Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Saturday, 27.07.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

На крилах романтизму. До 235-річчя з дня народження Джона Гордона Байрона

Блажен, чья жизнь с природою едина
Кто чужд ярму раба и трону властелина.

Англійський поет Джордж Байрон - одна з чільних фігур в літературі епохи романтизму, зачинатель так званої байронічної течії в європейській літературі XIX ст. Його творчість увійшла в історію світової літератури як видатне художнє явище, пов’язане з епохою романтизму. Байрон був не лише визначним поетом-романтиком, а й став для своїх сучасників і наступних поколінь втіленням романтичного героя.

Для того, щоб стати романтичним героєм, поет мав усе - прегарну зовнішність, всепереможну особисту принадність, аристократичне походження і велике багатство, сповнену пристрастей і пригод біографію. Він умів полонити серця жінок, завойовувати дружбу і відданість чоловіків й одночасно наживати найзапекліших ворогів і фальшивих заздрісних псевдоприятелів. Саме його Чайльд Гарольд став зразком так званого байронічного героя, мода на якого існувала не тільки за життя автора, а й після його смерті.

Байрон походив зі знатного роду і вже в 10 років став пером Англії, після того, як помер його двоюрідний дідусь. Навчання в гімназії не принесло юному поетові багато користі. Його не приваблювали мертві мови, зате Байрон із задоволенням читав класику англійської літератури. Пізніше він навчався в Кембриджі і почав публікувати свої перші поезії, які подарували йому справжній успіх у читачів і безліч похвальних відгуків. У 1809 році Джордж Байрон відправився у свою першу подорож. Багато хто ототожнював фігуру поета з його Чайльд Гарольдом. Це були поневіряння пригніченої духом людини, яка до того ж нещодавно втратила свою матір. Після публікації "Паломництва Чайльд-Гарольда" і знайомства з Муром, Байрон поринув у світське життя. Поет одружився на дочці багатого баронета, Ганні Ізабеллі Мілбенк, яка залишила Байрона після народження їхньої дочки Ади. У 1817 році поет покинув Англію.

Поет подорожував по Швейцарії та Італії і в цей період було написано безліч поетичних творів, які отримали позитивні рецензії. Поет взяв активну участь у Грецькому повстанні. Він помер 19 квітня 1824 року там же, в Греції, від лихоманки. Прізвище Байрона стало поняттям. Від нього утворився абстрактний іменник - "байронізм", котрий включив широкий літературний зміст і певний тип поведінки, відчуттів, ставлення до світу, навіть одягу. Як поета і особистість, його наслідували, з ним порівнювали. А його героя, як і багатьох інших персонажів, не можна до кінця зрозуміти поза поняттям байронізму.

 

Байрон, Джордж Гордон. Сочинения : стихотворения и поэмы : пер. с англ. / Джордж Гордон Байрон. - Киев : Молодь, 1989. — 240 с. — (Школьная библиотека). — ISBN 5-7720-0119-1.

 

До книги увійшли широко відомі вірші та поеми англійського поета-романтика: «Пісня грецьких повстанців», «Прометей», «Гяур», «Душа моя похмура», «Паломництво Чайльд Гарольда» та інші. З дивовижною силою розповідає Байрон про великі надії та великі розчарування свого часу, про найскладніші почуття, випробувані його сучасниками, які стали свідками небачених до того часу за своєю потужністю та розмахом історичних подій.

Байрон, Джордж Избранные произведения : в 2-х т. / Джордж Байрон ; пер. с англ. — Москва : Худож. лит., 1987. — 766 с.

Т. 1 : Стихотворения. Поэмы и трагедии. Публицистика. Дневник 1806 г.

 

У перший том «Вибраних творів» англійського поета Джорджа Гордона Байрона увійшли найкращі його вірші, поеми та трагедії, публіцистика та щоденники. У відомому вірші «Прометей» Байрон звернувся до античної міфології. Його увагу привертає постать давньогрецького титана Прометея. Прометей-борець, що викрав у богів вогонь для людей. За свої подвиги він не отримує винагороди, а мусить потерпати від страшних мук. Байрон переконаний, що Прометей-герой, який повинен бути прикладом для «людських сердець». Поема «Корсар»-шедевр англійської поезії. Головний герой поеми має могутню силу духу. Однак безстрашна, вогненна натура його, незважаючи на властиві їй риси індивідуалізму, все ж різноманітніше і складніше, ніж характери героїв інших поем; в ній є місцє не тільки «для гніву», але і для співчуття.

Байрон, Джордж Дон-Жуан / Джордж Байрон ; пер. Т. Гнедич. — Москва : Худож. лит., 1964. — 624 с.

 

Це останній масштабний твір письменника. Для свого творіння він вибрав легендарного коханця Дона Жуана, напівміфічну фігуру, яка відома своїми численними любовними пригодами. Про нього відомо, що за походженням він — іспанець, дворянин, блискучий красень. Легковажна поема поступово перетворилася на їдку сатиру на сучасне суспільство. Поет переграв серйозну епічну поезію з її героїчним наративом і виставив її в смішному світлі, зробивши свого героя-коханця всього лише іграшкою в руках проведення. Характер Жуана пародіює риси романтичного героя. Він гордий, зарозумілий, розумний, але всі ці прояви виглядають комічно. Жуан метається, не управляє собою і своєю долею, не знає, куди тримати шлях.

Байрон, Джордж Пьесы : пер. с англ. / Джордж Байрон. — Москва : Искусство, 1959. — 496 с.

До книги увійшли такі відомі п`єси Д. Байрона: «Сарданапал», «Каїн» «Маріно Фальеро», «Манфред», та інші. Містерія «Каїн» - це лірико драматична поема. На матеріалі відомої біблійної легенди поет ставить сучасні філософські проблеми. Ідейно-художнє розв`язання цих проблем відрізняється масштабністю і узагальненим характером. Своєрідним відгуком на рух італійських карбонаріїв стала історична трагедія «Маріно Фальеро». У цій трагедії на іторичному матеріалі поет вказує на слабкі сторони сучасного руху: карбонарії захоплювалися змовницькою тактикою і оминали народ; їх виступ у відриві від народу було приречено до поразки. У п’єсі «Сарданапал» розповідається про трагічний кінець Сарданапалу, легендарного царя Ніневії в Ассирії, який, бачачи, що влада вислизає від нього в результаті змови, вирішив, коли він зрозумів, що його поразка неминуча, кинутися у вогонь гігантського багаття.

Муравьева, Н. И. Западноевропейская литература: Шекспир. Мольер. Гете. Байрон. Бальзак : пособие для средней школы / Н. И. Муравьева. — Москва : Учпедгиз, 1956. — 167 с.

Ця книга присвячена життю та творчості таких відомих письменників та поетів, як Шекспір, Мольєр, Гете, Байрон та Бальзак. Сторінки 102-127 знайомлять нас із життям та творчістю Джона Байрона - чудового англійського поета першої чверті ХІХ ст. Байрон - найкращий представник західноєвропейського революційного романтизму. У творчості Байрона знайшов своє вираження протест передових сил англійського суспільства проти реакції, що лютувала на той час в Англії та інших країнах Європи.

Байрон, Д. Г. Дон Жуан : Поема / Д. Г. Байрон ; пер. з англ. С. Є. Голованiвського. — Харків : Фолiо, 2001. — 557 с. — (Б-ка свiт. літ.). — ISBN 966-03-1554-6.

 

Поема «Дон Жуан» - останній великий твір Д. Ж. Байрона, одна з вершин європейської літератури доби романтизму. Це романтичній твір з особливим масштабним світобаченням, духом скептицизму, мінливості, іронічним поглядом на життя. Саме в «Дон Жуане» суспільний скептицизм Байрона стає всеосяжним. Автор визначає свою політичну платформу як вічний протест, вічну опозицію.

Friday, 20.01.2023 10:48 Вік: 2 Років