Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Нечувані історії від Гоголя

До 205-річчя з дня народження М. В. Гоголя
(1.04.1809 - 4.03.1852)

Сорочинцы – прекрасные места.
Идут года, один другой сменяя.
Речь Гоголя звучит в моих устах.
Неизъяснимой прелестью пленяя.

Сергій Баруздін

Згадуючи про класиків літератури зазвичай переповідають їхню біографію. Отож, життя Гоголя, здається, відоме в нашій країні всім. Втім... і невідоме нікому. Кажуть, він був українець; подейкують навіть – потомок якогось призабутого гетьмана. Кажуть: «чомусь» писав російською (начебто не нею написав свої повісті не тільки Микола Гоголь, а й Тарас Шевченко).
Питання, хто ж він - український письменник, який творив російською мовою або російський письменник, який народився в Україні, на жаль, заполітизоване сьогодні, здається якоюсь несусвітньою дурницею. Вже хоч би з тієї простої причини, що Гоголь належить світові.
22-річний українець Микола Гоголь увірвався до літератури як «пасічник Рудий Панько», оповідач «нечуваних історій». За свіжість, щирість, наївність того інтересу до подій, що виникає в читача, високо цінував Гоголеві повісті Пушкін. Оцінити їх так само сьогодні – тобто, попросту кажучи, захотіти відчути від них естетичну насолоду і реально втішитись – нам заважає «шкільний», «хрестомтійний» підхід до творчості майстра захопливих новел як до «серйозного» читання.
Гортаючи сторінки творів письменника, шкодуєш за досі «невпійманним» Гоголем. То ж замість того, щоб ходити колами навколо питання «яка в нього душа», чи не краще прочитати його таким, яким він колись уперше причарував читача, змусивши його, за свідченням Пушкіна, порадіти «этой веселости, простодушной и вместе лукавой»?

 

Гоголь М. В. Вечори на хуторi бiля Диканьки ; Миргород / М. В. Гоголь. - К. : Либiдь, 2008. - 485 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-06-0532-9.

В «Вечорах» Гоголь відображає життя рідної йому селянської України. З теплим гумором малює добре знайомий йому побут українського народу, силу його характеру, його талановитість, любов до праці, заворожуючу українську природу.
Прекрасне містечко на Україні - хутор Диканька. Правда, прекрасним воно здається лише вдень. А ночами панує тут нечиста сила, карає грішників і малодушних, і зло не завжди буває переможене ...

Гоголь М. Тарас Бульба / М. Гоголь ; пер. з рос. В. Шкляра. - К. : Днiпро, 2003. - 164 с. : iлюстр. - ISBN 966-578-114-6.

Цією книгою славетного українця Миколи Гоголя Державний комітет телебачення і радіомовлення України розпочав ексклюзивний проект видання повісті «Тарас Бульба» мовами народів світу.
«Тарас Бульба» – не просто зображення життя українського козацтва за давніх часів, не просто екскурс в історію боротьби кращих синів Вітчизни за її незалежність – письменник показав нам душу народу, формування його національної самосвідомості.

Гоголь Микола. Зiбрання творiв у семи томах : До 200-ліття від дня народження. Т. 1. Вечори на хуторi бiля Диканьки / Микола Гоголь. - К. : Наук. думка, 2008. - 255 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-00-0895-3.

Нове видання творів М. Гоголя у семи томах містить всі художні та переважну більшість літературно–критичних, публіцистичних і духовних творів письменника. До першого тому ввійшла збірка повістей «Вечори на хуторі біля Диканьки». У коментарях представлена бібліографія перекладів окремих творів письменника українською мовою.

Гоголь Н. В. Повести. Драматические произведения / Н. В. Гоголь. - Л. : Худож. лит., 1983. - 326 с. - (Классики и современники).

У повістях йдеться про українців і росіян як про два різні народи, зі своїм побутом, своєю історією, окремими характерами й психологією, але автор веде мову про них як про рівних. В творах Гоголя сконцентрована могутня духовна сила, величезна життєва енергія, яка вічно працюватиме на Україну. Гоголь в повістях втілює мрії про ідеальну республіку, де могли б формуватися «могучие характеры, недюжинные натуры, настоящие дружба и братство».

Гоголь Н. В. Петербургские повести / Н. В. Гоголь. - М. : Сов. Россия, 1978. - 208 с. - (Школьная библиотека).

«Петербурзькі повісті» – таку назву має цикл повістей, написаних Гоголем в Петербурзі. Це – «Невський проспект», «Ніс», «Портрет», «Записки божевільного». В них в єдиному образі сумістились і перейшли один в одного до крайності  протилежні образи – велич та падїння, бюрократична махина імператорської влади та темне життя  «петербурзьких кутків».

Гоголь Микола. Всi повiстi / Микола Гоголь. - К. : Либiдь, 2008. - 542 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-06-0529-9.

В представлених в книзі повістях Гоголь виступив як фундатор сучасної прози, самого жанру сучасної повісті, «реалізму». Секрет цієї книги в тому, що тут друкуються раннї повісті у перших редакціях, котрі зберегли аромат новелі стичності, анекдотичності, «нечуваності» самих історій.

Гоголь Н. В. Избранные произведения в двух томах. Т. 1. Вечера на хуторе близ Диканьки ; Миргород / Н. В. Гоголь. - К. : Днiпро, 1983. – 406 с.

В перший том ввійшли цикли повістей – «Вечори на хуторі біля Диканьки» та «Миргород», які переносять читача на Україну, -  в світ, створений поетичним уявленням письменника, знайомлять з легендами та казками, побутом і правом українського народу.

Венок Н. В. Гоголю : Гоголь и время / сост. Б. Н. Левин. - Х. : Прапор, 1984. - 152 с. : ил.

В колективний збірник, присвячений 175–літтю з дня народження Миколи Гоголя, ввійшли нариси О. Гончара, І. Золотузького, статті  видатних літературознавців, вірші Б. Олійника, І. Драча та ін., розповіді про минуле і майбутнє полтавського краю, який подарував світу геніального художника слова.

 

 

Tuesday, 18.03.2014 14:31 Вік: 11 Років