Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Мова наша солов’їна

 Мова рідна моя, ти, як море безкрає,
Лексиконам твоїм кінця-краю немає.
В тобі мудрість віків, в тобі сила народу,
В тобі пам’ять сердець українського роду.

 Ти, як спів солов’я, ти, як сонце ласкава,
В теплих хвилях твоїх дітей мати плекала.
В тобі щирість душі і безсмертя народу,
В тобі радість і біль самобутнього роду.

 О. О. Петров

 

Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.


Опановувати мову людина починає з дня народження. Спочатку прислуховуючись до слів матері, рідних, згодом – вимовляючи звуки, слова. Протягом життя – людину супроводжує мова.

Слово – найтонший різець – яким можна доторкнутися до найтонших рис в людському характері, до найпотаємніших куточків людської душі, до найсокровеннішого. Словом можна створити красу, а можна й спотворити.

Саме мова є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства.

 

 

Зубков М. Сучасне українське дiлове мовлення : навч. посiб. для студ. - Х. : Торсинг, 2001. - 381 с. - ISBN 966-7661-78-4.

Посібник містить характеристику функціональних стилів сучасної української літературної мови. Наведено типові зразки рукописних документів, їх класифікацію, складові та вимоги до укладання. Правила в розділі «Орфографія» враховують останні зміни правопису й акцентують увагу на особливостях уживання частин мови в діловодстві. Розділ «усне ділове мовлення» включає основи культури мовлення, культури управління, види спілкування тощо. Додатки: містять словничок відмінностей слововживання; скорочення слів і словосполучень за державним стандартом України; російсько-український словник типових мовних зворотів; імена й імена по батькові, географічні власні назви.

Плиско К. М. Принципи, методи i форми навчання української мови : теорет. аспект : навч. посiб. / К. М. Плиско. - Х. : Основа, 1995. - 240 с. - ISBN 5-7768-0453-1.

У посібнику розкриті дидактичні та лінгводидактичні принципи і вимоги, що випливають з них, організації навчання мови, створені моделі їхніх систем. Класифікація методів і типологія уроків виконані в нетрадиційному плані. Наведено зразкові розробки уроків мови за новою структурою та орієнтований аналіз спостережуваного уроку мови за повною схемою.

Олiйник О. Б. Мова моя калинова : навч. посiб. / О.Б. Олiйник. - К., 1993. - 293 с.

Книга є комплексним посібником з української мови, який поєднує орфографічний, пунктуаційний, лексичний матеріал, твори української літератури й фольклору. Приділяється увага твору та диктанту як формі письмового екзамену. Для глибшого засвоєння теоретичного матеріалу в посібнику вміщено контрольно-тренувальні завдання і вправи.

Гуйванюк Н. В. Українська мова : сх., табл., тести / Н. В. Гуйванюк, О. В. Кардащук, О. В. Кульбабська. - Львiв : Свiт, 2005. - 304 с. - ISBN 966-603-447-6.

У посібнику у формі схем і таблиць подано узагальнений теоретичний опис сучасної української мови, поєднаний з практичним аналізом усіх одиниць мови: звука, слова, фразеологізму, морфеми, словоформи, словосполучення тощо. Одиниці мови представлені в трьох аспектах: як елемент системи мови, як виразник певної категорії та як одиниця функціонування у мовленнєвій діяльності. Поліконцептуальний підхід до викладу теоретичного матеріалу забезпечує ефективність самостійної роботи в навчальному процесі.

Ющук I. П. Українська мова : пiдручник / I. П. Ющук. - К. : Либiдь, 2004. - 640 c. - ISBN 966-06-0284-7.

У підручнику містяться відомості про походження,  розвиток і структуру сучасної української мови як цілісної функціональної системи. Розглянуто її усну і писемну форми. Деякі мовні явища висвітлено по новому.

Козачук Г. О. Українська мова : практикум: навч. посiб. для студ. вузiв / Г. О. Козачук. - 2-ге вид., перероб. i доп. - К. : Вища шк., 2008. - 414 с. - ISBN 978-966-642-385-9.

Навчальний посібник містить теоретичний матеріал з української фонетики, орфографії, словотвору та пунктуації, а також систему орфографічних, пунктуаційних та граматичних вправ і завдань, спрямованих на вироблення у студентів навичок грамотного письма, усного мовлення, на підготовку їх до опанування теоретичних мовознавчих курсів. У другому виданні посібника уточнено окремі визначення лінгвістичних понять, значною мірою оновлено зміст вправ.

I знов дорога кличе... : поезiї / [ред. i упоряд. В. I. Ковальов]. - Х. : ХНАДУ, 2005. - 252 с. : iлюстр. - ISBN 966-303-071-2.

Ця збірка справила неабияке враження на читачів, ще раз переконливо засвідчивши, що поети – це не лише ті, хто має гуманітарну освіту або чия праця пов’язана з журналістикою. Поети є і у вищому технічному закладі освіти. Читачам пропонується нова збірка поезій. У ній нові твори авторів попередньої збірки, які продовжують працювати в університеті, а також тих, хто зовсім недавно заявив про свій поетичний дар, про любов до поетичного слова.

Поети молодої Музи / [упоряд. Микола Iльницький]. - К. : Днiпро, 2006. - 670 c. - ISBN 966-578-092-1.

Збірник складають кращі поетичні твори П. Карманського, В. Пачовського, Б. Лепкого, С. Чарнецького, С. Твердохліб, О. Луцького, М. Рудницького, які входили до літературної групи «Молода муза», що існувала у Львові від 1907 р. і до початку Першої світової війни. Об’єднавшись навколо журналу «Світ», митці шукали у творчості нових шляхів, засвоювали ідеї, мотиви, форми тогочасної світової літератури, вступали у нове русло загальноєвропейського культурного розвитку.

 

 

Friday, 06.11.2015 11:59 Вік: 9 Років