Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Не забудьмо ваші імена

До 70-річчя перемоги у Другій світовій війні

 

Как на медалях, после нас отлитых,
Мы все перед Отечеством равны
Нас двадцать миллионов незабытых,
Убитых, не вернувшихся с войны.
Где в облаках зияет шрам наскальный,
В любом часу от солнца до луны
Бьет колокол над нами поминальный
И гул венчальный льется с вышины.
 
Расул Гамзатов

 

 

Сім десятиліть проминуло з тих пір, коли закінчилась найкривавіша війна в історії людства. Важким і тривалим виявився шлях до перемоги над фашизмом. І весь цей час на величезних просторах ні вдень ні вночі не змовкали напружені бої і битви. Друга світова війна була не просто історичною подією. Вона зайняла виключно важливе місце в долях мільйонів людей. Великий шлях було пройдено у війну солдатами, партизанами, усіма, хто воював на фронтах, трудився в тилу. Неймовірні труднощі випали і на долю тих, хто переміг і зостався жити.

 

Тема війни завжди жива. Вона невичерпна і ніколи не перестане хвилювати, закликати до роздумів і суворої самооцінки. Вона живе всередині нас - і ми, з кожним роком віддаляючись у часі від військових подій, не втрачаємо при цьому духовного зв'язку з пам'яттю про них.

 

Ми схиляємо голови перед пам'яттю загиблих воїнів та вклоняємося живим учасникам тих героїчних подій. Подвиг наших ветеранів – це еталон мужності, патріотизму, сили волі та справедливості. Ми зберігаємо історію перемоги, адже це складає міцну основу для єдності майбутніх поколінь.


Вічна слава тим, хто захищав і відстоював свою землю. Тим, хто живий і тим, хто залишився в нашій пам'яті назавжди.

 

Война. Народ. Победа. 1941-1945 / [сост.  И. М. Данишевский, Ж. В. Таратута]. - 2-е изд., доп. - М. : Политиздат, 1983– .–
     Кн. 1 : Статьи. Очерки. Воспоминания. - 1983. - 231 с. : ил.

Книга присвячується подіям початку війни, коли закладалася основа перемоги, коли зазнав поразки „бліц-криг” – план блискавичної війни проти СРСР і було розвіяно міф про непереможність німецько-фашистської армії.

Великий подвиг : фотоальбом / [сост. А. Вольгемут, Г. Зельма]. - 2-е изд., доп. - М. : Политиздат, 1966. - 181 с. : ил.

В альбомі зібрані фронтові знімки військових кореспондентів, які зберегли нам документальні свідоцтва незабутніх днів. Зібрані воєдино, вони склали хвилюючу історію про події минулої війни.

В годы войны : ст. и очерки / АН СССР, Ин-т истории СССР ; отв. ред. А. М. Самсонов. - М. : Наука, 1985. - 238 с.

Книга підготовлена за ініціативою Ради ветеранів війни Інституту історії СРСР АН СРСР. Статті та нариси для неї написано співробітниками інституту, долі яких в воєнні роки складалися по-різному. Але кожний з них виконував своє призначення громадянина-патріота.

Великая Отечественная война : вопросы и ответы / [авт. кол. : П. Н. Бобылев, С. В. Липицкий, М. Е. Монин, Н. Р. Панкратов]. - М. : Политиздат, 1984. - 430 с.

Ця книга – розповідь про роки війни. Побудована у формі питань та відповідей на них, вона яскраво розкриває всесвітньо – історичне значення перемоги. Змістом книги являються відповіді на питання про минулу війну, які найчастіше усього задають лекторам, викладачам.

Великая Отечественная в письмах / [сост. В. Г. Гришин]. - 2-е изд., доп. - М. : Политиздат, 1982. - 351 с.

В книгу ввійшли листи про Велику Вітчизняну війну, надруковані в „ Правді” з 23 червня 1941 року по 1980 рік включно. Листи, щоденники, листівки років війни, солдатські трикутники...  Яке в них  багатство почуттів! Зібрані воєдино, вони відновлюють сторінки героїчного минулого.

До последнего дыхания : стихи сов. поэтов, павших в ВОВ / [сост. И. Богатко]. - М. : Правда, 1985. - 396 с.

Талановитий письменник – це літописець часу, якому він належить. І чим виразніше в літературному творі представлена епоха, тим вище значення письменника. Збірник „До останнього подиху„ – справжній художній документ славного часу. Автори зібраних в ньому віршів пішли з життя молодими, але встигли зробити багато для своєї Вітчизни.

Адамович Алесь. Хатынская повесть. Каратели (Радость ножа, или Жизнеописание гипербореев) / Алесь Адамович. - М. : Сов. писатель, 1984. - 416 с.

В книгу Олеся Адамовича входить два твори – „ Хатинська повість” і „ Карателї”, написані на документальному матеріалі. У центрі повісті „ Карателї ”, - криваві дії батальйону гітлерівського карателя Дерлівангера на території окупованої Білорусії. В „Хатинській повісті” колишній партизан Флера згадує події минулої війни.

Быков В.  Повести : Дожить до рассвета. Его батальон. Волчья стая. Сотников. Обелиск : пер. с белорус. / В. Быков. - Минск : Мастацкая лiтаратура, 1988. - 638 с. - ISBN 5-340-00163-6.

В повістях видатного білоруського письменника розкриваються гострі драматичні ситуації фронтових буднів, проблеми морального вибору, людського фактору, службі Вітчизні в роки  війни. Автор випробовує своїх героїв не вогнем, не голодом, не загрозою смерті, а її неминучістю – це перевірка людини на міцність.

Васильев Б. А зори здесь тихие... Не стреляйте в белых лебедей. В списках не значился / Б. Васильев. - М. : Правда, 1978. - 493 с.

Повість Бориса Васильєва „А зорі тут тихі ...” - одне з найбільш пронизливих за своєю ліричністю і трагедійністю творів про війну. П'ять дівчат-зенітниць на чолі зі старшиною Васковим в травні 1942 року на далекому роз'їзді протистоять загону добірних німецьких диверсантів-десантників - крихкі дівчата вступають у смертельну сутичку з міцними, навченими вбивати чоловіками. Світлі образи дівчат, їх мрії і спогади про коханих, створюють разючий контраст з нелюдським обличчям війни, яка не пожаліла їх - юних, люблячих, ніжних. Але й через смерть вони продовжують стверджувати життя і милосердя.

Стаднюк И. Война : роман / И. Стаднюк. - М. : Воениздат, 1982. - 493 с.

Цей роман - одна з перших спроб військової прози поєднати «окопну правду» т. зв. лейтенантської прози з узагальнюючим початком, з оцінкою війни та її битв - насамперед прикордонних, Смоленської битви, боїв під Москвою з позицій Генерального штабу, Ставки, з «кругозором» Верховного Головнокомандувача.

 

 

Tuesday, 28.04.2015 13:14 Вік: 9 Років