Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Ніч науки

Наука - ось справжня перевага людини.

Йоганн Вольфганг фон Гете

 

Цього року «Ніч науки в Харкові» об'єднає 18 установ-учасників, які познайомлять в неформальному середовищі всіх бажаючих зі своїми вченими, викладачами, підприємствами, які займаються новими технологіями, заснованими на останніх наукових досягненнях.

24 вересня 2016 року з 16:00 і до 22:00 харківські наукові установи відкриють свої двері в багатогранний світ науки і досліджень, де будуть представлені новітні науково-дослідні проекти сучасних технологій в різних галузях науки.


Заняття наукою — це високе служіння істині, тому що людина може досягти чого-небудь, маючи тільки глибокі наукові знання. Без науки ніколи не було б минулого, не буде сьогодення і майбутнього людства. Тому сьогодні важливо зміцнити і примножити досягнуте поколіннями чудових дослідників, підтримати молодих вчених на шляху творчих досягнень та наукових відкриттів на благо Батьківщини.

Ми пишаємося українськими вченими. У сучасному світі інтелектуальний ресурс виступає головним рушієм розвитку суспільства. Сьогодні Україна має достатній потенціал для прискореного розвитку діяльності за пріоритетними науковими напрямами, серед яких фундаментальна наука, енергозбереження, раціональне природокористування, профілактика і лікування найпоширеніших захворювань, інформаційні та комунікаційні технології, нові речовини і матеріали. Cтворюються правові, економічні і організаційні умови для активізації розвитку дослідницької діяльності у вищих навчальних закладах, забезпечення оновлення матеріально-технічної бази, стимулювання розвитку провідних наукових шкіл і закріплення молодих талановитих кадрів у науці, підвищення соціального статусу науковців. Тільки спираючись на розвинену науку, можна побудувати динамічну конкурентоспроможну економіку, здатну забезпечувати сталий розвиток та соціальну єдність суспільства.

 

Наукові збірники ХНАДУ

Вестник Харьковского национального автомобильно-дорожного университета : сб. науч. тр. / М-во образования и науки молодежи и спорта Украины, ХНАДУ ; [редкол.: Богомолов В. А. (гл. ред.) и др.]. - Вып. 65-66. – 2014. – 311 с. – ISSN 2219-5548.

У збірнику друкуються статті про наукові розробки і дослідження в галузях машинобудування, матеріалознавства, дорожнього будівництва. Розглядаються проблеми ергономіки, мехатроніки, логістики, організації навчання спеціальних дисциплін у вищій школі.
Збірник розрахований на науковців, викладачів, студентів, інженерів автотранспортної і дорожньо-будівельної галузей.

Автомобильный транспорт : сб. науч. тр. / М-во образования и науки, молодежи и спорта Украины, Харьк. нац. автомобильно-дор. ун-т ; [редкол.: Туренко А. Н. (гл. ред.) и др.]. – Вып. 34. – 2014. – 132 с. – ISSN 2219-8342.

Збірник засновано в 1998 р. і присвячено вирішенню проблем удосконалення та розвитку автомобільного транспорту України, обміну досвідом проведення наукових досліджень, експериментальної діяльності вчених з експлуатації, ремонту автомобілів, автотракторобудування, автотракторних двигунів, автомобільної електроніки та мехатроніки.
Збірник розрахований на науковців, викладачів, студентів, інженерів автотранспортної галузі.

Автомобіль і Електроніка. Сучасні технології [Електронний ресурс]: електрон. спеціаліз. вид. / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Харк. нац. автомоб.-дор. ун-т, кафедра автомобільної електроніки ; [редкол.: Бажинов О. В. (голов. ред.) та ін.]. – Вип. 6. – 2014. – ISSN 2226-9266. – Назва з екрану. – Режим доступу до журн.: www.khadi.kharkov.ua/nauka/naukovo-doslidna-chastina/naukovi-vidannja/avtomobil-elektronika-suchasni-tekhnologiji.html.

Видання містить матеріали теоретичних та практичних досліджень присвячених перспективним напрямкам розвитку автомобільної електроніки, впровадженню та удосконаленню гібридних та електромобілів, моделюванню транспортних процесів і систем, інформаційним технологіям й інтелектуальним системам на транспорті, сучасним технологіям діагностики систем і агрегатів транспортних засобів.

Економіка транспортного комплексу : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Харк. нац. автомоб.-дор. ун-т ; [редкол.: Шинкаренко В. Г. (голов. ред.) та ін.]. – Вип. 23. – 2014. – 181 с. – ISSN 2225-2304.

Збірник друкує наукові праці вчених, які виконують дослідження у сфері економіки, управління та підприємницької діяльності в галузі транспорту та його інфраструктури.
Збірник внесено до переліку фахових видань з економічних наук ВАК України (постанова президії ВАК України від 18 листопада 2009 р. №1-05/5).

Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Харк. нац. автомоб.-дор. ун-т ; [редкол.: Дмитрієв І. А. (голова колегії) та ін.]. – Вип. 1 (8), т. 1. – 2015. – 158 с. – ISSN 2226-8820. – Назва з екрану. – Режим доступу до журн.: khadiep.wix.com/zbirka.

В збірнику висвітлюються актуальні питання сучасного підприємництва, маркетингового забезпечення діяльності підприємств, фінансування підприємницької діяльності, впливу держави на розвиток сучасного підприємництва.  Розраховано на наукових працівників, здобувачів наукових ступенів, спеціалістів в галузі економіки та підприємництва, підприємців.
Збірник внесено до переліку наукових фахових видань України, в яких  можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук (Затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2013 № 1609).

 

 

Монографії вчених ХНАДУ

Теоретические и практические  основы создания электропневматического тормозного привода и антиблокировочных систем автотранспортных средств : монография / А. Н. Туренко, В. И. Клименко, С. И. Ломака, Л. А. Рыжих, Н. Г. Михалевич, А. А. Чебан. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 334 с. : ил.

Досліджені особливості робочих процесів в електропневматичному гальмівному приводі і антиблокувальній гальмівній системі та показана перспектива їх вдосконалення. Наведені рекомендації по вибору параметрів електропневматичного гальмівного приводуі анти блокувальної гальмівної системи, що забезпечують високу ефективність гальмування автотранспортних засобів і відповідність нормативним вимогам Правил № 13 ЭЕК ООН.
Розрахована на бакалаврів, магістрів, аспірантів, наукових і патентно-технічних працівників, а також експертів, що займаються проектуванням, вдосконаленням, дослідженням, і експертизою в експлуатації автоматизованого гальмівного керування автотранспортних засобів.

Основы создания и исследования электронно-пневматического тормозного управления транспортных средств : монография / [А. Н. Туренко, В. И. Клименко, Л. А. Рыжик, Д. Н. Леонтьев, А. Н. Красюк] ; М-во образования и науки, молодежи и спорта Украины, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 287 c. : ил.

Наведено результати наукових досліджень у галузі проектування автоматизованого гальмівного керування. На основі системного підходу розроблено методи розрахунку базових параметрів руху транспортного засобу при гальмуванні з автоматизованим гальмівним керуванням. Отримано аналітичні залежності визначення сталого уповільнення при гальмуванні транспортного засобу з урахуванням геометричних, вагових, швидкісних, зчіпних властивостей коліс з опорною поверхнею. Теоретично та експериментально досліджено шляхи створення та особливості робочих процесів, що відбуваються в електронно-пневматичному гальмівному керуванні.
Матеріали монографії містять роботи, що були виконані співробітниками кафедри автомобілів Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.
Розрахована на науково-технічних працівників та експертів у галузі автомобільного транспорту, а також студентів і аспірантів транспортних ВНЗ.

Механика шины : монография / [В. А. Перегон, В. А. Карпенко, Л. П. Гречко, Ю. П. Макеев, А. А. Загородний, А. Н. Левченко] ; М-во образования и науки, молодежи и спорта Украины, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 404 c.

Наведено результати наукових досліджень у галузі механіки пневматичних шин та експлуатації автомобільного транспорту.
Матеріали монографії включають роботи, що були виконані співробітниками кафедри деталей машин і ТММ Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.
Розрахована на науково-технічних працівників у галузі автомобільного транспорту, а також студентів і аспірантів транспортних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Предприятия автомобильного транспорта и дорожное хозяйство Харькова и Харьковской области : монография / А. Н. Туренко, В. В. Гребенюк, В. И. Ковалев, О. А. Николаенко, Л. А. Прилуцкая. - Х. : ХНАДУ, 2013. - 367 с. : ил.

У книзі висвітлено процес створення автомобільних підприємств на Харківщині, їх вдосконалення та реконструкція; простежується процес зародження доріг, їх розростання, набуття важливого економічного значення.
Особлива роль у дослідженні відводиться працівникам автопідприємств: водіям, керівникам, вченим, які своїми руками, фантастичним працьовитістю, вмінням створювали автобази, автотранспортні контори, автопарки. Показані вдосконалення технологій будівництва та експлуатації доріг, визначені тенденції їх подальшого розвитку.
Книга призначена для широкого кола читачів: від фахівців, що працюють у сфері автомобільного транспорту та дорожнього будівництва до рядових пасажирів, користувачів автотранспорту і доріг.

Підручники викладачів ХНАДУ

Автотехнiчна експертиза. Дослiдження обставин ДТП : пiдручник / А. М. Туренко, В. I. Клименко, О. В. Сараєв, С. В. Данець ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2013. - 319 с. : iлюстр.

У підручнику розглянуто основні поняття аналізу дорожньо-транспортної пригоди, організаційно-правові питання судової автотехнічної експертизи, докладно подано процес гальмування транспортного засобу, проаналізовано різноманітні експертні методики, показано вплив керованості та стійкості руху автомобіля на безпеку руху, дана оцінка існуючим методикам розрахунку маневру автомобіля, наведено новітні технології дослідження обставин дорожньо-транспортної пригоди. У виданні вперше розглянуто вплив конструкції сучасної анти-блокувальної системи на ефективність гальмування транспортних засобів та надано конкретні рекомендації з визначення останньої. Отримало подальший розвиток дослідження складних варіантів наїзду на пішохода, що відбуваються в умовах оглядовості, обмеженою рухомою перешкодою.
Підручник призначений для студентів автодорожніх вищих навчальних закладів. Він також може використовуватись у межах програм підготовки судових експертів-автотехніків, фахівців з авто технічних досліджень та аварійних комісарів.

Двигуни внутрiшнього згоряння : навч. посiб. / I. I. Тимченко, О. I. Воронков, Д. I. Тимченко, Г. I. Тохтар ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 274 с. : iлюстр.

Викладено основи теорії, конструкції та розрахунки чотиритактних поршневих автомобільних двигунів і коротко про двотактні поршневі, газотурбінні, роторно-поршневі двигуни зовнішнього згоряння.
Призначено для іноземних громадян, які вивчають дисципліни „Двигуни внутрішнього згоряння”, „Автомобільні двигуни”, „Двигуни АТЗ”, „Підйомно-транспортні, будівельні, дорожні, меліоративні машини та обладнання”.

Розрахунок деяких елементiв залiзобетонних автодорожнiх мостiв : навч. посiб. / [В. П. Кожушко, С. М. Краснов, С. О. Бугаєвський, В. О. Голеско] ; за ред. В. П. Кожушко. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 520 c.

Наведено розрахунки розрізних балкових, коробчастих, температурно-нерозрізних, залізобетонних прольотних будов автодорожніх мостів, а також розрахунки фундаментів мілкого закладення на природній основі, пальових фундаментів, опускних колодязів і основні положення спорудження фундаментів. Розрахунки виконано згідно з вимогами чинних в Україні нормативних документів.
Призначений для студентів, які навчаються за напрямком підготовки 6.060101- Будівництво.

Испытания дорожно-строительных материалов : лаборатор. практикум / [В. А. Золотарев, В. И. Братчун, А. В. Космин, Ю. П. Ткачук, В. А. Псюрник, Е. Б. Киреева, С. Н. Толмачев, Н. Ф. Глущенко] ; М-во образования и науки, молодежи и спорта Украины, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 368 с. : ил.

Розглянуто системи та методи оцінки якості будівельних матеріалів, які в основному  використовуються у дорожньому будівництві: природні кам’яні матеріали, матеріали на основі мінеральних та органічних в’яжучих. Наведено відомості про бітуми, модифіковані полімери, емульсії та сучасні методи їх випробувань.
Призначений для студентів, магістрантів будівельних спеціальностей, може бути корисним для аспірантів та інженерів.

Розрахунок та будiвництво залiзобетонних водопропускних труб : навч. посiб. / [В. К. Жданюк, В. П. Кожушко, О. Г. Кiслов, В. С. Титар] ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2011. - 200 с. : iлюстр.

Викладено основні відомості про водопропускні залізобетонні труби, конструкції оголовків труб, методику розрахунку круглих водопропускних труб, методику визначення внутрішніх зусиль в елементах прямокутних залізобетонних водопропускних труб та інших підземних споруд прямокутного перерізу (пішохідних тунелів, перегінних тунелів метрополітенів, комунікаційних тунелів, підземних галерей) з урахуванням та без урахування спільної роботи лотока з ґрунтом. Розглянуто технології будівництва фундаментів під водопропускні труби, монтажу труб, влаштування гідроізоляції, особливості будівництва водопропускних труб взимку.
Призначений для студентів і магістрантів будівельних спеціальностей, а також може бути корисним для аспірантів та інженерно-технічних працівників проектних, будівельних та експлуатаційних організацій.

Автомобиль. Особенности конструкции : [учебник] / В. Н. Скляров, В. П. Волков, Н. В. Скляров и др. - Х. : ЧП Озеров, 2013. - 927 с. : ил.

Видання призначене для вивчення загального пристрою і особливостей конструкцій сучасних автомобілів. Матеріали представлені на основі аналізу конструкцій сучасних легкових, вантажних автомобілів і автобусів.
Підручник розрахований на студентів, учнів за спеціальностями «Автомобілі та автомобільне господарство», «Автомобілі та трактори» та «Експлуатація та ремонт міського та автомобільного транспорту», а також на учнів технікумів і ПТУ за даними спеціальностями. Книга також корисна фахівцям СТО та ремонту, інженерам при проектуванні та організації експлуатації, викладачам ВНЗ та курсів підготовки водіїв, а також бажаючим удосконалити свої знання з конструкції автомобіля.

Хоботова Е. Б. Основи екологiчної токсикологiї : навч. посiб. для студ. вузiв / Е. Б. Хоботова, М. I. Уханьова, О. М. Крайнюков ; М-во освiти i науки, молодi та спорту України, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 279 с.

На сучасному етапі переходу до кредитно-модульної системи навчання українська освіта потребує нових методичних розробок щодо забезпечення самостійної роботи студентів, контролю їх знань та вмінь. У зв’язку з цим навчальний посібник «Основи екологічної токсикології» створено з метою надання знань та формування вмінь студентів при самостійному вивченні теоретичного матеріалу і розв’язанні типових задач з токсикології, підготовки студентів до залікових контролів за змістовними модулями дисципліни. Посібник призначений і для допомоги викладачам дисципліни «Основи екологічної токсикології» у ВНЗ орієнтуватися у виборі найбільш важливих блоків дисципліни, типах задач і тестових завдань для диференціації рівня знань студентів за окремими модулями дисципліни.

Чаплыгин А. К. Философия для русскоязычных и иностранных студентов : конспект лекций / А. К. Чаплыгин, Е. П. Збровская, Т. В. Ярмак ; М-во образования и науки, молодежи и спорта Украины, ХНАДУ. - Х. : ХНАДУ, 2012. - 74 с.

Висловлюються основні проблеми нормативного курсу філософії для студентів вищих навчальних закладів технічного профілю.
Розглядаються існуючі концепції і методологічні основи вивчення філософських проблем, що відтворюють історію та сучасний стан світової філософської думки.
Призначений для російськомовних та іноземних студентів.

Thursday, 14.05.2015 09:22 Вік: 9 Років