Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Михайло Булгаков – митець «Пантеону ХХ століття»

Михайло Опанасович Булгаков – російський прозаїк і драматург. Його творчості, що відбивала дух трагічної доби 20 – 30-х років російської історії, був притаманний пафос ствердження загальнолюдських духовних цінностей.
    
Лише за кілька десятиліть після своєї смерті М. Булгаков був «перевідкритий» як письменник світового масштабу. Булгаковські твори давно завоювали читацьку любов і усталений інтерес літературознавців у різних країнах. Одним із цих численних знаків всесвітнього визнання було те, що ім`я цього митця увійшло до «Пантеону ХХ століття», створеного в Америці для увічнення найвидатніших людей епохи. Втім, за зловісною іронією долі, письменник, посмертно уславлений в усьому світі, жив і писав за умов, що заперечували саму можливість творчої праці. Однак, попри тиск тоталітарного режиму, він писав, «зціпивши зуби», днями і ночами. Писав до останніх тижнів свого життя, доки працювала свідомість. Писав і тоді, коли вже не мав жодної надії побачити свої твори надрукованими. Його творча праця була взірцем героїчної відданості мистецтву та свідченням мужнього опору художника тоталітарній владі, що намагалася зламати його дух.

 

 

Булгаков М. А. Мастер и Маргарита : роман / М. А. Булгаков. - Х. : ЧП "ДИВ", 2006. - 415 с. - ISBN 966-8504-19-4.

Роман «Майстер і Маргарита» є вершиною прози М. Булгакова. Він увібрав художні здобутки попередніх етапів творчості письменника. Цей твір визначають як філософський, фантастичний і сатиричний роман. Головна тема «Майстра і Маргарити» – художник і суспільство – розкривається на широкому фоні суспільного життя 20 – 30-х років. Сюжет «Майстра і Маргарити» рухається від морального суду і відплати до ідеї прощення, ілюструючи у такий спосіб давню мудрість, згідно з якою милосердя є вищим за справедливість.

Булгаков Михаил. Пьесы / Михаил Булгаков. - М. : Сов. писатель, 1986. - 636 с.

В збірник увійшли драматичні твори «Дні Турбіних», «Кабала святош», «Іван Васильович», «Блаженство». Присвячена подіям громадської війни драма Булгакова «Дні Турбіних» представляла точку зору «білої» інтелігенції – людей, що переживали революцію та її наслідки як загальнонаціональну й особисту трагедію. Комічне зображення жорстокого монарха минулого у булгаківській драмі «Іван Васильович» суперечило бажанню Сталіна створити з його образу піднесено-патетичну емблему влади. «Кабала святош» – це осмислення долі французького автора Мольєра, проблема взаємин митця з владою та немилосердною до нього сучасністю.

Булгаков Михаил. Белая гвардия : роман / Михаил Булгаков. - М. : Детлит, 1990. - 286 с. - (Библиотечная серия).

«Біла гвардія» – це роман про події пореволюційного хаосу, що їх письменник спостерігав на власні очі у 1918 р. Описуючи боротьбу ворожих політичних таборів, оповідач займає позицію «над сутичкою». Обрана автором позиція має своїм світоглядним підгрунтям сповідування вічних цінностей. Одухотвореними символами цих цінностей у «Білій гвардії» постають Місто, вічні зірки, Оселя. Мрія про спокій та мирне життя є головним пафосом цього роману.

Булгаков М. А. Белая гвардия. Жизнь господина де Мольера. Рассказы / М. А. Булгаков. - М. : Правда, 1989. - 576 с.

В збірник вибраних творів М. О. Булгакова увійшли романи «Біла гвардія», «Життя пана де Мольєра», а також оповідання «Рушник з півнем», «Тьма єгипетська», «Я вбив».

Булгаков Михаил. Избранные произведения : в 2-х т. Т. 2. Жизнь господина де Мольера. Театральный роман. Мастер и Маргарита / Михаил Булгаков. - К. : Худож. лит., 1989. - 750 с. - ISBN 5-308-00385-5.

До другого тому вибраних творів М. Булгакова увійшли яскраві прозові твори: біографічна повість «Життя пана де Мольєра», «Театральний роман», «Майстер і Маргарита».

Булгаков Михаил. Собачье сердце. Повести и рассказы / Михаил Булгаков. - М. : Правда, 1990. - 464 с. - (Мир приключений). - ISBN 5-253-00385-1.

В книгу увійшли повісті, в яких автор використовує фантастичні прийоми: «Собаче серце», «Фатальні яйця», «Іван Васильович». На поверхні сюжету «Собачого серця» порушується проблема відповідальності науки за її відкриття. Важливе місце у повісті посідають також теми долі культури та традиції за умов нового суспільства, що взяло курс на їх знищення. В антиутопії «Фатальні яйця» сатирична фантастика М. Булгакова спрямовується на дух експериментаторства, що культувався радянською ідеологією під гаслами досягнення високої соціально–політичної мети.

Белозерская-Булгакова Л. Е. Воспоминания / Л. Е. Белозерская-Булгакова ; сост. и послесл. И. Белозерского. – М. : Худож. лит., 1990. - 223 с. - ISBN 5-280-01334-Х.

Книга другої дружини М. Булгакова Л. Є. Білозерської-Булгакової включає в себе кілька дуже цікавих матеріалів: спогади про роки її вимушеної еміграції в Константинополі, Берліні, про відомого радянського вченого Є. В. Тарлє. В якості ілюстрацій використовуються рідко або взагалі неопубліковані фотографії Л. Є.Білозерської-Булгакової, її родичів, М. О. Булгакова, його друзів і знайомих.

 

 

Tuesday, 10.05.2016 11:14 Вік: 8 Років