Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Мандри казковими шляхами

Читайте, хлопчаки!
Дівчата, читайте!
Улюблені книжки
Шукайте на сайті!
У метро, в електричці
І автомобілі,
В гостях чи вдома,
На дачі, на віллі -
Читайте, дівчата!
Читайте, хлопчаки!
Поганому не вчать
Улюблені книжки!

Н. Пікулева

 

Щороку 2 квітня, в день народження великого казкаря Х. К. Андерсена (1805—1875), весь світ святкує Міжнародний День дитячої книги.

Витоки дитячої книги сходять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і У. Кекстон випустив в 1477 р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань були байки Езопа і забавний "Роман про Лиса". У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" — підручник на латині з гравюрами. Протягом XVII століття дітей вчили і виховували в основному по Біблії і книгам релігійного змісту.

XVIII століття подарувало дітям два великих романа: "Робінзон Крузо" Д. Дефо і "Подорожі Гуллівера" Дж. Свіфта. У той же час і дітей, і дорослих однаково привернули дешеві видання народних казок, балад і переказів.

Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до середини XIX століття. До цього часу нарешті визнали, що дітям, крім підручників і релігійних творів, потрібні власні книги.

Дивно, але література для дітей часто приводила в захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася "Пригодами Аліси в Країні чудес" Л. Керрола, насолоджуючись вільної грою фантазії і гумору. Але і казки ніхто не відміняв. І самим великим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Християн Андерсен.

Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв. Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією "Володар кілець" Дж. Р.Р. Толкієна. Дитячі книги вбирають в себе цілий світ; все цікаве, що буває на світі.

Ви гадаєте, що казки створені лише для того, аби вгамувати непосидющих малюків і розказати їм чергову  історію? Якщо ви так вважаєте — мусимо вас глибоко  розчарувати. Це зовсім не так.

Казка потрібна дорослим не менше ніж дітям. Вона захоплює, вражає, рясніє життєвою мудрістю і вірою у світле майбутнє, вчить доброті і справедливості. Щоб переконатися в цьому вам потрібно зовсім мало — просто прийти в нашу бібліотеку, познайомитися з книжково- ілюстрованою виставкою "Мандри казковими шляхами".

 

 

Італійські народні казки: для мол. шк. віку / [упоряд. І. В. Корунець]. - К. : Веселка, 1986. - 151 с. : ілюстр. - (Казки народів світу).

Книга відноситься до розряду тих, які варто прочитати. Що не кажи, а все-таки є якась родзинка, яка виділяє даний шедевр серед безлічі подібного роду і жанру. Значна увага приділяється місцю подій, що надає барвистості і реалістичності того, що відбувається. Глибоко чіпляє непередбачена, остання сцена і наступна проблематика, залишаючи місце для самостійного домислювання майбутнього. У головній ідеї стільки почуття і задум настільки глибокий, що кожен, дотичний з ним стає дитиною цього світу. Цікаво спостерігати як герої, що володіють не високою мораллю, пройшовши через складні випробування, змінилися духовно і кардинально змінили свої погляди на життя. Актуальність проблематики, взятої за основу, можна віднести до розряду вічних, адже поки є люди їх стосунки завжди будуть складними і різноманітними. З перших рядків розумієш, що відповідь на загадку криється в деталях, але лише на останніх сторінках завіса піднімається і все стає на свої місця. Легкий і витончений гумор подається в помірних дозах, дозволяючи трохи перепочити і розслабитися від основного потоку інформації.

Буличов К. В. Дівчинка з Землі : фантаст. оповідання та повісті : для мол. та серед. шк. віку / К. В. Буличов, [пер. з рос. Є. П. Литвиненка]. - К. : Веселка, 1987. - 252 с.

До книжки одного з найпопулярніших фантастів увійшли оповідання та повісті. Їхня героїня — дівчинка з XXІ століття Аліса, яка разом зі своїми дорослими друзями подорожує на інші планети і з якою трапляються найнеймовірніші події.

Олеша Ю. К. Три Толстяка : роман для детей / Ю. К. Олеша. - М. : Дет. лит., 1976. - 176 с. : ил. - (Библиотечная серия).

Три Товстуни — перша прозова книга Ю. Олеші, написана ним в 1924 році. Ця романтична казка стала його найзнаменитішою книгою. В ній розповідається, як сміливі і шляхетні герої — Канатоходець Тибул, маленька танцівниця Суок, зброяр Просперо і їх друзі — допомогли народу повалити жорстоких гнобителів — Трьох Товстунів. Книга перекладена на 17 мов, і її з задоволенням читають ось уже кілька поколінь дітей в різних країнах, а в 1963 році за цією казці був знятий чудовий фільм, і юні читачі змогли побачити своїх улюблених героїв ожившими.

Носов Н. Незнайка в Солнечном городе : роман-сказка для мл. шк. возраста / Н. Носов. – Новосибирск : Дет лит., 1992. - 224 с. : ил.

Незнайка в Сонячному місті — друга частина пригод Незнайки від Миколи Носова, в якій коротун буде намагатися здійснювати тільки хороші вчинки, але не просто так ... Незнайка мріє про чарівну паличку! Нарешті з'являється чарівник і дарує йому чарівну паличку, тоді, прихопивши Кнопочку і Незнайко відправляється в Сонячне місто. Там ми знайомимося з безліччю нових персонажів: Кубіком і Клепкою, Ниточкою і Карасиком і іншими. Незнайку не раз буде мучити совість за свої не дуже гарні вчинки, але в кінці кінців все встане на свої місця.

Лагин Л. И. Старик Хоттабыч : повесть-сказка / Л. И. Лагин. - М. : Дет. Лит., 1987. - 336 с. : ил.

Казка про дружбу джина Хоттабича і хлопчика Вольки. Такий могутній друг, як джин, може підказати на іспиті або влаштувати подорож на килимі-літаку в різні країни і багато іншого, правда, іноді допомагає невпопад.

Дефо Д. Жизнь и удивительные приключения морехода Робинзона Крузо / Д. Дефо. – М. : Дет. лит., 1976. - 271 с. : ил. - (Школьная библиотека).

Життя, незвичайні і дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років в повній самоті на пустельному острові біля-Берегів Америки Поблизу гирл річки Оріноко, куди він був викинутий корабельною аварією, під час якого весь екіпаж корабля, окрім нього, загинув, з викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим.

Свифт Д. Путешествие Гулливера : пер. с англ. / Д. Свифт. - М. : Худож. лит, 1980. - 287 с. - (Классики и совр. зарубеж. лит.).

Книга про подорожі доктора Лемюеля Гуллівера в країни ліліпутів і велетнів належить до безсмертних творів світової літератури. У них глибокий мислитель і дотепний оповідач Джонатан Свіфт представив свої роздуми про природу людини і устрої суспільства і держави. За триста років свого існування вони анітрохи не застаріли.
Це дуже гармонійний і неповторно цікавий твір, справжній шедевр дитячої літератури.

Сказки Ганса Христина Андерсена / рус. перевод Н. Апрелевой. – М. : ЗАО „ОСЭ”, 1998. – ISBN 1-55222-385-X.

Видання являє собою оригінальну барвисто оформлениу скриньку з картону з ручкою. У комплект входять п'ять книг з казками відомого казкаря Ганса Християна Андерсена "Гидке каченя", "Русалочка", "Нове вбрання короля", "Дикі лебеді", "Олов'яний солдатик" — казки, які ви можете прочитати своїм малюкам. М'які обкладинки книжок дуже зручні для дитячих пальчиків.

 

 

Thursday, 31.03.2016 10:50 Вік: 8 Років