання, агрегатів шасі і кузовів основних і вітчизняних моделей автомобілів, автобусів, а також пристрій і експлуатація причепів і напівпричепів. Значне місце приділено причин виникнення несправностей і методів підтримування рухомого складу в працездатному стані.

Сирота В. I. Автомобiлi. Основи конструкцiї, теорiя : навч. посiб. для студ. вузiв / В. I. Сирота, В. П. Сахно. - 2-ге вид., виправ. та доп. - К. : Арiстей, 2008. - 287 с. : iлюстр. - ISBN 966-381-018-1.

У навчальному посібнику запропоновані теоретичні і методичні положення для вивчення основ конструкції та теорії експлуатаційних властивостей рухомого складу автомобільного транспорту. Наведений порівняльний аналіз конструкцій основних вузлів та систем сучасних автомобілів, розглянута методика розрахунків основних техніко-експлуатаційних властивостей рухомого складу, запропоновані методи визначення ефективності використання автомобілів і автопоїздів в типових умовах експлуатації.

Михалевич Н. Г. Анализ современных тенденций в развитии конструкций автоматизированного управления агрегатами трансмиссии / Н. Г. Михалевич, Н. Н. Сильченко // Вестник Харьковского национального автомобильно-дорожного университета : сб. науч. тр. / М-во образования и науки Украины; ХНАДУ ; редкол.: В. А. Богомолов (гл. ред.) и др. - Х., 2016. - Вып. 75. - С. 54-57.

В статті розглянуто найбільш широко використовувані системи автоматизованого керування коробкою передач в серійних автомобілях та проаналізовано перспективи розвитку.

Ипанов Д. А. Нанотехнологии в автомобилестроении / Д. А. Ипанов // Автомоб. пром-сть. - 2013. - № 5. - С. 35-36.

У статті розглядаються деякі питання, пов'язані з впровадженням нанотехнологій в автомобілебудуванні.

Анализ перспективных материалов в конструкциях легковых автомобилей / А. Н. Савкин, A. B. Андроник, А. И. Горунов, A. A. Седов // Автомоб. пром-сть. - 2015. - № 4. - С. 35-38.

У статті розглядається аналіз перспективних матеріалів в конструкціях легкових автомобілів. Висока конкуренція на ринку автомобільних матеріалів являє собою природне явище, обумовлене розміром та вартістю ринку. Нові матеріали, такі як альтернативні метали і композити, активно досліджуються, дозволяючи знаходити оригінальні рішення для легких і екологічних автомобілів майбутнього.
У короткостроковій перспективі очікується розробка сталей і алюмінієвих сплавів, які дозволять полегшити автомобілі. Основні зусилля вчених і інженерів повинні бути спрямовані на поліпшення властивостей існуючих матеріалів, відпрацювання технологій на виробництвах. Вибираючи матеріал, необхідно враховувати його дружелюбність до навколишнього середовища і легкість виробництва (ефект ланцюжка виробництва), а не тільки його фізичні і хімічні властивості.

 

 

Thursday, 26.10.2017 10:12 Вік: 7 Років