Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Міжнародний день музеїв

Музей - це завжди культурний діалог між минулим і сьогоденням, між вічними цінностями і сучасним світосприйняттям.



18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція російської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

 

Харкiвський художнiй музей : альбом / авт.-упоряд. М. П. Работягов. - К. : Мистецтво, 1983. - 158 с.

В альбомі представлено більше 120 репродукцій кращих творів вітчизняного та зарубіжного мистецтва, які експонуюються в музеї. Серед них роботи Ф. С. Рокотова, Д. Г. Левицького, В. Л. Боровинського, О. А. Кіпренського, Т. Г. Шевченка, І. К. Айвазовського, І. Ю. Рєпіна, Н. К. Пимоненка, А. А. Мурашко, Ф. Г. Кричевського, А. А. Хмельницького, А. М. Константинопольського, Т. Н. Яблонської, Яна ван Скореля, Сальватора Рози. Вступна стаття знайомить з історією створення колекції, характеризує найбільш значні твори.

Харківський державний музей образотворчого мистецтва / [ред. К. Д. Івашиніна]. - К. : Держ. вид-во образотв. мистец. і муз. л-ри УРСР, 1960. - 16 с. : 99 ілюстр.

Харківський державний музей образотворчого мистецтва — один з найстаріших у нашій країні. Він існує вже близько півтора століття. У зібранні музею зберігається близько семи тисяч робіт видатних українських, російських і західноєвропейських художників. Кожного року його колекції поповнюються новими творами живопису, графіки, скульптури.

Львiвський державний музей українського мистецтва / упоряд. Я. Й. Нановський. - К., 1962. - 118 с.

Цей альбом містить репродукції з вибраних творів живопису, скульптури і графіки, які зберігаються у Львівському державному музеї українського мистецтва. Швидке зростання музею, збагачення його колекцій, підвищення ролі, яку він відіграє в культурному житті, є переконливим свідченням розквіту культури західних областей України.

Государственный музей изобразительных искусств им. А. С. Пушкина / aвт.-сост. И. А. Антонова. - М. : Изобраз. искусство, 1988. - 23 с. : 99 ил.

Картинна галерея Державного музею образотворчих мистецтв імені О. С. Пушкіна - найбільш дорогоцінна частина його зборів, але не єдина. Колекції музею різноманітні: вони включають твори зарубіжного мистецтва з найдавніших часів і до наших днів, за період більш ніж п'яти тисяч років. Музей зберігає близько трьохсот тисяч малюнків і гравюр, в тому числі найбільшу в світі колекцію старої російської та радянської графіки, чудове зібрання єгипетських старожитностей, і серед них - унікальні фаюмські портрети і коптські тканини, пам'ятники античної скульптури і грецькі вази, а також тисячі предметів прикладного мистецтва, медалі і монети. Музей один з найбільших в світі за кількістю експонатів зліпків з всесвітньо відомих пам'ятників скульптури Стародавнього світу, середніх віків та Відродження.

Музей росiйського мистецтва в Києвi : альбом / упоряд. А. Т. Кнюх, М. Д. Факторович. - К. : Мистецтво, 1979. - 214 с. : iлюстр.

Національний музей російського мистецтва в Києві є найбільшою колекцією російського мистецтва в Україні. Музей, колекція якого нараховує понад 12 000 експонатів, від ікон ХІІІ сторіччя до шедеврів живопису та скульптури XIX-XX сторіч, лишається єдиним подібним музеєм російського мистецтва поза межами Російської Федерації.

Степовик Д. В. Скарби України / Д. В. Степовик. - К. : Веселка, 1990. - 191 с. - ISBN 5-301-00281-3.

Автор розповідає про видатні твори укрїнського і зарубіжного мистецтва, які зберігаються в музеях України, про відомих скульпторів та їхні творіння.

Сто великих музеев мира / авт.-сост. Н. А. Ионина. - М. : Вече, 1999. - 510 с. - ISBN 5-7838-0497-5.

Книга, що продовжує популярну серію "100 великих", розповідає про історію зародження музейної справи, про те, як приватні колекції пристрасних збирачів та меценатів перетворювалися на великі музейні зібрання. У ній зібрано матеріал про музеї стародавніх і зовсім молодих, всесвітньо відомих і ще не стали самими знаменитими. Читач книги здійснить подорож в Афінський акрополь і Помпеї, ватік і Лувр, Палац Дощів і Ескоріал, Кунсткамеру і Петродворец, в Ермітаж і Алмазний фонд Росії.

Wednesday, 13.05.2015 09:26 Вік: 9 Років