Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Міжнародний день поезії

Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі.

Ліна Костенко

 

Щороку 21 березня світ відзначає День поезії. Він встановлений 1999 р. ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО. Вперше його відсвяткували 2000 р. в Парижі. Метою встановлення дати Генеральною Конференцією ЮНЕСКО було привернути увагу суспільства до поетичної спадщини та необхідності звернення до неї у виховній та просвітницькій діяльності.

Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура зазначив „Поезія - це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія – головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. Отже, поезія допомогає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами”.

 

 

Акорди : антологiя укр. лiрики вiд смертi Шевченка / упоряд. I. Франко. - репринт. вид. з дод. - К. : Веселка, 2005. - 350 с. : iлюстр. - ISBN 966-01-0369-7.

Понад 100 років тому у Львові побачила світ антологія „Акорди”, з любовю упорядкована Іваном Франком. Книга, що репрезентувала творчість 88 поетів другої половини XIX-початку XX століття, стала помітним явищем у духовному житті України і відтоді була перевидана лише єдиний раз 1992 року у „Веселці”.

Слобожанська муза : антологiя любов. лiрики XVII-XX ст / упоряд. В. Бойко. - Х. : Майдан, 2000. - 838 с. - ISBN 966-7077-76-4.

Сковоридинське величання любові є витвором барокової доби, доби героїчного чину в нашій історії, коли на потужній хвилі української „Рекон-кісти” народилася слобожанська поезія. В збірку увійшли поезії романтичної любовної лірики Л. Боровиковського, С. Писаревського, М. Петренка, М. костомарова. Ця традиція мала довге життя в літературі Слобожанщини XIX століття. Одначе, з часом романтичні думки та символи потроху поступаються місцем позитивістським настановам. Б. Грінченко, І. Манжура, П. Грабовський.

Классическая восточная поэзия : антология / сост. Х. Г. Короглы. - М. : Высш. шк., 1991. -799 с.

Імена Рудакі, Фірдоусі, Омара Хайяма, Сааді, Хафіза та інших поетів Сходу  упродовж тисячоліть збагачували світову літературу шедеврами ліро-епічної, філософсько-етичної і чарівно-фантастичної поезії. В антологію включені твори поетів тюркомовних народів СРСР. Вірші наведині в перекладах російських і радянських поетів. У передмові характеризуються особливості літературного процесу. Антологія наповнена літературно-критичним додатком і коментарем.

Вершины русской поэзии. Век XIX. - М. : ЭКСМО-Пресс, 1999. - 636 с. - (Рус. классика). - ISBN 5-04-002554-8.

В цю книгу увійшли вірші та короткі поеми, створені великими творцями російської класичної лірики в роки їх художньої зрілості, інакше кажучи, тут представлені вищі зразки ліричної поезії XIX століття.
Вірші для цієї книги відібрані за художнім критерієм. Це найбільш глибокі за змістом і найбільш досконалі за формою ліричні твори корифеїв російської класичної літератури – О. С. Пушкіна, Є. А. Боратинського, Ф. І. Тютчева, А. В. Кольцова, М. Ю. Лермонтова, О. О. Фета, М. О. Нєкрасова.

Вольная русская поэзия XVIII-XIX веков : сборник стихотворений / [сост. С. А. Рейсера]. - М. : Художественная литература, 1975. - 624 с.

В важких умовах суспільно-політичного життя Росії, починаючи з другої половини XVIII століття, література стає важливим, активним засобом політичної боротьби за волю. У цей час швидко розвивається нелегальна, „підземна” література, котра потім отримає назву „вольна”.
У цю збірку увішли і полуфолькльорні твори, оди, сатири, що характерні для класицизму, гімни, пісні. Разом з відомими віршами Пушкіна, Лєрмонтова, Нєкрасова, читач знайде в цій збірці і твори незнайомих авторів.

Голоса вещей : послевоенная японская поэзия / пер. с япон. А. Долина. - М. : Радуга, 1988. - 256 с.

В збірку увійшли твори ведучих японських майстрів вірша після воєного покоління: Таникава Сюнтаро, Кора Руміко, Накае Тосіо, Аракава Єдзи та ін. Книга відбиває складний шлях розвитку поезії нетрадиційних жанрів за останні три дисятиліття нафоні відбувшихся у країні соціально-політичних зрушень. Твори що увійшли в книгу відзначаються глибинним психологізмом, новаторською формою: громаданська лірика межує з тонкими пейзажними замальовками.

Гении рифмы : 500 лучших стихотворений всемир. лит. - Симферополь : Реноме, 1998. - 361 с. - ISBN 966-7198-40-5.

Антологія кращих віршів всесвітньої літератури не випадково обєднана спільною назвою „Генії рими”. В цей збірник введені найсильніші зразки світової поетичної думки, починаючи з мудреців Стародавнього світу і закінчуючи сучасними поетами-бардами. Кожний майстер поетичного слова поданий тут кращим своїм твором. Для зручності користування всі автори розподілені за алфавітом, що дає можливість читачу самостійно розставити пріоритети.

I знов дорога кличе... : поезiї / [ред. i упоряд. В. I. Ковальов]. - Х. : ХНАДУ, 2005. - 252 с. : iлюстр. - ISBN 966-303-071-2.

Десять років тому у світ вийшла збірка поезій „Дорога кличе в далечінь…”, в якій були зібрані твори викладачів, співробітників, студентів університету різних поколінь. Ця збірка справила неабияке враження на читачів, ще раз переконливо засвідчивши, що поети – це не лише ті, хто має гуманітарну освіту або чия праця повязана з журналістикою. Поети є серед нас, у вищому технічному закладі освіти. Читачам пропонується нова збірка поезій. У ній - нові твори авторів попередньої збірки – професора О. В. Косміна, доцентів Є. Т. Євсєєва, Т. В. Педан, В. І. Ковальова, які продовжують працювати в університеті, а також тих, хто зовсім недавно заявив про свій поетичний дар, про любов до поетичного слова.

 

 

Monday, 16.03.2015 12:33 Вік: 10 Років