Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Thursday, 19.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Міфологія країн світу

Міфологія - історично перша форма духовної культури. Вона виникає на самій ранній стадії суспільного розвитку. Тоді людство у формі міфів, сказань, переказів намагалося дати відповідь на всі хвилюючі людей питання. Значну частину міфології складали космологічні міфи, присвячені світобудові, виникненню найбільш важливих явищ природи, тварин і людей. Разом з тим велика увага в міфах приділялася різним стадіям життя людей, таємницям народження і смерті, всіляким випробуванням, які підстерігають людину на її життєвому шляху. Особливе місце займають міфи про досягнення людей: добування вогню, винахід ремесел, розвиток землеробства, приручення домашніх тварин і т. д.

Міф - це перша форма духовного освоєння світу, його образно-символічне відтворення і пояснення. Міф впорядковує в свідомості світ, перетворює хаос у космос і тим самим створює можливість розуміння світу як якогось організованого цілого, представляє його в простій і доступній формі.

Міфологічне осягнення світу в своїй основі носить не раціональний, а емоційно-чуттєвий характер. Смисловими одиницями міфологічного мислення є не поняття, а колективні уявлення. Ці уявлення формуються не на основі логічного аналізу, узагальнення досвіду, а за законами спільної причетності. Зміст міфологічного мислення містичний, оскільки він не відображає об'єктивних властивостей і відносин, а базується на вірі в надприродні зв'язки і відносини і висловлює сакральні смисли і значення, які приймаються даною людською спільнотою (родом, племенем).

Міфи стверджували прийняту в даному суспільстві систему цінностей, підтримували і санкціонували певні норми поведінки. І в цьому сенсі вони були важливими стабілізаторами суспільного життя. Однак цим не вичерпувалася стабілізуюча роль міфології. Головне значення міфів полягає в тому, що вони встановлювали гармонію між світом і людиною, природою і суспільством, суспільством і індивідом і таким чином забезпечували внутрішню згоду людського життя.

 

Мифы народов мира : в 2-х т. Т. 1. А-К / под ред. С. А. Токарева. - репринт. изд. "Мифы народов мира" 1987 г. - М. : БРЭ, 2003. - 671 с. : ил. - (Золотой фонд : Энциклопедия). - ISBN 5-85270-240-4.

Міф і міфологія - загадкове спадщина культури людства завжди привертало увагу широкої аудиторії читачів. Тому що через них проходить розуміння нерозривності зв'язку часів, традицій культур різних народів. У них витоки багатьох сюжетів і дитячих казок, превооснови, необхідні для проникнення в таємниці творчої спадщини відомих поетів, письменників, художників. В енциклопедії вміщено широке коло статей про богів, духів, епічних героїв, а також про основи міфологічних мотивів і образів. У ряді статей розкривається зміст наукових теорій у вивченні міфології і роль її в історії культури. Енциклопедія містить коротку інформацію про відображення міфологічних образів і сюжетів в літературі і мистецтві. Добре ілюстрована на сюжети і теми міфів.

Мифы народов мира : в 2-х т. Т. 2. К-Я / под ред. С. А. Токарева. - репринт. изд. "Мифы народов мира" 1987 г. - М. : БРЭ, 2003. - 719 с. : ил. - (Золотой фонд : Энциклопедия). - ISBN 5-85270-240-4.

Міфологічні уявлення існували на певних стадіях розвитку практично у всіх народів світу. Це підтверджується як вивченням історії, так і сучасних примітивних народів, у кожного з яких існує той чи інший вид міфології. Якщо європейці до Епохи великих географічних були знайомі лише з античними міфами, то потім поступово вони дізнавалися про наявність міфології у жителів Америки, Африки, Океанії, Австралії. У арабів до прийняття ісламу існувала своя міфологія. У другому томі енциклопедії міститься широке коло статей про міфи і міфічних героїв країн світу. Книга багато ілюстрована на теми міфологічних сюжетів.

Слов'янський свiт : iлюстр. слов.-довiд. мiфолог. уявлень, вiрувань, обрядiв, легенд та їх вiдлунь у фольклорi i пiзнiших звичаях українцiв, братiв-слов'ян та iнших народiв / [упоряд. О. А. Кононенко]. - К. : Укр. мiжнарод. культур. центр, 2008. - 784 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-8287-18-3.

З чарівним світом праслов’янського міфовсесвіту, з його магією, метаморфозами, з ієрархією у ньому богів, духів, з багатством народних обрядів знайомить ця книга. На основі різних досліджень, етнографічних праць, спостережень, розвиток по крихті дбайливо зібраний і систематизований великий матеріал – з маленьких осколків знань і відомостей, що дійшли до нас, складається велична картина світобачення далеких слов’янських предків. Книга містить багатий ілюстративний матеріал.

Войтович Валерiй. Українська мiфологiя  - К. : Либiдь, 2002. - 664 с. : iлюстр. - ISBN 966-06-0273-1.

Книга є спробою осмислення надзвичайно багатого та яскравого світу української дохристиянської міфології – народних уявлень, звичаїв та обрядів, вірувань іповір’їв, тощо. Це своєрідний погляд на духовну культуру предків, їхній світогляд, світовосприйняття та ментальність. Текст супроводжується авторськими ілюстраціями.

Блакуэлл Кристофер У. Мифология для "чайников"  - М. ; СПб. ; К. : Диалектика, 2005. - 366 с. : ил.

Міфологія настільки цікава і повчальна, що людство, незважаючи на технічний і технологічний прогрес, так і не втратило інтересу до легенд давно минулих часів. Древній Єгипет і класична Греція, густонаселена Індія і засніжена Скандинавія, екзотичні цивілізації майя та ацтеків далекої для європейців Америки - міфи і сказання цих країн відкриваються перед читачами цієї книги. Вас чекають зустрічі з легендарними богами і героями, чудовиськами і красунями, чарівниками і пройдисвітами.

Мiфи України : за кн. Г. Булашева "Український народ у своїх легендах, релiгiйних поглядах та вiруваннях" / пер. Ю. Буряка. - К. : Довiра, 2003. - 383 с. - ISBN 966-507-147-5.

Міфи України – блискучій, неперевершений посібник з народознавства, це всесвіт народних вірувань, казок, притч, оповідок. Давно минулися часи, коли твори народної словесності вважалися низькими, не гідними смаку освічених людей. Але з середині XVIII ст. почав виникати інтерес до народної творчості, з’являются збірники народних пісень, прислів’їв, оповідань, казок. Легенди, щолягли в основу книги, почерпнуті здебільшого, з етнографічних матеріалів і  є великою бібліографічною рідкістю.

Русская мифология : энциклопедия / сост. Е. Мадлевская. - М. : Эксмо, 2006. - 784 с. : ил. - (Тайны древних цивилизаций). - ISBN 5-699-13535-9.

Російська міфологія - абсолютно особливий міфологічний світ. Цей світ рано втратив свої божества, збереглися лише перерахування імен і згадки в літописах про повалення ідолів. Але християнство не змогло витіснити з народної свідомості численних домашніх, польових, лісових, водяних та інших духів, які здавна були сусідами з людиною. Так склалася унікальна ситуація двовірства склав основу російської міфології. Про все це та багато іншого розповідається на сторінках цієї книги.

Криничная Н. А. Русская мифология : мир образов фольклора   - М. : Гаудеамус, 2004. - 1008 с. : ил. - ISBN 5-8291-0388-5.

Дана книга - підсумок багаторічних досліджень в галузі російської міфології. Робота виконана на стику багатьох дисциплін - лінгвістики, фольклористики, літературознавства, етнографії, мистецтвознавства, історії, із залученням міфологічних аспектів народної ботаніки, медицини, географії. За допомогою комплексного аналізу розкриваються витоки образів, виявлених в легендах, повір'ях, в творах інших жанрів і різновидів фольклору. Книга містить багатий ілюстративний матеріал.

Антична лiтература : навч. посiб. для студ. вузiв / [В. М. Миронова (кер. авт. кол.), О. Г. Михайлова, I. П. Мегела та iн.]. - К. : Либiдь, 2005. - 487 с. : iлюстр. - ISBN 966-0399-1.

Від раннього дитинства кожен із нас вбирає в себе чарівний світ казок, поринає у дивовижне царство вигадки та фантазії, проходить у своєму духовному розвитку ті стадії, що й наша цивілізація загалом. Згодом наші знання про давнє минуле, про Античність, як джерело європейської культури  поглиблюються.  Усі відомості про побут, звичаї, культуру Давньої Греції та Риму здебільшого базуються на міфах і творах писемної літератури, які збереглися до наших часів. До навчального посібника включено статі, які охоплюють різні сфери культурного життя Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Книгу побудовано за принципом енциклопедичного словника – довідника, Що складається з 3-х частин, антична міфологія, антична література, антична риторика, що зручно для користування.

Кун Н. А. Легенды и мифы Древней Греции / Н. А. Кун. - М. : Фирма СТД, 2006. - 558 с. : ил. - ISBN 5-89808-013-9.

Наука не знає жодного народу, який не мав би уявлень про богів, не мав хоча б примітивних вірувань. Разом з цими віруваннями виникали розповіді про богів, героїв, і про те, як створений був світ і людина. Ці розповіді і називають міфами.
У даній книзі викладаються міфи античної давнини греків і римлян, написані в популярній і доступній формі.

Ритуали. Обряди. Звичаї / упоряд. : Б. Губський, С. Кононенко. - К., 1998. - 33 с. -(Слов'янський свiт). - ISBN 966-7111-12-1.

Давні слов’яни шанували сонце і вогонь, воду, землю, дерева і трави, предмети, які були значущими в побуті. В обрядах слов’янських народів багато спільного, що свідчить про їхні тісні стосунки в давні часи і взаємовплив. Обряд – дія, яка тісно пов’язана з міфом є ніби інсценіровкою міфу, а міф є поясненням виконуваного обряду. Ця книга ознайомлює з обрядами та звичаями наших предків, які дійшли до нас з сивої давнини.

Friday, 03.03.2017 10:25 Вік: 8 Років