Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Sunday, 08.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Ніжна лілея і борець

До 150–річчя з дня народження Лесі Українки

Хто не жив посеред бурі,
Той ціни не знає силі,
Той не знає, як людині
Боротьба і праця милі.



Лариса Петрівна Косач (Леся Українка) народилась 25 лютого 1871 року в місті Новограді–Волинському в інтелігентній, «літературній родині». Їі мати – відома письменниця Олена Пчілка. Батько – юрист, громадський діяч, багато уваги приділяли вихованню дітей, їх гуманітарній освіті.

Дитячі роки Лесі минали на Поліссі. Дівчина росла веселою і жвавою. Серед ровесників виділялась здібністю і працьовитістю. Демократичний стиль життя в родині сприяв зближенню з селянськими дітьми, засвоєнню народних звичаїв, традицій. Леся дуже любила музику, старанно вчилась грати на фортепіано. Але хвороба (туберкульоз кісток) змусила перервати це захоплення. Хвороба спричинилась до того, що Леся не змогла ходити до школи, не вчилась у жодному учбовому закладі. Але наполеглива і працьовита, вона здобула глибокі і різносторонні знання. Особливо добре знала літературу – вітчизняну і світову, володіла класичними і основними європейськими мовами, що дало змогу читати в оригіналі твори багатьох письменників світу. Великий вплив на її духовний розвиток мав дядько Михайло Драгоманов, відомий громадський і культурний діяч.

Уперше ім’я Лесі Українки з’явилось у 1884 р. у львівському журналі "Зоря", де було надруковано вірші 13-літньої поетеси "Конвалія" і "Сафо". В 1893 р. у Львові вийшла перша поетична збірка "На крилах пісень".

З кінця 80-х років Леся Українка живе в Києві. Вона стає душею літературного об’єднання творчої молоді "Плеяда", часто буває також на потаємних сходах, де читались і обговорювались реферати на політичні теми, велись гарячі дискусії. Плеядівці намагались працювати для народу. З "Плеядою" пов’язаний початок роботи Лесі Українки – прозаїка. Вона пише оповідання "Така її доля", "Святий вечір" та ін., які публікуються в журналах "Зоря".

Та це був час не лише невгамовної праці, крилатих злетів, надій і сподівань. Це одночасно й роки важких страждань молодої дівчини. Пекуче боліла нога, вражена туберкульозом. Лікарі радили теплий клімат. І почалися мандрівки в теплі краї, у "добровільне вигнання".

У 1899 р. у Львові виходить друга поетична книжка Лесі Українки "Думи і мрії". У своїй творчості Леся Українка тяжіла до ліро-епосу, вона написала багато поем, серед яких виділяються "Давня казка", "Роберт Брюс, король шотландський", "Ізольда Білорука".

В останні роки життя Лесі Українки невблаганно прогресувала хвороба, з якою вона вела "тридцятилітню війну". Поетеса вимушена покинути Україну, холодний клімат не дозволяв жити в рідній стороні і вона оселяється на півдні.

Боротьба і праця -  був зміст усього життя Лесі Українки, життя, гідного подиву і захоплення. 1 серпня 1913 року в невеличкому грузинському містечку Сурамі відходила у вічність Леся Українка - великий поет України і жінка з трагічною долею. Тіло Лесі Українки перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі. Похорон поетеси перетворився у велику народну демонстрацію. Вітчизна прощалась із своєю дочкою, творчість якої входила в безсмертя. Вона мала право сказати: "Обернуся в легенду".

Українка Л. Бояриня : драм. поема / Л. Українка. Гетьман Iван Виговський : роман / I. Нечуй-Левицький. - К. : Наук. думка, 1997. - 336 с. - (Б-ка школяра). - ISBN 966-00-0108-8.
Маловідома драматична поема геніальної української поетеси Лесі Українки написана під впливом історичних праць М. Костомарова, П. Куліша та етнографічних джерел, коли з боку царської влади посилились утиски пригноблених окраїн і національних меншостей. Зміст поеми пов`язаний із ХVII століттям, добою Руїни й Петра Дорошенка. Леся Українка перенесла ідеї і настрої, що живили її та її покоління на постаті минулого.
Українка Леся. Твори в чотирьох томах. Т. 2. Драматичнi твори / Леся Українка. - К. : Днiпро, 1981. - 528 с.
Том склали драматичні твори 1905 -1909 років : «Осіння казка», «В катакомбах», «Кассандра» та інші. В алегоричній драмі «Осіння казка» в образах короля, крижаної гори і темниці на ній, королівських хлівів письменниця викриває самодержавство і ті сили, на які воно спиралося. На штурм крижаної гори під червоними прапорами йдуть робітники. Червоний прапор тут є символом боротьби за свободу. Доба раннього християнства відбивається у драматичній поемі «В катакомбах», де вже на фактах з життя переслідуваних імператорським Римом прихильників нової віри осуджується рабський дух, котрий сковує порив до свободи.
Українка Л. Вибранi твори : поезiї, поеми, драм. твори / Л. Українка. - К. : Днiпро, 1974. - 630 с. : iлюстр.
До видання увійшли вірші із циклів: «Хвилини», «Легенди», «Зоряне небо», «Мелодії» та інші, а також відомі поеми «Давня казка», «Роберт Брюс, король шотландський», драма «Лісова пісня». Тема поеми «Давня казка» - «відносини поета до суспільності, а властиво значення поезії в індивідуальному і громадському житті». Устами свого героя Леся Українка засуджує тих поетів, які продавали свій талант, «щоб собі на вільні руки золоті надіть кайдани». В основі поеми «Роберт Брюс, король шотландський» лежать історичні події -  боротьба шотландського народу 1296 -1314 років проти англійських колонізаторів.
Українка Леся.  Хвилi моєї туги / Леся Українка. - Львiв : Каменяр, 1991. - 118 с. - ISBN 5-7745-0341-0.
  «Хвилі моєї туги…» - ці слова з поезії «Хто дасть моїм очам потоки сліз?» винесені  у заголовок книжки, в якій зібрано інтимну лірику Лесі Українки. В ранній ліриці домінують мотиви сумні, туга за недосяжним щастям, втраченим коханням: «Я щастя не маю і в мріях не бачу», «Смутні мої думи, смутні» та ін. Сама поетеса вважала, що лихо її загартовує. Вірила в щасливу зорю своєї поезії, в свою потрібність людям. Звідси – «Весняная сила в душі моїй грає», «Весно, весно, - твоя перемога!».
 Украинка Леся. Избранное / Леся Украинка. - М. : Правда, 1984. - 432 с. : ил.
  До збірки увійшли вірші із циклів: «Мелодіїї», «Кримські відзвуки», «Сльози-перли». Найвідоміший вірш збірки – «Contra spem spero!». Цей вірш – яскраве свідчення титанічного духу Лесі Українки, яка забувала про власний біль, для визволення народу готова була виконувати найважчу працю. Тема трагічної долі митця–патріота висвітлюється в драмі «Оргія». Письменниця правдиво відбила стосунки між імперською Росією й колоніально пригнобленою Україною, викрила політику великодержавного шовінізму в ставленні до культури поневоленого народу.
Украинка Леся. Лесная песня : Лирика и драматические произведения / Леся Украинка. - М. : Худож. лит., 1988. - 399 с. - (Классики и современники = Поэтическая библиотека). - ISBN 5-280-00052-3.
  До книги увійшли вірші з відомих циклів : «Пісні про волю», «Невільницькі пісні», «Миті» та інші, а також драматичні твори «Оргія» та «Лісова пісня». Основна тема даних циклів – це  революційна боротьба народу за свободу, вільне майбутнє. «Лісова пісня» - це гімн єднанню людини й природи, щира лірично – трагедійна драма – пісня про велич духовного, про порив людини до щастя, про складні, болісні шляхи до нього, до реалізації високої мрії.
Костенко Анатоль. Леся Українка / Анатоль Костенко. - К. : А.С.К., 2006. - 511 с.. - (Життя видатних людей). - ISBN 966-319-137-6.
  Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки – людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю. Автор вважає, що в найкращий спосіб розповісти про життя поетеси можна лише постійно тримаючись документальних джерел. Тисяча її листів, листів її батьків, родичів та найближчих друзів. Десятки мемуарних документів. Численні родинні фотографії та весь сімейний архів.
Костенко Анатоль. Спiвачка досвiтнiх вогнiв / Анатоль Костенко. - К. : Веселка, 1971. - 224 с.
  Життєвий шлях Лесі Українки сповнений сміливої, впертої боротьби, а творчість її стала караючим мечем для гнобителів. Ця книжка розповідає про те, як хвороблива маленька дівчинка виросла у сильну духом народну поетесу,відому далеко за межами України.



Tuesday, 16.02.2021 11:49 Вік: 4 Років