Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Міжнародний день студентів

Проехав все моря и континенты,
Пускай этнограф в книгу занесёт,
Что есть такая нация - студенты,
Весёлый и особенный народ!

Эдуард Асадов

 

 

 

Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, в пам'ять чеських студентів-патріотів.
Звичайно, це свято асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами, а ось історія його, що почалася в Чехословаччині під час Другої Світової війни, кривава і сумна.
28 жовтня 1939 в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28.10.1918). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Обплітали.
Похорони Яна Обплітали 15 листопада 1939 знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада гестапівці і есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів були арештовані й укладені в концтабір у Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в катівнях в'язниці в празькому районі Рузіне.
За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

 

Iнновацiї у вищiй освiтi : бiблiограф. покажчик / уклад. Н. В. Артикуца ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська Академiя", Центр iннов. методик правничої освiти. - К. : Стилос, 2005. - 202 с.

Пропонований тематичний покажчик являє собою першу в Україні спробу зібрати і систематизувати вітчизняні і зарубіжні праці з проблем інноваційних технологій вищої освіти за 1995-2004 рр. Матеріал представлений у зворотній хронології: від найновішої літератури до 1995 р. У хронологічних рамках кожного року джерела розташовані за алфавітним порядком.
Розрахований на представників вищої школи (керівників, викладачів, аспірантів і докторантів, магістрів, методистів, бібліотечних працівників) та усіх, кого цікавлять нові тенденції і перспективи розвитку сучасних освітніх технологій.

Вища освiта в Українi : навч. посiб. / за ред. В. Г. Кременя, С. М. Нiколаєнко ; М-во освiти i науки України. - К. : Знання, 2005. - 327 с.

Основу книги становить аналіз історії, сьогодення та перспектив модернізації системи вищої освіти України в контексті Болонського процесу. Спираючись на закони України „Про освіту” та „Про вищу освіту”, акти Президента України та Кабінету Міністрів України, Державну національну програму „Освіта (Україна ХХІ століття)”, інші нормативно-правові  та нормативно-методичні акти, що регламентують діяльність системи вищої освіти в Україні, автори аналізують проблеми подальшої розбудови національної системи освіти, адаптації її до умов соціально орієнтованої економіки, трансформації та інтеграції системи освіти, адаптації її до умов соціально орієнтованої, економіки, трансформації та інтеграції системи освіти у європейське та світове співтовариство.
Розраховано на керівників вищих навчальних закладів, працівників міністерств і відомств, викладачів, студентів та аспірантів.

Нормативно-правовi акти про наукову та науково-технiчну дiяльнiсть у вищих навчальних закладах України : у 2-х кн. / [уклад.: М. I. Панов та iн.; за ред. Ю. I. Горобця, М. I. Панова]. - Х. : Право, 2001 -  . -
Кн. 1.- 2001. - 774 с.

До збірника нормативно-правових актів включено найважливіші закони та інші нормативно-правові акти, що регулюють наукову діяльність у вищих навчальних закладах ІІІ та ІV рівнів акредитації, атестацію науково-педагогічних працівників та їх соціальний захист, науково-дослідну роботу студентів (станом на 1 червня 2001 р.)
Збірник містить також роз’яснення Вищої атестаційної комісії України, накази Міністерства освіти і науки України щодо організації наукових досліджень та захисту дисертаційних робіт.
Призначений для науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ та IV рівнів акредитації, докторантів, аспірантів, магістрів та студентів.

Нiколаєнко С. М. Стратегiя розвитку освiти України : початок XXI ст. / С. М. Нiколаєнко. - К. : Знання, 2006. - 253 с.

У книзі аналізуються ключові проблеми розвитку системи освіти, підвищення якості професійної підготовки фахівців, законодавчого регулювання розвитку системи вищої освіти в Україні в контексті Болонського процесу, Розкривається органічна єдність змісту освіти і програм наукової діяльності.
Для керівників і викладачів вищих навчальних закладів та інститутів післядипломної освіти, державних службовців і науковців.

Освiтнi iнтернет ресурси : інформ. довiд. / [уклад. М. С. Коломоєць]. - К. : Освiта України, 2005. - 200 с.

Довідник містить найбільш повну на сьогоднішній день інформацію по Інтернет ресурсам що стосуються освіти і різних її напрямків. Містяться адреси сайтів, електронні адреси освітніх центрів та установ, інша корисна інформація, що стосується освіти. Інформаційна база включає не лише сайти України, ви можете знайти основні міжнародні та російські освітні центри. Отримаєте інформацію про навчальні заклади, міжнародні програми, гранти, бібліотеки та інше.
Довідник буде корисним усім, хто працює в галузі освіти або потребує будь-яку інформацію з мережі Інтернет.

Права та гарантiї студента : зб. нормат.-прав. док. / Федер. проф. спiлок України ; [уклад. Г. Ф. Труханов, С. М. Романюк, А. I. Клименко, О. С. Цибiн]. - К., 2005. - 379 с.

У книзі зібрано діючі в Україні нормативно-правові документи станом на 1 грудня 2005 р., в яких зазначено права, гарантії та обов’язки студентів, що поширюються на період здобуття вищої освіти.
Запропонована книга допоможе чітко орієнтуватися в законодавчому освітньому полі, знати свої права та обов’язки і неухильно вимагати їх дотримання від інших учасників освітнього процесу, сприятиме здобуттю якісної вищої освіти.
Видання покликане підвищити рівень знань студентів з питань правових відносин і зменшити кількість випадків порушень прав студентів.

Нiколаєнко С.  Вища освiта - джерело соцiально-економiчного i культурного розвитку суспiльства / С. Нiколаєнко. - К. : Знання, 2005. - 319 с.

У роботі аналізуються ключові проблеми розвитку системи освіти, підвищення якості професійної підготовки фахівців, законодавчого регулювання розвитку системи вищої освіти в Україні в контексті Болонського процесу. Розкривається органічна єдність змісту освіти і програм наукової діяльності. Особлива увага приділяється міжнародному співробітництву в галузі освіти, інтеграції національної освіти до міжнародного освітянського простору.
Для керівників і викладачів вищих навчальних закладів та інститутів післядипломної освіти, державних службовців і науковців.
Книга буде корисною також студентам і аспірантам.

Вища освiта : нормат.-правовi акти про органiзацiю освiти у вищих навч. закл. III-IV рiвнiв акредитацiї: у 2-х кн. / М-во освiти i науки України ; [уклад.: М. I. Панов та iн.]. - Х. : Право, 2006. - 686 с.

Видання нормативно-правові акти  має на меті ознайомлення громадян, широкого загалу науково-педагогічних працівників із змістом наведених в них актів, що сприятиме реалізації їх прав, виконанню обов’язків і забезпеченню законності у діяльності вищої школи.
У виданні нормативні акти подаються у повному обсязі. Є також і витяги з них. Нормативні матеріали викладено у двох книгах. У першій містяться нормативні акти, що регулюють організацію навчального процесу, другу книгу присвячено питанням фінансового забезпечення діяльності ВНЗ.
Збірник буде корисним для всіх, хто цікавиться правовими проблемами вищої школи в Україні.

Освiта в Українi : зб. законодав. i нормат. актiв : (відповідає офіц. текстові) / [упоряд. Ю. В. Паливода]. - К. : Паливода А. В., 2009. - 311 с. - (Закони України).

Збірник містить закони та нормативні акти, регламентують суспільні відносини у галузі навчання, виховання, професійної, наукової, загальнокультурної підготовки громадян України.
Розрахований на керівників, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, представників підприємств, установ, які беруть участь у навчально-виховній роботі, спеціалістів, батьків, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, аспірантів, докторантів та ін.


 

Thursday, 14.11.2013 12:21 Вік: 11 Років