Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

«Милий друг» французької літератури

До 170-річчя від народження Гі де Мопассана


Гі де Мопассан народився 5 серпня 1850 р. в місті Міроменіль. Належав до аристократичного лотаринзького роду, що осів у Нормандії. Мопассан з дитинства відрізнявся чудовим здоров'ям, хоча його мати, приятелька Флобера, все життя мучилася неврозами, а брат, за фахом лікар, помер у лікарні душевнохворих. Поступивши в колегію, Мопассан утримувався духовенством, потім перейшов у руанський ліцей, де і закінчив курс.

Пройшовши франко-прусську кампанію простим рядовим, Мопассан поповнював свою освіту читанням і особливо пристрастився до природознавства та астрономії. Щоб усунути  небезпеку спадкової недуги, він посилено працював над своїм фізичним розвитком.

Розорення, що спіткало його сім'ю, змусило Мопассана вступити чиновником у морське міністерство, де він пробув близько десяти років. Мопассан тяжів до літератури. Більше шести років Мопассан складав, переписував і рвав написане, але в пресі він зважився виступити, тільки коли Гюстав Флобер визнав його твори досить зрілими і стилістично цілісними. Перше оповідання Мопассана «Пампушка» вийшло у світ в 1880 р. У тому ж році Мопассан випустив збірку творів «Вірші» (1880), в якому особливо чудові п'єси «Стіна», «У кромки води». Поміщений там же драматургічний досвід у віршах («Історія давнього часу») дозволив Мопассану стати хронікером у газеті «Le Gaulois»; чиновну службу письменник у цей час залишив.

Хоча Мопассан на початку своєї літературної діяльності і уславився послідовником Золя, він далеко не був прихильником «натуралістичної» школи, визнаючи її вузькою і односторонньою. Мопассан за одинадцять років створив цілий ряд збірок невеликих повістей, позначених в заголовку на ім'я першого оповідання (до 16 томів), на той час ним написані великі романи: «Життя» (1883), « Любий друг» ( 1885), «Монт-Оріоль» (1887), «П`ер та Жан» (1888) і «Наше серце» (1890). Ці твори надали Мопассану одне з перших місць у новітній французькій новелістиці. Кращі французькі критики одностайні в захоплених відгуках про Мопассана. За словами Еміля Золя, він задовольняє всі розуми, зачіпаючи всілякі відтінки почуттів, і став улюбленцем публіки тому, що мав добродушність, глибоку, але незлобиву сатиру і нехитрі веселощі.

Твори Мопассана мали великий успіх, він довів свій заробіток до 60 тис. франків на рік і вважав своїм обов'язком підтримувати матір і сім'ю брата. Надмірне розумове напруження швидко підірвало здоров'я Мопассана. Крім того, Мопассан захворів важкою хворобою - сифілісом. З 1884 р. він піддається нервових припадків; в міру зростання розчарованості і іпохондрії він впадає у неспокійний ідеалізм, мучиться потребою знайти відповідь на те, що вислизає від почуттів. Цей настрій знаходить собі вираз в ряді повістей. Відновити порушений душевний спокій Мопассану не допомагають ні світські успіхи, ні успіх на сцені Gymnase комедії «Musotte», ні одержання академічної премії . У грудні 1891 нервові напади довели його до замаху на самогубство; в лікарні душевнохворих поблизу Пассі Мопассан спочатку повертався до свідомості, але потім напади стали повторюватися частіше. Смерть настала від прогресивного паралічу мозку.

 

На думку Льва Толстого, «навряд чи був інший такий письменник, який би настільки щиро вважав, що все добро, весь сенс життя - в жінці, у коханні ... і чи був коли-небудь письменник, який до такої ясності і точності показав всі жахливі боки того самого явища, яке здавалося йому найвищим і дає найбільше благо життя».

Мопассан Г. Собрание сочинений : пер. с фр. Т. 1. Стихотворения. Ранняя драматургия. Пышка. Воскресные прогулки парижского буржуа. Заведение Телье / Г. Мопассан. - М. : Сретение, 1992. - 367 с. - ISBN 5-88214-009-9.
Перший том зібрання творів класика французької літератури ХІХ століття Гі де Мопассана об`єднує вірші, дві п`єси, знамениту повість «Пампушка», цикл новел «Недільні прогулянки паризького буржуа» і розповіді зі збірки «Заклад Тел'є».
Мопассан Г. Монт-Ориоль : роман / Г. Мопассан. - Воронеж : Центр.-Чернозем. кн. изд-во, 1981. - 227 с.
  В романі «Монт-Оріоль» розповідається про комерційний ажіотаж навколо організації курорту в тихій провінції Оверні і любові героїні роману, яка протиставлена делячеському практицизму її чоловіка–банкіра.
Мопассан Г. Милый друг : роман / Г. Мопассан. - М., 1992. - 415 с. - ISBN 5-86716-020-3.
  Роман Гі де Мопассана «Милий друг», вершинний твір цього видатного французького письменника–реаліста, Мопассан з сатиричною загостреністю малює дух політичного аферизму, безпринципності і корупції, яка панує в правлячих колах і буржуазній пресі Франції періоду Третьої республіки.
Мопассан Г. Сильна, як смерть : роман : пер. з фр. / Г. Мопассан. - К. : Худож. лiт., 1957. - 195 с. - (Б-ка свiтової класики).
  Роман належить до останніх великих творів Г. Мопассана. Природні людські почуття, пристрасть, любов пронизують сюжетну канву оповіді.
Мопассан Г. Орля / Г.Мопассан. - М. : Политиздат, 1991. - 127 с. - ISBN 5-250-01437-2.
  Збірка Гі де Мопассана «Орля» вийшла друком в Парижі в 1887 році. Зміст новел різноманітний : тут і непомітні трагедії  повсякденного життя , і анекдотично кумедні історії, і маленькі поеми в прозі про любов.
Мопассан Г. Пышка : новеллы / Г. Мопассан. - М. : Худож. лит., 1987. - 237 с.
  До збірки увійшли новели про франко – прусську війну, про аморальність буржуазії, про бездуховність, про обивательські будні, про важке життя селян і любов.
Мопассан Г. Монт-Ориоль; Пьер и Жан / Г.Мопассан ; пер. с фр. О. В. Моисеенко. - М. : Правда, 1984. - 432 с. : ил.
  В книгу включені два відомих твори Гі де Мопассана – «Монт – Оріоль» і «П`єр і Жан», що відрізняються різкою антибуржуазною спрямованістю, гостротою соціального аналізу. Духовній злиденності, користолюбству буржуа – власника Мопассан прагнув протиставити правду природних почуттів людини.
Пащенко В. I. Гi де Мопассан : Нарис життя i творчостi / В. I. Пащенко. - К. : Днiпро, 1986. - 228 с.
  Книга знайомить українських читачів з творчим шляхом видатного французького письменника Гі  де Мопассана (1850–1893). У популярній формі автор наводить ряд маловідомих фактів з життя митця–реаліста, досліджує ідейні та художні особливості його новел та романів.

 


Monday, 03.08.2020 19:33 Вік: 4 Років