Ви тут: Бібліоафіша / Віртуальні виставки
Українська
Русский
Friday, 20.09.2024
ElArKhadi — Електронний архів видань ХНАДУ
DOAJ — Каталог журналів відкритого доступу
Index Copernicus — Международная база научных публикаций
URAN — Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа
Наукова періодика України — НБУ ім. В. І. Вернадського

НБ ХНАДУ у соцмережах

Група НБ ХНАДУ ВКонтакті

Про виставку докладніше

Новий рік крокує по планеті

З Новим роком, браття милі,
В новім щастю, в новій силі
Радісно вітаю вас
І бажаю, щоб в здоров'ю,
В мирі, з братньою любов'ю,
Відтепер ішов нам час.
Щирій праці Бог поможе!
Дай вам Боже все, що гоже!

Іван Франко

Зима. Навколо біліють сніги. Мороз ніби пензлем розмалював вікна. Дерева обсипані інеєм і обліплені снігом. Нерухомі, білі, немов кришталеві, стоять вони, як у казці, і сяють самоцвітами від першого променя сонця. Наближається Новий рік, Різдво приходить на нашу землю. Пора неймовірних чудес та казкових свят. Запах цукерок та мандарин, аромат ялинкових гілок та соснової смоли... У цьому всьому відчувається дух щастя та надії. Кожне свято має свої традиції, та саме новорічне приносить у наш дім пахощі ялинки, передсвяткову метушню підготовки сюрпризів, поздоровлень, цікаві заходи і веселе дозвілля.
Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях.
Це свято чекають і діти і дорослі. Малеча чекає подарунків від Діда Мороза, дорослі сподіваються, що Новий рік принесе нові радощі та виправдає найпотаємніші сподівання. Для багатьох з нас це не просто свято, це день надії, віри та мрій. Ми вітаємо вас з наступаючим Новим роком! Хай він покращить ваш добробут, здійснить всі сподівання, подарує віру в чудо та принесе в ваші оселі злагоду, тепло та затишок!

 

Скуратівський В. Місяцелик: укр. нар. календар / В. Скуратівський. - К. : Мистецтво, 1993. - 208 с. : ілюстр.

Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якою була посвята в парубоцтво, як закликали весну нащі пращури, коли заготовляли лікарські рослини, якими символами зустрічали Новий рік на Україні? Про ці та інші обряди і звичаї, що вже стали реліктами, ви дізнаєтеся,  прочитавши книгу Василя Скуратівського “Місяцелік”. Вона є логічним продовженням  уже відомих творів “Берегиня” та “Просвіт”, що набули широкої популярності серед читачів. Народний календар — перше в українському народознавстві видання, яке стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.

Скуратiвський В. Украiнський рiк: розповiдi / В. Скуратiвський. - К. : Веселка, 1996. - 238 с. : iлюстр.

Ця книга — своєрідна енциклопедія українського народознавства. Вона увібрала в себе багатющій досвід людського буття, спостережень за природними і суспільними явищами. Автор наводить численні приказки і прислів'я про погоду, походження назв місяців, днів тижня, розкриває символіку народних звичаїв, традицій, релігійних свят, народного календаря. Розповідь про те, коли краще розпочинати і завершувати ту чи іншу роботу, як у мирі і злагоді жити з навколишнім світом.

Скуратiвський В. Святвечiр: нариси-дослiдження. У 2 кн. Кн. 2 / В. Скуратiвський. - К. : Перлина, 1994. - 192 с. - (Українська пiзнавальна бібліотека "Земляни". "Українцi"). - ISBN 5-7707-3428-0.

До цієї праці входить понад сто грунтовних описів українських народних свят та обрядів. Те, що дійшло до нашого часу, допоможе сучасникам уявити більш цілісну картину календарної обрядовості. Вся вона пронизана глибиною поетичного світосприйняття, високими рисами моральних критеріїв, шанобою до природи, своїх попередників і світлістю в будуччину роду та народу. Книга сповна розкриває духовний світ українців, іхній дар творити. Оповіді автора написані образною мовою, пересипані піснями, прислів'ями, приказками.

Ритуали. Обряди. Звичаї. Ч. 1 / упоряд. Б. Губський, С. Кононенко. - К., 1998. - 33 с. - (Слов'янський свiт). - ISBN 966-7111-12-1.

В цій книзі серії “Слов'янський світ” автор знайомить читачів з обрядами та звичаями наших предків, які дійшли до нас з сивої давнини. Давні слов'яни шанували сонце і вогонь, воду, землю, дерева і трави, предмети, які були значущими в побуті. В обрядах слов'янських народів багато спільного, що свідчить  про їхні тісні стосунки в давні часи і взаємовплив. Обряд — дія, яка тісно пов'язана з міфом, є ніби інсценіровкою міфу, а міф є пояснюванням виконуваного обряду. Обряди являються поштовхом для зміцнення самобутності держави, тому їх потрібно вивчати, щоб зберігти країну заможною і красивою.

Українцi: народнi вiрування, повiр'я, демонологiя / [ред. Ю. Г. Медюк]. - К. : Либiдь, 1991. - 640 с. - ("Пам'ятки iсторичної думки України").

Вірування і повір'я — це основа світоглядних уявлень людей і найважливіша складова їхнього духовного життя — до останнього часу або залишалися поза увагою науковців, або описувалися ними досить однобічно. Ставлення до них було переважно негативним — як до пережиткових явищ культури. Але народні вірування та уявлення не можна вважати пережитковим явищем, бо вони вбирали в себе усе різноманіття ідей, що панували в різні епохи, та відбивали історичну долю України, духовний рух її народу. Тому, ця збірка ознайомить читачів з класичними зразками української етнографічної спадщини, які довгий час були вилучені з нашого духовного життя.

Супруненко В. Народини. Витоки нацiї: Символи, вiрування, звичаї та побут українцiв / В. Супруненко. - Запорiжжя : МП "Берегиня", 1993. - 134 с. - (Споконвiчне). - ISBN 5-86842-020-9.

Сьогодні, коли мова йде про відродження української національної культури, все частіше перед нами постають питання: Хто ми? Звідки? Які ми? Чим жив наш багатостраждальний народ на протязі своєї історії? «Народини» В. Супруненка – сумлінного дослідника духовної та матеріальної культури рідного народу, в яких вміло відтворена етнологічна картина України від найдавніших часів, допоможуть вам відчути пращурівські корені, осягнути багатство і самобутність етносу, представниками якого є ми з вами.

Слов'янський свiт: iлюстр. слов.-довiд. мiфолог. уявлень, вiрувань, обрядiв, легенд та їх вiдлунь у фольклорi i пiзнiших звичаях українцiв, братiв-слов'ян та iнших народiв / [упоряд. О. А. Кононенко]. - К. : Укр. мiжнарод. культур. центр, 2008. - 784 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-8287-18-3.

Міфи, легенди, вірування, замовляння, заклинання... Як на крилах, вони перелітають із століття в століття, від покоління до покоління. Ці нетлінні духовні скарби далеких пращурів з іхньою чарівною образністю і символікою, незвичними для нас персонажами, яким притаманна надлюдська магічна енергія, здатність перевтілюватися — виповідають нам, може, навіть більшою мірою, ніж науково-документальні праці, глибинні процеси духовного життя прадавніх людей, їхній світогляд, засвідчують еволюцію їхньої моралі, психології. Не пізнати їх — просто обікрасти себе.
З чарівним світом слов'янського міфовсесвіту, з його магією, метаморфозами, з їєрархією у ньому богів, духів, за багатством народних обрядів знайомить ця книга. На основі різних досліджень, етнографічних праць, спостережень, розвідок по крихті дбайливо зібраний і систематизований великий матеріал — з маленьких осколків знань і відомостей, що дійшли до нас, складається велична картина світобачення далекого слов'янського предка.

Войтович Валерiй. Українська мiфологiя / Валерiй Войтович. - К. : Либiдь, 2002. - 664 с. : iлюстр. - ISBN 966-06-0273-1.

В первісному періоді розвитку колективної субстанції-народу духовне бачення складалося із стихійно уладненої системи духовних бачень та понять, які сприймалися людиною у формі поетичних образів; - саме з такої людської психіки й народилися людські мистецтва. Важливо вивчати міфологію, творену народом у віках, бо саме вона є тим началом, що творить обличчя кожного етносу, стаючи, зрештою, однією з великих ланок пізнання себе в часі; та ж бо народ, котрий себе в часі пізнає, стає свідомим, отже життєздатним.
Книга є способом осмислення надзвичайно багатого та яскравого світу української дохристиянської міфології — народних уявлень, звичаїв, обрядів, вірувань, повір'їв тощо. Це своєрідний погляд на духовну культуру предків, їхній світогляд, світосприйняття та ментальність. Текст даної роботи супроводжується авторськими ілюстраціями, відомостями про визначних етнографів минулого та грунтовною бібліографією.

Рiздвянi свята в Українi : етнограф. нарис з доданням укр. нар. пiсень. - К. : Муз. Україна, 1992. - 152 с. - ISBN 5-88-510-167-1.

Звичаї народу - це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому. У видання “Різдвяні свята в Україні” представлені вірші на Різдво Христове, опис Свят-вечіра, Нового року або свята Василя, Богоявлення Господнє, Святий понеділок, представлений детальний опис колядок. У виданні “Різдвяні свята в Україні” використовуються тексти з книги О. Воропая “Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис”. Автор наводить різні приповідки при тих чи інших обставинах. В цьому виданні приводиться нотний додаток.  

Воропай О. Звичаї нашого народу : етногр. нарис / О. Воропай. - К. : "Оберiг", 1993. - 590 с. - ISBN 5-87168-028-3.

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї — це не відокремлене явище в житті народу, це — втілені в рухи і дію світовідчуття, світосприймання та взаємини між окремими людьми. Народні звичаї охоплюють усі дялнки громадського, родинного і суспіьльного життя. Беручися за опис українських народних звичаїв, автор ставив перед собою завдання створити суцільний образ народно-календарних звичаїв протягом цілого року. В даній роботі представлений детальний опис українського народного одягу: зачіски, матеріали, дизайн. 

Українське народознавство : навч. посiб. / за ред. С. П. Павлюка та iн. - Львiв : Фенiкс, 1994. - 608 с. - ISBN 5-87332-037-3.

Навчальний посібник – колективна праця, що містить відомості про формування й розвиток української нації, етнічну територію та етнографічне районування, багатовіковий досвід і традиції духовної та матеріальної культури українського народу.

Енциклопедiя українознавства для школярiв i студентiв / авт.-уклад. В. В. Олiфiренко, С. М. Олiфiренко, Т. В. Олiфiренко та iн. - Донецьк : Сталкер, 1999. - 496 с. : iлюстр. - (Золота криниця знань). - ISBN 966-596-247-7.

У цій енциклопедії ви знайдете різноманітні відомості з історії, географії, культури і народознавства України, інформацію про видатних людей, героїчні і трагічні події в житті наших предків і сучасників, про здобутки і втрати українців в галузі науки і культури в нашій Батьківщині і заїї межами, про долю нації в боротьбі за ідеали гуманізму, прогресу і справедливості, про старовинні і сучасні звичаї і традиції українського народу.

Подари себе праздник : энциклопедия : В 2-х т. Т. 1 / сост. Н. Л. Вадченко, Н. В. Хаткина. - Донецк : Сталкер, 1997. - 512 с. - ISBN 966-596-017-2.

Ця енциклопедія пропонує вам рецепти на усі основні свята життя. Весілля — стровинне і сучасне, обряд вінчання, дні народження та ювілеї, чарівний Новий рік, 8 березня, свята церковні та народні. В данній книзі наводиться багато порад для приготування страв на те чи інше свято або подію.
Ви дізнаєтеся, що і коли дарувати, як приймати та розважати гостей, як стати господинею вишуканого столу. Вивчайте цю книгу - і у вашому житті не буде місця для нудьги.

Коцюбинський М. Ялинка / М. Коцюбинський // Пошуки прекрасного: твори Михайла Коцюбинського : навч. посiб. / упоряд. В. I. Шкляр. - К. : Грамота, 2004. – С. 21-27. - (Шкiльна бібліотека). - ISBN 966-8066-23-5.

Серед багатьох блискучих талантів, якими обдарувала нас українська література на межі ХІХ і ХХ ст., завжди називають ім'я Михайла Коцюбинського — тонкого, довершеного повістяра й новеліста, першого й найбільшого майстра імпресіоністського письма в українській літературі. У своїх творах він доносить до нас своє ставлення до життя: непереможну віру в людину, оптимістичну надію на перемогу краси і гармонії в житті. До цього навчального посібника входить низка його відомих оповідань, які вражають своєю витонченістю і дуже актуальні на сьогоднішній день. 

Дикккенс Ч. Рождественские повести : пер. с англ. / Ч. Диккенс - М. : Правда, 1988. - 512 с. : ил.

У “Різдвяних повістях” Чарльз Діккенс (1812-1870) звертається до казкової форми, щедро позичає образи з народної творчості. Але казковий елемент переплетається з дійсністю, тому письменник сатирично відображає зло і несправедливість, затверджує принципи моральної чистоти, які властиві звичайним людям. “Різдвяні повісті” були задумані як соціальна проповідь, але це не завадило Діккенсу внести до них присутність незвичайного, фантастичного, чудесного. Діккенс завдяки своєму незвичайному таланту зумів підняти “Різдвяні повісті” на рівень вище примітивних різдвяних розповідей та перетворити їх в оригінальні поетичні шедеври. 

Гоголь М. В. Вечори на хуторi бiля Диканьки. Миргород / М. В. Гоголь. - К. : Либiдь, 2008. - 485 с. : iлюстр. - ISBN 978-966-06-0532-9.

До видання увійшли твори М. В. Гоголя про Україну, її людність, традиції, народне життя й побут. Основні збірки - “Вечори на хуторі біля Диканьки” і “Миргород” - доповнено статтями з “Арабесок”, листуванням письменника. Твори подаються за прижиттєвими виданнями, де збережено чарівність народної мови. Примітки містять унікальні відомості з творчої історії кожної повісті.

 

 

Monday, 23.12.2013 10:57 Вік: 11 Років