Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Міжнародний день філософії

Я не згоден з тим, що ви говорите, проте буду до останньої краплини крові захищати ваше право висловлювати свою думку.

 

Вольтер

 

Міжнародний день філософії проводиться у третій четвер листопада з 2002 року за регламентом ЮНЕСКО (UNESCO General Conference).

Сенс святкування Міжнародного Дня філософа полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціо-культурних перетворень, які відбуваються зараз, долучити людей до філософської спадщини, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають перед соціумом сьогодні.

Безліч мислителів стверджували, що суть філософії полягає в подиві. І справді, філософія народжується з природного прагнення людських істот цікавитися собою і світом, у якому вони живуть. Як рефлексія любові до мудрості, філософія вчить нас мислити про думки, досліджувати фундаментальні істини, вивіряти посилки і будувати власні висновки.

Протягом століть у різних культурах філософія народжувала концепції, ідеї та праці з обгрунтованого аналізу і закладала основу критичного, незалежного і творчого мислення.

В 2015 році Міжнародний день філософії припадає на 19 листопада.

 

 

Кремень В. Г. Фiлософiя. Мислителi, їдеї, концепцiї : пiдручник / В. Г. Кремень, В. В. Iльїн. - К. : Книга, 2005. - 525 с. - ISBN 966-8314-16-6.

У підручнику пропонується грунтовний і всебічний аналіз фундаментальних проблем світової філософської думки. В дохідливій формі автори прагнуть довести до читача зміст основних філософських ідей, теорій, поглядів, які дістали загальне визнання та практичне підтвердження, розкрити їх генезис у процесі духовної еволюції культури. Автори намагались ознайомити тих, хто вивчає філософію, з різними філософськими напрямами, течіями, школами, розкрити плюралістичний характер філософського знання, уникнувши традиційної моноідеологічної та теоретичної однобічності у викладі матеріалу. Особливу увагу приділено основним філософським напрямкам ХХ ст., а також українській філософії. Розглядаються особливості східної філософії.
Підручник розрахований на студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за фахом  «філософія», «соціологія», «політологія», «культурологія», «психологія», «релігієзнавство», «педагогіка», «правознавство» тощо; на вчених і спеціалістів, які розробляють філософські проблеми, а також на широке коло читачів.

Кремень В. Г. Фiлософiя. Логос. Софiя. Розум : пiдручник / В. Г. Кремень, В. В. Iльїн. - К. : Книга, 2007. - 430 с. - ISBN 978-966-8314-30-8.

У підручнику грунтовно висвітлено основні філософські концепції, ідеї, погляди, що становлять зміст світової інтелектуальної культури, дохідливо розкрито смисл філософського знання, яке еволюціонувало від «Логосу» (слова), через «Софію» (мудрість) до «Раціо» (розум), надано всебічний аналіз філософських думок, шкіл, напрямів, виявлено їх вплив на розвиток духовної культури, висвітлено життєві шляхи і творчі біографії видатних мислителів, а також досліджено генезу української філософії.
Підручник розрахований на студентів вищих навчальних закладів, гуманітарних та інших спеціальностей, на вчених та філософів, яких цікавлять філософські проблеми, а також на широке коло читачів.

Фiлософiя : Свiт людини: курс лекцiй : навч. посiб. для студ. ВНЗ / В. Табачковський, М. Булатов, Н. Хамiтов та iн. - К. : Либiдь, 2003. - 432 с. - ISBN 966-06-0278-2.

Звідкіль і хто ми, куди йдемо? Щопильніш вдивляєшься у світ, то глибше осягаєш себе. Посприяти такому самоосягненню – мета навчального посібника, пропонованого групою дослідників Київської світоглядно-антропологічної школи.
Людина у розмаїтті її виявів – розумових, учинкових, комунікативних, мовленнєвих, духовних і душевних, усвідомлювальних та неусвідомлювальних, жіночих і чоловічих, загальнолюдських та етнонаціональних; у її тяжінні до іментного й трансцендентного… Як це розмаїття поєднується в таїні, віддавна іменованій «сутність людини»?
Що зробила людина зі світом? Став він цариною розуму («ноосферою») – чи «антисвітом» її владних зазіхань, перетворився на «несвіт»?
Над цими та іншими питаннями розмірковують автори посібника.

Волинка Г. I. Фiлософiя стародавностi i середньовiччя в освiтньому контекстi : навч. посiб. для студ. вузiв / Г. I. Волинка. - К. : Вища освiта, 2005. - 543 с. - ISBN 966-8081-33-1.

Історико-філософській літературі бракує книг, де б становлення філософської думки, її високі класичні злети в Античності і середньовіччі тісно пов’язувалися з освітою, досліджуваною як фундаментальне підгрунтя філософії. Пропонована книга долає цей недолік, розглядаючи філософський поступ у перехресних взаємозв’язках з еволюцією виховання ц освіти. У навчальному посібнику використано нові, раніше відсутні у нашому обігу першоджерела, документи, факти. Ідеографія кожної філософської школи завершується уривками з класичних текстів.

Асмус В. Ф. Античная философия / В. Ф. Асмус. - 3-е изд. - М. : Высш. шк., 2003. - 400 с. - (История философии). - ISBN 5-06-003049-0.

У роботі видатного історика філософії докладно розглядається розвиток античної філософії від періоду становлення (мілетська і піфагорійська школи) до зльоту високої класики (Сократ, Платон, Арістотель) і далі до навчань епохи еллінізму (стоїцизм , скептицизм, епікуреїзм). Завершує дослідження огляд еволюції неоплатонізму, який справив особливий вплив на становлення християнської патристики.

Философия : учеб. для студ. вузов / под ред. А. Ф. Зотова, В. В. Миронова, А. В. Разина. - М. : Акад. проект, 2007. - 686 с. - (Классный университетский учебник). - ISBN 5-902358-96-5.

Підручник підготовлений колективом викладачів Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова. Структура підручника максимально наближена до курсу філософії, який читається в даний час в більшості вузів. У підручнику представлені історія філософії, виклад філософії в логічному плані - як системи ідей, а також розглянуті окремі сфери філософського знання, що демонструють, як філософська методологія може бути практично застосована при дослідженні специфічних областей дійсності.
Автори прагнули зберегти полемічний характер викладу, розкриваючи перед читачем різноманіття підходів, представлених в різних філософських школах і напрямках.

Золкин А. Л. Философия : учеб. для студ. вузов / А. Л. Золкин. - М. : Юнити, 2005. - 590 с. - ISBN 5-238-00848-1.

Розглядаються основні етапи розвитку європейської та східної філософії, проблеми сучасної філософської методології, онтології, гнесології, аксіології, антропології, соціальної філософії та філософії культури. На основі новітніх досягнень англоамериканської, німецької, французької та вітчизняної філософії представлений цілісний курс сучасного філософського знання. Новизна і актуальність змісту - відмітні особливості цієї книги.

Кузьменко Г. Н. Введение в историю философии : мировоззрен. аспект : учеб. пособие  для студентов вузов / Г. Н. Кузьменко. - М. : Гардарики, 2005. - 141 с. - ISBN 5-8297-0245-2.

У пропонованому читачеві навчальному посібнику філософія розглядається в першу чергу як одна з форм світогляду, а її історія - як відображення єдиної і закономірної еволюції поглядів людини на світ.
Адресовано студентам, які вивчають історію філософії, релігієзнавство, Культорології, а також усім, кого цікавить історія світової культури.

История философии : учеб. для студ. вузов / отв. ред. В. П. Кохановский, В. П. Яковлев. - 3-е изд. - Ростов н/Д : Феникс, 2005. - 731 с. - ISBN 5-222-06923-0.

Підручник підготовлено відповідно до вимог державного освітнього стандарту вищої професіональної освіти по спеціональності «філософія». Історія філософських ідей розглядається авторами у зв'язку з історією суспільно-політичного і культурного життя суспільства. Представлені основні концепції східної, західної та російської філософії.
Книга розрахована на студентів та аспірантів вузів, а також на досить широке коло читачів, які цікавляться актуальними проблемами філософії та її історії.

Вiсник нацiонального унiверситету "Львiвська полiтехнiка" / М-во освiти i науки України, нац. ун-т "Львiвська полiтехнiка" ; вiдп. ред. В. Л. Петрушенко. - Львiв : Львiв. полiтехнiка, 2012. - 143 с.

Тематичний випуск Вісника Національного університету « Львівська політехніка» «Філософські науки» видається з ініціативи кафедри філософії Львівської політехніки. У цьому випуску опубліковані статті, присвячені актуальним проблемам сучасної філософії, зокрема, проблемам онтології, гносеології, історії української філософії, релігієзнавства, етничним та естетичним питанням, відображені події наукового життя.

 

 

Tuesday, 10.11.2015 11:43 Вік: 9 Років